Στο δρόμο των προκατόχων της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, εξέδωσε την Πέμπτη 13 Νοέμβρη ένα αισχρό Δελτίο Τύπου, στο οποίο πανηγύριζε επειδή –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- τον Αύγουστο η ανεργία ήταν 24,6%, έναντι 26,2% τον Αύγουστο του 2014. «Οι αριθμοί διαψεύδουν όσους επένδυσαν το καλοκαίρι στην τρομοκρατία των capital controls» έλεγε στην προσωπική της δήλωση. Και συνέχιζε: «Οι κραυγές περί βύθισης της ελληνικής οικονομίας και απώλειας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών, αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».
Βέβαια, τα επίσημα στοιχεία και της Κομισιόν και της κυβέρνησης (π.χ. προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού) και άλλων φορέων (π.χ. τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους) αναφέρουν φαρδιά-πλατιά ότι τα capital controls καταβαράθρωσαν τον ελληνικό καπιταλισμό, όμως η Αντωνοπούλου θέλησε να κάνει γκεμπελίστικη προπαγάνδα με τη συγκυριακή σχετική μείωση της ανεργίας για ένα συγκεκριμένο μήνα, που οφείλεται προφανώς στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας.
Την ίδια μέρα, όμως, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφει τις προσλήψεις-απολύσεις κάθε μήνα, που έδειξαν αρνητικό ισοζύγιο τον Οκτώβρη, και ο Βρούτσης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εξέδωσε ένα μακροσκελές Δελτίο Τύπου, για ν’ «αποδείξει» ότι επί ΝΔ η ανεργία μειωνόταν, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται. Στον Βρούτση απάντησε με νέο Δελτίο Τύπου η Αντωνοπούλου, η οποία ξεκίνησε από το ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τον Οκτώβριο του 2014, επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχαν χαθεί 66.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 10.000 περισσότερες από τον φετινό Οκτώβριο», για να καταλήξει με προσποιητή σεμνότητα: «Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για μικρές βελτιώσεις στα ποσοστά ανεργίας, όταν η ανεργία αγγίζει το 25%». Μέσα σε λίγες ώρες, πρώτα πανηγύρισε για τη μείωση του επίσημου ποσοστού ανεργίας τον Αύγουστο και μετά εξέφρασε τη… θλίψη της για τη διατήρηση της ανεργίας σε ψηλά επίπεδα. Δεν εξήγησε, όμως, πώς γίνεται τον Αύγουστο να έχουμε μείωση της ανεργίας, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, και τον Οκτώβρη η ΕΡΓΑΝΗ να δείχνει περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις. Θυμίζουμε ότι η επίσημη πρόβλεψη μιλάει για αύξηση της ανεργίας το 2016 σε σχέση με το 2015 κατά μία μονάδα.