Η «τυφλή» Δικαιοσύνη έκανε και πάλι το θαύμα της. Mετά τη δικαστική προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ (απόφαση 452/2024 του Πρωτοδικείου της Αθήνας), με την οποία καλύπτονταν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (υπήρξε σχετικό αίτημα της ΟΛΜΕ προς την ΑΔΕΔΥ), ώστε να μην συμμετέχουν στην ατομική αξιολόγηση-καρμανιόλα.
Το σκεπτικό της αστικής Δικαιοσύνης είναι το γνωστό μας πλέον σκεπτικό χουντικής έμπνευσης: Η απεργία-αποχή είναι «πολιτική απεργία» επειδή με αυτήν «διεκδικούνται αιτήματα η ρύθμιση των οποίων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας» ενώ «επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί σε ζήτημα μάλιστα, που ανήκει στην αποκλειστική ρυθμιστική εξουσία της».
Το δικαστήριο επίσης «απαγορεύει την επανάληψη στο μέλλον τις ίδιας απεργίας αποχής με το ίδιο αντικείμενο και υπό τις ίδιες συνθήκες». Εδώ θα σημειώσουμε αυτό που για πολλοστή φορά έχουμε αναφέρει: Ακόμα και με τον αντεργατικό και απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη (Ν.4808/2021), η απαγόρευση συνέχισης της απεργίας-αποχής, εφόσον αυτή κριθεί παράνομη, αφορά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, έτσι όπως αυτές απορρέουν από τα εξώδικα που αποστέλλονται στο ΥΠΑΙΘΑ. Τούτο σημαίνει ότι η επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής με άλλες ημερομηνίες είναι εφικτή.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τη σχετική διάταξη του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη:
Αρθρο 95, παράγ. 6: «Εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».
Συμπερασματικά, απεργία-αποχή μπορούν να κηρύξουν και τα πρωτοβάθμια σωματεία με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους και η απεργία-αποχή μπορεί να επαναπροκηρυχθεί για όσες φορές χρειαστεί με αλλαγή έναρξης των ημερομηνιών της και με κάθε τρόπο (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία).
Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΟΛΜΕ επαναπροκήρυξε την απεργία αποχή με νέο εξώδικο που κατέθεσε στο ΥΠΑΙΘΑ την Παρασκευή, 17 Μαΐου.
Ο,τι και να κάνει, λοιπόν, ο υπουργός Αμάθειας και Καταστολής δεν μπορεί να ανακόψει το ορμητικό ρεύμα κατά της αξιολόγησης, που στην πράξη παίρνει σάρκα και οστά με την απεργία αποχή. Οι κινήσεις του είναι σπασμωδικές κινήσεις που φανερώνουν πανικό, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να τα δώσουν όλα με επιμονή και αποφασιστικότητα γιατί το επίδικο είναι μέγιστο κακό, η επιστροφή του επιθεωρητισμού, η υποταγή και κατηγοριοποίησή τους.