«Εχουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ελέγξτε, ελέγξτε, ελέγξτε». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας 16 Μάρτη. Η δήλωση αυτή έγινε μερικές μέρες αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε (καθυστερημένα) πανδημία και τη μέρα που τα κρούσματα είχαν «αισίως» φτάσει τα 180 χιλιάδες παγκόσμια. Στην Ιταλία, είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία (εκθετικά). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τις 10 Μάρτη, που η Ιταλία αποφάσισε να πάρει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μέχρι τις 16 Μάρτη, που έγιναν οι παραπάνω δηλώσεις του Γ.Γ. του ΠΟΥ, δηλαδή μέσα σε έξι μέρες, τα κρούσματα στην Ιταλία είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί και οι θάνατοι σχεδόν τετραπλασιαστεί!
Επομένως, ο ΠΟΥ είχε όλα τα στοιχεία που έδειχναν ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη. Η ανησυχία που είχε εκφράσει στις 30 Γενάρη ο ΠΟΥ είχε γίνει ήδη επίσημα από τον ίδιο «πανδημία» στις 12 Μάρτη. Επρεπε όμως να περάσουν κι άλλες μέρες για να στείλει αυτό το «μήνυμα» ο Γ.Γ. του ΠΟΥ. «Τι θα θέλατε να κάνει ο ΠΟΥ», θα μας ρωτήσει κάποιος. «Να αποκτήσει μαντικές ικανότητες και να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία; Αλλωστε από την αρχή ο ΠΟΥ ζητούσε ελέγχους».
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η καθυστέρηση της δήλωσης (που έχει κι αυτή τη σημασία της, γιατί όταν η πανδημία εξελίσσεται εκθετικά, οι μέρες μετράνε όσο οι μήνες σε άλλες περιπτώσεις), όσο η ίδια η οδηγία του ΠΟΥ για τους ελέγχους. Οδηγία που δίνεται ακόμα και σήμερα. Ελεγχοι που είναι περιορισμένοι, για οικονομικούς λόγους προφανώς …
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι εργαστηριακοί έλεγχοι ανίχνευσης του κοροναϊού πρέπει να γίνονται μόνο για τα «ύποπτα κρούσματα». Οχι μόνο στις χώρες που έχουν σποραδικά κρούσματα, αλλά και στις χώρες που έχουν κατά συρροή κρούσματα, δηλαδή κρούσματα που «σχετίζονται με αλυσίδες μετάδοσης» (Οδηγία της 22/3/2020, με τίτλο «Critical preparedness, readiness and response actions for COVID-19» – «Κρίσιμες δράσεις προετοιμασίας, ετοιμότητας και απάντησης για τον COVID-19» βλ. ).
Ο ορισμός «ύποπτα κρούσματα» τροποποιήθηκε από τον ΠΟΥ μέσα σε ένα περίπου μήνα. Αυτή η τροποποίηση, όπως θα δούμε παρακάτω, ανοίγει την «κερκόπορτα» για την παράλειψη εργαστηριακών ελέγχων ανίχνευσης του κοροναϊού. Ελέγχων που ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΠΟΥ θεωρεί σήμερα πολύ σημαντικούς, γιατί διαφορετικά βρισκόμαστε στο σκοτάδι σχετικά με το βαθμό εξάπλωσής του αλλά και άλλα θέματα (όπως το ποσοστό θνητότητας)!
Ας διαβάσουμε, λοιπόν, τον ορισμό του που δίνει ο ΠΟΥ στις οδηγίες με τίτλο «Global surveillance for COVID-19 caused by human infection with COVID-19 virus» – «Παγκόσμια επιτήρηση για την COVID-19, που προκλήθηκε από ανθρώπινη μόλυνση με τον ιό COVID-19», στις 20/3/2020 (βλ. ):
(τα κεφαλαία «ΚΑΙ» είναι του πρωτότυπου).
Αυτό σημαίνει ότι για να πραγματοποιηθεί σε κάποιον το τεστ ανίχνευσης του νέου κοροναϊού θα πρέπει να είναι ήδη σοβαρά άρρωστος ή να είναι αρκετά άρρωστος αλλά να έχει ιστορικό ταξιδιού σε περιοχή εξάπλωσης του ιού ή να έχει έρθει σε επαφή με άρρωστο. Αρα, οι ασυμπτωματικοί αλλά πιθανώς νοσούντες (όπως π.χ. το διοικητικό και το νοσηλευτικό προσωπικό ενός νοσοκομείου, οι οδηγοί μέσων μεταφοράς κτλ) εξαιρούνται από αυτό το τεστ. Εξαιρούνται ακόμα κι αυτοί που μπορεί να ήρθαν σε επαφή με νοσούντες (π.χ. ήταν στο ίδιο σπίτι ή στην ίδια δουλειά) αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Εξαιρούνται κι αυτοί που ταξίδεψαν σε μέρη εξάπλωσης του ιού, αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα! Τέλος, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον ίδιο χώρο με νοσούντες ή ταξίδεψαν μαζί τους.
Ολοι αυτοί, κατά τον ΠΟΥ, δε χρειάζεται να κάνουν το τεστ ανίχνευσης του ιού. Ομως, είναι πιθανοί μεταδότες του ιού και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό. Από τη μια μας λένε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι ως δυνητικοί φορείς του ιού και να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και από την άλλη δεν κάνουν τεστ ανίχνευσης ούτε σε εκείνους που συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν τον ιό!
Το εξοργιστικό όμως είναι ότι στην προηγούμενη Οδηγία του ΠΟΥ, που εκδόθηκε στις 31 Γενάρη (βλ.), για το ίδιο ακριβώς ζήτημα, ο ορισμός για τα «ύποπτα κρούσματα» ήταν πιο αυστηρός! Εκεί αναφερόταν ρητά ότι ασθενείς με οποιαδήποτε ασθένεια του αναπνευστικού (όπως η περίπτωση Β στον νεότερο ορισμό που παραθέσαμε παραπάνω), αν τις προηγούμενες 14 μέρες εργάζονταν ή παρευρίσκονταν σε εγκατάσταση υγειονομικής περίθαλψης που περιθάλπει ασθενείς με επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα του νέου κοροναϊού, συμπεριλαμβάνονται στα ύποπτα κρούσματα, δηλαδή θα πρέπει να ελεγχθούν εργαστηριακά. Αυτές οι περιπτώσεις εξαιρέθηκαν δύο μήνες μετά!
Και δεν είναι μόνον αυτό. Στην Οδηγία της 31 Γενάρη, ο ΠΟΥ όριζε με πιο αυστηρό τρόπο την «επαφή» με τους νοσούντες. Στον ορισμό της «επαφής» (contact) συμπεριλαμβάνονταν όχι μόνο η φυσική επαφή ή το να βρίσκεσαι σε κοντινή απόσταση (1m) για πάνω από 15 λεπτά ή να περιθάλπεις ασθενείς με κοροναϊό χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα (όπως αναφέρεται στον ορισμό της Οδηγίας της 22 Μάρτη), αλλά ακόμα και η απλή παραμονή στο ίδιο περιβάλλον με ασθενή, το να έχεις ταξιδέψει μαζί με ασθενή, το να ζεις στο ίδιο σπίτι με ασθενή για 14 μέρες μετά από την εκδήλωση των συμπτωμάτων του ή να είσαι στην ίδια σχολική τάξη μαζί του, αλλά και η εργασία σε κοντινή απόσταση με ασθενή του νέου κοροναϊού.
Oλα αυτά απαλείφθηκαν στην τελευταία Οδηγία! Προσέξτε ιδιαίτερα το τελευταίο. Η εργασία σε κοντινή απόσταση με επιβεβαιωμένο ασθενή δε θεωρείται πλέον επαρκής λόγος για να κάνεις το τεστ! Αυτό απάλλαξε τους καπιταλιστές από… μπελάδες, αν στην εργασία βρεθεί ένα κρούσμα, γατί αν γίνονταν τεστ και διαπιστώνονταν και άλλα κρούσματα, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να απομονωθούν για 14 μέρες. Ενώ αν ο εργαζόμενος δε γνωρίζει αν έχει τον κοροναϊό και είτε είναι ασυμπτωματικός,είτε έχει πολύ ήπια συμπτώματα, δεν θα χρειαστεί να μείνει σπίτι (κσι ο καπιταλιστής να τον πληρώνει… θεωρητικά τουλάχιστον).
Με την αλλαγή των ορισμών του «ύποπτου κρούσματος» και της «επαφής», ο ΠΟΥ, αντί να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των ελέγχων, το ελάφρυνε! Κι αυτό παρά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη γνώση –πλέον- ότι εκεί που έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι, η εξάπλωση του ιού περιορίστηκε! Σημειώνουμε ότι αυτά τα αναφέρουν οι αναλυτικές οδηγίες του ΠΟΥ προς τις χώρες και όχι οι δηλώσεις στελεχών του. Ομως οι οδηγίες είναι που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, γιατί πίσω απ’ αυτές οχυρώνονται οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι Τσιόδρες. Είναι αυτό εγκληματικό ή όχι; Διευκόλυνε τους καπιταλιστές και τα κράτη τους, στο στόχο τους «να περιοριστούν οι συνέπειες στην οικονομία» σε βάρος ανθρώπινων ζωών ή όχι; Κρίνετε μόνοι σας.
Κι όμως, υπήρξαν αστικές χώρες που δεν ακολούθησαν τις συγκρατημένες οδηγίες του ΠΟΥ. Ηταν πρώτα απ’ όλα η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα. Χώρες που είχαν πληγεί πριν από 18 χρόνια από τον SARS. Γι’ αυτό και επέβαλαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και εκτεταμένους ελέγχους από την αρχή, χωρίς να το ζητά ο ΠΟΥ, ο οποίος ακόμα και σήμερα δε θεωρεί αποτελεσματικές τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αλλά θεωρεί «συνετό, οι ταξιδιώτες που είναι άρρωστοι να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν το ταξίδι στις πληττόμενες περιοχές, ειδικά οι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες και άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες» (βλ. ). Ακόμα και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, κατά τον ΠΟΥ, είναι απλά «συνετό» να μην ταξιδέψουν σε περιοχές εξάπλωσης του κοροναϊού! Προσέξτε πόσο ήπια αντιμετωπίζει το θέμα ο ΠΟΥ ακόμα και σήμερα! Μη διαταραχτεί ο τουρισμός επειδή θα φοβηθεί ο κόσμος!
Οπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο της «Κ» (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/1044/Διεθνή/35168.Το-παράδειγμα-των-χωρών-απ-όπου-είχε-περάσει-ο), οι αρχές της Σιγκαπούρης (με 6.5 εκατομμύρια πληθυσμό) δεν άφησαν τίποτα όρθιο στον αγώνα τους κατά του νέου κοροναϊού (πράγμα που παραδέχτηκε ο Γ.Γ. του ΠΟΥ). Δεν επέβαλαν μόνο αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες (είχαν απευθείας πτήσεις από τη Γουχάν), αλλά έβαλαν σε 14ήμερη καραντίνα ακόμα και ασυμπτωματικούς που έτυχε να έχουν οποιασδήποτε μορφής επαφή με νοσούντες! Ετσι, πέτυχαν τα κρούσματα να μην ξεπεράσουν ποτέ (ακόμα και σήμερα) τις μερικές εκατοντάδες!
Οπως μας πληροφορεί άρθρο των «New York Times» την Παρασκευής 20 Μάρτη, με τον εύγλωττο τίτλο: «Δεν μπορείτε να ελεγχθείτε; Ισως να βρίσκεστε σε λάθος χώρα – Αποφάσεις και σφάλματα που έγιναν εδώ και μήνες προκάλεσαν ανισόμετρους ελέγχους παγκόσμια. Η επιστήμη, όπως αποδεικνύεται, ήταν το εύκολο πράγμα» (βλ. ), η Νότια Κορέα έκανε τους πιο εκτεταμένους ελέγχους στον κόσμο, εξετάζοντας πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους. Γι’ αυτό και τα κρούσματα, αν και πολλά (πλησιάζουν τις εννέα χιλιάδες), αποτελούν το ένα έκτο των κρουσμάτων της Ιταλίας και οι θάνατοι μόλις το ένα πεντηκοστό!
Αυτό συμβαίνει γιατί οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν από την αρχή και όχι όταν η επιδημία πάρει εκρηκτικές διαστάσεις (όπως στην Ιταλία). Τότε είναι μάλλον αργά. Επισημαίνει το άρθρο των ΝΥΤ:
«».
Το ότι αυτοί που σχεδιάζουν τις πολιτικές κινούνται στα τυφλά χωρίς εκτεταμένα τεστ το παραδέχτηκε και ο Γ.Γ. του ΠΟΥ. Ομως, κατά τον ΠΟΥ, τα «εκτεταμένα τεστ» αφορούν σημαντικά λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που πιθανότατα να έχουν μολυνθεί, όπως αποδείξαμε παραπάνω!
Είναι βέβαιο ότι οι πλημμελείς έλεγχοι που έγιναν και οι συστάσεις του ΠΟΥ για ελέγχους με… σύνεση, έχουν καθαρά οικονομική βάση. Γιατί μπορεί το τεστ να κοστίζει γύρω στα 36 με 50 δολάρια το άτομο (τόσο το πληρώνει η αμερικάνικη υπηρεσία Medicade, σύμφωνα με τους «New York Times», βλ. ), όμως αν το ποσό πολλαπλασιαστεί επί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, βγαίνει ένα ποσό που τα αστικά κράτη θα προτιμούσαν να γλιτώσουν. Συγκρίνοντας, βέβαια, το ποσό αυτό με τα λεφτά που δίνουν ως ενίσχυση στους καπιταλιστές, πρόκειται για ψίχουλα. Γιατί πολλαπλασιάζοντας τα 50 δολάρια επί 250 χιλιάδες (έστω) άτομα, το ποσό είναι μόλις 12.5 εκατομμύρια δολάρια (ούτε 12 εκατομμύρια ευρώ)!
Ωστόσο, χώρες σαν τη Γαλλία αναφέρουν πολύ μικρότερους αριθμούς ελέγχων από τη Νότια Κορέα (ούτε 50 χιλιάδες). Για την Ελλάδα δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Τα αναφέρουν οι ίδιοι οι γιατροί: «Στο νοσοκομείο μου, αν έρθεις εσύ που είσαι νέος και έχεις πυρετό, αλλά δεν έχεις ούτε δύσπνοια, ούτε είναι πεσμένο το οξυγόνο σου, δε σου γίνεται τεστ. Η συμβουλή είναι να κάτσεις σπίτι σου καραντίνα» (από καταγγελία γιατρού του νοσοκομείου «Σωτηρία», βλ. ).