Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων της ΕΘΕΛ, που έγινε τη Δευτέρα 24 Γενάρη, ήταν «σχολείο» για όσους την παρακολουθήσαμε. Αν και η πλειοψηφία των εργαζομένων (τη ΓΣ παρακολούθησαν περίπου 1.500 εργαζόμενοι) ήταν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, η ΠΑΣΚΕ κατάφερε με σειρά από συνδικαλιστικά τερτίπια και με την ανοχή των υπόλοιπων παρατάξεων του ΔΣ, να πετύχει την αναστολή των κινητοποιήσεων και να σύρει τον κλάδο στο «διάλογο», δίνοντας ανάσα μιας βδομάδας στον Ρέππα και στην κυβέρνηση να διαχειριστούν με καλύτερους γι’ αυ- τούς όρους το θέμα των αστικών συγκοινωνιών. Ας προχωρήσουμε, όμως, σε μια σύντομη αλλά και αποκαλυπτική περιγραφή όλων όσων διαδραματίστηκαν στη ΓΣ, η οποία θα δείξει σε όλο της το μεγαλείο, πως εννοούν οι γραφειοκράτες τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και θα ξεκαθαρίσει ότι μόνο αν τους ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι και πάρουν τον αγώνα στα χέρια του, μπορεί να φτάσουν στη νίκη.
Οπως λέει κι ο λαός, η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται. Ξεκινώντας τη ΓΣ, ο πρόεδρος του σωματείου και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Νίκος Κουλουμπαρίτσης, επικαλούμενος την κρισιμότητα της ΓΣ, ζήτησε από το σώμα να μη γίνει εκλογή προέδρου της συνέλευσης, αλλά να προεδρεύσει το ΔΣ και κατά συνέπεια ο ίδιος. Οπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτό το συνδικαλιστικό λάθος(;) των υπόλοιπων παρατάξεων του ΔΣ, που αν και πλειοψηφία δεν φρόντισαν να βάλουν δικό τους πρόεδρο στη συνέλευση, ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη.
Μετά την «εκλογή» του, ο Κουλουμπαρίτσης, πριν ξεκινήσει την τοποθέτησή του, ζήτησε αν υπάρχουν να κατατεθούν στο προεδρείο και άλλες προτάσεις, εκτός από αυτές της ΠΑΣΚΕ και της πλειοψηφίας του ΔΣ, με το πρόσχημα ότι η ψηφοφορία θα γινόταν με κάλπη και γι’ αυτό έπρεπε να ετοιμα- στούν τα ψηφοδέλτια. Εκτιμώντας ότι οι συσχετισμοί ήταν εναντίον του, επεδίωξε να υπάρξουν διαφορετικές προτάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να μοιραστούν οι ψήφοι και να πλειοψηφήσει η ΠΑΣΚΕ που ζητούσε αναστολή. Τελικά, κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις.
Στη συνέχεια, ανέλαβε να κάνει την παρουσίαση του σχεδίου νόμου του Ρέππα και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δε μπορεί ν’ αποτελέσει βάση συζήτησης! Ηξερε ότι οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί για το φασιστικό πόνημα του Ρέππα και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, με κορόνες του στιλ «αυτό το έκτρωμα δεν μπορεί να το αποδεχτούμε», «δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης» και άλλα παρόμοια. Και αν αναρωτηθεί κάποιος, πώς είναι δυνατόν να απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά να προτείνει αναστολή των κινητοποιήσεων για να το συζητήσει με την κυβέρνηση, υπάρχει απάντηση: «Θα πάμε σε διάλογο για να μη μας χαρακτηρίσουν αδιάλλαχτους».
Μετά παρουσιάστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ (πρότεινε δύο τετράωρες στάσεις εργασίας) από τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ, αφού ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ (παράταξη του Περισσού) δεν παραβρέθηκε στη ΓΣ, «λόγω κάποιας ασθένειας». Αυτό είναι ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Την ώρα που ο ΔΑΚίτης άρχισε να τα χώνει στην ΠΑΣΚΕ, έγινε η πρόβα τζενεράλε και έπεσε για πρώτη φορά το ρεύμα (επανήλθε μετά από 3-4 λεπτά).
Στα αξιοσημείωτα είναι η τοποθέτηση της ΔΑΣ από ένα νεαρό συνδικαλιστικό της στέλεχος, που το μόνο που κατάφερε ήταν να αυτοπροβοκαριστεί, καλώντας τους εργαζομένους της ΕΘΕΛ να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και στην απεργία που έχει προτείνει το ΠΑΜΕ για τις 10 Φλεβάρη.
Οι ομιλίες συνεχίζονταν, ο κόσμος έδειχνε ξεκάθαρα τη διάθεσή του να ψηφίσει υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, όμως υπήρχαν τα πρώτα σημάδια κόπωσης και αρκετοί ετοιμάζονταν ν’ αποχωρήσουν. Τότε ο Βλαχογιαννάκης, παλιός συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της προηγουμένης ΓΣ, αιφνιδίασε τον Κουλουμπαρίτση, του πήρε το μικρόφωνο από το χέρι και αφού τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει να αναστείλει την απεργία για να βοηθήσει τον Ρέππα και την κυβέρνηση, είπε ότι δεν χρειάζεται να στηθούν κάλπες, αλλά να αποφασίσει με ανοιχτές διαδικασίες η ΓΣ. Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους να σηκώσουν το χέρι και να ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων και της πρότασης της πλειοψηφίας του ΔΣ. Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα την τοποθέτησή του και με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων.
Ο Κουλουμπαρίτσης ξαναπήρε το μικρόφωνο και προσπαθούσε μέσα σε αποδοκιμασίες να εξηγήσει ότι όλες οι παρατάξεις ομόφωνα αποφάσισαν να στηθούν κάλπες για να μην υπάρξουν κάποιοι που θα διπλοψηφίσουν, όμως ο Βλαχογιαννάκης πήρε εκ νέου το μικρόφωνο ζήτησε και πάλι να σηκω- θούν τα χέρια, τα οποία και σηκώθηκαν, και ενώ ήταν έτοιμος να κηρύξει τη λήξη της ΓΣ, έπεσε και πάλι το ρεύμα, μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες από τους εργαζόμενους που κατηγορούσαν τους ΠΑΣΚίτες ότι ρίχνουν το ρεύμα για να διαλύσουν τη ΓΣ. Ακολούθησε ένα μικρό χάος, με τους εκπρόσωπους των παρατάξεων της πλειοψηφίας να μη κάνουν επί της ουσίας τίποτα και τον Κουλουμπαρίτση να στέλνει τους ΠΑΣΚίτες ν’ αρχίσουν να ψηφίζουν, προκειμένου να μην επικυρωθεί το αποτέλεσμα μέσω της ανάτασης των χεριών. Ανήγγειλλε, δε, την έναρξη της ψηφοφορίας με μια ντουντούκα.
Μετά από λίγο ανακοινώθηκε από τον Κουλουμπαρίτση ότι κάποιοι έσπασαν τις κάλπες και πέταξαν τα ψηφοδέλτια. Πρότεινε, δε, να σταματήσει η ΓΣ και να στηθούν την επόμενη μέρα κάλπες στα αμαξοστάσια για να βγει απόφαση. Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι αποδοκίμασαν και αυτή την πρόταση, ενώ κάποιοι άρχισαν ν’ αποχωρούν. Μετά από ένα εικοσάλεπτο αντεγκλήσεων και διαβουλεύσεων, οι ΠΑΣΚίτες πήραν θέση γύρω από το βήμα, το ρεύμα ξαναήρθε (!) και ο Κουλουμπατίτσης, αφού κατηγόρησε αυτούς που έσπασαν τις κάλπες για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ανακοίνωσε ότι θα γίνει η ψηφοφορία αναγκαστικά με ανάταση των χεριών. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε τη διαδικασία ψηφοφορίας με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να μη προλάβουν να επιστρέψουν στην αίθουσα όσοι βρίσκονταν έξω απ’ αυτή.
Με συνοπτικές διαδικασίες, η πρόταση της ΠΑΣΚΕ πλειοψήφησε και όταν ο Βλαχογιαννάκης προσπάθησε να θέσει θέμα νομιμότητας της διαδικασίας, έφαγε καναδυό ψιλές και του χάλασαν εκ νέου το μικρόφωνο. Σε χρόνο ρεκόρ, ο Κουλουμπαρίτσης και οι ΠΑΣΚίτες εγκατέλειψαν το χώρο της ΓΣ, κάτω από τα μπινελίκια των εργαζόμενων, αλλά και με την πολυπόθητη απόφαση για αναστολή στην τσέπη…
ΥΓ: Μοναδικό θετικό από τη ΓΣ η πρώτη έμπρακτη προσπάθεια από τη βάση των οδηγών να ξεπεράσουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Οδηγοί από το αμαξοστάσιο του Πειραιά (Ρέντης) τοποθετήθηκαν στη συνέλευση και με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο Ρέππα «μας γαμάει τη ζωή και το μέλλον μας», κατέθεσαν πρόταση για κινητοποιήσεις διάρκειας, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από μια σημαντική μερίδα εργαζόμενων.