Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale
  • Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί
  • Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 6 Ιούνη
  • Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Επιδιώκουν πάση θυσία βαριά καταδίκη του Γιάννη Μιχαηλίδη
Επικαιρότητα

Επιδιώκουν πάση θυσία βαριά καταδίκη του Γιάννη Μιχαηλίδη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Ιούλ 2014, 10:25

Με τη φόρα που πήρε, μετά την καταδίκη των αναρχικών αγωνιστών Γρηγόρη Σαραφούδη και Γιάννη Ναξάκη σε 16 χρόνια φυλακή, , το τρομοδικείο με πρόεδρο τον πρόεδρο Εφετών (και σύμβουλο των υπουργών Δικαιοσύνης την περίοδο 2011-2013) Κυρ. Οικονόμου, ξεπερνώντας κάθε όριο δικονομικής νομιμότητας, ετοιμάζεται να καταδικάσει και τον αναρχικό αγωνιστή Γιάννη Μιχαηλίδη

Το «αδίκημα» στην περίπτωση των Σαραφούδη-Ναξάκη ήταν ότι είναι αναρχικοί. Μετά άρχισε ο παραλογισμός: είναι αναρχικοί και γι' αυτό κάποια  στιγμή προσχώρησαν στη ΣΠΦ και στο διάστημα της ένταξής τους έκαναν και μια ληστεία. Τον αυθαίρετο αυτό συλλογισμό διατύπωσε η εισαγγελέας Ολ. Σμυρλή και στη συνέχεια τον υιοθέτησε το τρομοδικείο. Στην περίπτωση του  Μιχηλίδη το «αδίκημα» είναι ότι πήρε ένα όχημα της αστυνομίας και έφυγε σαν κύριος. Βέβαια, ακόμη δεν αποδείχτηκε ότι αυτός που πήρε το περιπολικό και έφυγε σαν κύριος ήταν ο Μιχαηλίδης. Προκειμένου, λοιπόν, να τον εκδικηθούν γι’ αυτό το θράσος του, έστησαν τη σαθρή κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των αστυνομικών της Αμεσης Δράσης Θ. Λεοντόπουλου και Δ. Δρόσου. Ισχυρίζονται ότι ο Μιχαηλίδης επιχείρησε να ρίξει το περιπολικό σε κάδο σκουπιδιών, προκειμένου να τραυματίσει θανάσιμα τον Λεοντόπουλο, ενώ προέτρεψε τον συγκατηγορούμενό του να ρίξει με το όπλο εναντίον του Δρόσου, με τις φράσεις «

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και οι δύο αστυνομικοί, στην κατάθεση που έδωσαν την επομένη του συμβάντος, ούτε σε προτροπή «ρίξ' του, ρίξ' του», ούτε σε απόπειρα αυτού που πήρε το περιπολικό να ρίξει τον Λεοντόπουλο στους κάδους των σκουπιδιών. Και κάποιοι από τους πολίτες μάρτυρες, που «έσπευσαν να συνδράμουν» τους δύο αστυνομικούς και εμφανίστηκαν στη συνέχεια ως στις προανακριτικές τους καταθέσεις δεν κάνουν   σαυτά τα δύο, με βάση τα οποία θέλουν να καταδικάσουν τον Γιάννη Μιχαηλίδη. Στη συνέχεια, στο πλαίσια της νέας εκδοχής για το συμβάν στην Πεύκη, όπως καλή ώρα της νοσηλεύτριας Ελένης-Αιμιλίας Πισσάκη, που στην κατάθεσή της στον ειδικό εφέτη ανακριτή Κ. Μπαλτά ισχυρίστηκε , ότι δήθεν είδε τον Λεοντόπουλο κρεμασμένο από ένα περιπολικό που ο κατηγορούμενος πήγε να το ρίξει σε κάδους σκουπιδιών για να τον τραυματίσει θανάσιμα. 

Ο αστυνομικός Θ. Λεοντόπουλος στην προανακριτική του κατάθεση δεν αναφέρει καν τη φράση «ρίξ' του, ρίξ' του», που δήθεν φώναξε ο Γ. Μιχαηλίδης στον Θ. Μαυρόπουλο, ενώ για την υποτιθέμενη απόπειρα να τον ρίξει στους κάδους σκουπιδιών αναφέρει: Με την κατάθεσή του αυτή ο Λεοντόπουλος αυτοδιαψεύδεται και συνάμα βγάζει ψεύτες τόσο την Αντιτρομοκρατική όσο και τους δικαστικούς μηχανισμούς, που συνδιαμόρφωσαν το σαθρό κατηγορητήριο.

Δεν είναι μόνο ο πρόεδρος του τρομοδικείου και η εισαγγελέας που δείχνουν ότι θέλουν πάση θυσία να καταδικαστεί ο Γ. Μιχαηλίδης με πολύ βαριά ποινή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αναπληρώτρια πρόεδρος Γεωρ. Αδελίνη. Με τις ερωτήσεις που υπέβαλε ειδικά στη μάρτυρα Ε. Πισσάκη ξεπέρασε κάθε όριο δικονομικής νομιμότητας, με προφανή στόχο

Στο σημείο αυτό θα ανοίξουμε μια παρένθεση για να θέσουμε για πρώτη φορά δημόσια ένα σοβαρό ζήτημα. Κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο η λαθεμένη και αδιέξοδη τακτική μερικών αναρχικών αγωνιστών είτε να μην παρίστανται, είτε όταν παρίστανται να είναι ωσεί παρόντες, είτε – στις περιπτώσεις που εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους – . Εγείρουμε αυτό το ζήτημα από πολιτικό και συντροφικό ενδιαφέρον και επί πλέον γιατί από αυτή τη στάση μπορεί να δημιουργηθεί νομολογία σε βάρος του κινήματος. Αλλωστε, σύμφωνα με την πλούσια πείρα του κινήματος, η παρουσία των κομμουνιστών και αναρχικών κατηγορούμενων στην ακροαματική διαδικασία είναι , γιατί μόνον έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα τρομοδικεία ως βήμα για την αποκάλυψη των εγκλημάτων του καπιταλιστικού συστήματος και την προβολή των επαναστατικών ιδεών. Γιατί μόνον έτσι μπορούν να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί καταστολής του αστικού κράτους και να αισθάνονται την ανάσα του κινήματος οι δικαστικοί μηχανισμοί.

Ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση δημόσια πια, γιατί ειδικά στις δύο τελευταίες  συνεδριάσεις του συγκεκριμένου τρομοδικείου (11 Ιούνη και 25 Ιούλη), στις οποίες κατέθεσαν εφτά μάρτυρες του κατηγορητηρίου, εκ των οποίων οι έξι αστυνομικοί, ο πρόεδρος, η εισαγγελέας και η αναπληρώτρια πρόεδρος τσαλαπάτησαν τη δικονομική νομιμότητα. Εδιναν την εντύπωση αρπακτικών που ορμούν να κατασπαράξουν τα ανυπεράσπιστα θύματά τους. Εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Γ. Μιχαηλίδης υποχρέωσε τις διορισμένες συνηγόρους του να μην παρεμβαίνουν στη διαδικασία. Στη συνεδρίαση της 25ης Ιούλη, ο Σπ. Φυτράκης, που εκπροσωπούσε τη διορισμένη συνήγορο του Γ. Μιχαηλίδη, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι σήμερα έγιναν «πράματα και θάματα», για τα οποία θα μπορούσε να μιλά επί ώρες, ότι το δικαστήριο τον έχει φτάσει «ως εδώ» (έφερε χαρακτηριστικά το χέρι του στο μέτωπο) και ότι ο ίδιος δε θα εκπροσωπήσει άλλη φορά συνήγορο που τον δεσμεύει ο εντολέας τουΖήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο να γραφτεί αυτή η δήλωσή του στα πρακτικά.

Οι αστυνομικοί Λεοντόπουλος και Δρόσος κατέθεσαν σ' αυτό το τρομοδικείο  στις 11 Ιούνη. Εχουν καταθέσει και στις 25 Φλεβάρη του 2013 στο  τρομοδικείο με πρόεδρο την Μ. Τζανακάκη και κατηγορούμενο τον Θ. Μαυρόπουλο για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σε εκείνο το δικαστήριο, ο Ι. Φωτόπουλος, τότε συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Μαυρόπουλος, κατέδειξε με την εξέταση του μάρτυρα, ότι οι ισχυρισμοί του Λεοντόπουλου ήταν αβάσιμοιΚαι σε εκείνη την τρομοδίκη, που ακόμη συνεχίζεται, ο Λεοντόπουλος ισχυρίστηκε ότι για 150 μέτρα είχε το μισό σώμα του μέσα στο περιπολικό (από το παράθυρο) και προσπαθούσε να το σταματήσει. Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε τη γενική θυμηδία (ούτε στις χολιγουντιανές ταινίες δε γίνονται αυτά). Ακόμη, οι δύο αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι τραυματίστηκαν βαριά, αλλά παραδέχτηκαν ότι παρέμειναν στο νοσοκομείο μόνο για δέκα μέρες! Αλλωστε, την επομένη του συμβάντος ήταν σε θέση να δώσουν προανακριτικές καταθέσεις!

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ μας για εκείνη την συνεδρίαση:

Ο Λεοντόπουλος είχε καταθέσει στην προηγούμενη δίκη, ότι μετά το πέσιμό του από το περιπολικό τον βοήθησαν δύο νεαροί, τον σήκωσαν, του έδωσαν τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με την υπηρεσία του, στη συνέχεια βάδισε πεζός για να συναντήσει τον επίσης τραυματισμένο συνάδελφό του και μετά από 30-40 μέτρα συνάντησε τη νοσηλεύτρια Πισσάκη. Ετσι, και από την κατάθεση του Λεοντόπουλου προκύπτει ότι αυτή η μάρτυρας δεν είδε καν το συμβάν και όσα κατέθεσε τις 25 Ιούλη ήταν προϊόν της «επεξεργασίας» που υπέστη προκειμένου με την κατάθεσή της να ενοχοποιήσει για απόπειρα ανθρωποκτονίας έναν άνθρωπο που

Ο πρόεδρος του τρομοδικείου επέμεινε πολύ στις ερωτήσεις του προς τον Λεοντόπουλο για το δήθεν «ρίχ' του, ρίχ' του» και για τη δήθεν απόπειρα να τον ρίξει στους κάδους των σκουπιδιών για να τον σκοτώσει. Προφανώς, θέλησε να εισπράξει απαντήσεις για να ενισχύσει την κατασκευασμένη κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και η εισαγγελέας Ολ. Σμυρλή και η αναπληρώτρια  πρόεδρος Γ. Αδελίνη.  Στην κρίσιμη ερώτηση, γιατί αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Μιχαηλίδης δεν τα κατέθεσε στην προανάκριση, ο Λεοντόπουλος απάντησε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Τι να έλεγε, ότι το κατηγορητήριο κατά του Μιχαηλίδη κατασκευάστηκε;

Ο δεύτερος αστυνομικός Δ. Δρόσος στην προανακριτική του κατάθεση δεν ανέφερε τίποτα απ’ όλα όσα καταμαρτυρούνται σε βάρος του Γιάννη Μιχαηλίδη. Το γεγονός ότι ούτε ο Δρόσος κατέθεσε προανακριτικά ότι ο Μιχαηλίδης φώναξε «ρίχ' του, ρίχ' του» πιστοποιεί ότι . Καταθέτοντας στις 11 Ιούνη στο ακροατήριο, ο Δρόσος αρχικά δεν είπε τίποτα για το «ρίχ' του, ρίχ' του»Αυτή η παράλειψη του μάρτυρα εξόργισε τον πρόεδρο, γιατί θέλει πάση θυσία να καταδικαστεί ο Μιχαηλίδης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αυτό είναι δύσκολο να συμβεί όταν ο δεύτερος αστυνομικός, που ήταν παρών στο συμβάν, δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του συναδέλφου του.

Ετσι, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να του «φρεσκάρει τη μνήμη»:

Η απάντηση προφανώς δεν ικανοποίησε τον πρόεδρο, που επέμεινε: «Μόνον αυτό;»! Στη συνέχεια, το σχετικό απόσπασμα από την κατάθεσή του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Δ. Μόκκα.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας, που είχε ξεθαρέψει και είχε πάρει φόρα, «θυμήθηκε» τι του είχε πει ο συνάδελφός του για τους κάδους σκουπιδιών.

Ο πρόεδρος, διαπιστώνοντας ότι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου δεν έχουν να καταθέσουν πραγματικά γεγονότα που να στηρίζουν το σαθρό κατηγορητήριο, άρχισε όχι μόνο να δέχεται αλλά και να προτρέπει τους μάρτυρες να καταθέσουν τι άκουσαν από τους συναδέλφους τους.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελέας συμφώνησε με μερικά αιτήματα της υπεράσπισης, όμως το τρομοδικείο απέρριψε όλες τις προτάσεις της. Για παράδειγμα, είχε δεχτεί το αίτημα της υπεράσπισης να συνεκδικαστούν οι ληστείες στον Πυργετό και στον Φιλώτα και η «μεικτή» υπόθεση Βόλου και Πεύκης. Ετσι,που όμως δεν ωφέλησε σε τίποτα τους κατηγορούμενους. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαλότητας η εισαγγελέας επέμεινε φορτικά να ρωτάει τον αστυνομικό, γιατί δεν ανέφερε αυτό που είπε στην κατάθεσή του στον ανακριτή και τι ισχύει τελικά. Στριμωγμένος αυτός, απαντούσε «τι να σας πω;», «δεν το θυμάμαι». Με αυτές τις ερωτήσεις της εισαγγελέα ακυρώθηκε οι καταθέσεις του Δ. Δρόσου στον ανακριτή και στο ακροατήριο.

Στην συνεδρίαση της 11ης Ιούνη κατέθεσαν άλλοι δύο αστυνομικοί, που δεν είχαν να πουν τίποτα για το οποίο να έχουν ιδία αντίληψη. Φτάσαμε, λοιπόν, στη συνεδρίαση της 25ης Ιούλη, στην οποία εξετάστηκαν η νοσηλεύτρια Πισσάκη και δύο αστυνομικοί, απ’ αυτούς που έσπευσαν σε βοήθεια, όταν πια είχε τελειώσει όλο το επεισόδιο (επομένως δεν είδαν τίποτα). Η Πισσάκη, όπως προαναφέραμε, είχε περάσει από φροντιστήριο για το τι θα πει πρώτα στον ανακριτή και μετά στο ακροατήριο. Η εισαγγελέας μπορεί να άδειασε και να αχρήστευσε ως μάρτυρα τον αστυνομικό Δρόσο, βασικά για λόγους αντιπαλότητας με τον πρόεδρο, από την άλλη όμως θέλει να στηρίξει το κατηγορητήριο. Ενώ λοιπόν απ’ όλα τα δεδομένα προέκυψε ότι η Πισσάκη δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας και πως όσα κατέθεσε στη συνέχεια στον ανακριτή και στο ακροατήριο ήταν προϊόν φροντιστηρίου, η εισαγγελέας υπέβαλε στη μάρτυρα πολλές ερωτήσεις για να της περιγράψει πώς κινήθηκε το περιπολικό κοντά στους κάδους σκουπιδιών, με στόχο να αποσπάσει κρίση ότι ο Μιχαηλίδης είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση. Αυτό εξόργισε και εμάς. Με τις καταθέσεις της Πισσάκη στο χέρι, κατευθυνθήκαμε στον συνήγορο Σπ. Φυτράκη και τους τις δείξαμε με φανερό τρόπο που έγινε αντιληπτός από την εισαγγελέα. Ετσι, μετά από λίγο θυμήθηκε ότι στην προανακριτική κατάθεσή της η Πισσάκη δεν τα είχε πει αυτά και άρχισε να της κάνει κάποιες ερωτήσεις, με τρόπο όμως που να μην την ακυρώνει από (υποτιθέμενο) αυτόπτη μάρτυρα. Προφανώς, η εισαγγελέας έχει αποφασίσει να προτείνει και την καταδίκη του Γ. Μιχαηλίδη για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος, με τις ερωτήσεις που υποβάλλει στους μάρτυρες του κατηγορητηρίου προσπαθεί να ενισχύσει το κατηγορητήριο και να βοηθήσει τους συναδέλφους της τακτικούς δικαστές. Στην αρχή ρώτησε την Πισσάκη:

Κατέληξε να την ρωτάει για τα ζωτικά όργανα, λες και η μάρτυρας είναι  γιατρός ή ιατροδικαστής για να γνωρίζει. Νοσηλευτική σπουδάζει. Η συμπεριφορά της αναπληρώτριας προέδρου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του έμπειρου ποινικολόγου Φρ. Ραγκούση, που απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ζήτησε να απαγορεύσει αυτές τις ερωτήσεις. Ετσι, άναψε ένας έντονος διάλογος:

Εάν δεν παρενέβαινε ο Φρ. Ραγκούσης, ο πρόεδρος θα συνέχιζε την τακτική των που εφαρμόζει από την αρχή, προκειμένου να ενισχύσει το σαθρό κατηγορητήριο.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕπιδιώκουν πάση θυσία βαριά καταδίκη του Γιάννη Μιχαηλίδη
Επόμενο άρθρο Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό (Πέμπτη, 31.7.2014)

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

Ημέρα ρωσικής γλώσσας.

Σουηδία: Ημέρα συντάγματος – σημαίας (1523-1809).

1664: Το Νέο Αμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1863: Αντιπροσωπεία της ελληνικής βουλής φτάνει στην Κοπεγχάγη και προσφέρει το ελληνικό στέμμα στον δεκαοκτάχρονο πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμο Γεώργιο, μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Α’.

1904: 22 νεκροί σε συγκρούσεις ανθρακωρύχων – αστυνομίας στο Ντένβερ (ΗΠΑ).

1933: Νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Αθήνα.

1939: Πλοίο με 907 εβραίους πρόσφυγες από τη Γερμανία πλέει από λιμάνι σε λιμάνι χωρίς να γίνονται δεκτοί πουθενά.

1943: Εκτελούνται 106 κομμουνιστές κρατούμενοι σε στρατόπεδο της Λάρισας (Κούρνοβο).

1943: Πεθαίνει ο Παντελής Πουλιόπουλος (εκτελέστηκε στο Κούρνοβο).

1967: Η χούντα απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη και την αναμετάδοση της μουσικής του.

1969: Βόμβες της ΔΑ στην οδό Ακαδημίας και του ΚΕΑ στο Παλαιό Φάληρο.

1975: Εκκαθαρίσεις τετρακοσίων δικηγόρων της Αθήνας για συνεργασία με τη χούντα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo