Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Οκτώβρη
  • O εισαγγελέας Φλωρίδης, ο υπουργός Θεοδωρικάκος, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η σαπίλα του μηχανισμού καταστολής
  • «Οι σφαίρες των μαχητών της Αντίστασης που έπληξαν το στήθος του εχθρού στην Αλ-Χαλίλ δεν ήταν παρά μια φυσική απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής και των εποίκων της»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη
  • Τζάμπα η Πνύκα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης-φρούριο
Επικαιρότητα

Το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης-φρούριο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Ιούλ 2018, 00:00

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν την επανάληψη της μαζικής προσέλευσης μεταναστών στην Ευρώπη, όπως αυτή που έγινε το 2015, αλλά και να απελάσουν όσους περισσότερους μπορούν από τους μετανάστες που κατάφεραν τότε να «τρυπώσουν» στην Ευρώπη, εμφανίστηκαν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου των 16 ηγετών μία βδομάδα πριν, δεν έπρεπε να επαναληφθεί, οπότε η «κατάληξη σε συμφωνία» ήταν μονόδρομος. Ιδιαίτερα για τη Μέρκελ, που αντιμετώπιζε εσωτερική πολιτική κρίση και έπρεπε πάση θυσία να γυρίσει στο Βερολίνο με μια «ευρωπαϊκή λύση», βάσει της οποίας θα μπορούσε να δώσει τέλος στην «ανταρσία» του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού της επί των Εσωτερικών Ζεεχόφερ (αναλυτική για τη γερμανική πολιτική κρίση γράφουμε στη σελίδα 4).

Μόνο που η συμφωνία στην οποία κατέληξαν, μετά από ολονύχτιο παζάρι, μπάζει από παντού. Το μόνο στο οποίο μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτεύχθηκε πραγματικά συμφωνία είναι αυτό που όλοι γνώριζαν από την αρχή. Οτι η Ευρώπη θα πρέπει να θωρακιστεί κατά των «εχθρών μεταναστών», ελάχιστοι από τους οποίους θα επιτρέπεται να εισέλθουν σ’ αυτήν.

– Η συμφωνία προβλέπει ότι οι χώρες της ΕΕ θα δημιουργήσουν στο έδαφός τους, «σε εθελοντική βάση», κέντρα «transit» στα οποία θα γίνεται με γρήγορες διαδικασίες η επιλογή των μεταναστών που χρήζουν διεθνούς προστασίας από αυτούς που δε δικαιούνται προστασία και θα πρέπει να απελαθούν. Πρόκειται, φυσικά για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Και τι ψυχών. Ανθρώπων απελπισμένων, βασανισμένων, που διακινδύνευσαν τις ζωές τους σε μακρά ταξίδια, που πλήρωσαν περιουσίες στους διακινητές για να καταφέρουν να περάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη. Αυτή η πραγματικότητα έρχεται να ξεμασκαρέψει την υποκρισία του διαχωρισμού σε «χρήζοντες» και «μη χρήζοντες» διεθνούς προστασίας. Γιατί πέρασαν τόσους κινδύνους και ταλαιπωρίες αυτοί οι άνθρωποι; Για να έρθουν στην Ευρώπη για… τουρισμό, ώστε να μη χρήζουν διεθνούς προστασίας;

Στη Γερμανία, συμφωνήθηκε ήδη η δημιουργία κλειστών κέντρων «transit»  στα σύνορα, στα οποία θα εγκλείονται όλοι οι «παράνομοι» μετανάστες, με σκοπό την απέλασή τους προς τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής. Με τον τρόπο αυτό σώθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός και ανακουφίστηκε η Μέρκελ από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής της, με την οποία απειλούσαν οι φασίστες της CSU και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που είναι και αρχηγός τους. Οι κριτικές που δέχτηκε η γερμανίδα καγκελάριος από την «αριστερά» του γερμανικού κοινοβουλευτικού φάσματος και από διάφορες ΜΚΟ για ανυπαρξία Δικαιοσύνης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και για βάδισμα στο δρόμο των ακροδεξιών δεν την αγγίζουν, από τη στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες αποδέχτηκαν την πρόταση των φασιστών κάνοντας γαργάρα την άρνησή τους τρία χρόνια πριν. 

– Ομως, πέραν των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες, θα δημιουργηθούν και «πλατφόρμες αποβίβασης» σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ)  για να «αποθηκεύονται» όσο περισσότεροι μετανάστες γίνεται. Κυρίως αυτοί που διασώζονται στα νερά της Μεσογείου, καθώς προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκή ακτή στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε διάφορα σαπιοκάραβα. Το «κοσκίνισμα» για να διαχωριστούν οι «χρήζοντες» από τους «μη χρήζοντες» διεθνούς προστασίας θα γίνεται σ’ αυτές τις «πλατφόρμες αποβίβασης», που σκοπεύουν να τις εγκαταστήσουν σε χώρες της βόρειας Αφρικής. Δηλαδή, οι μετανάστες που θα διασώζονται από τον πνιγμό στη Μεσόγειο, κάπου ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία ή τη Μάλτα, δε θα αποβιβάζονται στη Λαμπεντούζα ή κάποιο άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι, αλλά θα οδηγούνται κατευθείαν στις «πλατφόρμες αποβίβασης», κάπου στη Λιβύη, στην Αλγερία ή την Τυνησία.

Περιττεύει να πούμε ότι πρόκειται για στρατόπεδα συγκέντρωσης, πιο φριχτά απ' αυτά που θα κατασκευαστούν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η Αμυγδαλέζα και η Μόρια θα μοιάζουν με… πεντάστερα ξενοδοχεία μπροστά σε μια «πλατφόρμα αποβίβασης» που θα κατασκευαστεί για παράδειγμα στη Λιβύη και θα τη διαχειρίζεται ο φύλαρχος κάποιας πολιτοφυλακής. Θα μιλάμε για βασανιστήρια, βιασμούς και λιμοκτονία.

Οι «πλατφόρμες αποβίβασης», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βόρεια Αφρική, ήταν το «τίμημα» που πλήρωσε η «δημοκρατική Ευρώπη» στον ακροδεξιό Σαλβίνι της ιταλικής «Λέγκα», νομιμοποιώντας την άρνησή του να δεχτεί πρόσφατα τους εκατοντάδες ναυαγούς που διασώθηκαν από το πλοίο «Aquarius». Ο πρωθυπουργός Κόντε γύρισε στη Ρώμη μ' αυτό το «δώρο» και ο Σαλβίνι άρχισε αμέσως την εκστρατεία του: «Κανείς λαθρομετανάστης δε θα πατήσει πλέον σε ιταλικό έδαφος»!

Η Ευρώπη-φρούριο έδειξε για μια ακόμα φορά το εφιαλτικό της πρόσωπο. Πρόθεσή της είναι να κλείσει τα σύνορά της στους ανθρώπους που προσπαθούν να τα περάσουν διωγμένοι από τις εστίες τους εξαιτίας της δικής της πολιτικής. Της πολιτικής της άγριας ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης, της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της καταδίκης ολόκληρων πληθυσμών στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την πείνα, της πυροδότησης πολεμικών συγκρούσεων. Στόχος τους είναι να χτίσουν τέτοιες δομές καταστολής που να καλλιεργήσουν ένα κλίμα αποτροπής. Το αν και σε ποιο βαθμό θα τα καταφέρουν, είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Η ίδια η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ συνοδεύεται από ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής της. Είναι οι ίδιες οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωένωσης που δημιουργούν αυτά τα ερωτηματικά.

Πάρτε για παράδειγμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που μπορεί να φτιάχνει κάθε ευρωπαϊκή χώρα (κέντρα «transit»)., τα οποία υποτίθεται ότι αποφασίστηκαν για να μην περάσει η πρόταση για συνοριακούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα κάθε χώρας, που θα ακύρωνε επί της ουσίας τη συμφωνία Σένγκεν. Από τη στιγμή που αυτά είναι σε εθελοντική βάση, όλα είναι στον αέρα. Ηδη, Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία αρνούνται κάθε συζήτηση για να παραλάβουν έστω και ένα πρόσφυγα. Η Αυστρία δηλώνει ότι δε θα τους επιτρέπει καν την είσοδο από τα σύνορά της. Από την άλλη, η Ιταλία έχει αρχίσει να σκληραίνει τη στάση της στέλνοντας τους διασωθέντες πρόσφυγες σαν «μπαλάκι» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα δεχτεί να της επιστρέψει πρόσφυγες η Γερμανία;

Μπορεί στην παρούσα φάση οι μεταναστευτικές ροές να έχουν κοπάσει (έχουν μειωθεί στο 95% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής), αυτό όμως δε θα κρατήσει για πολύ. Οσο οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας μαστίζονται από τη φτώχεια και μακελεύονται από τους πολέμους τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να τις εγκαταλείψουν. Είναι πραγματικά πρόκληση ν’ ακούς τον Τσίπρα να δηλώνει: ! Πόσες φορές μέχρι τώρα δεν έχουν ακουστεί τέτοιες υποκριτικές δηλώσεις από ευρωπαίους ιμπεριαλιστές ηγέτες; Θα σταματήσει, άραγε, η ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση αυτών των χωρών; Θα σταματήσει η φτώχεια να μαστίζει τους λαούς τους; Ούτε η ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση θα σταματήσει (εκτός αν… αυτοκτονήσουν ομαδικά οι ιμπεριαλιστές), ούτε η φτώχεια θα πάψει να μαστίζει τους λαούς.

Για τις «πλατφόρμες αποβίβασης» οι ηγέτες της Αλγερίας και της Τυνησίας δήλωσαν άγνοια. Κανείς δεν μας ρώτησε, είπαν. Και προσέθεσαν ότι αρνούνται την εγκατάσταση τέτοιων κέντρων κράτησης στο έδαφος των χωρών τους. Βέβαια, άμα πάρουν λεφτά μπορεί ν' αλλάξουν γνώμη, όμως η μόνη «σίγουρη λύση» είναι αυτή τη στιγμή η Λιβύη, η τριχοτομημένη, στην οποία κάνουν κουμάντο οι πολιτοφυλακές των φυλών, που πιστεύουν μόνο σ' ένα θεό: το χρήμα.

Οι γενεσιουργές αιτίες της μετανάστευσης δε θα εξαλειφθούν. Ούτε καν θα περιοριστούν. Εδώ ακόμα και στην Ελλάδα, που δεν έχει τη φτώχεια που έχουν οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ούτε πόλεμο, χιλιάδες νέοι έγιναν μετανάστες. Πώς, λοιπόν, δεν μπορούν ορισμένοι να δεχτούν ότι και στις άλλες χώρες οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να φεύγουν; Ανεξάρτητα αν είναι σωστό ή όχι να μεταναστεύεις, αντί να μείνεις στη χώρα σου και να αγωνιστείς για να αλλάξεις την κατάσταση, κανείς δεν έχει το δικαίωμα, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να θεωρήσει εχθρούς αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Παραπέρα, το παραμύθι ότι «δεν μπορούμε να τους ζήσουμε» καταρρέει, αν αναλογιστεί κανείς σε πόσο μικρό ποσοστό του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών αντιστοιχούν οι μετανάστες. Αυτό το είχε παραδεχτεί ακόμα και ο Γιούνκερ, όταν σε μια… κρίση ειλικρίνειας έλεγε τα εξής τον Σεπτέμβρη του 2015: (ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης, Τετάρτη 9.9.2015, http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-5614_en.htm).

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Οι υποσχέσεις της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό χαμηλότερο από το ένα πέμπτο, καθώς υπήρξε άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να παραλάβουν τους πρόσφυγες για τους οποίους δεσμεύτηκαν. Μεταξύ των χωρών αυτών ήταν και η «δημοκρατική» Γαλλία που παρέλαβε μόλις το ένα τέταρτο αυτών για τους οποίους είχε «δεσμευτεί»!

Ας αναλογιστούμε, όμως, πόσος πλούτος παράγεται, τον οποίο κάποιοι καρπώνονται, όχι μόνο παράνομα (με λαμογιές, μίζες κτλ), αλλά και απόλυτα «νόμιμα», ως κέρδος των οικονομικά ισχυρών που σκορπάνε τα λεφτά τους σε μέρη σαν τη Μύκονο, λουόμενοι με πανάκριβες σαμπάνιες, την ίδια ώρα που αφήνουν τους μετανάστες να πεθαίνουν σαν τα ζώα.
 

«Πράξη δικαιοσύνης η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο από τις προσφυγικές ροές». Μ' αυτόν τον τίτλο παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού (https://primeminister.gr/2018/06/29/20196) η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που είχε ως κύριο θέμα της το Μεταναστευτικό. Η είδηση για τους γκεμπελίσκους του Μαξίμου είναι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και όχι τα βάρβαρα και απάνθρωπα αντιμεταναστευτικά μέτρα που αποφασίστηκαν.

Για να τελειώνουμε μ' αυτό το ζήτημα, να ενημερώσουμε ότι -σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε αμέσως- δεν υπάρχει μόνιμη διατήρηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά, αλλά παράταση του καθεστώτος για άλλους έξι μήνες (μέχρι το τέλος του 2018). Μπορεί, βέβαια, να δοθεί και άλλη παράταση. Οσο το ελληνικό κράτος λειτουργεί όχι απλά σαν συνοριοφύλακας, αλλά και σαν ανθρωποφύλακας της ΕΕ, φυλακίζοντας στην επικράτειά του χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι ιμπεριαλιστές της Ευρώπης-φρούριο δεν έχουν αντίρρηση να πληρώσουν κάποια τροφεία για τους έγκλειστους-αποκλεισμένους και κάποια «αντιμισθία» για τους γηγενείς που εκόντες άκοντες βλέπουν τον τόπο τους να μετατρέπεται σε μια τεράστια φυλακή. Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών έσπευσαν αμέσως να απορρίψουν το «δώρο». Οχι πως τους έπιασε πόνος για τους μετανάστες. Απλά έχουν διαφορετικό… business plan. Αντί για διαχειριστές στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, προτιμούν να είναι διαχειριστές τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να ενεργήσει σαν γιουσουφάκι της Μέρκελ και του Μακρόν. Ιδιαίτερα της Μέρκελ που είχε και το ζόρι της κυβερνητικής κρίσης και ήθελε να γυρίσει στο Βερολίνο έχοντας στα χέρια της «απτές αποδείξεις» για την ορθότητα της «ευρωπαϊκής λύσης» που πρεσβεύει. Ετσι, εκτός από τη συμφωνία, που επέτρεψε στη Μέρκελ να «δώσει» στον «αντάρτη» Ζεεχόφερ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης («κέντρα transit») επί γερμανικού εδάφους, η Μέρκελ έκανε και τις δυο πρώτες διμερείς συμφωνίες, με Ελλάδα και Ισπανία, με μια θεαματική τριμερή σύσκεψη Μέρκελ-Σάντσεθ-Τσίπρα. Ο ίδιος ο Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ισχυρίστηκε ότι «το συνολικό ισοζύγιο για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό». Δηλαδή, θα φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία περισσότεροι πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματος οικογεναιακής επανένωσης, απ' αυτούς που θα επιστραφούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Δουβλίνου» για τις λεγόμενες δυτερογενείς μετακινήσεις (θα επιστρέφεται στην Ελλάδα όποιος έχει καταγραφεί εδώ και συλλαμβάνεται στη Γερμανία).

Μολονότι και σ' αυτό ο Τσίπρας λέει ψέματα, θα ήταν λάθος να εγκλωβιστούμε στην… πονηρή αριθμητική (πόσοι θα φύγουν πόσοι θα έρθουν). Γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι η πλήρης νομιμοποίηση της «στρατηγικής του Δουβλίνου». Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκλωβίζονται στις χώρες της πρώτης εισόδου. Το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή θα πρέπει να τελειώνει σε κάποιο ελληνικό νησί ή το πολύ στην ελληνική ενδοχώρα, όπου θα ζουν χωρίς χαρτιά, με το φόβο του χωροφύλακα και της απέλασης.

Ο Τσίπρας προσπάθησε να δώσει ένα σόου κοινωνικής ευαισθησίας. Ισχυρίστηκε ότι έδωσε μάχη, για να υπάρξει στο τέλος κατάληξη «σε μια λύση, η οποία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων, που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον και στην ίδια τη φυσιογνωμία, την ταυτότητα της ΕΕ». Κι αμέσως μετά, άρχισε να αναλύει τα… θετικά της συμφωνίας και να στέκεται κυρίως στα «αρνητικά που αποφεύχθηκαν».

Αυτοί που πριν από μερικά χρόνια συμμετείχαν με καμάρι στο κίνημα «no border» τώρα δεν υπερασπίζονται μόνο τα κλειστά σύνορα και την Ευρώπη-φρούριο, αλλά υπερασπίζονται τις μαζικές απελάσεις, τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και στις ευρωπαϊκές χώρες και στη Βόρεια Αφρική και απλώς την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» σε τρόπο ώστε «να κατανέμει καλύτερα τα βάρη ανάμεσα στους εταίρους». Η «ουμανιστική λύση» του Τσίπρα δεν είναι η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων, αλλά… να μην τους πνίγουμε. Να τους συλλαμβάνουμε, να τους κλείνουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (μετά απ' όσα έχουν τραβήξει) και να τους απελαύνουμε. Να κάνουμε το βίο αβίωτο σε όσους καταφέρουν να πατήσουν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, για να ταξιδεύει η φήμη και να αποθαρρύνονται όσοι στις ζώνες της έσχατης φτώχειας και του πολέμου σκέπτονται να κάνουν το ίδιο ταξίδι. Δεν είναι τυχαίο πως όλη η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση δεν αφορά το δικαίωμα των μεταναστών να μεταναστεύσουν και τη διευκόλυνσή τους να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός συνοριοφύλακας και μεταναστοφύλακας.

Το Μεταναστευτικό, παρά την έντονη ανθρωπιστική του διάσταση, είναι πρωτίστως ένα πολιτικό ζήτημα. Απέναντί του οι επιλογές είναι δύο: ή με τα ταξικά μας αδέρφια, απ' όπου κι αν έρχονται, ή με την Ευρώπη-φρούριο του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Μορφές και προεκτάσεις» της διάταξης για το άσυλο
Επόμενο άρθρο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΛΗ

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Οκτώβρη

25 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

O εισαγγελέας Φλωρίδης, ο υπουργός Θεοδωρικάκος, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η σαπίλα του μηχανισμού καταστολής

24 Οκτ 2026, 20:40
Διεθνή

«Οι σφαίρες των μαχητών της Αντίστασης που έπληξαν το στήθος του εχθρού στην Αλ-Χαλίλ δεν ήταν παρά μια φυσική απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής και των εποίκων της»

Η Χεζμπολά και το Λαϊκό Μέτωπο χαιρετίζουν την επίθεση στο τσέκποϊντ της Χεβρώνας

24 Οκτ 2026, 10:32
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Οκτ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη

24 Οκτ 2026, 00:01
Κόντρες

Τζάμπα η Πνύκα

23 Οκτ 2026, 19:45
Διεθνή

Δύο σιωναζιστές στρατιώτες νεκροί και περισσότεροι τραυματίες από επίθεση Παλαιστίνιων στη Χεβρώνα

Δύο παλαιστίνιοι μαχητές έπεσαν μάρτυρες στη διάρκεια της επιχείρησης

23 Οκτ 2026, 18:09
Πολιτική

Ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης και ο «εθελοντής» αυλικός του

23 Οκτ 2026, 14:39
Διεθνή

Δυτική Οχθη: Προσπάθειες τρομοκρατίας με επιτόπιες ανακρίσεις και επίδειξη εικόνων βασανισμένων παλαιστίνιων κρατούμενων

23 Οκτ 2026, 13:01
Υγεία

Oι Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι βάζουν στη θέση του τον ακροδεξιό «και α και ου» υπουργό Υγείας

23 Οκτ 2026, 11:46
Διεθνή

Το Ευρωκοινοβούλιο ως ο συλλογικός Γκέμπελς της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

23 Οκτ 2026, 11:06
Πολιτισμός

ΣΗΜΕΡΑ: Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης

Παρασκευή 23 Οκτώβρη, 8:30 μμ στην Κόντρα

23 Οκτ 2026, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

23 Οκτ 2026, 00:01
Αθλητισμός

Ο Γιαννακόπουλος τσάκισε τον Λιόλιο

«Αόρατος» σύμμαχος ο Μαρινάκης

22 Οκτ 2026, 22:53
Διεθνή

Η AIPAC σταματά τις άμεσες προεκλογικές χρηματοδοτήσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ

22 Οκτ 2026, 21:26
Πολιτική

Ο Φιντάν στριμώχνει τον ελληνικό εθνικισμό στο ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό ακροατήριο

22 Οκτ 2026, 21:03
Εργατικά

Στις 23 Οκτώβρη ξανά όλοι έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής (Ξενίας 24) στις 9πμ

Εκδικάζεται το οριστικό πειθαρχικό του Δημήτρη Χαρτζουλάκη και της Χρύσας Χοτζόγλου 

22 Οκτ 2026, 20:23
Η παπάρα

Οι κυρίες έχουν νεύρα

22 Οκτ 2026, 18:41
Κόντρες

Στον αστερισμό του Θόδωρα

22 Οκτ 2026, 14:56
Διεθνή

Ο Εντι Ράμα πουλάει την αλβανική ιστορία στους γενοκτόνους σιωναζιστές

22 Οκτ 2026, 13:00
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Οκτώβρη

Ημέρα ζυμαρικών.

Καζακστάν: Εθνική εορτή (1990).

1927: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ίδρυση «Γενικής Ασφάλειας του Κράτους».

1967: Βόμβα (δεν εξερράγη) μπροστά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κυψέλη.

1973: Ανακάλυψη βόμβας σε αποθήκη της Εθνικής Τράπεζας.

1977: Μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Παλέρμο, δεκαοκτώ αστυνομικοί τραυματίες.

1983: 2.000 αμερικανοί στρατιώτες μαζί με μονάδες από έξι κράτη της Καραϊβικής καταλαμβάνουν τη Γρανάδα.

1990: Παραπέμπονται στη δικαιοσύνη οι πρώην διοικητές έντεκα ΔΕΚΟ για ανάμιξή τους στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

2009: 155 νεκροί και 721 τραυματίες από δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα στη Βαγδάτη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo