Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Σαν σήμερα 18 Ιούνη
  • PosoKaneiToDoulema?
  • «Το Ισραήλ είναι πιο αδύναμο»: To ισραηλινό πολιτικο προσωπικό αντιδρά οργισμένα στη συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ–Ιράν
  • Τα παπαγαλάκια μεταμφιέστηκαν σε βαρυπενθούσες χήρες
  • Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η Αίγυπτος στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης
Διεθνή

Η Αίγυπτος στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Ιούν 2023, 09:24

Από την πρώτη στιγμή που ο Σίσι κατέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο, για λογαριασμό της μεγαλοαστικής τάξης και του στρατιωτικού συμπλέγματος, ύστερα από τη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει ακολουθήσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη του αιγυπτιακού καπιταλισμού που έχει οδηγήσει το κράτος στα όρια της χρεοκοπίας. Βασικοί άξονες σε αυτή την στρατηγική ήταν και παραμένουν η κατασκευή τεράστιων υποδομών, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, βασιζόμενη σε δάνεια, η αύξηση του ρόλου του στρατού στην οικονομία με στόχο να τον καταστήσει μέγα εργολάβο της χώρας, η αύξηση των μισθών και των παροχών για το στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, ως στυλοβάτες του καθεστώτος ανοιχτής τρομοκρατίας που έχει επιβάλλει ο στρατός στην Αίγυπτο, το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας σε καθεστώτα του Κόλπου κ.ά. 

Το κρατικό χρήμα διοχετεύτηκε αφειδώς στο ντόπιο και ξένο κατασκευαστικό κεφάλαιο, ενώ ο μηχανισμός αναπλήρωσής του δεν είναι άλλος από τη βαριά φορολογία των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει το 83% των κρατικών εσόδων. Η αιγυπτιακή χούντα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το βύθισμα των κρατικών οικονομικών, που έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική αποξήλωση των έτσι κι αλλιώς ισχνών μηχανισμών κρατικής πρόνοιας και το κόψιμο των επιδοτήσεων στα βασικά καταναλωτικά είδη. Τα πιόνια της χούντας στα αιγυπτιακά μίντια «συμβουλεύουν» ξεδιάντροπα το προλεταριάτο και τα εργαζόμενα στρώματα να τρώνε πόδια κοτόπουλου για να προσαρμοστούν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ από το 2016 η Αίγυπτος έχει δανειστεί 20 δισ. δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που την έφερε στη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου οφειλέτη του ΔΝΤ μετά την Αργεντινή (52 δισ. δολάρια).

Από τότε που ο Σίσι κατέλαβε την εξουσία, τα κράτη του Κόλπου έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην αιγυπτιακή χούντα, ενώ πλέον ακόμα και οι ίδιοι οι χρηματοδότες παραδέχονται ότι αυτό έγινε χωρίς έλεγχο, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζουν πού πήγαν αυτά τα κεφάλαια. Δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει στις μελέτες που εμφανίζουν το αιγυπτιακό κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, ο Σίσι έχει σπαταλήσει τους κρατικούς πόρους σε «λευκούς ελέφαντες», όπως η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα και τα πολυτελή παλάτια. Στην πορεία, ο Σίσι έπνιξε το κράτος στα χρέη και έχασε την οικονομική υποστήριξη των χορηγών του στον Κόλπο, οι οποίοι πρόσφατα έθεσαν σκληρούς όρους για τη χορήγηση πρόσθετων δανείων. Οι όροι αυτοί αποτελούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Αιγύπτου και τα βασικά τους σημεία είναι η μείωση της επιρροής του στρατού στην οικονομία, η περαιτέρω υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και ο διορισμός υπουργικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση των μεταρρυθμίσεων και τη «διάσωση» της οικονομίας.

Στο μεταξύ, οι πόροι για τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης έχουν στερέψει. Τα πλάνα της χούντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αφορούν μόνο «μεγα-έργα» υποδομής, ενώ το 2014 ο Σίσι επένδυσε 8 δισ. δολάρια στην επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, βασιζόμενος σε εκτιμήσεις αιγύπτιων αξιωματούχων ότι η επέκταση θα υπερδιπλασίαζε τα ετήσια έσοδα, αυξάνοντάς τα από 5,5 δισ. δολάρια το 2014 σε 13,5 δισ. δολάρια έως το 2023. Ωστόσο, αυτό δεν είχε καμία βάση στην πραγματικότητα.

Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποτιμηθεί σε τέτοιο βαθμό που ο αιγυπτιακός καπιταλισμός θα χρειαστεί να τριπλασιάσει τις εξαγωγές του απλώς και μόνο για να πάρει την ίδια ποσότητα σκληρού νομίσματος που έπαιρνε προηγουμένως. Το δημόσιο χρέος έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στο ορατό μέλλον. Παράλληλα, έχει καταστεί αδύνατο για το καθεστώς να καλύψει ακόμη και τις πιο βασικές ανάγκες του αιγυπτιακού λαού, με το βιοτικό επίπεδο στην Αίγυπτο σήμερα να είναι χειρότερο από το 2008. Η «μεσαία τάξη» φτωχοποιείται ραγδαία, ενώ αιγύπτιοι οικομομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για σταδιακή εξάλλειψή της αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, το ποσοστό των ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας (που ζουν με λιγότερα από 2,50 δολάρια την ημέρα) αυξήθηκε από 27,8% το 2015 σε περίπου 30% το 2018. Ο Σίσι έχει δηλώσει δημόσια ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την πληρωμή τόκων του κρατικού χρέους. Ακόμα και τα απομεινάρια του συστήματος πρόνοιας, που εξακολουθούσαν να ισχύουν όταν ο Σίσι κατέλαβε την εξουσία, καταργήθηκαν αμέσως, όταν το ΔΝΤ μπήκε στη χώρα. Οι τιμές της βενζίνης και του ψωμιού έχουν εκτοξευθεί μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τον τερατώδη πληθωρισμό.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν προειδοποιήσει την Αίγυπτο ότι οποιαδήποτε οικονομική «διάσωση» θα εξαρτηθεί από την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος και το διορισμό νέων αξιωματούχων για τη διαχείριση της οικονομίας. Οι πλούσιοι γείτονες της Αιγύπτου θέλουν καλύτερες αποδόσεις για τα χρήματά που έχουν επενδύσει στην Αίγυπτο μέχρι σήμερα, καθώς επικεντρώνονται στην αναμόρφωση των οικονομιών τους που εξαρτώνται πέραν του επιθυμητού από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Αιγύπτου και των καθεστώτων του Κόλπου. Μια περαιτέρω υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας δυνητικά θα έκανε τις επενδύσεις του Κόλπου στην Αίγυπτο πιο προσοδοφόρες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Τα κράτη του Κόλπου ζήτησαν από τον στρατό της Αιγύπτου να περικόψει τη συμμετοχή του στην οικονομία υπέρ ενός μεγαλύτερου ρόλου για τον ιδιωτικό τομέα, μια κίνηση που θα επέτρεπε ενδεχομένως στις εταιρίες του Κόλπου να πάρουν μερίδια στους βασικούς και πιο κερδοφόρου τομείς του αιγυπτιακού καπιταλισμού.

Το 2022, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα επένδυσαν σε ορισμένες αιγυπτιακές εταιρίες και η Σαουδική Αραβία ίδρυσε τη Saudi Egyptian Investment Company, η οποία τώρα κατέχει μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε αιγυπτιακές εταιρίες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρεται να εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει τη Διώρυγα του Σουέζ για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών, μια πιθανότητα που έχει προκαλέσει φόβο και οργή στους Αιγύπτιους. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να πουλήσει το Σουέζ, αλλά για τουλάχιστον δύο λόγους, οι φόβοι για την πώληση του καναλιού παραμένουν ζωντανοί, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Σίσι. Πρώτον, όπως αναφέρθηκε, τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη αναλάβει μερίδια ιδιοκτησίας σε βασικά αιγυπτιακά κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Δεύτερον, ο Σίσι έχει ήδη μεταφέρει δύο αιγυπτιακά νησιά, το Τιράν και το Σαναφίρ, στη Σαουδική Αραβία, με αντάλλαγμα τη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας.

Τα κράτη του Κόλπου θέλουν επίσης μια ελεγχόμενη από αυτούς ηγεσία για τη διαχείριση των οικονομικών της Αιγύπτου, επικαλούμενα τη δυσπιστία τους προς την κυβέρνηση του στρατού, που κατηγορείται για χρόνια κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Το καθεστώς, μέχρι στιγμής, έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των χωρών του Κόλπου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το Κάιρο θα μπορούσε σύντομα να αφήσει το νόμισμα να πέσει απότομα, σηματοδοτώντας την τέταρτη υποτίμηση από την κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022. Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 40% έναντι του αμερικάνικου δολαρίου τον περασμένο χρόνο, ενώ το αιγυπτιακό κράτος κατάφερε να αποφύγει την ολοκληρωτική κατάρρευση χάρη εν μέρει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ συμφώνησε πέρυσι να δανείσει στην Αίγυπτο 3 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τον Δεκέμβρη του 2022 χορήγησε την πρώτη από τις εννέα δόσεις. Αλλά η «διάσωση» δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει το αιγυπτιακό κράτος τα επόμενα χρόνια, καθώς θα πρέπει να διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην εξυπηρέτηση του χρέους, λένε οι οικονομολόγοι. Το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει η Αίγυπτος να φέρει επιπλέον 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον Κόλπο και άλλες χώρες εντός τετραετίας.

Για να βοηθήσει στην κάλυψη των άμεσων κρατικών χρηματοδοτικών αναγκών, ο Σίσι ανέθεσε  στο κρατικό ταμείο να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Ιούνη. Μερικά από τα χρήματα θα προέλθουν από μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησαν πρόσφατα οι αιγυπτιακές αρχές για την πώληση μεριδίων σε 32 κρατικές εταιρίες, αν και αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της χούντας με κρατικά επενδυτικά ταμεία και εταιρίες του Κόλπου, χωρίς προς το παρόν ουσιαστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές των καθεστώτων του Κόλπου που γνωρίζουν τις συζητήσεις, αφού θεωρούν ότι η αιγυπτιακή λίρα εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένη.

Η εργατική τάξη αντιδρά

Μπροστά στη ραγδαία φτωχοποίησή του, το πολυπληθές αιγυπτιακό προλεταριάτο αντιδρά. Στις 8 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία Kiriazi, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οικιακών συσκευών στην Αίγυπτο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία. Ξεκίνησαν τη δράση τους όταν είδαν ότι η εταιρία είχε αυξήσει τους μισθούς τους μόνο κατά 300 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 10 δολάρια) αντί για 1.000 λίρες (περίπου 32 δολάρια), που είχαν ζητήσει για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχει δει η χώρα εδώ και πέντε χρόνια. Απεργίες παρόμοιες με αυτή των εργατών της Kiriazi τον Φλεβάρη έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και σε άλλες μεγάλες εταιρίες στο βιομηχανικό τομέα της Αιγύπτου, ενώ συνδικαλιστικές πηγές που μίλησαν στον αραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο The New Arab σημείωσαν ότι αυτές γίνονται όλο και πιο συχνές.

Το 2022, ο Παγκόσμιος Δείκτης Δικαιωμάτων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας αστικοποιημένων συνδικάτων στον κόσμο, κατέταξε την Αίγυπτο στις 10 χειρότερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους, με βάση τους κατασταλτικούς νόμους που ισχύουν, τις διώξεις απεργών, την καταστολή των διαδηλώσεων και τις άδικες απολύσεις (αυτέςαναφέρονται ως μερικές από τις κύριες καταχρήσεις της καπιταλιστικής εργοδοσίας και του αιγυπτιακού κράτους).

Ο Σίσι και ο στρατός έχουν εδραιώσει την εξουσία σε όλους τους κρατικούς θεσμούς και δημιουργώντας ένα σκληρό κατασταλτικό καθεστώς, με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, και μια ατμόσφαιρα τρόμου έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα τις λαϊκές μάζες να κατέβουν μαζικά στο δρόμο. Η κατάρρευση, όμως, που φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτη, είναι άγνωστο τι θα γεννήσει σε επίπεδο κοινωνικών εκρήξεων και λαϊκής αντιβίας, όταν ο λαός θα νιώθει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει. 

Εκτύπωση 🖨
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑξιολόγηση εκπαιδευτικών… εξευτελισμός και αυτογελοιοποίηση των επιθεωρητών της Κεραμέως
Επόμενο άρθρο Aμα σας αρέσει

Σχετικά Αρθρα

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Πεζεσκιάν και Τραμπ υπέγραψαν από απόσταση το Μνημόνιο Κατανόησης

Διεθνή 18 Ιούν 2026, 12:29

«Το Ισραήλ είναι πιο αδύναμο»: To ισραηλινό πολιτικο προσωπικό αντιδρά οργισμένα στη συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ–Ιράν

Διεθνή 17 Ιούν 2026, 20:39

Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα

Διεθνή 17 Ιούν 2026, 11:44

Αραγτσί: Χωρίς την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, δεν θα θεωρείται πλήρης τερματισμός του πολέμου

Διεθνή 16 Ιούν 2026, 20:43

Ηραν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 16 Ιούν 2026, 13:44

Ο Αούν προσπάθησε να κρύψει ότι ο Αραγτσί του τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία

Διεθνή 16 Ιούν 2026, 13:11
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Πεζεσκιάν και Τραμπ υπέγραψαν από απόσταση το Μνημόνιο Κατανόησης

18 Ιούν 2026, 12:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούνη

18 Ιούν 2026, 00:01
Οικονομία

PosoKaneiToDoulema?

17 Ιούν 2026, 22:19
Διεθνή

«Το Ισραήλ είναι πιο αδύναμο»: To ισραηλινό πολιτικο προσωπικό αντιδρά οργισμένα στη συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ–Ιράν

17 Ιούν 2026, 20:39
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια μεταμφιέστηκαν σε βαρυπενθούσες χήρες

17 Ιούν 2026, 13:58
Διεθνή

Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα

17 Ιούν 2026, 11:44
Καταστολή

Αρειος Πάγος για αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: Με καθαρά μοναρχοφασιστική λογική

17 Ιούν 2026, 09:35
Παιδεία

Το 45% των εκπαιδευτικών ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις εργασιακές γαλέρες των ιδιωτικών σχολείων για το δημόσιο σχολείο

Κόλαφος για τους σχολάρχες και τους αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ

17 Ιούν 2026, 08:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούνη

17 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

«Το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών» χρωστάει στους εργαζόμενους του Αττικόν 68.000 μέρες κανονικής άδειας και 10.000 ρεπό!

16 Ιούν 2026, 22:23
Διεθνή

Αραγτσί: Χωρίς την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, δεν θα θεωρείται πλήρης τερματισμός του πολέμου

16 Ιούν 2026, 20:43
Πολιτική

Ποιος και γιατί φοβάται την Παρασκευή Τυχεροπούλου και την αποκλείει από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ»;

Εντελώς ξεδιάντροπα, με φωτογραφική διάταξη, ο Πιτσιλής στέλνει στη «βαθιά κατάψυξη» την υπάλληλο που πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων επιδοτήσεων

16 Ιούν 2026, 18:59
Παιδεία

Εν κρυπτώ προωθείται η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα

Καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ

16 Ιούν 2026, 17:46
Διεθνή

Ηραν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

16 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

Ο Αούν προσπάθησε να κρύψει ότι ο Αραγτσί του τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία

16 Ιούν 2026, 13:11
Διεθνή

Η Χεζμπολά απάντησε με «φωτιά» στα νταηλίκια των σιωναζιστών

16 Ιούν 2026, 12:29
Καταστολή

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…

Ο Αρειος Πάγος υλοποίησε την αμερικάνικη διαταγή και ξαναέστειλε τον Αλ. Γιωτόπουλο στη φυλακή

16 Ιούν 2026, 11:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

16 Ιούν 2026, 00:01
Αθλητισμός

Γιούχα στη Νέα Υόρκη, γιούχα και στο Μέριλαντ

15 Ιούν 2026, 20:01
Διεθνή

Tρεχάτε ποδαράκια μου… (εντυπωσιακό video ντοκουμέντο)

15 Ιούν 2026, 19:35
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούνη

Σεϋχέλλες: Εθνική εορτή.

1925: 29 χώρες υπογράφουν το πρωτόκολλο της Γενεύης που απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο.

1946: Δημοσιεύεται το γ’ ψήφισμα που νομιμοποιεί τις εκτελέσεις κομμουνιστών.

1946: Ιδρύεται το ΝΑΤΟ.

1988: Αποτυχημένη απόπειρα κατά του τούρκου πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ.

1999: Η ρωσική Δούμα ψηφίζει νομοσχέδιο με το οποίο χορηγείται αμνηστία σε 94.000 φυλακισμένους.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στα πολιτικά και διπλωματικά πηγαδάκια των Βρυξελλών και του Παρισιού σχολιάστηκε έντονα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βλέπει στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup έναν πολύτιμο και σταθερό σύμμαχο για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης. Η Γαλλία πιέζει συστηματικά για τη δημιουργία κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και η Αθήνα ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτήν τη στρατηγική επιλογή. Η συνάντηση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες χτίζουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις δημοσιονομικές αγκυλώσεις του Βορρά, διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία και γενναίες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Political

(Ο ίδιος ο εκδότης της Political υπογράφει το παραπάνω σχόλιο. Μιλάμε μας έφυγε το σαγώνι. Δεν φανταζόμασταν ότι οι παραμυθάδες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρις εκεί. Ο Μακρόν περίπου εκλιπαρεί τη συμμαχία του Πιερρακάκη! Η Γαλλία του Μακρόν συμμαχεί με την Ελλάδα του Μητσοτάκη για να κάμψουν τη δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου! Κι όλα αυτά επειδή ο Πιερρακάκης είχε μια συνάντηση με τον προσωπάρχη του Ελιζέ και πέρασε κι ο Μακρόν να πει μια καλημέρα στα όρθια, αποτυπωμένη σε μια στραβοχυμένη φωτογραφία τραβηγμένη με κινητό. Ισα-ίσα για να αποκαλυφτεί το επαρχιώτικο κόμπλεξ του «βουτυρομπεμπέ». Η τελευταία φορά που είχαμε ακούσει παρόμοια αφηγήματα ήταν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των Μνημονίων. Τότε έλεγαν πως η Γαλλία του Ολάντ και η Ελλάδα του ΓΑΠ, του Σαμαρά, του Τσίπρα πιέζουν το γερμανικό δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγων. Τα οποία, ως γνωστόν, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ούτε διαταράχτηκε ο γερμανογαλλικός άξονας. Αλλά τότε έδιναν τον πρώτο λόγο στο Ολάντ. Κρέμονταν από τα «καλαμπαλίκια» του γάλλου προέδρου μπας και καταφέρει να πετύχει την έκδοση ευρωομολόγων. Τώρα το τερμάτισαν. Τώρα ισχυρίζονται ότι ο γάλλος πρόεδρος κρέμεται από τα «καλαμπαλίκια» του Πιερρακάκη και τον θέλει οπωσδήποτε σύμμαχο για να κάνει πίσω η Γερμανία του Μερτς! Τη ζημιά την έκανε ο Τραμπ. Από τότε που ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας άρχισε να γράφει τα πιο μεγάλα «φίδια», θεωρούν πως μπορούν όλοι τους να κάνουν το ίδιο. Μόνο που εδώ οι rednecks είναι πολύ λίγοι…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo