Από τις προγραμματικές δηώσεις της κυβέρνησης κιόλας (18.10.2010), ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος εξήγγειλε πως θα κάνει πράξη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την απονομή της σύνταξης: «Η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες από όλα τα ταμεία και με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του μέτρου, το τέλος του 2010. Ηδη επ’ αυτού ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν απολύτως σαφής τόσο στις προεκλογικές, όσο και στις μετεκλογικές του ομιλίες».
Την άλλη μέρα, Λοβέρδος και Κουτρουμάνης (υφυπουργός τότε και νυν αναπληρωτής υπουργός) έδωσαν την παρθενική τους συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες. Επειδή δεν είχαν τίποτα να πουν για τα μεγάλα ζητήματα (ασφαλιστικό, εργασιακό, ανεργία), το ‘ριξαν σ’ αυτά που νόμιζαν εύκολα. Ο Λοβέρδος βελτίωσε όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα στη Βουλή και ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής, η οποία «με χρονοδιάγραμμα υποβολής του πορίσματός της το Δεκέμβριο του 2009» (σε λιγότερο από δυο μήνες, δηλαδή) «θα δει το ζήτημα της άμεσης καταβολής της σύνταξης και στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης και στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλιστικός οργανισμός για έναν άνθρωπο είναι ένας». Εκανε, μάλιστα, και το γνωστό σόου α’λα Κώστας Πρέκας (αργότερα το γύρισε σε Νίκος Ξανθόπουλος και Βασιλάκης Καΐλας): «Και θυμίζω, δεν προσέχθηκε, το επαναλαμβάνω για να προσεχθεί. Ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Εκθεση, είπε ότι για το θέμα της γρήγορης καταβολής της σύνταξης θα ελέγχει ανά τρεις μήνες τον υπουργό του, με σκοπό μέχρι τα τέλη του 2010, σε τρεις μήνες είτε επί διαδοχικής, είτε επί μίας σύνταξης από ένα ταμείο, να λειτουργεί γρήγορα το δημόσιο. Ο “υπουργός του” έτυχε να είμαι εγώ. Εγώ αποδέχομαι το χρονικό αυτό πλαίσιο και ταυτίζομαι, ταυτίζω την ύπαρξή μου με το χρονικό αυτό πλαίσιο. Θα γίνει αυτό».
Τα ίδια επαναλάμβανε τις επόμενες μέρες στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σόου που έδινε. Ακόμα και επίσκεψη σε Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων του ΙΚΑ έκανε, παρέα πάντοτε με τον Κουτρουμάνη, για να ανακοινώσει και από εκεί ότι έγινε συζήτηση «με την οποία εξειδικεύτηκαν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την ταχύτερη απονομή σύνταξης και αυτό είναι δέσμευση της Κυβέρνησης και μείζον προτεραιότητα του υπουργείου».
Στις 26 Οκτώβρη, μετά από νέα σύσκεψη, ανακοίνωσε ότι «ο νόμος θα κατατεθεί στην Βουλή, θα ψηφιστεί, με χρονοδιάγραμμα Ιανουαρίου 2010, για να μένει από κει και πέρα η πρακτική εφαρμογή».
Στη συνέχεια το θέμα μπήκε στο ράφι και στια αρχές της εβδομάδας, Κατσέλη και Κουτρουμάνης, ξεχνώντας όλες τις «δεσμεύσεις» τους, ανακοίνωσαν ότι, επειδή η επίλυση του θέματος θέλει ακόμα ενάμιση χρόνο (!), αποφάσισαν να ρυθμίσουν νομοθετικά την υποχρεωτική καταβολή προσωρινής σύνταξης στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης. Μάλιστα, για να φανεί ότι τάχα ανταποκρίνονται σε συνδικαλιστικό αίτημα, χρησιμοποίησαν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, η οποία μια μέρα πριν τις υπουργικές ανακοινώσεις εξέδωσε ανακοίνωση με αυτό το αίτημα. Λειτούργησε, δηλαδή, σαν λαγός του υπουργείου.
Ομως, η δυνατότητα προσωρινής σύνταξης είναι ήδη νομοθετημένη. Ο νόμος 3607/1.11. 2007 (άρθρο 15, παρ. 6) προβλέπει ότι τα α-σφαλιστικά ταμεία «το αργότερο τη 15η εργάσιμη ημέρα από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή λόγω θανάτου, καταβάλλουν στον αιτούντα προσωρινή σύνταξη, ίση με το 80% της σύνταξης που προκύπτει με βάση τα ασφαλιστικά στοιχεία που αφορούν το χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης».
Ποια η διαφορά της νέας ρύθμισης; Η διαφορά είναι ότι θα κάνουν την προσωρινή σύνταξη υποχρεωτική, Ετσι, θα μπορούν να καθυστερούν την υποβολή της κανονικής σύνταξης (αυτής που υποτίθεται ότι θα την έδιναν σε τρεις μήνες, με ορίζοντα ψήφισης του σχετικού νόμου το Γενάρη του 2010!) για όσο θέλουν. Πολύ περισσότερο από σήμερα. Πρώτο, γιατί το ΙΚΑ δεν έχει προσωπικό. Οι υπηρεσίες του είναι διαλυμένες και θα διαλυθούν περισσότερο, με την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. (Θυμηθείτε ότι πέρυσι ο Λοβέρδος γκρίνιαζε ότι θα διαλυθούν οι υπηρεσίες λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων των stagiers). Δεύτερο, γιατί δι-ευκολύνονται ταμειακά με την καταβολή συντάξεων μειωμένων κατά 20%. Εστω και κατά 10%. Οταν γλιτώσουν ένα 10-20% για ένα χρόνο, είναι λεφτά, όχι παίξε-γέλασε.
Κάνοντας υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη, απαγορεύουν στους ασφαλισμένους να διαμαρτύρονται για τη μη έγκαιρη καταβολή της σύνταξής τους και να ασκούν πίεση γι’ αυτό.