Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, λοιπόν, δεν έχει παρά να κρατήσει έναν αριθμό ίσο με το 10% του συνόλου (θα τα πάρει από την πιο βαριά κατηγορία της επιτροπής Μπεχράκη) και όλα τα άλλα θα τα απεντάξει ως μη ΒΑΕ! Η Κατσέλη, όντας εντελώς άσχετη σ’ αυτά τα θέματα, έχει απλοποιήσει εντελώς το θέμα. Θεωρεί ότι η υπάρχουσα λίστα «είναι μία ιστορική λίστα, η οποία έχει διαμορφωθεί κάτω από άλλες συνθήκες» και γι’ αυτό περιλαμβάνει και «επαγγέλματα στα οποία έχει υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός στον τρόπο άσκησής τους με τα νέα μέσα, οπότε παύει να είναι ανθυγιεινό ένα επάγγελμα». Πώς πιστοποιείται αυτό; Ούτε που ενδιαφέρει την Κατσέλη. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ικαναποιήσει τον όρο του Μνημόνιου.
Καθώς πλησιάζει ο χρόνος (Ιούνης 2011) που θα γίνει ο αποχαρακτηρισμός του 90% των ειδικοτήτων, κλάδων και χώρων που ανήκουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, Κατσέλη και Κουτρουμάνης αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος με δημόσιες αναφορές τους.
Αρχισε η Κατσέλη, σε συνέντευξή της στον Real FM (11 Γενάρη) και ακολούθησε ο Κουτρουμάνης, σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη που έκανε στη ΓΣΕΒΕΕ (με άσχετη προς τα ΒΑΕ ημερήσια διάταξη). Η Κατσέλη, με θράσος που δεν έχει επιδείξει μέχρι τώρα άλλος υπουργός Εργασίας, δήλωσε ότι η μέχρι τώρα ισχύουσα λίστα ΒΑΕ είναι αποτέλεσμα «αδιαφάνειας». Ξέρει αυτή η κυρία πως όσα επαγγέλματα, κλάδοι ή χώροι εντάχθηκαν στα ΒΑΕ πέρασαν από δυο επιτροπές κρίσης, χωρίς εκπροσώπηση των εργαζόμενων σ’ αυτές; Για ποια αδιαφάνεια μιλά, όταν αυτές οι επιτροπές έκαναν επιτόπιες αυτοψίες στους χώρους και έπαιρναν υπόψη τα όποια διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για να βγάλουν απόφαση ένταξης;
Με απόλυτο κυνισμό η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «στο πλαίσιο και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά ουσιαστικά και της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας στο δημόσιο τομέα, γίνεται μία εκκαθάριση αυτής της λίστας, με στόχο το ελληνικό ποσοστό να είναι περίπου στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, που είναι περίπου ένα 10%». Πού το βρήκε το 10% ως ευρωπαϊκό μέσο όρο; Κανένας μέχρι τώρα δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, πότε έλεγαν πως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν ΒΑΕ και πότε παρουσίαζαν δεδομένα από διάφορα ασφαλιστικά καθεστώτα, κανένα από τα οποία δεν έμοιαζε με τα δικά μας ΒΑΕ. Για 10%, πάντως, δεν μίλησε ποτέ κανένας. Το συγκεκριμένο ποσοστό γράφτηκε στο Μνημόνιο, χωρίς καμιά επιχειρηματολογία (πόσο μάλλον τεκμηρίωση).
Ποιος φτιάχνει τη νέα λίστα; «Αυτό είναι κάτι του οποίου γίνεται η επεξεργασία αυτή τη στιγμή και, όταν είναι έτοιμη η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις». Μια υπηρεσία του υπουργείου, εν κρυπτώ και παραβύστω, αποφασίζει για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και εργατριών, που εντάχθηκαν στα ΒΑΕ με τεκμηριωμένες κρίσεις επιτροπών στο παρελθόν! Ποια είναι τα επιστημονικά κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει αυτή η επιτροπή; Δεν υπάρχει κανένα. Το μόνο που υπάρχει είναι το αυθαίρετο αντιεπιστημονικό πόρισμα της περιβόητης επιτροπής Μπεχράκη, το οποίο κανένας υπουργός της ΝΔ δεν τόλμησε να κάνει νόμο. Το ότι είναι αντιεπιστημονικό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το είπε η προηγούμενη επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να βγάλει πόρισμα, επειδή δεν είχε στοιχεία (επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες επικινδυνότητας κ.ά.). Ο Μπεχράκης, όπως λέει στο πόρισμά του, ακολούθησε τη λογική «κοντός-ψηλός». Οπως μέσα σ’ ένα πλήθος ανθρώπων μπορούμε να κατατάξουμε κάποιους στους ψηλούς και κάποιους στους κοντούς, έτσι κατέταξε η επιτροπή Μπεχράκη τα επαγγέλματα του κανονισμού ΒΑΕ του ΙΚΑ σε τέσσερις κατηγορίες!
Πιο πονηρός ο Κουτρουμάνης, δηλώνει ότι «η όποια νέα ρύθμιση θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους». Για ποια διαβούλευση γίνεται λόγος, όταν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εργάζεται στα μουλωχτά; Είναι φανερό ότι θα φτιάξουν τη λίστα, θα κάνουν και καμιά συνάντηση με τη ΓΣΕΕ κι αυτό είναι όλο.