Ποιος δεν έχει δει την διαφήμιση του υπουργείου Εργασίας, που διαφημίζει την κατά Χατζηδάκη επανάσταση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας; Σε μια επίδειξη σπατάλης, προβάλλεται καθημερινά απ’ όλα τα ραδιοκάναλα, προσπαθώντας να κάνει πλύση εγκεφάλου στους εργάτες και τις εργάτριες.
«Εχω υπογράψει σύμβαση για τετράωρη εργασία, αλλά δεν θυμάμαι να έχω δουλέψει ποτέ λιγότερο από οχτώ ώρες», λέει μία εργαζόμενη μπροστά στον υπολογιστή της. «Ο συνάδελφος που σε αλλάζει αρρώστησε, θα τον καλύψεις εσύ, μου λένε συνέχεια, αλλά για πληρωμή ούτε κουβέντα», λέει ο εργάτης που κουβαλάει τις κούτες. «Υπερωρίες; Ποιες υπερωρίες, πρώτη μου δουλειά είναι, κάτσε παραπάνω μου λένε, κάθομαι κι εγώ», λέει η ταμίας. Και ξαφνικά, έρχεται σαν… από μηχανής θεός η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας να δώσει τέλος στα βάσανά τους, καθώς τώρα «όλα αλλάζουν»! Γιατί όμως δεν λένε με ποιο… μαγικό τρόπο γίνεται αυτό, αλλά παραπέμπουν στην εφαρμογή του my ergani. gov.gr; Για τόσο ηλίθιους περνάνε τους εργαζόμενους;
Οπως βλέπουμε στο σποτ, και στα τρία παραδείγματα (που είναι λίγα σε σχέση με το τι συμβαίνει στ’ αλήθεια) οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά για τις παραπανίσιες αδήλωτες ώρες εργασίας τους, αλλά εξαναγκάζονται από τα αφεντικά «να το βουλώνουν». Τι το καινούργιο λοιπόν θα μάθουν από την περιβόητη ηλεκτρονική κάρτα; Τι θ’ αλλάξει αν βλέπουν καταγεγραμμένο το πρόγραμμα του μήνα στο κινητό τους τηλέφωνο; Μήπως υπονοούν ότι η ηλεκτρονική κάρτα θα είναι… συνδεδεμένη με το υπουργείο Εργασίας ή το ΣΕΠΕ και θα χτυπάε» συναγερμός αν ο εργαζόμενος παραμένει στο χώρο της δουλειάς μετά τη λήξη του ωραρίου του; Μήπως θα φοράνε… ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» οι εργαζόμενοι; Αστεία πράγματα!
Και βέβαια, «βγάζει μάτι» η απουσία από το σποτ οποιασδήποτε αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ετσι όμως παραδέχονται την αδράνεια και την ανυπαρξία της. Γιατί, αφού είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτές οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών, γιατί δεν τολμούν να τις καταγγείλουν οι εργαζόμενοι; Αυτό δεν βαραίνει και τον Χατζηδάκη και την κυβέρνηση; Τώρα… ανέλαβαν δράση;
Αναρωτιέται κανείς. Εχουν κολλήσει κανένα ένσημο οι ίδιοι οι εμπνευστές του σποτ; Ή μήπως πρόκειται για τίποτα ΔΑΠίτες φοιτητές των βορείων προαστίων, που ονειρεύονται να γίνουν γιάπηδες ή… Χατζηδάκηδες και Κούληδες της αστικής πολιτικής;
Τα πράγματα είναι απλά. Μια σειρά συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο παίρουν ηλεκτρονική μορφή και γίνονται μέσω του gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet. Σε λίγο, ακόμα και η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή σε εφαρμογή του κινητού. Το ίδιο, λοιπόν, θα συνέβαινε κάποια στιγμή και με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ο Χατζηδάκης… άδραξε την ευκαιρία να κάνει το «κομμάτι του», παρουσιάζοντας αυτή την αυτονόητη εξέλιξη σαν την… κορυφαία των μεταρρυθμίσεων, νομίζοντας πως απευθύνεται σε Χαχόλους! Λες και πριν δεν μαθαίνανε οι εργαζόμενοι για τα ένσημά τους. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, παραδέχεται πως η κυβέρνησή του, μετά τα γνωστά γελοία ψίχουλα, δεν έχει να δώσει τίποτ’ άλλο στους εργαζόμενους.
Οταν πριν από μια βδομάδα χαρακτηρίζαμε ως ηλεκτρονικές χάντρες και καθρεφτάκια προς τους… ιθαγενείς εργαζόμενους αυτό το μέτρο, διατυπώναμε την εξής ερώτηση: «Σε τι, όμως, εμποδίζει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τους πιο αποθρασυμένους καπιταλιστές εργοδότες να ζητήσουν εκβιαστικά πίσω ακόμα και τα δώρα ή και μέρος του μισθού; Το ίδιο ισχύει και για όσους εξαναγκαστούν να εργαστούν περισσότερο από το εικονικό ωράριο που θα έχει καταγραφεί στην κάρτα». Δεν πρόλαβε καλά-καλά να περπατήσει η… κορυφαία μεταρρύθμιση και ήρθαν οι πρώτες καταγγελίες από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να μας επιβεβαιώσουν. Σύμφωνα μ’ αυτές, οι προϊστάμενοι ζητούσαν από τους υπαλλήλους να χτυπήσουν την ηλεκτρονική κάρτα πριν από τη λήξη ή μετά από την έναρξη του ωραρίου.
Ποια ήταν η αντίδραση του υπουργείου στις καταγγελίες; Αναφέρει Δελτίου Τύπου της 7ης Ιουλίου: «Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για κρούσματα καταστρατήγησης του ωραρίου με παράκαμψη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επισημαίνεται ότι η Κάρτα είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση ακριβώς αυτών των φαινομένων». Τετράγωνη λογική! Επειδή ένα σωματείο κατήγγειλε δημόσια την παραβίαση της ηλεκτρονικής κάρτας από εργοδότες, αυτό είναι… επιτυχία της ίδιας της κάρτας και όχι απόδειξη της ανεπάρκειας του μέτρου!
Οι εργαζόμενοι που έκαναν τις καταγγελίες στο σωματείο παρέμειναν ανώνυμοι, προφανώς γιατί φοβούνται απόλυση. Το ίδιο το σωματείο δεν ονομάτισε επιχειρήσεις. Κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν παρενέβη. Μ’ άλλα λόγια, αυτά που καταγγέλλονται από τους ηθοποιούς που παίζουν τους εργαζόμενους στο σποτάκι συνεχίζονται κανονικότατα και με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Κι αυτό θα φανεί ξεκάθαρα όσο θα επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους η εφαρμογή της. Γιατί η ψηφιακή κάρτα δεν είναι μέτρο για την καταστολή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά φερετζές για να καλύπτει την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι οι νεότερες γενιές εργατών έχουν εξοικειωθεί περισσότερο με τις αυθαιρεσίες των καπιταλιστών όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον, όλοι μιλάνε για τη γενιά των 500 και των 400 ευρώ και της μερικής απασχόλησης, η οποία στερείται σε μεγάλο βαθμό και ασφαλιστικής συνείδησης. Αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν τις εποχές που ακόμα και τα ρεφορμιστικά συνδικάτα έκαναν επιτόπιους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, αλλά ζουν στην εποχή της πλήρως αστικοποιημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, η οποία περιμένει πρώτα να καταγγείλουν κάποια περιστατικά οι εργαζόμενοι, για να βγάλει απλώς καμιά πύρινη καταγγελία.
Ετσι, οι εργάτες υπομένουν αυτή την κατάσταση, καθώς αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι, υπό το φόβο της ανεργίας. Ολοι θυμόμαστε περιπτώσεις, που όταν οι εργαζόμενοι αντέδρασαν σε φαινόμενα κακοπληρωμής και καταστρατήγησης του ωραρίου, αντιμετώπισαν ακόμα και τη φυσική βία από τους εργοδότες και τους μπράβους τους.
Και φυσικά, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο υποστελεχωμένο και διαβρωμένο ΣΕΠΕ, που ακόμα και όταν καμιά φορά βγαίνει για έλεγχο, πέφτει «σύρμα» στις επιχειρήσεις να τα παρουασιάσουν όλα εντάξει. Για παράδειγμα, σε επιχειρήσεις της εστίασης, κατεβάζουν για λίγο ρολά στα μαγαζιά, για να κρύψουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν «μαύρα». Το ίδιο, φυσικά, θα συμβεί και τώρα που το ΣΕΠΕ έγινε… Ανεξάρτητη Αρχή, υπό την διοίκηση του πρώην προσωπάρχη καπιταλιστών Τζιλιβάκη. Είναι δυνατόν, λοιπόν, οι εργάτες να περιμένουν προστασία από τον σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού, που θέσπισε τη 12ωρη εργασία, την κυριακάτικη εργασία στις επιχειρήσεις και την κατάργηση των παροχών προς τους ανέργους;