Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 16 Μάη
  • Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν
  • 78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του
  • «Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Η Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα
Εργατικά

Μνημόνιο-3

Η Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Σεπ 2015, 00:00

Με το Μνημόνιο-3, που επικυρώθηκε με το νόμο 4336/2015 (δημοσιεύτηκε ανήμερα 14 Αυγούστου στο ΦΕΚ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφισής του με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες) συντελείται μια στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι συνέπειες της οποίας θα είναι τρομακτικές. Φυσικά, το Μνημόνιο-3 δεν πλήττει καίρια μόνο την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα με το Μνημόνιο ψηφίστηκαν και προαπαιτούμενα που πλήττουν άμεσα τόσο τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά ή ένα βήμα πριν την συνταξιοδότησή τους όσο και τους ήδη συνταξιούχους.

Μιλάμε για επίθεση στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί με το Μνημόνιο-3 επιχειρείται η υποβάθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η ταύτισή της με την Κοινωνική Πρόνοια.

Αλλο Κοινωνική Ασφάλιση και άλλο Κοινωνική Πρόνοια

Ιστορικά δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην περάσει η απόπειρα των πράσινων και μπλε κυβερνήσεων να ταυτίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση με τα προνοιακά βοηθήματα. Αυτό επιχειρήθηκε τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Σε πρακτικό επίπεδο επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, στις αρχές του 2000, με υπουργό Εργασίας τον Τ. Γιαννίτση. Η απόπειρα αυτή απέτυχε, χάρη στη μαζική και μαχητική αντίδραση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεωθεί στην αρχή η κυβέρνηση Σημίτη και στη συνέχεια η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή να συνεχίσουν την αντιασφαλιστική επίθεση με κάπως μικρότερης κλίμακας αφαίρεση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Στη συνέχεια, όμως, το 2010, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με τους δύο αντιασφαλιστικούς νόμους 3863 και 3865 έβαλε τις βάσεις  για τη γρήγορη μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε προνοιακό βοήθημα. Ακολούθησαν μια σειρά μνημονιακοί νόμοι που μείωσαν δραστικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Οι συντάξεις που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που άρχισαν να εργάζονται από την 1η Γενάρη του 2011, με βάση τους νόμους 3863 και 3865 του 2010, σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις που έγιναν σ΄αυτούς, θα είναι πραγματικά προνοιακά βοηθήματα.

Εμειναν μόνο οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι το 2010 είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης και θα έπαιρναν συντάξεις σημαντικά ψηλότερες από τα λεγόμενα προνοιακά βοηθήματα. Αυτούς τους εργαζόμενους έβαλε στο στόχαστρο η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με την επικύρωση του Μνημονίου-3 και την ψήφιση των προαπαιτούμενων μνημονιακών νόμων.

Οι μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αντιασφαλιστική επίθεση, φρόντιζαν να αθροίζουν τις κρατικές «ενισχύσεις» για την Κοινωνική Ασφάλιση και για την Κοινωνική Πρόνοια στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό το έκαναν και συνεχίζουν να το κάνουν για να εμφανίζουν κατά πολύ αυξημένες τις κρατικές δαπάνες. Γι’ αυτό και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση και την Κοινωνική Πρόνοια.

Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι κρατικές «ενισχύσεις» στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της υπεραξίας που παράγεται από την εργατική τάξη και έτσι είναι αρχειακό λάθος να λέμε ότι αυτές είναι δαπάνη προς όφελος της εργατικής τάξης. Το ίδιο ισχύει και για τις λεγόμενες εργοδοτικές εισφορές. Κι αυτές είναι πολύ μικρό μέρος της απλήρωτης υπεραξίας και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για δαπάνη των επιχειρήσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η εργατική τάξη και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ως παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, τον οποίο καρπώνεται δωρεάν η αστική τάξη, έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν, ακόμη και στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, πλήρη ασφάλιση (όχι μόνο για τις συντάξεις), με δαπάνες των καπιταλιστών και του αστικού κράτους.

Οι κρατικές δαπάνες για την Κοινωνική Πρόνοια, που ασκείται με τη μορφή των προνοιακών βοηθημάτων, μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δαπάνη του κεφαλαίου και του κράτους. Γιατί  αυτές αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του παραγόμενου από την εργατική τάξη κοινωνικού πλούτου και έχουν ως αποδέκτες τμήμα της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων εργαζόμενων, που η καπιταλιστική παραγωγή πετάει έξω απ’ αυτή ως υπεράριθμους.

Με το λεγόμενο Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, χωρίς να πιεστεί από τους τροϊκανούς, έκανε το επόμενο βήμα. Ενέταξε τις συντάξεις στο λεγόμενο Βιώσιμο Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, δηλαδή στο σύστημα των προνοιακών βοηθημάτων! Στο Μνημόνιο Συνεννόησης για το τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ (σελίδα 92 στο ΦΕΚ) διαβάζουμε:

«2.5 Βιώσιμο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

2.5.1 Συντάξεις».

Είναι φανερή η στόχευση να ταυτιστούν οι συντάξεις, που αποτελούν παροχή της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τα βοηθήματα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πώς επιχειρείται η ταύτιση Ασφάλισης-Πρόνοιας

Είπαμε ότι για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, που άρχισαν να εργάζονται από την 1η Γενάρη του 2011, δρομολογήθηκε με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010, η υποβάθμιση των συντάξεων στο επίπεδο των προνοιακών βοηθημάτων. Μετά την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου-1, που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τέθηκε ως στόχος η συγκράτηση των συνταξιοδοτικών «δαπανών» στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009 και 2060. Παραθέτουμε απόσπασμα από την επιστολή που έστειλαν οι  Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος στους τροϊκανούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης: «Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου… Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για την συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% μεταξύ 2009-2060».

Από τότε μέχρι την ψήφιση του Μνημονίου-3 έγιναν πολλές επεμβάσεις μείωσης των συντάξεων, που όμως δεν κρίθηκαν ικανές να συγκρατήσουν τις «δαπάνες» του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στο 2,5% του ΑΕΠ. Με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010 δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για να βγουν οι πρώτοι συνταξιούχοι και έτσι στο στόχαστρο εξακολουθούν να μπαίνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.
Με το νόμο 4334/2015, που επικυρώνει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης (πρώτος προκαταρκτικός νόμος), εισάγεται η παρ. 30 σύμφωνα με την οποία : «Από 1.1.2016 έως 31.12.2021 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης  διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους, στο ύψος που προβλέπεται για την 31.7.2015».

Ομως, και αυτό το πάγωμα της κρατικής «επιχορήγησης» για έξι χρόνια δεν κρίθηκε αρκετό, γιατί όπως αναφέραμε ο στόχος είναι να μειωθούν οι συντάξεις σε επίπεδα προνοιακών βοηθημάτων. Ετσι, με το νόμο 4336/2015 που επικύρωσε το Μνημόνιο-3 έχουμε και άλλες μειώσεις:

α) Την αύξηση των ασφαλίστρων υγείας στις κύριες συντάξεις κατά 2% (από 4% η κράτηση έγινε 6%).
β) Την εισαγωγή ασφαλίστρων υγείας ύψους 6% επί των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.
γ)  Τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης των συνταξιούχων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 30.6.2015 και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και μετά με μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση μ’ αυτό που ίσχυε πριν την ψήφιση του Μνημονίου-3.
δ) Την αύξηση του ορίου ηλικίας των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις μείωσης των συντάξεων, στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν προβλέπεται πόσο θα είναι το όφελος για τον προϋπολογισμό του κράτους και τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων και έτσι δεν έχουμε εικόνα. Για την τέταρτη περίπτωση θα μιλήσουμε στη συνέχεια, αφού πρώτα αναφερθούμε στις νέες μειώσεις που προβλέπονται με την αντιασφαλιστική επίθεση του επόμενου Οκτώβρη (αμέσως μετά τις εκλογές).

Γι’ αυτή τη νέα άγρια επίθεση, που αποσκοπεί στη δραστική μείωση των συντάξεων νέων συνταξιούχων, που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 και θα υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την 30ή Αυγούστου του 2015, θα αναφερθούμε επιγραμματικά σε δύο πράγματα:

α) Στο όνομα της εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, θα μειωθούν οι παροχές κατά 0,25% και 1% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι και όλοι οι ασφαλισμένοι θα χάσουν 1,25% του ΑΕΠ μέσα σε 16 μήνες ή 2,32 δισ. ευρώ. Μιλάμε για επικείμενο χοντρό πετσόκομμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

β) Θα καθιερώσουν νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των εργαζόμενων που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 και ελάχιστη ανεργία. Αναφερόμαστε βασικά στους εργαζόμενους του δημοσίου και των ΝΠΔΔ. Με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το τέλος του 2007 η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό του 2007 και ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 80/35% επί τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2007. Για τη χρονική περίοδο 2008-2010 με το μέσο όρο των αποδοχών της τριετίας και το μέσο όρο των ποσοστών αναπλήρωσης των ετών 2008, 2009 και 2010, που είναι 79/35%, 78/35% και 77/35% αντίστοιχα.

Με το πρόσχημα της στενότερης σύνδεσης εισφορών και παροχών και την συρρικνωμένη και παγωμένη μέχρι το τέλος του 2021 κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, η συγκυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη θα προχωρήσει σε αλλαγή των ασφαλιστέων αποδοχών και των ποσοστών αναπλήρωσης. Εκτιμούμε ότι θα επιχειρήσει να υπολογίζονται οι ασφαλιστέες αποδοχές για όλη την πρώτη περίοδο (από την πρώτη ημέρα ασφάλισης μέχρι το 2010) και το ετήσιο  ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 1,5% ή 60% για 40 χρόνια ασφάλισης. Μ’ αυτές τις αλλαγές θα μειωθούν πολύ οι συντάξεις, όμως σ’ αυτή τη φάση δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την ποσοτική μείωση της σύνταξης.

Για την αντιασφαλιστική επίθεση του Οκτώβρη έχουμε να πούμε πολλά ακόμη και φυσικά θα επανέλθουμε. Οφείλουμε όμως να θυμίσουμε ότι αυτή την αντιασφαλιστική επίθεση την είχε προαναγγείλει ο Τσίπρας στις 22 του περασμένου Ιούνη, με την 11σέλιδη επιστολή του στους λεγόμενους θεσμούς. Ετσι, δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχτεί αυτή την τόσο απροκάλυπτη αντιασφαλιστική επίθεση που θα οδηγήσει σε συντάξεις-προνοιακά βοηθήματα.

Θα κλείσουμε με μια σύντομη αναφορά στο συνταξιοδοτικό μέλλον που επιφυλάσσεται στους συνταξιούχους του δημοσίου που έχουν λίγο περισσότερο από 15 χρόνια ασφάλισης, για τους οποίους εισάγονται νέα όρια συνταξιοδότησης, με το πρόσχημα της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε πίνακες που θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο φύλλο θα δείξουμε ότι για ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 15 και λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνει προοδευτικά στα 67, ανάλογα με την ηλικία που βγαίνει ο ασφαλισμένος σε πλήρη σύνταξη, πριν την ψήφιση του Μνημονίου-3. Προς το παρόν επισημαίνουμε τα εξής:

Οι εργαζόμενοι που θα βγουν με όριο ηλικίας μικρότερο από τα 67 χρόνια τιμωρούνται, γιατί θα παίρνουν μόνο το λεγόμενο οργανικό κομμάτι της σύνταξης, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μικρότερο από την κατώτερη σύνταξη που καταβάλλεται στους συνταξιούχους του δημοσίου. Ξέρετε πόση είναι η κατώτερη σύνταξη του δημοσίου με βάση το άρθρο 55 παρ. 5 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007);  Μόλις 330 ευρώ το μήνα!

Επιφυλάσσει λοιπόν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και τα άλλα αστικά κόμματα που ψήφισαν το Μνημόνιο-3 στους συνταξιούχους που θα συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας μικρότερο των 67, συντάξεις  μικρότερες από τα 330 ευρώ, μέχρι αυτοί να συμπληρώσουν τα 67 χρόνια.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Μνημόνιο-3

ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΞΙ – Ο αγώνας
Επόμενο άρθρο

Μνημόνιο-3

Κουρελιάζουν τους νόμους τους

Σχετικά Αρθρα

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

Εργατικά 14 Μάι 2026, 18:49

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

Εργατικά 12 Μάι 2026, 22:31

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

Εργατικά 12 Μάι 2026, 18:52

Κοινωνικός τουρισμός: Ηταν κοροϊδία, εξελίχτηκε σε φιάσκο

Εργατικά 7 Μάι 2026, 09:08

EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου

Εργατικά 1 Μάι 2026, 08:20

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

Εργατικά 1 Μάι 2026, 08:18
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
Κόντρες

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

14 Μάι 2026, 20:25
Εργατικά

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

14 Μάι 2026, 18:49
Πολιτική

Προκαλούν οι Ουκρανοί

14 Μάι 2026, 14:26
Αθλητισμός

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

14 Μάι 2026, 11:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2026, 00:01
Υγεία

Νοσοκομείο Νίκαιας: Στάση εργασίας των γιατρών αύριο ενάντια στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων

13 Μάι 2026, 21:26
Διεθνή

Ισραήλ, βιαστή, δολοφόνε! Ακόμα και οι New York Times το αναγνωρίζουν τώρα

13 Μάι 2026, 19:56
Κόντρες

Δε βγαίνουν τα νούμερα

13 Μάι 2026, 15:02
Διεθνή

Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού

13 Μάι 2026, 12:56
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

1944: Εκτελούνται 120 Ελληνες από Γερμανούς στο Χαϊδάρι (οι 92 ανάπηροι πολέμου).

1981: Βόμβες σe super market Βερόπουλου στο Περιστέρι και Βασιλόπουλοy στο Ψυχικό (Λαϊκή Επαναστατική Πρωτοβουλία).

1986: Βόμβα στο αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας (Επαναστατικοί Πυρήνες).

1991: Δύο ρουκέτες κατά της τσιμεντοβιομηχανίας «Χάλυψ» στον Ασπρόπυργο (17Ν).

1999: Ρουκέτα κατά της κατοικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (17Ν).

2005: Δίνεται δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες του Κουβέιτ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Μνημόνιο-3

    17Ν
    • Μνημόνιο-3

      Εφετείο 17Ν
  • Μνημόνιο-3

    ΕΛΑ
    • Μνημόνιο-3

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Μνημόνιο-3

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Μνημόνιο-3

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Μνημόνιο-3

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Μνημόνιο-3

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Μνημόνιο-3

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Μνημόνιο-3

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Μνημόνιο-3

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Μνημόνιο-3

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μνημόνιο-3

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μνημόνιο-3

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Μνημόνιο-3

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Μνημόνιο-3

      Μνημόνιο-3

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Μνημόνιο-3

      Μνημόνιο-3

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Μνημόνιο-3

      Μνημόνιο-3

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Μνημόνιο-3

      Μνημόνιο-3

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Μνημόνιο-3

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Μνημόνιο-3

    Μνημόνιο-3

    Ποιοι είμαστε
  • Μνημόνιο-3

    Μνημόνιο-3

    Επικοινωνία
  • Μνημόνιο-3

    Μνημόνιο-3

    Όροι χρήσης
  • Μνημόνιο-3

    Μνημόνιο-3

    Ποιοι είμαστε
  • Μνημόνιο-3

    Μνημόνιο-3

    Επικοινωνία
  • Μνημόνιο-3

    Μνημόνιο-3

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo