Με το άρθρο 42 του προσχέδιου, κόβονται τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ (Εργατική Εστία) και προστίθενται στο ασφάλιστρο του κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ. Το κόψιμο γίνεται σταδιακά (από 1% το 2011, το 2012 και το 2013). Ετσι, μ’ αυτό τον έμμεσο τρόπο αυξάνονται τα ασφάλιστρα.
Η περικοπή αυτή δεν είναι ασήμαντη. Ξεπερνά το 41% των εσόδων που έχουν οι τρεις αυτοί Οργανισμοί. Το 2013 το ποσό που θα αφαιρεθεί θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις υποχρεώνουν το ΙΚΑ να παρακρατά παράνομα σημαντικά ποσά από τις εισφορές που εισπράττει για λογαριασμό των τριών αυτών Οργανισμών, προκειμένου να καλύπτει μέρος των ελλειμμάτων του. Σωρευτικά αυτά τα ποσά ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία έχουμε θέσει το θέμα, κάνει το κορόιδο. Στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη γι’ αυτά τα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι θα τα φάει το σκοτάδι.
Φανταστείτε τώρα τον ΟΑΕΔ, σε μια εποχή που φουντώνει η ανεργία, να χάνει σχεδόν τα μισά από τα τακτικά του έσοδα και ταυτόχρονα να τον απομυζούν οι καπιταλιστές με τα διάφορα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης».








