Τα παπαγαλάκια του Λοβέρδου βάλθηκαν να πείσουν τους εργαζόμενους, ότι πρέπει να αισθάνονται ευτυχισμένοι, γιατί έχουν από τώρα στην τσέπη 360 ευρώ το μήνα βασική σύνταξη, στην οποία θα προστίθεται και η εργασιακή, οπότε μάλλον καλύτερα θα είναι από τους σημερινούς συνταξιούχους. Αρκούν, όμως, μερικοί απλοί υπολογισμοί για να σβήσουν αυτό το ψέμα.
Ο Λοβέρδος δήλωσε ότι τη βασική σύνταξη θα την πληρώνει το κράτος, το οποίο θα εξαντλεί σ’ αυτή την υποχρέωσή του προς την κοινωνική ασφάλιση. Αν πάρουμε μόνο το ΙΚΑ, με 1.150.000 συνταξιούχους το 2010 και υπολογίσουμε 360 ευρώ επί 14 μισθούς, θα φτάσουμε σ’ ένα σύνολο 5,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ. Ομως, το κράτος έχει συμφωνήσει να δίνει στο ΙΚΑ μόλις 1% του ΑΕΠ το χρόνο και μάλιστα γκρινιάζει ότι το ποσό αυτό είναι μεγάλο. Είναι δυνατόν να υπερδιπλασιάσει την κρατική επιχορήγηση στο ΙΚΑ, όταν μάλιστα έχει και τα υπόλοιπα Ταμεία και κυρίως το δεύτερο μεγαλύτερο, τον ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζει πιο σοβαρά προβλήματα και δίνει συντάξεις χειρότερες απ’ αυτές του ΙΚΑ; Και μάλιστα να δώσει τόσα χρήματα επιπλέον, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική στενότητα και περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος;
Ο πρόεδρος της «επιστημονικής επιτροπής» Α. Στεργίου μας είχε προϊδεάσει, εισηγούμενος να μην παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι τη βασική σύνταξη. Δειλά-δειλά το ξεφούρνισε και ο Λοβέρδος, επιλέγοντας το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για την πρώτη συνέντευξη-ποταμό μετά την ανακοίνωση των μέτρων, για να πει ότι «θα μπει ένα εισοδηματικό κριτήριο», το οποίο το έχουν αποφασίσει αλλά δεν το ανακοινώνει ακόμα.
Ομως, αν αναφερθούμε μόνο στο ΙΚΑ, που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων παίρνει την κατώτερη σύνταξη και πάλι βγαίνει μεγάλο ποσό αν το κράτος δώσει 360 ευρώ βασική σύνταξη στον καθένα. Το ποσό θα είναι σίγουρο μικρότερο. Αλλωστε, και στον ΟΓΑ υπάρχει η τάση συνεχούς μείωσης του ποσού που δίνει το κράτος και αύξησης του ποσού που βγαίνει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Τη σύνταξη των 360 ευρώ παίρνουν μόνο οι παλιοί συνταξιούχοι, πριν το 2003. Το 2010, ένας νέος συνταξιούχος του ΟΓΑ παίρνει βασική σύνταξη από το κράτος 259 ευρώ, ενώ το 2024 η σύνταξη από το κράτος θα έχει μηδενιστεί.
Το συμπέρασμα είναι πως η βασική σύνταξη θα είναι ένα βελτιωμένο ΕΚΑΣ (άλλωστε, το ΕΚΑΣ θα ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη, όπως ανακοίνωσε ο Λοβέρδος). Θα είναι ένα φιλανθρωπικό βοήθημα που θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, έτσι που να αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων (όπως συμβαίνει και με το ΕΚΑΣ). Το βοήθημα αυτό συνεχώς θα φθίνει, έτσι που μετά από κάμποσα χρόνια (η εικοσαετία τίθεται σαν ορίζοντας) το κράτος να απεμπλακεί εντελώς από τη χρηματοδότηση κάθε μορφής σύνταξης. Από τη χρηματοδότηση της λεγόμενης «ανταποδοτικής» θα απεμπλακεί αμέσως μόλις εφαρμοστεί το νέο σύστημα (το 2018-20, είπαν), ενώ βαθμιαία θα απεμπλακεί και από τη βασική, την οποία υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου.
Εδώ αξίζει να κάνουμε ένα τελευταίο σχόλιο. Υποτίθεται ότι το σύστημα καταρρέει. Τώρα λένε ότι αντέχει μέχρι το 2015. Πώς, λοιπόν, θα εισαγάγουν το νέο σύστημα το 2018-20; Είναι φανερό ότι εκείνο που επιδιώκουν είναι να χωρίσουν τη σύνταξη σε δυο πυλώνες (βασική και «ανταποδοτική»). Τα χρονικά όρια τίθενται πάντοτε για προπαγανδιστικούς λόγους. Για 30 χρόνια «εξασφάλισαν» το σύστημα οι Ρέππας-Χριστοδουλάκης, αλλά το 2008 ήρθε η Πετραλιά να το αλλάξει και το 2010 ανέλαβε ο Λοβέρδος να συνεχίσει. Επομένως, πολύ πιο πριν θα έχουμε νέα αντιασφαλιστική παρέμβαση. Αν τους επιτρέψουμε να κάνουν το πρώτο βήμα.