Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»
  • Αν δε θέλετε να μιλάμε για την Παλαιστίνη, μην μας καλείτε
  • Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού
  • Σαν σήμερα 11 Αυγούστου
  • Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα
  • Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Διοικητικό Προσωπικό ΑΕΙ: Τσουχτερό χαστούκι στην κυβέρνηση η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης
Εργατικά Παιδεία

Διοικητικό Προσωπικό ΑΕΙ: Τσουχτερό χαστούκι στην κυβέρνηση η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Δεκ 2025, 19:32

Με μια σημαντική απόφαση (απόφαση 48261/2025, 4-12-2025), τσουχτερό χαστούκι σε Μητσοτάκη και κυβέρνηση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε πανηγυρικά την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών.

Η απόφαση για απεργία-αποχή πάρθηκε από το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), μετά από πρόταση του Δικτύου Διοικητικών. Υπερψηφίστηκε από την Συμμαχία (Σύριζα), ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της διάσπασης της ΠΑΣΚΕ ψήφισαν παρών! (η στάση του Περισσού, που κατά τα άλλα εμφανίζεται λάβρος κατά των διαγραφών, ειδικά μετά και την απόφαση του δικαστηρίου, είναι ακόμα πιο κατάπτυστη). Την απόφαση για απεργία-αποχή ακολούθησε και ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ προς τους διδάσκοντες για κοινή δράση ενάντια στο κατασταλτικό αυτό μέτρο.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης άναψε το πράσινο φως για την συνέχιση της απεργίας-αποχής όλο και πιο μαζικά, όλο και πιο δυναμικά, όπως σημειώνει και η ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ.

Το Δικαστήριο υιοθέτησε ατόφιο το σκεπτικό των διωκόμενων διοικητικών υπάλληλων.

Παραδέχτηκε ότι η ΟΔΠΤΕ τήρησε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την κήρυξη μιας απεργίας, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία: 1. Στο συνέδριο που έγινε στις 5-7 Νοέμβρη 2025 πάρθηκε η απόφαση για απεργία-αποχή και εξουσιοδοτήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα έναρξης και λήξης (έναρξη 3/12 και λήξη 31/12/2025). 2. Η ΟΔΠΤΕ κατέθεσε στις 25/11/2025 αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου στον ΟΜΕΔ, στον οποίο δεν προσήλθε το Ελληνικό Δημόσιο (αποδεικνύοντας, όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, την αδιαφορία, αλλά και τη βιασύνη του να επιβάλει με κάθε μέσο το νόμο του μίσους προς την φοιτητική νεολαία). 3. Η απεργία-αποχή είναι στοχευμένη και περιορίζεται μόνο στις διαδικασίες διαγραφής (σύνταξη καταλόγου φοιτητών υπό διαγραφή, επειδή έχουν περάσει τον προβλεπόμενο ανώτατο χρόνο φοίτησης), ενώ κατά τα λοιπά οι γραμματείες των ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, άρα δεν υφίσταται ανάγκη ορισμού προσωπικού ασφαλείας.

Δέχτηκε επίσης όλους τους τυπικούς-διαδικαστικούς λόγους που επικαλείται η ΟΔΠΤΕ στην γνωστοποίησή της στο Δημόσιο: Εκ των πραγμάτων αδυναμία τήρησης του χρονοδιαγράμματος έως τις 31/12/2025 (η τελευταία ημερομηνία σύνταξης και υποβολής των καταλόγων διαγραφής), απουσία επίσημης ενημέρωσης στις ιστοσελίδες των Τμημάτων των ΑΕΙ, μη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος παράτασης, μη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων παράτασης διάρκειας φοίτησης, ύπαρξη πλειάδας ερωτημάτων, ασαφειών, κ.λπ.

Το Δικαστήριο δέχτηκε, όμως, και τα ουσιαστικά επιχειρήματα που επικαλείται η διωκόμενη ΟΔΠΤΕ, επιχειρήματα που αποτελούν κυριολεκτικά φτύσιμο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την τρομοκρατική πολιτική της και την ψευδή, προκλητική προπαγάνδα της ενάντια στους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές». Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

  • Η μετακύληση της ευθύνης στους Προϊστάμενους Γραμματείας, και μάλιστα υπό την απειλή διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος, ενώ το ίδιο το πλαίσιο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο στον παρόντα χρόνο, προσβάλλει ανεπανόρθωτα τα δικαιώματά τους.
  • Είναι προφανείς οι πολύ σοβαρές επαχθείς συνέπειες που θα προκαλέσουν οι πράξεις αυτές στους προς διαγραφή φοιτητές.
  • Δεν είναι δουλειά των Προϊστάμενων Γραμματείας, ούτε σχετίζεται με την τήρηση των εργασιακών τους καθηκόντων, να συντάσσουν καταλόγους που επέχουν θέση διαπιστωτικής πράξης διαγραφής φοιτητών. Η δουλειά τους είναι να στηρίζουν την προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  • Υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα και σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι ως εργαζόμενοι και ως γονείς μαθητών και φοιτητών: Μεταξύ άλλων είναι ο αγώνας για να εισαχθούν οι νέοι στη σχολή της επιλογής τους και στη συνέχεια για να αποφοιτήσουν από αυτήν. Το διογκωμένο κόστος ζωής που οδηγεί πολλούς φοιτητές να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την εργασία πολλών φοιτητών παράλληλα με την φοίτησή τους που οδηγούν σε αδυναμία ολοκλήρωσης των σπουδών στον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης. Δεν είναι δυνατόν στους φοιτητές που εισήλθαν στα ΑΕΙ έως και το 2017 και οι οποίοι βίωσαν τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους, να μην τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της παράτασης +2 έτη, όπως στους υπόλοιπους φοιτητές, κ.λπ.
  • Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ έχουν βιώσει την διαθεσιμότητα του 2013 (σ.σ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Μητσοτάκης) όταν οι επιχειρούμενες απολύσεις στηρίχτηκαν στην ποσόστωση διοικητικών υπαλλήλων ανά φοιτητές. Γνωρίζουν καλά ότι η αιφνίδια συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της περαιτέρω υποχρηματοδότησης, θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων με τις απολύσεις να ακολουθούν.

Ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, παρότι δεν το αναφέρει ρητά, στην ουσία αποδέχεται το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση και το δικαίωμα των εργαζόμενων να υπερασπίζονται την πρόσβαση των παιδιών τους στα ΑΕΙ. Αλλωστε, στο σκεπτικό των διοικητικών υπάλληλων αναφέρεται ότι: «στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών που αγωνίζονται για τα αυτονόητα, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους και καταδικάζοντας το απαράδεκτο, άδικο μέτρο των διαγραφών», ενώ αιτήματα της απεργίας-αποχής είναι «η προστασία του δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και «η στήριξη των φοιτητών από τα όργανα Πολιτείας για την επιτυχή αποφοίτησή τους».

Η ζωή, λοιπόν, έχει δείξει ότι ο δρόμος για τις διαγραφές φοιτητών δεν είναι στρωμένος με ρόδα, χωρίς αντιστάσεις, όπως ευελπιστούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επενδύοντας στην τρομοκρατία. Μετά τη σημαντική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ήδη την σκυτάλη άρχισαν να παίρνουν εκτός από τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό και μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Η ΟΔΠΤΕ καλεί τα μέλη της να δώσουν στην απεργία-αποχή ΜΑΖΙΚΑ χαρακτηριστικά. Να συμπληρώσουν τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία – αποχή και να τις καταθέσουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού και στα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ:

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ενάντια στην απεργία – αποχή της Ομοσπονδίας από τις διαδικασίες διαγραφής των φοιτητών

Με fast track μεθοδεύσεις, πιέσεις να δικαστούμε μέσα σε λίγες ώρες, σε μια προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή των εργαζομένων, η κυβέρνηση θέλησε να μας σύρει στα δικαστήρια γιατί υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών και φοιτητριών. Η απόπειρα αυτή έπεσε στο κενό. Η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου για την κήρυξη της απεργίας–αποχής της ΟΔΠΤΕ ως παράνομης και καταχρηστική ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ.

Η απεργία–αποχή όλων των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Διοικητικής και Τεχνικής στήριξης των Πανεπιστημίων από τις διαδικασίες που σχετίζονται με τι διαγραφές των φοιτητών και των φοιτητριών που προκήρυξε η Ομοσπονδία μας ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ και πρέπει να πάρει ΜΑΖΙΚΑ χαρακτηριστικά. Να συμπληρώσουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία – αποχή και να τις καταθέσουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού και στα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

Όποιο μέσο κι αν μεταχειριστεί η κυβέρνηση για να χτυπήσει την απεργια-αποχη, εμείς θα συνεχίσουμε με όλα τα “όπλα” που διαθέτουμε.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών και φοιτητριών, τις διεκδικήσεις μας για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια, για μέτρα στήριξης των φοιτητών και των φοιτητριών!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η κυβέρνηση θέλει εργαζόμενους φοβισμένους, πειθήνιους, που θα υπογράφουν χωρίς αντίρρηση ό,τι τους επιβάλλουν. Θέλουν σωματεία σιωπηλά, χωρίς φωνή, χωρίς δύναμη, να μην αντιδρούν, να μη διεκδικούν.

Όσο κι αν προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, όσο κι αν τρέχουν στα δικαστήρια για να χτυπήσουν το δικαίωμα μας στην απεργία, στο να αποφασίζουμε συλλογικά πώς θα αγωνιστούμε, η απάντηση των εργαζομένων είναι η οργάνωση και η συλλογική δράση. Με δυνατά σωματεία, με στήριξη σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που πλήττεται!

Κανένας μόνος του – όλοι στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα!

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

Επισυνάπτουμε ολόκληρη την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης:

Apofasi Protodikeiou
Εκτύπωση 🖨
«ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ» ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΑΕΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαμιά αστική νομιμότητα δεν πρέπει να περιορίσει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών

Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

Επόμενο άρθρο Γενικός ξεσηκωμός! – Συντονισμός φορέων εργαζομένων και φοιτητών ΑΕΙ ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 8 Αυγ 2026, 09:50

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Παιδεία 8 Αυγ 2026, 05:27

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

Παιδεία 6 Αυγ 2026, 18:24

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

Παιδεία 2 Αυγ 2026, 19:43

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»

11 Αυγ 2026, 18:08
Πολιτισμός

Αν δε θέλετε να μιλάμε για την Παλαιστίνη, μην μας καλείτε

11 Αυγ 2026, 17:46
Διεθνή

Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

11 Αυγ 2026, 10:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

11 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

10 Αυγ 2026, 19:53
Κόντρες

Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή

10 Αυγ 2026, 19:35
Διεθνή

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

10 Αυγ 2026, 08:52
Πολιτική

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

10 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου

10 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
Καταστολή

Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»

9 Αυγ 2026, 12:30
Πολιτική

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

9 Αυγ 2026, 11:47
Διεθνή

Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ

το άνοιγμα της στρατηγικής θαλάσσιας οδού εξακολουθεί να υπόκειται σε άλλους όρους

9 Αυγ 2026, 09:17
Διεθνή

«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»

Σκληρή ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

9 Αυγ 2026, 05:52
Πολιτισμός

Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του γεγονότος απευθείας από το πεδίο

9 Αυγ 2026, 05:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

9 Αυγ 2026, 00:01
Υγεία

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

8 Αυγ 2026, 18:49
Αγροτικά

Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας

8 Αυγ 2026, 10:21
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

8 Αυγ 2026, 09:50
Διεθνή

Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο

8 Αυγ 2026, 09:36
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

Τσαντ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).
1965: 34 νεκροί σε ρατσιστικές ταραχές στο Λος Αντζελες.
1973: Εξι καταδίκες βομβιστών της ΕΑΝ.
1976: Στο Κέιπ Τάουν σκοτώνονται δεκαεπτά μαύροι και τραυματίζονται πενήντα σε καταστολή εξέγερσης από την αστυνομία.
1981: Ο Νικήτας Βενιζέλος επανιδρύει το Κόμμα Φιλελευθέρων.
1987: Βόμβα στο Καβούρι με στόχο Αμερικανούς, δέκα τραυματίες.
1990: Ποινή τριάμισι ετών στον Νίκο Αθανασόπουλο για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
1996: Τουρκοκύπριοι και τούρκοι «Γκρίζοι λύκοι» ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Εφετείο 17Ν

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • ΕΛΑ

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • Επικοινωνία

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • Όροι χρήσης

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • Ποιοι είμαστε

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • Επικοινωνία

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

  • Όροι χρήσης

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

    Συνεχίζεται δυναμικά η απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo