Τα αδιέξοδα της σχέσης δημόσιων φορέων με τους εργολάβους-δουλέμπορους της καθαριότητας φάνηκαν για μια ακόμη φορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εδώ και τέσσερις μήνες ο εργολάβος έχει απλήρωτες τις καθαρίστριες, επικαλούμενος ότι δεν τον πληρώνει το πανεπιστήμιο, που του ζητά χαρτιά (καταστάσεις προσωπικού, εξοφλητικά κ.λπ.), τα οποία δεν προσκομίζει (μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο). Η διοί-κηση του πανεπιστήμιου, αντί να πετάξει τον εργολάβο έξω και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, παίζει παιχνιδάκια, που στην πράξη διευκολύνουν τον εργολάβο να τη σκαπουλάρει. Κι αν δεν τη σκαπουλάρει ο συγκεκριμένος εργολάβος, να παραμείνει οπωσδήποτε το καθεστώς του δουλεμπόριου, με κάποιον άλλο που θα παριστάνει το νομότυπο, ενώ από πίσω θα κάνει ό,τι και ο προηγούμενος.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι είχαμε παρέμβαση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας στο πανεπιστήμιο. Τι χαρακτήρα είχε αυτή η παρέμβαση; Για να μην αυθαιρετήσουμε, απευθυνθήκαμε στο ίδιο το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, ο εκπρόσωπος του οποίου Τ. Τριανταφυλλάκος μας δήλωσε ότι έκαναν παρέμβαση στο πανεπιστήμιο, συνοδευόμενοι και από μερικές εργαζόμενες στον εργολάβο καθαριότητας και απαίτησαν: να εξοφληθούν οι εργαζόμενες, να δίνονται αναλυτικές καταστάσεις προσωπικού από τον εργολάβο και να εφαρμόζεται 5ήμερο-40ωρο με μισή ώρα διάλειμμα. Θυμίσαμε στον Τ. Τριανταφυλλάκο, ότι το πανεπιστήμιο δεν πληρώνει τον εργολάβο, επειδή θέλει να κάνει έλεγχο ως προς την τήρηση του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων έναντι των εργαζόμενων. Η απάντησή του μας άφησε εμβρόντητους, γιατί τόσο κυνισμό δεν τον περιμέναμε: «Αυτό αφορά το πανεπιστήμιο και τον εργολάβο»!
Οι «ταξικοί» –όπως επαίρονται– συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ παρεμβαίνουν σε μια υπόθεση δουλεμπόριου και δεν ζητούν την έξωση του εργολάβου, την κατάργηση του δουλεμπόριου και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας! Περιορίζονται σε τρία επιμέρους αιτήματα που στα λόγια μπορούν να υιοθετηθούν, ενώ στην πράξη θα λειτουργήσουν ως λουστράρισμα του δουλεμπόριου. Οι «ταξικοί» συνδικαλιστές παίρνουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, θεωρώντας ότι η ουσία της διαμάχης μεταξύ εργολάβων και εργαζόμενων είναι η τήρηση κάποιων τύπων και όχι η κατάργηση των εργολαβιών, που σε κάθε περίπτωση ισοδυναμούν με το δουλεμπόριο. Αυτό δεν αλλάζει όσα λουστραρίσματα κι αν γίνουν σ’ αυτή την πολιτική. Δεν ξέρει άραγε το ΠΑΜΕ, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να διασωθεί το δουλεμπόριο ακόμα και σε κάποιους φορείς που χάρη στους αγώνες που ξέσπασαν μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά της Κ. Κούνεβα, φτάσαμε κοντά στην αποπομπή των εργολάβων και την προκήρυξη διαγωνισμών για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ΗΣΑΠ, ΑΠΘ);
Για να φανεί καθαρά τι σημαίνει φιλο-εργολαβική πολιτική και τι σημαίνει αγώνας ενάντια στο δουλεμπόριο, παραθέτουμε, αποσπάσματα από την άμεση αντίδραση της ΠΕΚΟΠ, με την αποστολή επιστολής στον υπουργό Παιδείας, τους αρχηγούς των κομμάτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚ Βόλου, την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας:
«Το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας μας έχει καταγγείλει ότι ο εργολάβος καθαριότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αδυνατεί, εδώ και τέσσερις μήνες, να πληρώσει το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, το οποίο εργάζεται στο Πανεπιστήμιο.
Το Πανεπιστήμιο εδώ και τέσσερις μήνες προσπαθεί να ελέγξει τον εργολάβο καθαριότητας σύμφωνα με την εγκύκλιο Γιακουμάτου αλλά και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, δηλαδή αν τηρείται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Ο εργολάβος καθαριότητας δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των όρων της σύμβασης, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να μην εκταμιεύει προς αυτόν το σχετικό κονδύλι.
Ο εργολάβος που είναι ο κατά νόμο υπεύθυνος για την καταβολή του μισθού, παραβιάζει ευθέως την εργατική νομοθεσία και πρέπει να κηρυχθεί άμεσα έκπτωτος, με όλες τις νομικές και οικονομικές συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο και τη σύμβαση έργου. Το ζήτημα της μη καταβολής του μισθού εγείρει και ποινικές ευθύνες, ζήτημα το οποίο αφορά τις εργαζόμενες και το σωματείο της Μαγνησίας.
Καθώς το Πανεπιστήμιο διανύει μια περίοδο διακοπών, υπολειτουργίας και αδειών, οι καθαρίστριες και το λοιπό προσωπικό παραμένουν απλήρωτες και με τεράστια ζητήματα επιβίωσης. Προφανώς οι ίδιες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι .
Η διευθέτηση της πληρωμής του εργολάβου από το Πανεπιστήμιο, κατά την εκτίμησή μας, δεν διασφαλίζει το γεγονός ότι και οι εργαζόμενες θα πληρωθούν.
Σας ζητούμε να παρέμβετε έτσι ώστε:
♦ Να πληρωθούν οι εργαζόμενες για το σύνολο της μισθοδοσίας τους κατ’ ευθείαν από το Πανεπιστήμιο.
♦ Οι συγκεκριμένες πληρωμές να εγγραφούν σε βάρος του εργολάβου καθαριότητας και να λογαριαστούν ως απόδοση σε αυτόν.
♦ Να κηρυχτεί ο εργολάβος καθαριότητας έκπτωτος και να καταπέσουν τυχόν εγγυήσεις…».
Το Σωματείο Καθαριστριών του Ν. Μαγνησίας μπορεί να αναθέσει άμεσα στο λογιστή του να συντάξει έκθεση με τα πληρωτέα ποσά ανά εργαζόμενο/η και να την παραδώσει στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να πληρωθούν όλες/οι οι εργαζόμενες/οι.
Όπως μας γνωστοποίησε το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, το σύνολο των εργαζομένων έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση και η μη πληρωμή τους βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των οικογενειών τους.
Χωρίς την δικιά σας άμεση παρέμβαση, για άμεση πληρωμή όλων των εργαζομένων, είμαστε αναγκασμένοι να διαλέξουμε, όπως και στην περίπτωση του ΙΚΑ Μαγνησίας, το δρόμο του αγώνα κατά παντός υπευθύνου.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σημαντικό γεγονός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενισχύει πλήρως τις θέσεις μας για την απόρριψη από μεριάς σας του άρθρου 40 παράγραφος 3 του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» που διαιωνίζει την συστηματική παραβίαση όλων των εργατικών δικαιωμάτων.