Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
  • Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
  • Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία
  • Σαν σήμερα 6 Ιούλη
  • Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά
  • «Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Αρχισαν τα όργανα με τα summer camps σε ιδιωτικά σχολεία
Εργατικά

Αρχισαν τα όργανα με τα summer camps σε ιδιωτικά σχολεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Ιούν 2024, 06:05

Με ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ένα ακόμη όργιο που συμβαίνει στα ιδιωτικά σχολεία σε βάρος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Με τον ερχομό του καλοκαιριού, οι επιχειρηματίες σχολάρχες, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη εργαζόμενων γονιών να απασχολούνται κάπου τα παιδιά τους με δημιουργικό τρόπο, διοργανώνουν τα λεγόμενα summer camps, πατώντας κυριολεκτικά στο λαιμό τους εργαζόμενους σε αυτούς εκπαιδευτικούς.

Με εκβιασμούς και τρομοκρατρία τους υποχρεώνουν να εργαστούν στα summer camps, με την ανοχή και τις πλάτες του υπουργείου Παιδείας, των αρμόδιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της ανύπαρκτης Επιθεώρησης Εργασίας.

Είναι γνωστό ότι από την Κεραμέως και μετά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν σε βάρος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι σχολάρχες ξεσάλωσαν κυριολεκτικά και αλωνίζουν παραβιάζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, αλλά και αυτήν την νομοθεσία που υποτίθεται ότι προστατεύει τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, όμως, οι συνθήκες που λειτουργούν τα summer camps, δημιουργούν καταστάσεις ανασφάλειας και για τους συμμετέχοντες μαθητές.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Άρχισαν τα όργανα με τα summer camps σε ιδιωτικά σχολεία: Πιέζουν εκπαιδευτικούς να εργαστούν παράνομα και χωρίς αμοιβή! – Επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς

Με την έλευση του καλοκαιριού ξεκινά και η εποχή της αθλιότητας σε (κάποια) ιδιωτικά σχολεία που υποχρεώνουν με την απειλή της απόλυσης το προσωπικό τους να εργαστεί υποχρεωτικά (!) και χωρίς αμοιβή (!!) στα summer camps τα οποία είναι δομές χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο (επομένως, έχουν θέματα νομιμότητας). Για την κατάσταση αυτή είναι σημαντικές οι ευθύνες τόσο των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας που γνωρίζουν την κατάσταση και αδρανούν όσο και της Επιθεώρησης Εργασίας που ενημερώθηκε από εμάς και την Συνήγορο του Παιδιού σε συνάντηση πέρσι το καλοκαίρι και δεν έκανε απολύτως τίποτε!

Για το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας summer camps στα απολύτως παράνομα Κέντρα Μελέτης θα γίνει ξεχωριστή αναφορά τις επόμενες ημέρες. Για τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, επισημαίνουμε για τους εκπαιδευτικούς τα ακόλουθα:

  • Οι ιδιωτικοί (όπως και οι δημόσιοι) εκπαιδευτικοί με διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας έχουν συγκεκριμένο ωράριο και καθηκοντολόγιο. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ωρολόγιο πρόγραμμα (υποχρεωτικό ή/και διευρυμένο) και το ωράριο παραμονής τους στη σχολική μονάδα είναι έως 30 ώρες (ή έως 6 την ημέρα) για τις ημέρες του διδακτικού έτους, δηλαδή μέχρι την ημέρα που τα σχολεία κλείνουν για διακοπές (21 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια). Οποιαδήποτε άλλη παροχή υπηρεσίας, όπως πχ οι προαιρετικές απογευματινές δράσεις, οφείλει να αμειφθεί βάσει των προβλεπόμενων στην Κοινή Εργατική Νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 5 του Ν. 4713/2020:

«Οι δραστηριότητες και δράσεις αυτές διοργανώνονται από το ιδιωτικό σχολείο πέραν του διδακτικού ωραρίου ή και των διδακτικών ημερών, εφόσον εξασφαλίζεται η κατά νόμον απασχόληση και αμοιβή του προσωπικού, τηρουμένων και των διατάξεων περί χρονικών ορίων της εργασίας, σύμφωνα με την οικεία εργατική νομοθεσία.»

  • Οι ιδιωτικοί (όπως και οι δημόσιοι) εκπαιδευτικοί έχουν διακοπές εργασίας. Τούτο τεκμαίρεται από το γεγονός ότι δεν έχουν ημέρες κανονικής άδειας, όπως όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί (παρά μόνο τις 10 που χορηγούνται μόνο για εξαιρετικά σοβαρό λόγο). Επομένως, αν ίσχυε το ανόητο επιχείρημα κάποιων επιτήδειων «έχεις αορίστου χρόνου σύμβαση, άρα θα δουλεύεις όποτε θέλω», τότε οι εκπαιδευτικοί δεν θα είχαν ποτέ διακοπές!
  • Επειδή τα summer camps είναι μια ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα (που μάλιστα πραγματοποιείται χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο) άσχετη με το πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής μονάδας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, απαιτείται για τους εκπαιδευτικούς η ειδική άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου που χορηγείται από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο στην περίπτωση που το camp διοργανώνεται από φορέα εκτός σχολείου.
  • Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή εκπαιδευτικού σε summer camp δεν είναι υποχρεωτική. Συμμετέχει μόνο με τη δική του βούληση κι όχι με την απειλή του εργοδότη.

Μερικές σημαντικές διευκρινίσεις για τους γονείς:

  • Παρά το γεγονός ότι τα summer camps διαφημίζονται, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
  • Αν και πολλά summer camps περιλαμβάνουν αθλητικού τύπου δραστηριότητες (κολύμβηση, αναρρίχηση, άλλες υπαίθριες δοκιμασίες), σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι/πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί που εγγυώνται την υγεία και ασφάλεια των παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία που στέλνουν τα παιδιά για θαλάσσια μπάνια με νηπιαγωγούς που δεν έχουν καμιά πιστοποίηση κολύμβησης/ναυαγοσωστικής. Επίσης, σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπάρχει στα summer camps ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Κάποιες από τις δομές ενδέχεται να μην έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για θερινή λειτουργία. Σε πολλές περιπτώσεις πέρσι είχαμε καταγγελίες για μονάδες που δεν είχαν κλιματισμό ή που ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε σωστά σε ημέρες καύσωνα.

ΥΓ1. Η ΟΙΛΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν κληθεί να εργαστούν δια της βίας (με ή χωρίς αμοιβή) σε summer camp, να καταγγείλουν στην ΟΙΕΛΕ (mail: oieleomospondia@gmail.com) το σχολείο τους το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και ανώνυμα.

Οι αβάντες Κεραμέως στους σχολάρχες – Οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας

Με αφορμή την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος στα summer camps υπενθυμίζουμε τους βασικούς άξονες του νόμου Κεραμέως για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που μετατρέπονται πλέον σε πραγματικούς είλωτες.

  1. Η «εποπτεία» της ιδιωτικής εκπαίδευσης παραμένει στο υπουργείο Παιδείας, αλλά οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών εντάσσονται στο εργατικό δίκαιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τυπική «εποπτεία». Οι σχολάρχες έχουν το ελεύθερο να παραβιάζουν τα πάντα και τύποις να τηρούν το ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Η ένταξη των συμβάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο, πέρα από την απελεύθερωση των απολύσεων, γίνεται για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» του διοριστήριου. 

2. Οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Καταργούνται οι συμβάσεις διετίας.

Καμιά εξασφάλιση δεν έχουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με αυτήν τη ρύθμιση. Οι μνημονιακοί νόμοι έχουν δώσει το δικαίωμα στους εργοδότες να μην τους καταβάλλουν καμιά αποζημίωση όταν τους απολύουν μετά από ένα χρόνο δουλειάς και ακόμα χειρότερα όταν τους απολύουν μετά από δυο μήνες.

3. Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να εργάζονται σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μετά το πέρας του (υποχρεωτικού ή διευρυμένου) ωραρίου με πρόσθετη αμοιβή.

4. Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να εργάζονται παράλληλα σε κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους φορείς εκπαίδευσης με πρόσθετη αμοιβή.

5. Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να εργάζονται με πρόσθετη αμοιβή σε δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και όχι μόνο μέχρι 30 Ιουνίου).

Οι ρυθμίσεις 3, 4, 5 στην ουσία προσφέρουν μεγάλες αβάντες στους σχολάρχες και δεν είναι προς όφελος των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί θα εκβιάζονται με το φόβο της απόλυσης να περιορίζονται στους πενιχρούς μισθούς τους και να μη διεκδικούν αυξήσεις, να γίνονται «ευέλικτοι», υποκύπτοντας στις ορέξεις των εργοδοτών για αύξηση της κερδοφορίας τους. Θα δέχονται δουλικά την εργασία και πέραν του ωραρίου, την εργασία και τα καλοκαίρια με υποτυπώδεις απολαβές και «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

6. Δίνεται η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου του εκπαιδευτικού.

Τα περί «κατόπιν αίτησης του εκπαιδευτικού» ή «μη συμπλήρωσης του ωραρίου του διοριστηρίου» είναι μόνο για τα μάτια. Οι κέρβεροι-εργοδότες, υπό τον φόβο της απόλυσης, θα τους μειώνουν το ωράριο -ειδικά αυτών με πολλά χρόνια υπηρεσίας- και θα προσλαμβάνουν νεότερους και φθηνότερους προς συμπλήρωση ωραρίου.

7. Παρέχεται «ευελιξία» στα ιδιωτικά σχολεία να διαμορφώνουν διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα (επιπλέον του υποχρεωτικού ΥΠΑΙΘ) και να προσθέτουν εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες στις δράσεις, εκτός ωρών και ημερών λειτουργίας των σχολείων.

Καταργείται δηλαδή και η στοιχειώδης υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων να δηλώνουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τις επιπλέον αυτές «δραστηριότητες», καθώς και τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται σε αυτές, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος.

8. Αξιολόγηση σχολικής μονάδας, εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών (κατ’ αναλογία κριτηρίων δημόσιου σχολείου).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 6 Ιούνη
Επόμενο άρθρο Τι γυρεύει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ένας ρέκτης των ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Σχετικά Αρθρα

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

Εργατικά 6 Ιούλ 2026, 05:26

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Εργατικά 2 Ιούλ 2026, 21:06

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:32

Εκδήλωση-Συζήτηση: Απαγόρευση της συλλογικής ζωής και καταστολή των αγώνων μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:27

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 30 Ιούν 2026, 07:37

Υπό διωγμόν οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί – Διώκονται ξανά οι Ζ. Γκέρτσος και Π. Χουντής

Εργατικά 24 Ιούν 2026, 12:30
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

3 Ιούλ 2026, 19:36
Διεθνή

ΗΠΑ: Η καταγγελία της γεονοκτονίας στην Παλαιστίνη βγάζει βουλευτές

Υποψήφια υπέρ της Παλαιστίνης εκτόπισε βετεράνο που υποστηριζόταν από την AIPAC στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Κολοράντο

3 Ιούλ 2026, 12:04
Αγροτικά

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

3 Ιούλ 2026, 11:42
Αγροτικά

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

3 Ιούλ 2026, 10:03
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

Μαλάουι: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964), δημοκρατίας (1966).

1874: Προφυλάκιση του Χαρίλαου Τρικούπη για το άρθρο του “Τις πταίει;” που στρεφόταν κατά του βασιλιά.

1918: Δολοφονείται ο γερμανός πρέσβης στη Μόσχα.

1935: Ο Γεώργιος Βλάχος, σε άρθρο του στην “Καθημερινή” χαρακτηρίζει τον Γεώργιο Β’ “εστεμμένο φελλό“.

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) στην πλατεία Συντάγματος.

1970: Δώδεκα καταδίκες στελεχών του ΚΚΕ.

1971: Βόμβα στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Προεδρίας (20 Οκτώβρη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo