Η κυβέρνηση του δεξιού Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή κήρυξε τρίμηνη κατάσταση συναγερμού λόγω καταστροφής, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, όπου μέχρι τώρα υπάρχουν 238 καταγεγραμμένα κρούσματα. Στη διακύρηξή του ο Πινιέρα δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάσχεση της προϊούσας υγειονομικής καταστροφής. Απλά δήλωσε ότι ο βασικός σκοπός της κήρυξης κατάστασης συναγερμού είναι η προστασία και ο ανεφοδιασμός των υποδομών δημόσιας υγείας και των μεταφορών και η διατήρηση της ολικής καραντίνας που έχει επιβληθεί στη χώρα. Την ευθύνη υλοποίησης των όποιων μέτρων αποφασιστούν προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνει ο στρατός!
Βάσει νόμου, η «κατάσταση καταστροφής» ορίζει το χιλιανό στρατό ως υπεύθυνο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και του δίνει τη δυνατότητα να ασκεί απόλυτο έλεγχο στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η ηγεσία του στρατού αποκτά τη δυνατότητα να εκδίδει απευθείας οδηγίες και διαταγές μέσω εγκυκλίων στους δημόσιους υπάλληλους, παρακάμπτοντας την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία της χώρας, και να επιβάλλει μέτρα προκειμένου να διατηρήσει τη δημόσια τάξη, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η κήρυξη της «κατάστασης καταστροφής» συμπίπτει με την επέτειο των πέντε μηνών από την έναρξη της εξέγερσης του χιλιανού λαού ενάντια στην κυβέρνηση Πινιέρα, με αιτήματα που αφορούν συνταγματικές αλλαγές για τη διασφάλιση και τη βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, την αύξηση των κατώτατων μισθών και συντάξεων κ.ά. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να εξοπολύσει σύσσωμο τον κρατικό μηχανισμό καταστολής ενάντια στο χιλιανό λαό, με αποτέλεσμα τη δολοφονία 30 διαδηλωτών από τα πυρά των μπάτσων και του στρατού, που κατέβηκε στον δρόμο ενάντια σε διαδηλωτές για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας του Πινοσέτ, επιβάλλοντας εννιαήμερο καθεστώς συναγερμού με στρατιωτικά μπλόκα και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.
Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των χιλιανών πολιτών, σύμφωνα με στατιστικές θεσμικών οργάνων, θεωρούν ότι η απάντηση της κυβέρνησης στον κίνδυνο του κοροναϊού δεν είναι ούτε έγκαιρη ούτε σωστή, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύεται την ενημέρωση που κάνει ο Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με την εξέλιξη της διασποράς της νόσου καθώς και τα αναγκαία μέτρα για την ανάσχεσή της.
Δέκα μέρες πριν από τη διακήρυξη Πινιέρα, ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας για τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, διαδηλώνοντας για άλλη μια φορά ενάντια στην κυβέρνηση. Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αντικαταστάθηκαν με βραδινές μικρές πικετοφορίες. Το λαϊκό κίνημα της χώρας έχει παύσει προσωρινά τις διαδηλώσεις, λόγω της ανάγκης για την εφαρμογή μέτρων καραντίνας, ενώ πολλοί διαδηλωτές τονίζουν την ανάγκη για δωρεάν ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων για όλους.
Με αφορμή την πραγματική ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κοροναϊού, ο Πινιέρα αναθέτει τη διακυβέρνηση της χώρας στο στρατό, θεσμοθετώντας έτσι το πέρασμα της Χιλής από τον αστικό κοινοβουλευτισμό στην απροκάλυπτη στρατιωτική δικτατορία. Η επέκταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μπορεί εύκολα να υπερβεί την αρχική διάρκεια των τριών μηνών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο «εσωτερικός εχθρός» αυτή τη φορά.