Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016, άρθρο 7 παρ. 2 και άρθρο 93 παρ. 1δ) πετσόκοψε τη λεγόμενη εθνική σύνταξη και τη σύνταξη των ανασφάλιστων, τόσο των μεταναστών όσο και των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Η λεγόμενη εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, δίνεται ολόκληρη στους έλληνες ασφαλισμένους με την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστεί για 20 χρόνια. Για όσους έχουν ασφαλιστεί 15 – 19 χρόνια, η σύνταξη μειώνεται κατά 2% το χρόνο. Ετσι στους συνταξιούχους που έχουν ασφαλιστεί 15, 16, 17, 18, 19 χρόνια καταβαλλεται το 90%, 92%, 94%, 96% και 98% της εθνικής σύνταξης, αντίστοιχα.
Παραθέτουμε τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 6 του άρθρου 7 του νόμου 4387/2016: «6. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραια εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης».
Στους εργάτες που έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα καταβάλλεται ολόκληρη η εθνική σύνταξη εφόσον το ποσοστό αναπηρίας είναι μεγαλύτερο του 80%. Οσο μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας μειώνεται και το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που καταβάλλεται. Συγκεκριμένα, οι εργάτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας μέχρι 49,99% παίρνουν το 40%, δηλαδή 153,60 ευρώ. Οσοι έχουν από 50% μέχρι 66,99% παίρνουν το 50%, δηλαδή 192 ευρώ. Τέλος, όσοι έχουν αναπηρία από 67% μέχρι 79,99% παίρνουν το 75%, δηλαδή 288 ευρώ.
Παραθέτουμε τα τρία πρώτα εδάφια της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του νόμου 4387/2016: «4. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω ανικανότητας με ποσοστό ανικανότητας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό ανικανότητας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω ανικανότητας με ποσοστό ανικανότητας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Στους συνταξιούχους με ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης».
Δεν φτάνει που η συνεχής εντατικοποίηση της δουλειάς, η αύξηση του χρόνου εργασίας, για την αποκόμιση απόλυτης και σχετικής υπεραξίας από τους καπιταλιστές, σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα ή πλημμελή μέτρα ασφάλειας, προκαλούν συνεχείς τραυματισμούς και οδηγούν εργάτες σε αναγκαστική πρόωρη συνταξιοδότηση, τους ακρωτηριάζουν και την περιβόητη εθνική σύνταξη.
Τον ακρωτηριασμό που επέβαλε στους συνταξιούχους της αναπηρικής σύνταξης με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκλου η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, τον διατηρεί και η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και οι δύο κυβερνήσεις, για να κρύψουν τη στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση που μία από τις συνέπειές της είναι τα εργατικά ατυχήματα, μιλούν γενικά και αόριστα για ανικανότητα του εργαζόμενου λες και πρόκειται για… θεία δίκη!
Ο Κατρούγκαλος, με τον αντεργατικό του νόμο (άρθρο 7, παρ. 2) έθεσε ως όρο στους μετανάστες και στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση, εκτός από το χρόνο ασφάλισης, και το χρόνο που κατοικούν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να έχουν ζήσει 40 χρόνια στην Ελλάδα για να πάρουν τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Για κάθε χρόνο που υπολείπεται από τα 40, η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά το 1/40.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα φτάσουμε στο 1992 που άρχισαν να έρχονται στη χώρα μας μετανάστες χωρίς χαρτιά, που δούλευαν ανασφάλιστοι στα καπιταλιστικά κάτεργα, ενώ οι ομογενείς είχαν μεν ταυτότητα ομογενούς, αλλά οι καπιταλιστές δεν τους ασφάλιζαν όλους. Και βέβαια, δεν ήρθαν το 1992 μονομιάς στην Ελλάδα όλοι οι ομογενείς. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί -όπως θα δούμε στη συνέχεια, σχολιάζοντας την ΚΥΑ του Χατζηδάκη και άλλων υπουργών- παίρνουν σαν δεδομένο ότι όλοι οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση ήρθαν το 1992, προκειμένου να παρουσιάσει τα ψίχουλα σαν σημαντική αύξηση των συντάξεών τους.
Ο Κατρούγκαλος γνώριζε ότι οι ομογενείς είχαν μεν χαρτιά από το 1992, αλλά ότι δεν είχαν έρθει όλοι ταυτόχρονα το 1992 και δεν τους ασφάλιζαν όλους οι καπιταλιστές. Γνώριζε ακόμη, ότι οι μετανάστες εργάτες από την Αλβανία, που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία, όχι μόνο σε σχέση με τους ομογενείς από την Αλβανία, αλλά και σε σχέση με τους μετανάστες εργάτες απ΄όλες τις άλλες χώρες και που άρχισαν να έρχονται και αυτοί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 δούλεψαν ανασφάλιστοι καθ’ όλη τη δεκαετία του ’90 και πως οι καπιταλιστές άρχισαν να τους ασφαλίζουν μετά τον πρώτο μεταναστευτικό νόμο του 2001.
Γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσουν τόσο οι Αλβανοί όσο και οι μετανάστες από άλλες χώρες να συμπληρώσουν 40 χρόνια «νόμιμης» παραμονής στη χώρα μας προτού συνταξιοδοτηθούν. Γι’ αυτό, η μεν κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων έβαλε την προϋπόθεση για 40 χρόνια «νόμιμης» παραμονής στην Ελλάδα οι επόμενοι διατηρούν αυτή τη διάταξη προκειμένου οι μετανάστες να προλάβουν να ασφαλιστούν μόνο για 15 χρόνια προτού βγουν στη σύνταξη. Συνυπολογίζοντας δε, ότι στα μνημονιακά χρόνια έπεσε μεγάλη ανεργία στους μετανάστες και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν μαζικά την Ελλάδα, γίνεται φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που μπόρεσαν να ασφαλιστούν θα πάρουν εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης και 20 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, δηλαδή 172,80 ευρώ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε στις 22 Μάρτη του 2022 τον νόμο 4915 που δημοσιεύτηκε στις 24 Μάρτη του 2022. Με το άρθρο 73 αυτού του νόμου εισήγαγε μεταβατική διάταξη για το χρόνο παραμονής στην Ελλάδα μόνο για τους ομογενείς από την Αλβανία και από πρώην Σοβιετική Ενωση, δηλαδή μόνο για μια μικρή μειοψηφία του συνόλου των μεταναστών.
Η διάταξη προέβλεπε την έκδοση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) με την οποία θα ρυθμιζόταν συγκεκριμένα το μεταβατικό καθεστώς αύξησης του χρόνου παραμονής των ομογενών από τα 30 στα 40 χρόνια. Στις 3 Αυγούστου δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ (την παραθέτουμε στο τέλος).
Με την ΚΥΑ εισάγεται μεταβατική διάταξη διάρκειας 10 χρόνων, σύμφωνα με την οποία την περίοδο 2022 – 2032 θα αυξάνεται ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα κατά ένα έτος κάθε χρόνο. Ξεκινάει το 2022 με βάση τα 30 χρόνια και φτάνει το 2032 τα 40 χρόνια. Ετσι, και οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση θα πρέπει να έχουν μείνει στην Ελλάδα 40 χρόνια και να έχουν ασφαλιστεί για 20 χρόνια προκειμένου να πάρουν την περιβόητη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ το μήνα.
Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά ζητήματα:
Πρώτον, η εθνική σύνταξη είναι πενιχρότατη και πέρασε με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 προκειμένου να συγκαλυφτεί το πραγματικό γεγονός ότι με το νόμο αυτό έπεσε μεγάλο ψαλίδι στις συντάξεις.
Δεύτερον, η χρηματοδότηση για την καταβολή των συντάξεων προέρχεται από την υπεραξία που παράγει η εργατική τάξη και την καρπώνεται δωρεάν η αστική τάξη που κατέχει τα μέσα παραγωγής.
Τρίτον, πάγιο αίτημα της εργατικής τάξης, που έχει διατυπωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον Λένιν και τους μπολσεβίκους, είναι η πλήρης σύνταξη με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τους καπιταλιστές και το κράτος τους.
Τέταρτον, πέρα από το πάγιο γενικό αίτημα: να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων, πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί για όλους του μετανάστες και για τους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση η προϋπόθεση του χρόνου παραμονής στην Ελλάδα για να παίρνουν ολόκληρη την πενιχρή εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.
Πέμπτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να πετάξει αυτό το κοκαλάκι στους ομογενείς, διότι έχουμε μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και θέλει να αποσπάσει την ψήφο τους. Εδειξε όμως ταυτόχρονα το βαθύ ταξικό της μίσος για τους μετανάστες εργάτες, τα ταξικά μας αδέρφια που στενάζουν κάτω από τον καπιταλιστικό ζυγό παράγοντας και αυτά μέρος της κλεμμένης υπεραξίας.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι για τη ρύθμιση αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη μίλησαν ελάχιστοι βουλευτάδες της αστικής αντιπολίτευσης και δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του νόμου 4387/2016 (Κατρούγκαλου), που καθιέρωσε την προϋπόθεση των 40 χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, για να πάρουν πλήρη εθνική σύνταξη οι μετανάστες και οι ομογενείς, και δεν ζήτησαν την κατάργησή της.
ΚΥΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ (1)