Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • H απάτη του επίσημου πληθωρισμού
  • 16 νεκροί – 15 νέες διασωληνώσεις
  • Π. Ρούπα – Ν. Μαζιώτης: ΔΑΦΝΗ για μας θα είσαι πάντα εδώ
  • O δικαστικός μηχανισμός έριξε στα μαλακά τον νεοναζιστή Ζέρβα
  • Δυο πίκρες ανταμώσανε
  • Γλυπτά Παρθενώνα: Αλήθεια και πρόστυχη προπαγάνδα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Μερικές παρατηρήσεις πάνω στην απάντηση του σ. Γιάννη Μιχαηλίδη
Επικαιρότητα

Μερικές παρατηρήσεις πάνω στην απάντηση του σ. Γιάννη Μιχαηλίδη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Αυγ 2014, 13:33

Μια κριτική της «Κόντρας» πάνω σε ζητήματα αντιμετώπισης των εν εξελίξει δικών στα τρομοδικεία του Κορυδαλλού (δείτε ) προκάλεσε την απάντηση του συντρόφου Γιάννη Μιχαηλίδη, κατηγορούμενου σ’ αυτές τις δίκες (δείτε ).

Θεωρούμε ότι άνοιξε μια συζήτηση πάνω σε ένα σημαντικό ζήτημα τακτικής. Μια συζήτηση με κινηματικούς-συντροφικούς όρους, οι οποίοι βοηθούν στην αποσαφήνιση των απόψεων, χωρίς περιχαρακώσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Μια συζήτηση επί της ουσίας. Γι’ αυτό καταθέτουμε ορισμένες παρατηρήσεις πάνω στο κείμενο του συντρόφου, όχι γιατί θέλουμε να έχουμε τον τελευταίο λόγο, αλλά προκειμένου να κάνουμε πιο καθαρή την ουσία των δικών μας απόψεων, όπως και το πραγματικό πεδίο της διαφωνίας μας με τον σύντροφο Μιχαηλίδη.

1.    Εισαγωγικά, ο σ. ΓΜ διαπράττει ένα λάθος, αναζητώντας τη ρίζα της διαφωνίας μας στις (δεδομένες και γνωστές) διαφορές ανάμεσα στη μαρξιστική και την αναρχική κατεύθυνση. Πρόκειται για μια «εύκολη» ερμηνεία, η οποία συσκοτίζει την ουσία της διαφωνίας και, βέβαια, δεν βρίσκει έρεισμα στην πραγματικότητα. Συμμετοχή στις τρομοδίκες (και μάλιστα όλες τις εποχές) είχαν και κομμουνιστές και αναρχικοί επαναστάτες. Οταν λέμε συμμετοχή, δεν αναφερόμαστε ασφαλώς σε αποδοχή του νομικού στάτους του ταξικού εχθρού, όπως συμβαίνει στις κοινές πονικές δίκες, αλλά συμμετοχή , η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη της υπεροχής των επαναστατικών απόψεων και της επαναστατικής δράσης, στην αντιπαράθεσή τους με την αστική νομιμότητα, στην αποκάλυψη του στυγνά ταξικού χαρακτήρα της δήθεν ανεξάρτητης αστικής Δικαιοσύνης, στο ξετίναγμα του κατηγορητήριου (χωρίς να δίνεται κανένα στοιχείο στον ταξικό εχθρό), στην κατάδειξη του γεγονότος ότι εδώ διεξάγεται μια και όχι μια ποινική δίκη, στην αποκάλυψη σκευωριών (στο βαθμό που υπάρχουν) κτλ.

Θα μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε σωρεία πολιτικών δικών στις οποίες αναρχικοί αγωνιστές ακολούθησαν αυτή τη στάση. Θα περιοριστούμε μόνο σε μία. Στην τρομοδίκη για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, τα μέλη της οργάνωσης, αναρχικοί αγωνιστές με ένοπλη επαναστατική δράση, συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία, κατέδειξαν την υπεροχή της επαναστατικής δράσης, μετέφεραν τον πολιτικό τους λόγο στην αίθουσα του τρομοδικείου, χωρίς να παραλείψουν να ξετινάξουν το κατηγορητήριο, να αποδείξουν τη σαθρότητά του, να αποκαλύψουν τη σωρεία των ασφαλίτικων κατασκευών, να ξεσκίσουν την κατηγορία για «διευθυντικό ρόλο» κτλ. Ακόμη και στο ζήτημα της συμμετοχής τους στις μαχητικές-ένοπλες ενέργειεες του ΕΑ, τις οποίες υπερασπίστηκαν μία προς μία, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση, τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν από την αρχή και να επαναλάβουν πολλές φορές στο τρομοδικείο: δεν πρόκειται να σας πούμε ποιος ήταν ο ρόλος μας στην οργάνωση, δεν πρόκειται να σας πούμε πού ήμασταν ή δεν ήμασταν σε κάθε ενέργεια της οργάνωσης. Εσείς έχετε υποχρέωση να αποδείξετε αυτά που ισχυρίζεται το κατηγορητήριό σας. Ολ’ αυτά είναι καταγεγραμμένα όχι μόνο στα ρεπορτάζ της «Κόντρας», αλλά και στα πρακτικά της τρομοδίκης, τα οποία το κίνημα αλληλεγγύης απομαγνητοφωνούσε και έδινε στη δημοσιότητα.

Ανάλογη στάση ακολούθησε στις δίκες για την υπόθεση της ΕΟ 17Ν ο μαρξιστής επαναστάτης Δημήτρης Κουφοντίνας. Η διαφωνία μας με τον σ. ΓΜ, λοιπόν, δεν ανάγεται στις διαφορές μαρξισμού-αναρχισμού. Αδιάψευστος μάρτυρας ως προς αυτό είναι η ίδια η πραγματικότητα, όχι μόνο του απώτερου αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος. Αδικούμε και τον μαρξισμό και τον αναρχισμό, αν αναζητήσουμε διαφορές και αντιθέσεις στον τρόπο που (πρέπει να) στέκονται οι επαναστάτες στα δικαστήρια του ταξικού εχθρού.

2.    Θεωρούμε επιεικώς λαθεμένη την κριτική για «υφέρπουσα θυματοποίηση» των αναρχικών κατηγορούμενων στις τρομοδίκες, την οποία μας απευθύνει ο σ. ΓΜ. Για να έχει αξιοπιστία αυτή η κριτική, θα έπρεπε να συνοδεύεται τουλάχιστον από μερικά παραδείγματα. Αν μη τι άλλο, έχουμε καλύψει δημοσιογραφικά όλες τις τρομοδίκες από το 2002 και ουδέποτε υπήρξε ούτε υπαινιγμός για κάτι τέτοιο. Αλλωστε, όταν αναγνωρίζεις εξαρχής τους κατηγορούμενους που αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους σε οργανώσεις που ασκούν και ένοπλη επαναστατική αντιβία (κομμουνιστές ή αναρχικούς) ως τέτοιους, δηλαδή ως πολιτικούς αντίπαλους που στράφηκαν ενάντια στο σύστημα και ένοπλα, .

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι παράλληλα δε θα ξεσκεπάσουμε το κατηγορητήριο, τις κατασκευές μαρτύρων, τις δικονομικές αυθαιρεσίες και όλα τα υπόλοιπα που χαρακτηρίζουν τις τρομοδίκες, τις οποίες εξαρχής χαρακτηρίσαμε ως «έκτακτα στρατοδικεία», με τη σχετική βινιέτα να συνοδεύει διαχρονικά τα ρεπορτάζ μας απ’ αυτές. Τονίζουμε, ότι αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που έχουμε ανάληψης πολιτικής ευθύνης από αγωνιστές και όχι στις περιπτώσεις που αγωνιστές καταγγέλλουν σκευωρίες σε βάρος τους, στις οποίες η ευθύνη μας για την αποκάλυψη της σαθρότητας του κατηγορητήριου είναι μεγαλύτερη (τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι η υπόθεση του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου).

Το να αποκαλύπτεις ότι κάποιοι μάρτυρες είναι κατασκευασμένοι, ότι τα πραγματικά περιστατικά δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η Αντιτρομοκρατική, ότι κάποια πειστήρια (ιδιαίτερα το περιβόητο DNA) είναι κατασκευασμένα, ότι κάποιες εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης δεν αντέχουν σε στοιχειώδη επιστημονική κριτική κτλ., των κατηγορούμενων αγωνιστών, αλλά , των μηχανισμών καταστολής και της δήθεν ανεξάρτητης Δικαιοσύνης του. Ξεσκέπασμα που αφορά και τους κατηγορούμενους στη συγκεκριμένη δίκη, και τους αγωνιστές που θα βρεθούν σε παρόμοια θέση στο μέλλον (δημιουργείται νομολογία), αλλά έχει και συνεισφορά στη γενικότερη αντικαπιταλιστική ζύμωση, αφού υποσκάπτει τα θεμέλια του «κοινωνικού συμβόλαιου» και δημιουργεί ρήγματα στην κοινωνική συνείδηση.

Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η μη συμμετοχή στις τρομοδίκες και η αποχή απ’ όλα όσα συνοπτικά αναφέραμε παραπάνω, από τη μια αφήνει στον ταξικό εχθρό ελεύθερο το έδαφος να αλωνίζει και από την άλλη θυμίζει τη χριστιανική μυθολογία για τη στάση του Ιησού ενώπιον των δικαστών του. Είμαστε βέβαιοι πως ο σ. ΓΜ και όσοι αγωνιστές έχουν την ίδια άποψη δεν επιδιώκουν κάποιου είδους «αγιοποίησή» τους, το λάθος όμως είναι λάθος.

3.    Η συμμετοχή του επαναστάτη κατηγορούμενου στις τρομοδίκες, , φυσικά, δεν σημαίνει κανενός είδους συνδιαλλαγή με την αστική Δικαιοσύνη και αποδοχή των κανόνων της, πόσο μάλλον συνδιαλλαγή για την ποινή ή για την αξιοπιστία των στοιχείων. Στο σημείο αυτό πρέπει να σταθούμε λίγο.

Το να χτυπάς τις κατηγορίες, χωρίς να κάνεις την παραμικρή πολιτική υποχώρηση, δεν σημαίνει ότι κάνεις συνδιαλλαγή. Αλλά πολύ χειρότερο είναι να μιλάμε για συνδιαλλαγή ως προς την αξιοπιστία των στοιχείων. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, τότε θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σωστή επαναστατική στάση είναι να λες: «με πιάσατε, μπορείτε να μου φορτώσετε όποια κατηγορία θέλετε, μπορείτε να κατασκευάσετε σε βάρος μου ό,τι στοιχείο θέλετε, μπορείτε να στήσετε όσους μάρτυρες θέλετε, εγώ αδιαφορώ»! Ο Ιησούς είχε κάθε λόγο ν’ αδιαφορεί, διότι είχε… την καβάτζα της ανάστασης (γιος του θεού, γαρ), ο επαναστάτης κρατούμενος, όμως, τι λόγο έχει; Μια τέτοια στάση δεν οδηγεί σε κάποιου είδους επαναστατική αγιοποίηση, με χαρακτηριστικά ιδεολογίας, δηλαδή φενακισμένης συνείδησης;

4.    Ο Ντιμιτρόφ στάθηκε μπροστά στο δικαστήριο των ναζί και ξετίναξε τις κατηγορίες κατά του ίδιου και των συντρόφων του. Ο Μπελογιάννης στάθηκε μπροστά στο έκτακτο στρατοδικείο του μοναρχοφασισμού και ξετίναξε τις κατηγορίες, μολονότι γνώριζε ότι προορισμός του ήταν το εκτελεστικό απόσπασμα. Ο Κουφοντίνας, ο Τσιγαρίδας, ο Μαζιώτης, η Ρούπα, ο Γουρνάς (για ν’ αναφερθούμε και σε σύγχρονες τρομοδίκες, που αφορούσαν κομμουνιστές και αναρχικούς) στάθηκαν μπροστά στα τρομοδικεία και ξετίναξαν τις κατηγορίες, και χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τις επαναστατικές τους απόψεις και την υπεράσπιση της πολιτικής φυσιογνωμίας και της δράσης των οργανώσεών τους. Ουδείς διανοήθηκε να τους μεμφθεί για συνδιαλλαγή με τον ταξικό εχθρό ή για εκπτώσεις στην επαναστατική τους αξιοπρέπεια.

5.    Σε σχέση με τη συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση (συμπλοκή της Πεύκης), που αφορά τους Θεόφιλο Μαυρόπουλο και Γιάννη Μιχαηλίδη, εμείς έχουμε υπόψη μας και τη δικάσιμο της 25ης Φλεβάρη του 2013 στην 3η δίκη της ΣΠΦ (πρόεδρος του τρομοδικείου η Μαρία Τζανακάκη), κατά την οποία εξετάστηκε η ίδια ακριβώς υπόθεση, με κατηγορούμενο τον Θ.Μ. Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση ακούστηκε η φράση ότι αυτός που άρπαξε το περιπολικό «έφυγε σαν κύριος». Δεν κυριολεκτούσε, βέβαια, αλλά απαντούσε στα ψέματα του μάρτυρα μπάτσου Λεοντόπουλου, ότι σαν άλλος Μπρους Γουΐλις, με τρεις σφαίρες στο σώμα του, βούτηξε στο ανοιχτό παράθυρο του περιπολικού και επί 150 μέτρα προσπαθούσε να σταματήσει τον οδηγό του, καθώς αυτός ανέπτυσσε ταχύτητα! Γράφαμε, λοιπόν, τότε (ο Γ. Μιχαηλίδης δεν υπήρχε στο κατηγορητήριο, υπήρχε μόνο κάποιος «δεύτερος δράστης»), ότι όλο αυτό ήταν ένα παραμύθι, για να καλύψουν οι μπάτσοι το ξεφτιλίκι που έπαθαν, όταν ο σύντροφος του Θ. Μαυρόπουλου πήρε το περιπολικό και ξέφυγε.

Το γεγονός ότι κάποιος εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση με μπάτσους, αρπάζει το περιπολικό τους και φεύγει, είναι . Δεν χρειάζεται υποσημειώσεις και σχόλια, γιατί «μιλάει» μόνη της. Από αυτό το αναντίρρητο γεγονός, όμως, μέχρι τις κατασκευές των μπάτσων (τις οποίες μάλιστα μηχανεύτηκαν μετά τις πρώτες καταθέσεις που έδωσαν σε συναδέλφους τους) υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οταν ξεσκεπάζουμε αυτές τις κατασκευές, ούτε υποβαθμίζουμε το γεγονός (το ξαναλέμε: είναι αφεαυτού τόσο «δυνατό» που κανείς δεν μπορεί να το υποβαθμίσει), ούτε –πολύ περισσότερο– προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τον σ. ΓΜ ως θύμα σκευωρίας. Απλώς, ξεσκεπάζουμε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και δεν τους επιτρέπουμε –στο μέτρο των δυνάμεών μας– να φουσκώνουν τις κατηγορίες και τις ποινές. Δε θεωρούμε ότι το «σφάξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω» έχει θέση στις πολιτικές δίκες.

Γι’ αυτό και θεωρούμε ολίσθημα την αναφορά του συντρόφου σε « νομική υπεράσπιση της Κόντρας». Μας ενοχλεί κυρίως το «αυτόκλητη». Εδώ και δώδεκα χρόνια δίνουμε τη δική μας μάχη στα τρομοδικεία, στο πλευρό των αγωνιστών και προς όφελος του κινήματος. Το επαναστατικό καθήκον, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται και το φέρει σε πέρας κάθε αγωνιστής και κάθε επαναστατική συλλογικότητα, ποτέ δε θα μπορούσε να αποκληθεί «αυτόκλητο». Είναι !

ΥΓ1: Δεν κρίνουμε σκόπιμο να απαντήσουμε στα όσα «φόρτωσε» ο σ. ΓΜ στο μαρξισμό: αποδοχή του «κοινωνικού συμβολαίου» (!), ντετερμινιστική ανάγνωση της Ιστορίας κατά τα θρησκευτικά πρότυπα (sic!), κατεύθυνση… μετασχηματισμού της νομιμότητας και υπεράσπισης του νομικού κώδικα με την αντίληψη ότι… προασπίζει υποτίθεται τα ταξικά συμφέροντα (μια ματιά στις δικές μας απόψεις για το ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης θα ήταν αρκετή!) κτλ. Είναι εύκολο να κατασκευάζεις μια καρικατούρα του μαρξισμού –ούτε καν εγχειριδιακού τύπου– και να την πολεμάς. Ομως δεν είναι αυτό το θέμα μας, γι’ αυτό το αφήνουμε έξω από αυτή τη συζήτηση.

ΥΓ2: Περιττεύει να σημειώσουμε πως ό,τι γράφεται σ’ αυτό το κείμενο γράφεται με καθαρά συντροφικό πνεύμα, στο πλαίσιο μιας συζήτησης μέσα στο κίνημα. Και πως ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης και όσοι αγωνιστές επιλέγουν ανάλογη τακτική στα αστικά δικαστήρια, είχαν, έχουν και θα έχουν την αλληλεγγύη μας.

Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔίκη για το σχέδιο Φοίνικας – 4η συνεδρίαση, 1.8.14
Επόμενο άρθρο Δίκη για το σχέδιο Φοίνικας – 4η συνεδρίαση, 1.8.14

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

H απάτη του επίσημου πληθωρισμού

Ταξική μεροληψία σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων

20 Μάι 2022, 19:17
Υγεία

16 νεκροί – 15 νέες διασωληνώσεις

20 Μάι 2022, 18:29
Πολιτική

Π. Ρούπα – Ν. Μαζιώτης: ΔΑΦΝΗ για μας θα είσαι πάντα εδώ

20 Μάι 2022, 17:19
Πολιτική

O δικαστικός μηχανισμός έριξε στα μαλακά τον νεοναζιστή Ζέρβα

Επί της ουσίας επιβράβευση για το λιντσάρισμα του φοιτητή Α. Λάζαρη

20 Μάι 2022, 14:38
Κόντρες

Δυο πίκρες ανταμώσανε

20 Μάι 2022, 12:12
Πολιτισμός

Γλυπτά Παρθενώνα: Αλήθεια και πρόστυχη προπαγάνδα

20 Μάι 2022, 09:55
Η παπάρα

Εξεχύθη η χάρις εν χείλεσί σου…

20 Μάι 2022, 09:00
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2022, 00:01
Εργατικά

Φιέστα με άρωμα ιδιωτικοποίησης στο «Αγλαΐα Κυριακού» με επίσκεψη Μητσοτάκη

Oι μπατσογορίλλες προστάτευσαν τον Μεσσία από τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων

19 Μάι 2022, 23:06
Παιδεία

Φοιτητικές εκλογές: Ενα κρύο ανέκδοτο

19 Μάι 2022, 21:13
Υγεία

23 νεκροί – 26 νέες διασωληνώσεις

19 Μάι 2022, 19:16
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αναίμακτη μοιρασιά σε αστικό κόμμα

19 Μάι 2022, 15:05
Υγεία

Αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17 ετών

19 Μάι 2022, 14:45
Κόντρες

Aπαγορευμένα ονόματα…

19 Μάι 2022, 13:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2022, 00:01
Πολιτική

«Εφυγε» η Δάφνη Βαγιανού

18 Μάι 2022, 22:28
Υγεία

20 νεκροί – 18 νέες διασωληνώσεις

18 Μάι 2022, 19:16
Κόντρες

Nινανάι γιαβρούμ νινανάι

18 Μάι 2022, 18:50
Παιδεία

Τράπεζα Θεμάτων: σκληρός ταξικός φραγμός

18 Μάι 2022, 18:13
Πολιτική

Κρέας για τα κανόνια Αμερικάνων και ΝΑΤΟ

Και καλοί πελάτες του στρατιωτικοβιομηχανικού τους συμπλέγματος

18 Μάι 2022, 14:50
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 20 Μάη

    Ημέρα θάλασσας.Ημέρα μετρολογίας.Ημέρα κατά άσθματος και αλλεργίας.Κούβα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1902).Αραβία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1927).1833: Ιδρύεται η Χωροφυλακή.1941: Ο φυλακισμένος Νίκος Ζαχαριάδης παραδίδεται από την Ασφάλεια στη Γκεστάπο που τον μεταφέρει αεροπορικώς στη Βιέννη.1947: Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος.1972: Διαλύονται εννιά φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.
  • Σαν σήμερα 19 Μάη

    Ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων.Τουρκία: Γιορτή νεολαίας και αθλητισμού.1969: Βόμβες σε "American Express" και Εθνική Τράπεζα, τραυματισμός δύο περαστικών (ΔΑ).1981: Βόμβα σε λεωφορείο της "Grundik" και σε κατάστημα της AEG (ΕΛΑ).1989: Ο Αντώνης Τρίτσης ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος με το όνομα "Ριζοσπαστικό Κίνημα".1994: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας επιβάλει κάθειρξη δεκαεπτά ετών και τριών μηνών στον Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.
  • Σαν σήμερα 18 Μάη

    Ημέρα μουσείων.Αϊτή: Ημέρα σημαίας.1781: Εκτελούνται ο Τουπάκ Αμάρου, η Μικαέλα Μπαστίδας και άλλοι ηγέτες της εξέγερσης, στην πλατεία του Κούσκο.1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.1969: Βόμβα στο ΡΧ της Συγγρού (ΚΕΑ).1972: Αντιδικτατορική διαδήλωση στην Πατησίων από την Ενωση Κρητών Φοιτητών μετά από συναυλία.1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της IBM (17Ν).
  • Σαν σήμερα 17 Μάη

    Ημέρα κατά της ομοφοβίας.Ημέρα τηλεπικοινωνιών.1944: Η Ισλανδία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.1959: Ο Φιντέλ Κάστρο εθνικοποιεί τις μεγάλες γεωργικές εκτάσεις (Κούβα).1968: Η χούντα εγκαινιάζει το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη.
  • Σαν σήμερα 16 Μάη

    1944: Εκτελούνται 120 Ελληνες από Γερμανούς στο Χαϊδάρι (οι 92 ανάπηροι πολέμου).1981: Βόμβες στα σούπερ μάρκετ Βερόπουλου στο Περιστέρι και Βασιλόπουλου στο Ψυχικό (Λαϊκή Επαναστατική Πρωτοβουλία).1986: Βόμβα στο αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας (Επαναστατικοί Πυρήνες).1991: Δύο ρουκέτες κατά της τσιμεντοβιομηχανίας "Χάλυψ" στον Ασπρόπυργο (17Ν).1999: Ρουκέτα κατά της οικίας του γερμανού πρέσβη (17Ν).2005: Δίνεται δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες του Κουβέιτ.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Εξεχύθη η χάρις εν χείλεσί σου…

    20 Μάι 2022, 09:00
    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις. Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ…Η εμφάνισή του Πρωθυπουργού… ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκοσμίου βεληνεκούς…Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, επιδοκίμασαν όρθιοι, κατ' επανάληψη, τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, σε μια σπάνια για τα πολιτικά τους ήθη σύμπνοια, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης…Συνολικά, ο Πρωθυπουργός έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας…Ο Πρωθυπουργός πέτυχε να συνδυάσει ένα βαθιά εθνικό λόγο με τη δέουσα παγκόσμια απόβλεψη…Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο ο ακρίτας της Δύσης…Ο Πρωθυπουργός δεν έπεσε στην παγίδα της εύκολης προγονολατρείας και του νοσηρού εθνοκεντρισμού…Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας η οποία δεν ετεροπροσδιορίζεται…Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας…Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη  να μην δεχτεί επιθετικές ενέργειες…Μίλησε όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού…Και οι συμβολισμοί πολύ συχνά παράγουν και πολιτικό αποτέλεσμα. Σκεφτείτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φορούσε γραβάτα με το εθνόσημο μιας ξένης χώρας, της Πατρίδας μας, της Ελλάδας. Αστειεύτηκε δημόσια για την ελληνοποίηση του επιθέτου του, του ονόματος του. Είχε την άνεση να πει ότι αν και Καθολικός πολλές φορές κάνει τον σταυρό του με τον Ορθόδοξο τρόπο…Ο Πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο  κατά της Ρωσίας θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία…Ο Πρωθυπουργός  εξήγησε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης…Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια…Ο Πρωθυπουργός -μιλώντας ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού- έθεσε επιτακτικά και το Κυπριακό…Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές  ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει  στις Ενοπλες Δυνάμεις της, προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35…Οποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ…Είναι τόσο μεγάλο το γεγονός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που μιλά από μόνο του...

    Γιάννης Οικονόμου

    (Ολα αυτά στο χτεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών. Απορούμε γιατί δεν έκλεισε με τον επινίκιο ύμνο της ορθόδοξης θείας λειτουργίας: «Αγιος, άγιος, άγιος, Κύριος Σαββαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού»)

  • Οταν η Ιστορία εκδικείται τους ανιστόρητους

    18 Μάι 2022, 09:18
    Οπως στη Μαριούπολη σήμερα έτσι και τότε, οι αριθμητικά λιγότεροι και αποστεωμένοι από την πείνα υπερασπιστές του Μεσολογγίου, απέκρουαν ένα μετά το άλλο τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν από την τελική, απέλπιδα Εξοδό τους. Μια πράξη εξαιρετικής τόλμης. Αλλά μια πράξη που τελικά θα κόστιζε εκατοντάδες ζωές, μεταξύ των οποίων πολλών γυναικών και παιδιών. Οταν βλέπουμε να υφίστανται τα ίδια δεινά οι λίγοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, μιας πόλης με ελληνικό όνομα και βαθιές ελληνικές ρίζες, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το τίμημα του δικού μας αγώνα.

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    (Δεν μπορούσε να το φανταστεί ο αμερικανόδουλος, που έγλειφε πατόκορφα τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές μέσα στην πρωτεύουσά τους, ότι την ώρα που έκανε τις ανιστόρητες συγκρίσεις, οι… ελεύθεροι πολιορκημένοι της Μαριούπολης, οι θρασύδειλοι νεοναζιστές του Αζόφ, αντί για ηρωική έξοδο, όπως κόμπαζαν τις προηγούμενες μέρες, θα έβγαιναν με τα χέρια ψηλά από τις κατακόμβες του -σταλινικού επιτεύγματος- «Αζοφστάλ», θα παραδίνονταν στον ιμπεριαλιστικό στρατό του Πούτιν και θα έμπαιναν σαν καλά παιδάκια στα πούλμαν της εκδρομής)
  • Το κόμμα είμαι εγώ

    16 Μάι 2022, 10:07
    Σήμερα καλούμε τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους ώστε αύριο να πάρουν τις τύχες της χώρας στα δικά τους χέρια. 

    Αλέξης Τσίπρας

    (Επειδή τα κόμματα -υποτίθεται ότι- τα έχουν στα χέρια τους τα μέλη τους, βάσει δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που ορίζουν τα καταστατικά τους, και επειδή οι πολίτες μόνο ψηφίζουν και αν το κόμμα που ψήφισαν βγει πρώτο σχηματίζει κυβέρνηση, διά του αρχηγού του που ορκίζεται πρωθυπουργός, η προτροπή του Τσίπρα να πάρουν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους δεν είναι παρά μια παραλλαγή του λουδοβίκειου αποφθέγματος για το κράτος: «Το κόμμα είμαι εγώ». Οσο για τις τύχες της χώρας που -υποτίθεται ότι- θα πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους, άμα ξανακάνουν πρωθυπουργό τον Τσίπρα, «μας τα ‘παν κι άλλοι». Μεταξύ των οποίων και ο Τσίπρας την προηγούμενη φορά που έγινε πρωθυπουργός)

  • Σφαγείς των λαών, ιμπεριαλιστές

    11 Μάι 2022, 11:24
    Η 9η Μαΐου στο Στρασβούργο θα είναι η μέρα της επιβεβαίωσης της δύναμης των φιλελεύθερων δημοκρατιών, του πλουραλισμού τους, της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εκφράσουν τα θέλω τους για το ίδιο τους το μέλλον και το μέλλον της ηπείρου τους. Αυτή η άλλη 9η Μαΐου θα είναι περισσότερο μία επιβεβαίωση ισχύος ενός μοντέλου ιστορικού αναθεωρητισμού που κάνει σήμερα το αίμα να κυλάει στην ουκρανική γη.

    Από ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας

    (Δεν υπάρχει ούτε η «δική σας 9η Μαΐου», που τη βαφτίσατε «μέρα της Ευρώπης», ούτε η «άλλη 9η Μαΐου», αυτή του Πούτιν και του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Υπάρχει μόνο μία 9 του Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που είχαν ως μπροστάρη τους την ΕΣΣΔ του Στάλιν και τον Κόκκινο Στρατό της. Αυτόν που μπήκε νικητής στο Βερολίνο και τερμάτισε τη σφαγή και τον ναζιστικό ζόφο. Οσο για το αίμα που κυλάει στην ουκρανική γη, το χύνετε από κοινού, εσείς και ο Πούτιν)

  • Kαι «καλός Σαμαρείτης» ο Κούλης

    9 Μάι 2022, 13:52
    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε, ότι ο καλός Σαμαρείτης είχε μείνει στη μνήμη της ανθρωπότητας, μέσα από το Ευαγγέλιο, όχι διότι είχε καλές προθέσεις, αλλά επειδή είχε τα χρήματα να βοηθήσει την κατάλληλη στιγμή. Και η Κυβέρνησή μας, αν κάτι έχει αποδείξει αυτά τα σχεδόν τρία, πολύ δύσκολα, χρόνια είναι, ότι όταν έρχεται η κατάλληλη στιγμή, έχει τα χρήματα για να βοηθήσει. Οπως συνέβη, προχθές, με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για το ηλεκτρικό ρεύμα. 

    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    (Ο πιστός -επί πολλά χρόνια- ακόλουθος της δυναστείας Μητσοτάκη, προσέδωσε στον Κούλη έναν ακόμη χαρακτηρισμό, μετά από αυτούς του «Μωυσή» (liberal.gr), του «Ηρακλή» (fortunegreece.com), του «Τσόρτσιλ» (protagon.gr) και του «Ελβις της ΕΕ» (Politico): αυτόν του «καλού Σαμαρείτη. Μην σκεφτείτε ότι θα δυσκολευτούν οι επόμενοι να βρουν νέους χαρακτηρισμούς. Ατελείωτα είναι τα ονόματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ευφάνταστος σφουγγοκωλάριος)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

29 Αυγ 2020, 09:59

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ανυπότακτη αντάρτισσα

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo