Εργαζόμενους που εργάζονται επί δέκα χρόνια, έχοντας γίνει αορίστου χρόνου με το ΠΔ Παυλόπουλου το 2004, και εργάζονταν αρκετά χρόνια ο καθένας πριν τη «μονιμοποίησή» τους έχει βάλει στο στόχαστρο ο Κ. Μητσοτάκης (παρέα με τη Χριστοφιλοπούλου), προκειμένου να συμπληρώσουν τον αριθμό των 6.500 απολύσεων που απομένουν για να υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση (την οποία ανέλαβαν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης παρέα, για να μην ξεχνιόμαστε). Αυτή είναι η ουσία πίσω από τον ορυμαγδό των προβοκατόρικων δημοσιευμάτων, που κάνουν λόγο για πλαστά χαρτιά και τα παρόμοια, αναπαράγοντας όσα τους διοχετεύει ο Μητσοτάκης.
Ολοι ξέρουμε πολύ καλά τι συνέβαινε επί σειρά ετών με τους συμβασιούχους, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διότι δεν γίνονταν προσλήψεις. Εργάζονταν επί σειρά ετών στην ίδια υπηρεσία και πολλές φορές εργάζονταν ανασφάλιστοι, στα μεσοδιαστήματα από τη μια σύμβαση στην άλλη. Οι ίδιοι το έκαναν για να εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας τους και οι υπηρεσίες γιατί αν τους έδιωχναν θα κατέρρεαν τα πάντα. Πριν τις εκλογές του 2004, ο Καραμανλής έταζε ότι θα τους «μονιμοποιήσει» όλους, περίπου 250.000 εργαζόμενους. Οταν πήρε την εξουσία, με το ΠΔ Παυλόπουλου και κάτω από την πίεση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, «μονιμοποιήθηκαν» μερικές δεκάδες χιλιάδες. Με όλους τους τύπους. Με αποφάσεις των διοικητικών οργάνων και έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Τώρα, επειδή θέλουν να γεμίσουν τις λίστες των απολυμένων, θέλουν να ξαναψάξουν τους φακέλους με όρους διαφορετικούς από εκείνους του 2004. Να βρουν αν για κάποιο διάστημα ο εργαζόμενος δεν είχε ένσημα, οπότε να τον θεωρήσουν… απατεώνα και να τον απολύσουν. Κι ας εργαζόταν αυτός κανονικότατα, γεγονός που το γνώριζε η διοίκηση, γι’ αυτό άλλωστε και ενέκρινε τη «μονιμοποίησή» του.
Οταν το κυβερνητικό σχέδιο αποκαλύφθηκε πλήρως και μετά την άρνηση δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ και του Περισσού να επιτρέψουν στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξει ξανά τους φακέλους, η κυβέρνηση από τη μια άρχισε να στέλνει τους δημάρχους στον εισαγγελέα (είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοιο φαινόμενο) και από την άλλη άρχισε να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι ο επανέλεγχος θα γίνει με τα κριτήρια του ΠΔ Παυλόπουλου. Τότε για τι επανέλεγχο μιλάμε;
Η σκυτάλη πέρασε στη γαλαζοπράσινη πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, η οποία κατέληξε την περασμένη Τρίτη σε μια ποντιοπιλατική απόφαση, η οποία ξεκινά με το ότι δέχεται τον επανέλεγχο των συμβάσεων με τα κριτήρια του 2004 (αυτό που λέει και ο Μητσοτάκης, δηλαδή). Την ίδια στιγμή ζητά «την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση με σαφήνεια το περιεχόμενό τους, με βάση την πρότασή μας» και άμεση συνάντηση «με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το θέμα». Μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο, ν’ αποφύγουν την πίεση των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και να φτάσουν σε μια νέα συμφωνία με τον Μητσοτάκη. Οταν, όμως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κάνει απολύσεις, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά σημασία. Θα πιαστούν από τυπικά «προβλήματα», για τα οποία καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι, για να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.
Το δικαίωμα στη δουλειά είναι ιερό. Αυτό το δικαίωμα οφείλουν να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αντί να σέρνονται πίσω από τους δημάρχους, όπως κάνει η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία έχει δώσει πολλές φορές εξετάσεις στα ξεπουλήματα. Πάντα στην κρίσιμη στιγμή, όταν κορυφωνόταν ένας αγώνας.