Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αντιμετωπίζουν τους ψυχικά ασθενείς σαν σκουπίδια
  • Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατοχή των Φόκλαντ
  • Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος
  • ΔΣ Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ: Για την εκδικητική παραπομπή συναδέλφου μας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΜΠ
  • Ο Σπυράδωνης εκδικείται το Νοσοκομείο Νίκαιας αφήνοντάς το χωρίς ειδικευόμενους
  • Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η Αίγυπτος στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης
Διεθνή

Η Αίγυπτος στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Ιούν 2023, 09:24

Από την πρώτη στιγμή που ο Σίσι κατέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο, για λογαριασμό της μεγαλοαστικής τάξης και του στρατιωτικού συμπλέγματος, ύστερα από τη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει ακολουθήσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη του αιγυπτιακού καπιταλισμού που έχει οδηγήσει το κράτος στα όρια της χρεοκοπίας. Βασικοί άξονες σε αυτή την στρατηγική ήταν και παραμένουν η κατασκευή τεράστιων υποδομών, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, βασιζόμενη σε δάνεια, η αύξηση του ρόλου του στρατού στην οικονομία με στόχο να τον καταστήσει μέγα εργολάβο της χώρας, η αύξηση των μισθών και των παροχών για το στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, ως στυλοβάτες του καθεστώτος ανοιχτής τρομοκρατίας που έχει επιβάλλει ο στρατός στην Αίγυπτο, το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας σε καθεστώτα του Κόλπου κ.ά. 

Το κρατικό χρήμα διοχετεύτηκε αφειδώς στο ντόπιο και ξένο κατασκευαστικό κεφάλαιο, ενώ ο μηχανισμός αναπλήρωσής του δεν είναι άλλος από τη βαριά φορολογία των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει το 83% των κρατικών εσόδων. Η αιγυπτιακή χούντα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το βύθισμα των κρατικών οικονομικών, που έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική αποξήλωση των έτσι κι αλλιώς ισχνών μηχανισμών κρατικής πρόνοιας και το κόψιμο των επιδοτήσεων στα βασικά καταναλωτικά είδη. Τα πιόνια της χούντας στα αιγυπτιακά μίντια «συμβουλεύουν» ξεδιάντροπα το προλεταριάτο και τα εργαζόμενα στρώματα να τρώνε πόδια κοτόπουλου για να προσαρμοστούν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ από το 2016 η Αίγυπτος έχει δανειστεί 20 δισ. δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που την έφερε στη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου οφειλέτη του ΔΝΤ μετά την Αργεντινή (52 δισ. δολάρια).

Από τότε που ο Σίσι κατέλαβε την εξουσία, τα κράτη του Κόλπου έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην αιγυπτιακή χούντα, ενώ πλέον ακόμα και οι ίδιοι οι χρηματοδότες παραδέχονται ότι αυτό έγινε χωρίς έλεγχο, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζουν πού πήγαν αυτά τα κεφάλαια. Δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει στις μελέτες που εμφανίζουν το αιγυπτιακό κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, ο Σίσι έχει σπαταλήσει τους κρατικούς πόρους σε «λευκούς ελέφαντες», όπως η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα και τα πολυτελή παλάτια. Στην πορεία, ο Σίσι έπνιξε το κράτος στα χρέη και έχασε την οικονομική υποστήριξη των χορηγών του στον Κόλπο, οι οποίοι πρόσφατα έθεσαν σκληρούς όρους για τη χορήγηση πρόσθετων δανείων. Οι όροι αυτοί αποτελούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Αιγύπτου και τα βασικά τους σημεία είναι η μείωση της επιρροής του στρατού στην οικονομία, η περαιτέρω υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και ο διορισμός υπουργικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση των μεταρρυθμίσεων και τη «διάσωση» της οικονομίας.

Στο μεταξύ, οι πόροι για τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης έχουν στερέψει. Τα πλάνα της χούντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αφορούν μόνο «μεγα-έργα» υποδομής, ενώ το 2014 ο Σίσι επένδυσε 8 δισ. δολάρια στην επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, βασιζόμενος σε εκτιμήσεις αιγύπτιων αξιωματούχων ότι η επέκταση θα υπερδιπλασίαζε τα ετήσια έσοδα, αυξάνοντάς τα από 5,5 δισ. δολάρια το 2014 σε 13,5 δισ. δολάρια έως το 2023. Ωστόσο, αυτό δεν είχε καμία βάση στην πραγματικότητα.

Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποτιμηθεί σε τέτοιο βαθμό που ο αιγυπτιακός καπιταλισμός θα χρειαστεί να τριπλασιάσει τις εξαγωγές του απλώς και μόνο για να πάρει την ίδια ποσότητα σκληρού νομίσματος που έπαιρνε προηγουμένως. Το δημόσιο χρέος έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στο ορατό μέλλον. Παράλληλα, έχει καταστεί αδύνατο για το καθεστώς να καλύψει ακόμη και τις πιο βασικές ανάγκες του αιγυπτιακού λαού, με το βιοτικό επίπεδο στην Αίγυπτο σήμερα να είναι χειρότερο από το 2008. Η «μεσαία τάξη» φτωχοποιείται ραγδαία, ενώ αιγύπτιοι οικομομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για σταδιακή εξάλλειψή της αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, το ποσοστό των ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας (που ζουν με λιγότερα από 2,50 δολάρια την ημέρα) αυξήθηκε από 27,8% το 2015 σε περίπου 30% το 2018. Ο Σίσι έχει δηλώσει δημόσια ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την πληρωμή τόκων του κρατικού χρέους. Ακόμα και τα απομεινάρια του συστήματος πρόνοιας, που εξακολουθούσαν να ισχύουν όταν ο Σίσι κατέλαβε την εξουσία, καταργήθηκαν αμέσως, όταν το ΔΝΤ μπήκε στη χώρα. Οι τιμές της βενζίνης και του ψωμιού έχουν εκτοξευθεί μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τον τερατώδη πληθωρισμό.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν προειδοποιήσει την Αίγυπτο ότι οποιαδήποτε οικονομική «διάσωση» θα εξαρτηθεί από την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος και το διορισμό νέων αξιωματούχων για τη διαχείριση της οικονομίας. Οι πλούσιοι γείτονες της Αιγύπτου θέλουν καλύτερες αποδόσεις για τα χρήματά που έχουν επενδύσει στην Αίγυπτο μέχρι σήμερα, καθώς επικεντρώνονται στην αναμόρφωση των οικονομιών τους που εξαρτώνται πέραν του επιθυμητού από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Αιγύπτου και των καθεστώτων του Κόλπου. Μια περαιτέρω υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας δυνητικά θα έκανε τις επενδύσεις του Κόλπου στην Αίγυπτο πιο προσοδοφόρες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Τα κράτη του Κόλπου ζήτησαν από τον στρατό της Αιγύπτου να περικόψει τη συμμετοχή του στην οικονομία υπέρ ενός μεγαλύτερου ρόλου για τον ιδιωτικό τομέα, μια κίνηση που θα επέτρεπε ενδεχομένως στις εταιρίες του Κόλπου να πάρουν μερίδια στους βασικούς και πιο κερδοφόρου τομείς του αιγυπτιακού καπιταλισμού.

Το 2022, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα επένδυσαν σε ορισμένες αιγυπτιακές εταιρίες και η Σαουδική Αραβία ίδρυσε τη Saudi Egyptian Investment Company, η οποία τώρα κατέχει μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε αιγυπτιακές εταιρίες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρεται να εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει τη Διώρυγα του Σουέζ για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών, μια πιθανότητα που έχει προκαλέσει φόβο και οργή στους Αιγύπτιους. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να πουλήσει το Σουέζ, αλλά για τουλάχιστον δύο λόγους, οι φόβοι για την πώληση του καναλιού παραμένουν ζωντανοί, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Σίσι. Πρώτον, όπως αναφέρθηκε, τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη αναλάβει μερίδια ιδιοκτησίας σε βασικά αιγυπτιακά κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Δεύτερον, ο Σίσι έχει ήδη μεταφέρει δύο αιγυπτιακά νησιά, το Τιράν και το Σαναφίρ, στη Σαουδική Αραβία, με αντάλλαγμα τη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας.

Τα κράτη του Κόλπου θέλουν επίσης μια ελεγχόμενη από αυτούς ηγεσία για τη διαχείριση των οικονομικών της Αιγύπτου, επικαλούμενα τη δυσπιστία τους προς την κυβέρνηση του στρατού, που κατηγορείται για χρόνια κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Το καθεστώς, μέχρι στιγμής, έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των χωρών του Κόλπου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το Κάιρο θα μπορούσε σύντομα να αφήσει το νόμισμα να πέσει απότομα, σηματοδοτώντας την τέταρτη υποτίμηση από την κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022. Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 40% έναντι του αμερικάνικου δολαρίου τον περασμένο χρόνο, ενώ το αιγυπτιακό κράτος κατάφερε να αποφύγει την ολοκληρωτική κατάρρευση χάρη εν μέρει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ συμφώνησε πέρυσι να δανείσει στην Αίγυπτο 3 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τον Δεκέμβρη του 2022 χορήγησε την πρώτη από τις εννέα δόσεις. Αλλά η «διάσωση» δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει το αιγυπτιακό κράτος τα επόμενα χρόνια, καθώς θα πρέπει να διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην εξυπηρέτηση του χρέους, λένε οι οικονομολόγοι. Το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει η Αίγυπτος να φέρει επιπλέον 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον Κόλπο και άλλες χώρες εντός τετραετίας.

Για να βοηθήσει στην κάλυψη των άμεσων κρατικών χρηματοδοτικών αναγκών, ο Σίσι ανέθεσε  στο κρατικό ταμείο να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Ιούνη. Μερικά από τα χρήματα θα προέλθουν από μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησαν πρόσφατα οι αιγυπτιακές αρχές για την πώληση μεριδίων σε 32 κρατικές εταιρίες, αν και αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της χούντας με κρατικά επενδυτικά ταμεία και εταιρίες του Κόλπου, χωρίς προς το παρόν ουσιαστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές των καθεστώτων του Κόλπου που γνωρίζουν τις συζητήσεις, αφού θεωρούν ότι η αιγυπτιακή λίρα εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένη.

Η εργατική τάξη αντιδρά

Μπροστά στη ραγδαία φτωχοποίησή του, το πολυπληθές αιγυπτιακό προλεταριάτο αντιδρά. Στις 8 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία Kiriazi, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οικιακών συσκευών στην Αίγυπτο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία. Ξεκίνησαν τη δράση τους όταν είδαν ότι η εταιρία είχε αυξήσει τους μισθούς τους μόνο κατά 300 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 10 δολάρια) αντί για 1.000 λίρες (περίπου 32 δολάρια), που είχαν ζητήσει για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχει δει η χώρα εδώ και πέντε χρόνια. Απεργίες παρόμοιες με αυτή των εργατών της Kiriazi τον Φλεβάρη έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και σε άλλες μεγάλες εταιρίες στο βιομηχανικό τομέα της Αιγύπτου, ενώ συνδικαλιστικές πηγές που μίλησαν στον αραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο The New Arab σημείωσαν ότι αυτές γίνονται όλο και πιο συχνές.

Το 2022, ο Παγκόσμιος Δείκτης Δικαιωμάτων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας αστικοποιημένων συνδικάτων στον κόσμο, κατέταξε την Αίγυπτο στις 10 χειρότερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους, με βάση τους κατασταλτικούς νόμους που ισχύουν, τις διώξεις απεργών, την καταστολή των διαδηλώσεων και τις άδικες απολύσεις (αυτέςαναφέρονται ως μερικές από τις κύριες καταχρήσεις της καπιταλιστικής εργοδοσίας και του αιγυπτιακού κράτους).

Ο Σίσι και ο στρατός έχουν εδραιώσει την εξουσία σε όλους τους κρατικούς θεσμούς και δημιουργώντας ένα σκληρό κατασταλτικό καθεστώς, με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, και μια ατμόσφαιρα τρόμου έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα τις λαϊκές μάζες να κατέβουν μαζικά στο δρόμο. Η κατάρρευση, όμως, που φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτη, είναι άγνωστο τι θα γεννήσει σε επίπεδο κοινωνικών εκρήξεων και λαϊκής αντιβίας, όταν ο λαός θα νιώθει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει. 

Εκτύπωση 🖨
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑξιολόγηση εκπαιδευτικών… εξευτελισμός και αυτογελοιοποίηση των επιθεωρητών της Κεραμέως
Επόμενο άρθρο Aμα σας αρέσει

Σχετικά Αρθρα

Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατοχή των Φόκλαντ

Μετά από δημοσίευμα για βρετανική απαγόρευση του εμπορίου με τους σιωνιστικούς εποικισμούς

Διεθνή 8 Σεπ 2026, 11:27

Νέες σιωναζιστικές απειλές για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από τη Γάζα και για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Δυτική Οχθη

Διεθνή 7 Σεπ 2026, 19:50

Η Δυτική Oχθη αντιμέτωπη με έναν αγώνα για την ίδια της την ύπαρξη

Διεθνή 7 Σεπ 2026, 05:50

Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης

Προς όξυνση οι σχέσεις Βρετανίας-Ισραήλ

Διεθνή 6 Σεπ 2026, 10:02

Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών

Διεθνή 6 Σεπ 2026, 09:04

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

Διεθνή 5 Σεπ 2026, 09:39
Ροή Ειδήσεων
Υγεία

Αντιμετωπίζουν τους ψυχικά ασθενείς σαν σκουπίδια

Η αθλιότητα της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Σωτηρία»

8 Σεπ 2026, 12:56
Διεθνή

Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατοχή των Φόκλαντ

Μετά από δημοσίευμα για βρετανική απαγόρευση του εμπορίου με τους σιωνιστικούς εποικισμούς

8 Σεπ 2026, 11:27
Εργατικά

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

8 Σεπ 2026, 10:56
Παιδεία

ΔΣ Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ: Για την εκδικητική παραπομπή συναδέλφου μας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΜΠ

8 Σεπ 2026, 10:46
Υγεία

Ο Σπυράδωνης εκδικείται το Νοσοκομείο Νίκαιας αφήνοντάς το χωρίς ειδικευόμενους

8 Σεπ 2026, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη

8 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Νέες σιωναζιστικές απειλές για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από τη Γάζα και για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Δυτική Οχθη

7 Σεπ 2026, 19:50
Πολιτική

ΚΥΠατζής έκανε μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν με το Predator!

7 Σεπ 2026, 19:12
Οικονομία

«Κουμπαράς» που υμνεί τον πλούτο και οικτίρει τη φτώχεια

7 Σεπ 2026, 14:37
Πολιτισμός

Δεν ξεχνούν την Παλαιστίνη

7 Σεπ 2026, 11:19
Κόντρες

Φανταστείτε να μην είχαν καλή προσωπική σχέση

7 Σεπ 2026, 10:13
Διεθνή

Η Δυτική Oχθη αντιμέτωπη με έναν αγώνα για την ίδια της την ύπαρξη

7 Σεπ 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Σεπτέμβρη

7 Σεπ 2026, 00:01
Αγροτικά

Δικαστήριο-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για 22 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οφείλει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας

6 Σεπ 2026, 20:03
Διεθνή

Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης

Προς όξυνση οι σχέσεις Βρετανίας-Ισραήλ

6 Σεπ 2026, 10:02
Διεθνή

Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών

6 Σεπ 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Σεπτέμβρη

6 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

5 Σεπ 2026, 09:39
Διεθνή

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

5 Σεπ 2026, 08:51
Διεθνή

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

5 Σεπ 2026, 08:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη

Ημέρα φιλολογίας.

Ημέρα φυσικοθεραπείας.

Γουινέα Μπισάου: Ημέρα ανεξαρτησίας (1974).

Ανδόρα: Εθνική γιορτή.

Ουγκάντα: Ημέρα δημοκρατίας (1967).

Νότια Κορέα: Ημέρα ευχαριστιών.

1934: Η Κου Κλουξ Κλαν ανακοινώνει ότι τάσσεται υπέρ των ναζί.

1943: Συνθηκολόγηση Ιταλίας, αφοπλισμός της μεραρχίας Πινερόλο από τον ΕΛΑΣ.

1944: Εκτελείται από Γερμανούς στο Δαφνί η αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» Λέλα Καραγιάννη μαζί με άλλες έξι γυναίκες και 65 άντρες.

1946: Δημοψήφισμα στη Βουλγαρία διώχνει τον βασιλιά και ανακηρύσσει δημοκρατία.

1947: Ιδρύεται η CIA.

1962: Αγροτικές ταραχές στο Ξηρόμερο (Αγρίνιο) με ένα διαδηλωτή νεκρό και ένα παιδί τραυματισμένο από αδέσποτη σφαίρα.

1974: Συλλαμβάνονται οι Κούρτσιο και Φραντσεσκίνι (Ερυθρές Ταξιαρχίες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo