Οπως είναι γνωστό, η πρώτη Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας υπογράφτηκε στη ΝΕΟΓΑΛ. Μια εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών στη Δράμα, η οποία είναι υγιέστατη (με καπιταλιστικά κριτήρια) και κατέγραψε κέρδη και το 2010. Οπως ανακοίνωσαν καπιταλιστές και εργατοπατέρες, υπέγραψαν σύμβαση για μείωση των μισθών των εργαζόμενων, για να γίνει η εταιρία πιο ανταγωνιστική στο μέλλον, δηλαδή για να πιάσει καλή θέση στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όπως ανερυθρίαστα έλεγε ένας από τους εργατοπατέρες στα ΜΜΕ.
Επειδή έγινε ντόρος, η κυβέρνηση αποφάσισε να τον «μαλακώσει». Εβαλε, λοιπόν, το ΣΚΕΕ (Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας) να γνωματεύσει ότι «το δικαίωμα που χορηγεί ο νέος νόμος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ασκείται καταχρηστικά», γιατί «μόνον έτσι θα κερδηθεί στην πράξη ο σεβασμός στη νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση». Επειδή, λοιπόν, «η οικονομική κατάσταση της εν λόγω εταιρίας κρίνεται ως ιδιαίτερα υγιής», «τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση σύμφωνα με τους όρους της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης της παραγωγικότητάς της».
Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ έκαναν σημαία τους αυτή τη γνωμοδότηση, «ξεχνώντας» ότι με βάση το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο το ΣΚΕΕ απλά εκδίδει μια γνωμοδότηση, η οποία δεν είναι δεσμευτική γι’ αυτούς που υπογράφουν την Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας.
Αφού, λοιπόν, έγινε η σχετική προπαγάνδα με τη γνωμοδότηση του ΣΚΕΕ, βγήκε την επόμενη μέρα η Κατσέλη (στην εκπομπή του Κοκορίκου στον Flash) και ανέλαβε να καθησυχάσει τους καπιταλιστές. Καταρχάς, είπε πως «δεν είναι αρνητική η γνωμάτευση» του ΣΚΕΕ (το αν είναι ή όχι, το διαπιστώσατε ήδη από το απόσπασμα που παραθέσαμε παραπάνω). Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι το ΣΚΕΕ «έχει και έναν παιδευτικό ρόλο», γι’ αυτό εκείνο που έκανε ήταν «να βάλει, αν θέλετε, και ένα μπούσουλα για τις επόμενες ειδικές επιχειρησιακές». Οσο για τη συγκεκριμένη σύμβαση, κατά την άποψη της υπουργού ήταν επιβεβλημένη. Ιδού η τοποθέτησή της: «Είναι μια εύρωστη επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσουν η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν μια τέτοια συναινετική σύμβαση, διότι μπορεί να προβλέπουν ότι στο μέλλον, στην επόμενη χρονιά μπορεί να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προβλήματα ή μπορεί και να θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές»!
Με τον πιο επίσημο τρόπο, η υπουργός Εργασίας καλεί τους καπιταλιστές να επιδράμουν πάνω στα μεροκάματα, για να γίνουν «ανταγωνιστικοί», ακόμα και αν οι επιχειρήσεις τους είναι επικερδέστατες. Με λίγες λέξεις η Κατσέλη διέλυσε ολόκληρη τη δική της παραπλανητική προπαγάνδα του προηγούμενου διμήνου, ότι δήθεν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν θέση μόνο σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κρίσης. Ολα τα στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν με το δάχτυλο τους μισθούς και καλούν τους καπιταλιστές να τους πετσοκόψουν, αξιοποιώντας το καινούργιο εργαλείο που τους προσφέρθηκε με νόμο.