Οι οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης ξεκίνησαν διμερείς συναντήσεις στο Κάιρο, που θα οδηγήσουν σε κοινή συνεδρίαση απόψε το βράδυ, με επίκεντρο την επίτευξη ενός προγράμματος εθνικής συναίνεσης.
Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι οργανώσεις Χαμάς, Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση (PFLP-GC) και Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία (PNI).
Η Φατάχ δε θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση και πραγματοποιεί ξεχωριστή συνάντηση με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, για να συζητήσει το ισραηλινό σχέδιο για την επόμενη φάση της κατάπαυσης του πυρός και τον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής σ’ αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Αλ-Τζαζίρα, αντιπροσωπία της Χαμάς με επικεφαλής τον Χαλίλ Αλ-Χάγια συναντήθηκε στο Κάιρο με αντιπροσωπία της Φατάχ με επικεφαλής τον Χουσεΐν Αλ-Σέιχ (αντιπρόεδρο του Αμπάς) και τον Ματζίντ Φαράζ (αρχηγό της Ασφάλειας της ΠΑ) και συζήτησαν τη συνολική εθνική κατάσταση και διευθετήσεις για τη μεταπολεμική φάση στη Λωρίδα της Γάζας. Τίποτα σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από καμιά πλευρά.
Δεν είναι ενδεικτικό του προδοτικού ρόλου της Φατάχ και της Παλαιστινιακής Αρχής, να συζητούν με όλες τις υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις με διαμεσολαβητές τους Αιγύπτιους, όπως συζητά η Αντίσταση με τους σιωναζιστές;
Οι οργανώσεις που στηρίζουν την Αντίσταση απέρριψαν ομόφωνα τις προτάσεις για «διεθνή κηδεμονία» στη Γάζα και ζήτησαν σαφείς διευκρινίσεις σχετικά με τη φύση των «εξωτερικών δυνάμεων» που προβλέπεται να βρεθούν στη Λωρίδα.
Επαναβεβαιώθηκε ότι το ζήτημα των όπλων της Αντίστασης δεν είναι διαπραγματεύσιμο σε αυτή τη ευαίσθητη φάση.
Τέλος, οι συναντήσεις των οργανώσεων εξέτασαν το θέμα της Επιτροπής Κοινωνικής Στήριξης, που θα αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχουν καταλήξει στα ονόματα περίπου 30 Παλαιστίνιων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν.
Νεότερα αναμένονται αύριο, μετά και την ολοκλήρωση της αποψινής ευρείας συνόδου των παλαιστινιακών οργανώσεων.
Πληθώρα συναντήσεων με παλαιστινιακές οργανώσεις πραγματοποίησε στη διάρκεια της ημέρας και ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, αντιστράτηγος Ρασάντ, που χειρίζεται τη διαμεσολάβηση από πλευράς Αιγύπτου.
Το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) ανακοίνωσε σχετικά:
«Μια αντιπροσωπία του Κινήματος Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Μουτζαχίντ Διοικητή Ζιάντ αλ-Ναχάλα, και τον αναπληρωτή του, Δρ. Μοχάμεντ αλ-Χίντι, ολοκλήρωσε πριν από λίγο συνάντηση με τον επικεφαλής των Αιγυπτιακών Υπηρεσιών Πληροφοριών, αντιστράτηγο Χασάν Ρασάντ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα στην επείγουσα ανάγκη για την είσοδο όλων των απαραίτητων ανθρωπιστικών βοηθημάτων στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αντιστράτηγος Ρασάντ υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και της έναρξης της διαδικασίας ανοικοδόμησης.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας αλ-Ναχάλα επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Κινήματος Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στην κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας την ανάγκη λογοδοσίας του εχθρού για τις παραβιάσεις και τη διασφάλιση πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ανεμπόδιστης εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα».