Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς
  • ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)
  • Σαν σήμερα 26 Απρίλη
  • Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου
  • Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Ανάλεκτα του Αυγούστου (3)
Επικαιρότητα

Ανάλεκτα του Αυγούστου (3)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Αυγ 2013, 08:48

Κλαψουρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και οι πρώην πασόκοι εργατοπατέρες (το πρώην πάει στο «Πασόκοι») της ΕΡΤ, επειδή η ΕΒU, η Ενωση των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, πέταξε το πρόγραμμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ έξω από το δορυφόρο της και τη διαδικτυακή πλατφόρμα της και στη θέση του έβαλε το πρόγραμμα της ΔΤ. Εκφράζουν τη «δυσάρεστη έκπληξή τους», «δεν κατανοούν την απόφασή της» και «απευθύνουν έκκληση στην EBU να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επαναφέρει την παροχή του live streaming στην ΕΡΤ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η EBU, για μια ανεξάρτητη και αντικειμενική δημόσια ενημέρωση».

Οσο πιο πολύ μιλούν τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τι είναι άραγε η EBU; Κανένα λαοπρόβλητο όργανο, ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις; Κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς συνενώνει και δεν υπήρχε περίπτωση, από τη στιγμή που μεταδόθηκε πρόγραμμα, έστω και τσάτρα πάτρα, έστω και επιπέδου κάτω του μηδενός, να μην κάνει στροφή. Οι διοικούντες την EBU πρέπει να δώσουν λογαριασμό στις κυβερνήσεις, που χρηματοδοτούν τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Εντάξει, έκανε την ασυλλόγιστη κίνηση ο Σαμαράς, είχαν περιθώρια να στηρίξουν την ΕΡΤ για ένα διάστημα, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η EBU είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί.

Η EBU δεν άλλαξε χαρακτήρα. Ενα αστικό όργανο είναι και δικαίως ενεργεί έτσι. Οι απατεώνες εργατοπατέρες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, επειδή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να στείλει ο Σαμαράς τα ΜΑΤ να τους βγάλουν από την Αγία Παρασκευή και να το παίξουν ήρωες. Επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο που έγινε με το ΣτΕ, που έβγαλε μια απόφαση όπως ακριβώς την ήθελε η κυβέρνηση και οι συνδικαλισταράδες, παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πανηγύριζαν για νίκη των εργαζόμενων και του λαού (δείτε και ).
 

«Για ποια κρίση μου λέτε; Κάντε μια βόλτα στην παραλία και θα δείτε τις ταβέρνες γεμάτες κόσμο». Οχι, δεν το είπε κάποιος συντηρητικός συνταξιούχος στο καφενείο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το είπε (στην Πάρο).

ΥΓ: Ο τίτλος του σχολίου δεν αναφέρεται, φυσικά, στους θαμώνες των ταβερνών της Πάρου ή όπου αλλού.
 

«Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός, στ'ς Αμερικής τ' αλώνι/ κι ήρθες κ' έλαμψες και βγήκες νικητής και σ' αγαπάμε όλοι». Μαντινάδα αφιερωμένη στον… Σαμαρά! Οχι, δεν την έγραψε κάποιος από εκείνους τους Συλλόγους Κρητών που λένε κάθε χρόνο τα κάλαντα στους αστούς πολιτικούς, με γλειψιματικές μαντινάδες. Την έγραψε και την απήγγειλε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής! Τεράστιος πνευματικός άνθρωπος, δε λέω.

ΥΓ: Το ότι η τελευταία του ταινία πήγε άπατη και έχει προβλήματα με τους ξένους παραγωγούς είναι… άσχετο θέμα.
 

Η «Εφ. Συντ.» θεώρησε σκόπιμο να αφιερώσει υμνητικό σχόλιο στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος περίμενε στην ουρά για να του γράψει τα φάρμακα ο γιατρός στο Κέντρο Υγείας Πάρου και αρνήθηκε να προηγηθεί, όπως του πρότειναν οι παριστάμενοι. «”Ποιος άλλος θα το έκανε αυτό; Αν ήταν στη θέση του κάποιος άλλος βουλευτής, σιγά μην περίμενε, σιγά μην ερχόταν στο Κέντρο Υγείας…”, σχολίασαν οι Παριανοί που βρίσκονταν εκεί», γράφει η εφημερίδα. Δεν ξέρουμε από πού προέρχεται το «ρεπορτάζ» (από Παριανούς ή από «κάπου αλλού»;), ακόμη όμως κι αν έγιναν τέτοια σχόλια, γιατί τα κάνει σημαία η εφημερίδα; Δηλαδή, όποιος δεν είναι γαϊδούρι, πρέπει να επαινείται ως κάτι το εξαιρετικό;

Χρειάζεται, μήπως, να υπενθυμίσουμε στην εφημερίδα πως ο -κάθε άλλο παρά αριστερός- πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε κυκλοφορούσε στη Στοκχόλμη με ποδήλατο και πως τον δολοφόνησαν βγαίνοντας από ένα σινεμά, όπου είχε πάει χωρίς φρουρά; Μήπως αυτή η αντικομφορμιστική συμπεριφορά τον κατέστησε αριστερό; Χρειάζεται μήπως να υπενθυμίσουμε ότι ο αντιδραστικός Πλαστήρας δεν κοιμόταν σε κρεβάτι με πούπουλα, αλλά σε ράτζο εκστρατείας και πως πέθανε χωρίς ν' αφήσει προσωπική περιουσία; Τον χαρακτήριζε, άραγε, αυτό ή ο δικτατορισμός του, η (αποτυχημένη)  προσπάθειά του να γίνει κατοχικός πρωθυπουργός, η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του και τόσα άλλα;
 

«Ολοι οι Αλβανοί είναι λαθρομετανάστες και πρέπει το ελληνικό κράτος να τους πετάξει όλους έξω. Εχουν νομιμοποιηθεί με τερτίπια και για μας παραμένουν πάντα λαθρομετανάστες». Δήλωση ενός νεοναζί βουλευτή, αφιερωμένη εξαιρετικά σε κάτι αλβανάκια της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα και των κερκίδων των γηπέδων, που ερωτοτροπούν με τους νεοναζί (αν δεν συμμετέχουν στις ομάδες κρούσης τους).
 

Σε ζητήματα συγκάλυψης σκανδάλων από μεριάς Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σε μια καθ' όλα αδιάφορη συνέντευξή του στο ημιεπίσημο κομματικό όργανο (Εφημερίδα των Συντακτών, 20.8.13). Ξεκίνησε, δε, την αναφορά του στο θέμα με τα εξής: .

Καμιά πρωτοτυπία, ρε παιδί μου. Ιδια κι απαράλλαχτα μ' αυτά που λένε τα στελέχη κάθε αστικού κόμματος εξουσίας. Βέβαια, αυτά δεν στερούνται ουσίας. Το δικαστικό σώμα αποτελεί ισχυρό θεμέλιο της αστικής εξουσίας. Η περιβόητη «ανεξαρτησία» του αποτελεί το ιδεολογικό άλλοθι για την απόλυτη εξάρτησή του από τα καπιταλιστικά συμφέροντα και τους διαχειριστές των συλλογικών συμφερόντων της αστικής τάξης. Αυτόν τον αποκρουστικό αντιλαϊκό, εξουσιαστικό μηχανισμό περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο απόρησαν πολλοί που η ΜΚΟ «Αρκτούρος» πήρε πέντε χιλιάρικα επιχορήγηση από τους νεοναζί, οι οποίοι διαφήμισαν εντόνως την… οικολογική προσφορά τους. Το χρήμα δεν έχει χρώμα και αυτού του τύπου οι ΜΚΟ έχουν μάθει να παίρνουν χρήμα. Οταν βλέπουν μπροστά τους χαρτονομίσματα γυαλίζουν τα μάτια τους και ξεχνούν τα πάντα. Ακόμα και το γεγονός ότι μπορεί να πάθουν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης υπερασπίστηκε την ενέργεια του μαγαζιού. Παίρνουμε λεφτά απ' όποιον μας δώσει και δεν ταυτιζόμαστε με κανένα πολιτικό κόμμα, είπε. Μερικές μέρες αργότερα, όμως, μετρώντας τις αντιδράσεις και βλέποντας ότι θα χάσουν χρηματοδότες και εθελοντές, ανέκρουσαν πρύμναν και επέστρεψαν τα λεφτά στους νεοναζί, αναγνωρίζοντας ότι Και γιατί αποτελεί σφάλμα; ΔιότιΔεν αντελήφθη η κοινωνία, προκλήθηκε σύγχυση, πολλοί άρχισαν να δηλώνουν ότι δε θα ξαναδώσουν δεκάρα στο μαγαζί, και γι' αυτό, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν περισσότερα, με πόνο ψυχής επέστρεψαν τα πέντε χιλιάρικα στους νεοναζί.
 

. Αυτό απάντησε η κυρία Λένα Διβάνη, μέλος της ελίτ της τάχαμου διανόησης του σύγχρονου ελληνικού αστισμού, κάνοντας δήθεν αυτοκριτική γι' αυτό που είχε γράψει στο twitter, την ώρα που το αίμα του 19χρονου Θανάση Καναούτη άχνιζε ακόμη στο ρείθρο ενός περιστεριώτικου πεζοδρόμιου. Ολο το υπόλοιπο άρθρο που δημοσίευσε στο protagon.gr ήταν σαν τα μούτρα της. Αντί να ζητήσει συγνώμη και να το βουλώσει, έγραψε έναν λίβελο σε όσους της επιτέθηκαν, επιλέγοντας σκόπιμα μερικά υβριστικά και απειλητικά σχόλια και όχι τα εκατοντάδες σοβαρά σχόλια που την κατέτασσαν εκεί που έπρεπε να την κατατάξουν. Το μόνο που ένοιαξε την εν λόγω μαντάμ ήταν ο αρνητικός θόρυβος γύρω από το όνομά της. Αν ήξερα ότι το παιδί ήταν νεκρό, δε θα έγραφα! Αυτό ήταν η «αυτοκριτική» της. Ο εαυτός της στο κέντρο και όχι ο νεκρός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός (εναντίον των φτωχών και όχι εναντίον της ίδιας, που μια χαρά πορεύεται). Σε ελεύθερη απόδοση, η «αυτοκριτική» της θα μπορούσε να αποδοθεί και έτσι: «Κυνηγήστε τους τζαμπατζήδες, αλλά μην τους σκοτώνετε κιόλας, δεν συμφέρει»!

Τι έγραψε η Διβάνη στο twitter, χωρίς καν να γνωρίζει λεπτομέρειες, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε; . Ηξερε, όμως, ότι το παιδί τουλάχιστον τραυματίστηκε (το ομολογεί η ίδια). Αυτό, όμως, ουδόλως τη συγκίνησε. Γι' αυτήν το μείζον είναι το κυνηγητό των «τζαμπατζήδων». Με όποιο κόστος (πλην του θανάτου). Η υποτιθέμενη αυτοκριτική της ήταν χειρότερη από το αρχικό εμετικό σχόλιο. Ηταν, όμως, και διδακτική ταυτόχρονα. Αν η Διβάνη δεν ήταν τόσο πωρωμένη, τόσο φανατική, ώστε να βιαστεί να γράψει το εμετικό σχόλιό της, δε θα είχαμε σήμερα ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα μιας πουλημένης στο κεφάλαιο διανόησης, που ανταλλάσσει την «καλοπέρασή» της με αδίστακτη προπαγάνδα υπέρ των πιο αντιδραστικών επιλογών του συστήματος.
 

Με μεγάλη ικανοποίηση σημειώνουμε ότι στη νεοσυσταθείσα «σοσιαλιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ» συμμετέχει και ο γίγαντας Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Πρέπει να έχει και ο σύντροφος Αντώνης Κοτσακάς, τέως δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου, τον επίσημο χειροκροτητή του.
Διότι ο Γιάννης έχει ειδίκευση στο σπορ, από τότε που κόντευε να σπάσει τα χέρια του χειροκροτώντας τον Γιωργάκη.

ΥΓ1: Πάντως, δεν είναι όλοι οι τέως Πασόκοι στην «τάση» (έτσι λένε τώρα τις φράξιες). Δεν αναφερόμαστε μόνο στη Σοφία Σακοράφα, που ακολουθεί δική της διακριτή πορεία, έχοντας συσσωρεύσει ένα προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, που δε θέλει να το μοιραστεί με άλλους, αλλά πολλούς ακόμη.

ΥΓ2: Οπως έγραψε το «Εθνος», επικεφαλής της «σοσιαλιστικής τάσης» αναμένεται ν' αναλάβει ο Αλέξης Μητρόπουλος. Λογικό! Εχει και τη γνωστή υπόθεση με το ΣΔΟΕ να διεκπεραιώσει (ενδεικτικά δείτε , , ).
 

Στροφή προς τις ΗΠΑ και απόλυτη ένταξη στον άξονά τους εισηγείται ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Φαήλος Κρανιδιώτης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία». «Μακάρι να υπήρχε δίπολο που θα μας επέτρεπε να κάνουμε καμιά φορά και σκληρό παιχνίδι, όπως κάποτε (σ.σ. Πότε;). Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει», γράφει με το γνωστό καφενειακό του ύφος ο ακροδεξιός. Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει «δίπολο» (αλήθεια, η Ρωσία αμελητέα ποσότητα είναι;), ο άλλοτε εκ των πρωτεργατών του εθνικιστικού «Δικτύου 21» προτείνει: «Με βάση δύο όπλα, ήτοι τα ενεργειακά κοιτάσματα και τη νέα σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, να πείσουμε τις ΗΠΑ να γίνουν ο τέταρτος εταίρος σε μια νέα γεωπολιτική διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας τη σχέση μας».

Αφήνοντας στην άκρη τα φληναφήματα περί «εταιρισμού» με τις ΗΠΑ, εκείνο που μένει είναι το κήρυγμα υποτέλειας και ξενοδουλείας. Τέτοιος ήταν πάντοτε ο εθνικιστικός εσμός. Οι υπερπατριώτες, από την εποχή της επανάστασης του '21, έψαχναν προστάτες για να προσκολληθούν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, πλιατσικολογώντας τη χώρα και το λαό μας. Το έδειξαν και στη διάρκεια της ναζιφασιστικής κατοχής.
Οσοι δεν έφυγαν για το Κάιρο, όπου έγιναν γιουσουφάκια των άγγλων ιμπεριαλιστών, έγιναν δωσίλογοι συνεργάτες των κατακτητών. Και μετά την απελευθέρωση, ξανάσμιξαν με όσους ήρθαν από το Κάιρο και όλοι μαζί μακέλεψαν τον ανθό της ελληνικής νεολαίας, εκείνους που όρθωσαν τα στήθη τους και θυσίασαν οικογένειες και βιος για τη λευτεριά.
 

Ποιος είναι ο πιο άνετος κι ωραίος υπουργός της κυβέρνησης; Ο αναπληρωτής Αγροτικής (υπο)Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος με τ' όνομα. Αρμοδιότητες ουσιαστικά δεν έχει, με τον υπουργό Τσαυτάρη δεν λένε ούτε καλημέρα, τους τροϊκανούς δεν τους έχει συναντήσει ούτε σε κοκτέιλ πάρτι και περνάει τον καιρό του περιοδεύοντας στην εκλογική του περιφέρεια (Λάρισα) και τους γειτονικούς νομούς και προσπαθώντας να κρατήσει ζεστές τις σχέσεις της ΝΔ με παραδοσιακά συντηρητικά αγροτικά ακροατήρια. Γι' αυτό, άλλωστε, και τον κράτησε στο πόστο ο Σαμαράς, μετά τον ανασχηματισμό.

Δεν παραλείπει, βέβαια, όπου πηγαίνει, να βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες, τις οποίες και διανέμει μέσω του γραφείου τύπου που έχει συστήσει στο υπουργείο. Αν συγκέντρωνε κανείς όλες αυτές τις φωτογραφίες και τα Δελτία Τύπου που τις συνοδεύουν, θα μπορούσε να φτιάξει ένα σπαρταριστό άλμπουμ υπό τον γενικό τίτλο «Του βουνού και του κάμπου». Ιδού ένα μικρό δείγμα, με απάνθισμα των Δελτίων Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού στη διάρκεια του Αυγούστου:

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑνάλεκτα του Αυγούστου (3)
Επόμενο άρθρο Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 67η συνεδρίαση, Tρίτη 27.8.2013

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
Ιστορία

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

24 Απρ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

24 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

23 Απρ 2026, 22:03
Διεθνή

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

23 Απρ 2026, 21:07
Υγεία

Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο

23 Απρ 2026, 19:53
Διεθνή

Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…

Αθλιοι ελιγμοί της ξενόδουλης κυβέρνησης της Βηρυτού

23 Απρ 2026, 15:06
Πολιτική

H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη

23 Απρ 2026, 14:28
Διεθνή

Λίβανος: Oι σιωναζιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τη συνάδελφο Αμάλ Χαλίλ

23 Απρ 2026, 10:23
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Απρίλη

23 Απρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

Ημέρα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ημέρα εθελοντικής υπηρεσίας νέων.

Τανζανία: Εθνική γιορτή.

1933: Ιδρύεται η Γκεστάπο (Γερμανία).

1941: Εξόριστοι κρατούμενοι του Αη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που μετά από δυο μέρες κατέλαβαν το νησί.

1968: 200.000 αμερικανοί φοιτητές απέχουν από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

1971: Βόμβα της οργάνωσης “Μακρυγιάννης” έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ και τα ΡΧ της Συγγρού, ανακάλυψη μιας ακόμα βόμβας της οργάνωσης δίπλα στην είσοδο της Διευθύνσεως Χωροφυλακής Προαστίων.

1972: Αντιδικτατορική διαδήλωση τριακοσίων φοιτητών γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, βίαιη διάλυσή της και πολλές συλλήψεις.

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν τον βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Τζιρόλαμο Μιτσέλι.

1982: Δύο βόμβες σε γραφεία της IBM (ΕΛΑ).

1986: Πυρηνική καταστροφή μετά από έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ (Ουκρανία).

1991: Βόμβα σε ρυμουλκό πλοίο της εταιρείας Καραπιπέρη (17Ν).

1994: Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo