Την Τετάρτη, χρησιμοποιώντας το παιχνιδάκι που έχουν κατασκευάσει οι σύμβουλοί του (ΕΡΓΑΝΗ) ο Βρούτσης εξέδωσε μια ακόμη πανηγυρική ανακοίνωση: «Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι σε επίπεδο εννιαμήνου – Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο – το αντίστοιχο ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας είναι επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννεάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 μέχρι σήμερα».
Προσέξτε τη δήλωση: Στο εννιάμηνο του 2013 εξασφαλίστηκαν περίπου 166.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ δεκατριετίας! Από το 2001, όχι από το 2010. Δηλαδή φέτος, με ύφεση επισήμως –4%, βρήκαν δουλειά περισσότεροι άνεργοι από εκείνους που έβρισκαν τις χρονιές που ο ελληνικός καπιταλισμός παρουσίαζε ανάπτυξη κατά μέσο όρο 4%.
Μια μέρα μετά, ήρθε η απανταχούσα από την ΕΛΣΤΑΤ. Η Ερευνα Εργατικού Δυναμικού για τον Ιούλη του 2013 κατέγραψε νέο ρεκόρ της καταγεγραμμένης (και πάντοτε υποτιμημένης, λόγω της κάλπικης μεθόδου που χρησιμοποιείται) ανεργίας, η οποία έφτασε το 27,6%, έναντι 25% τον Ιούλη του 2012 και 27,5% τον Ιούνη του 2013. Δηλαδή, παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ούτε η εποχικότητα κατάφερε να οδηγήσει σε μια –συγκυριακή έστω– μείωση της καταγεγραμμένης ανεργίας. Αυτή ανέβηκε και μεταξύ Ιούνη και Ιούλη.
Ομως, αν πιστέψουμε τον Στουρνάρα, ο οποίος, παρά το σοβαρό προφίλ που καλλιεργεί, κατάφερε να ισοφαρίσει τον Βρούτση σε γελοιότητα, αυτό που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ είναι… μαγική εικόνα. Η ανεργία μειώνεται, αλλά το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται αυξανόμενο, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι που στο παρελθόν δεν αναζητούσαν εργασία (δηλαδή, ήταν μη ενεργό εργατικό δυναμικό, έτσι δεν είναι, ρε Στουρνάρα;) τώρα αναζητούν!
Η ΕΛΣΤΑΤ, βέβαια, καταγράφει και αύξηση των «οικονομικά μη ενεργών». Αυτή η αύξηση δεν προέρχεται μόνο από συνταξιούχους, αλλά και από μακροχρόνια ανέργους που απλά έχουν απελπιστεί και δηλώνουν ότι δεν ψάχνουν για εργασία. Αν είχαμε μείωση των «οικονομικά μη ενεργών» θα μπορούσε να πει κανείς ότι απ’ αυτή τη δεξαμενή είχαμε μια αύξηση των ανέργων.
Για να συνοψίσουμε. Την ώρα που ο Βρούτσης υποστηρίζει ότι στο εννιάμηνο οι προσληφθέντες σε εργασία ήταν κατά περίπου 166.000 περισσότεροι από τους απολυθέντες, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μόνο για τον Ιούλη μείωση των απασχολούμενων κατά 136.714 άτομα και αύξηση των ανέργων κατά 126.451 άτομα! Ο συνολικός αριθμός των ανέργων που «μέτρησε» η ΕΛΣΤΑΤ ήταν τον Ιούλη 1.374.054 άτομα!
Φυσικά, η ανεργία στους νέους μέχρι 24 ετών εκτινάχτηκε στο 55,1% και στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών στο 36,2%!