Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Eν εκκλησίαις ευλογείτε τον θεόν
  • Σαν σήμερα 30 Γενάρη
  • Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης – Καλλιτέχνες: Δεν υποχωρούμε
  • Θέλουν τους νεοναζιστές στο δρόμο αλλά όχι στη Βουλή
  • Περί υγείας, κοινωνίας και αφηγηματικής Ιατρικής
  • Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Αφγανιστάν: Ψέματα και αλήθειες
Διεθνή

Αφγανιστάν: Ψέματα και αλήθειες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Αυγ 2021, 07:23
Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ

Η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία άναψε ξανά στη Δύση την κουβέντα για τον ισλαμισμό, τον μεσαιωνικό υποβιβασμό της γυναίκας, τη σκοταδιστική όψη του ισλαμισμού, επισκιάζοντας τα εγκλήματα της εισβολής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του σε μια χώρα της κεντρικής Ασίας. Σε αυτή την παγίδα δεν έχει πέσει μόνο η λεγόμενη δυτική κοινή γνώμη που επηρεάζεται στενά από τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά και μεγάλο τμήμα ανθρώπων του κινήματος που έχουν αναφορές στην Αριστερά, καθεστωτική ή «εκτός των τειχών».

Η δυτική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται τα πράγματα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της μιντιακής προπαγάνδας των αμερικανών ιμπεριαλιστών και των λακέδων τους. Τα ντόπια μέσα συντονίζονται απόλυτα με την προπαγάνδα των διεθνών ΜΜΕ. Μέσα στη ραστώνη των θερινών διακοπών οι δυτικοί πολίτες βομβαρδίζονται από αλλεπάλληλα πλάνα απόγνωσης και πανικού από τους υπηρέτες των νατοϊκών: τους μεταφραστές, οδηγούς, φρουρούς, «ακτιβιστές» που σιτίζονταν στο πρυτανείο της κατοχής και κάθε είδους χαφιέδες των δυτικών πρεσβειών, που στοιβάζονται με τις οικογένειές τους σαν τα ποντίκια στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον, αδιαφορώντας για τον διπλανό τους, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν μια θέση διαφυγής σε ένα δυτικό αεροπλάνο.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και τα αποκαλύπτει ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην πρόσκαιρη διένεξη που είχε με τους Αμερικανούς για το ποιοι δοσίλογοι (τα φιλαράκια των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων) θα διασωθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ορόσημο που οι ίδιοι οι Αμερικανοί φαίνεται ότι θα κρατήσουν για την πλήρη απομάκρυνση των υποτακτικών τους. Διαβάζουμε σε ανάρτηση στο Αλ Τζαζίρα στις 21 Αυγούστου:

«Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ήταν “μαθηματικά αδύνατο” για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να απομακρύνουν το προσωπικό δεκάδων χιλιάδων Αφγανών και τις οικογένειες τους μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο Μπορέλ, μιλώντας από την Ισπανία σε τηλεφωνική συνέντευξη, πρόσθεσε ότι “έχουμε παραπονεθεί” στους Αμερικανούς ότι η ασφάλειά τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν υπερβολικά αυστηρή και εμπόδιζε την είσοδο σε Αφγανούς που εργάζονταν για τους Ευρωπαίους”».

Τα δυτικά ΜΜΕ αντιστρέφουν την πραγματικότητα, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και παρουσιάζουν τους δοσίλογους, τους συνεργάτες των μακελάρηδων, τους υπηρέτες των νατοϊκών, ως τον «πολύπαθο λαό» του Αφγανιστάν που κινδυνεύει από τους «αιμοσταγείς» Ταλιμπάν. Ασήμαντες διενέξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με φρουρούς Ταλιμπάν να χτυπούν με ραβδιά τους δοσίλογους που αποπειρώνται να προσεγγίσουν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα διεθνή έγγραφα για να ταξιδέψουν, συγκρούσεις που συνηθίζονται σε όλον τον πλανήτη και κατά κόρον στη Δύση, στις οποίες πρωτοστατούν οι «πολιτισμένες» μονάδες καταστολής και «αποκατάτασης της τάξης» με χημικά, πλαστικές σφαίρες, γκλομπ, ανοίγοντας κεφάλια και στέλνοντας τον κόσμο στα νοσοκομεία, ενίοτε και στα νεκροτομεία, βαπτίζονται «εφιαλτική τρομοκρατία» των Ταλιμπάν. Και βέβαια, κρύβουν το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν που έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του αεροδρομίου βρίσκονται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι («Οι διοικητές μας στο αεροδρόμιο είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές Ταλιμπάν επί του πεδίου στο εξωτερικό του αεροδρομίου», δήλωσε αρνούμενος να δώσει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών).

Αν η ζωή ήταν μια συσσώρευση από τηλεοπτικές μνήμες, τότε η τηλεόραση θα έχτιζε πλήρως την αντίληψή μας για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Αν σε τρεις μέρες τα ΜΜΕ πρόβαλλαν με την ίδια ζέση και αφοσίωση σκηνές από εκατοντάδες βομβαρδισμένα χωριά στην ύπαιθρο του Αφγανιστάν και στα σύνορα με το Πακιστάν, φρικιαστικά πλάνα από απανθρακωμένους ανθρώπους και ζώα, από μικρά παιδιά που τρέχουν αιμόφυρτα αναζητώντας τη νεκρή μάνα τους στα αποκαΐδια, ένα ελάχιστο ποσοστό δηλαδή από το φόρο αίματος που καταβλήθηκε εναντίον της αμερικανικής κατοχής, που από τους ίδιους τους δυτικούς αποτιμάται σε 50.000 νεκρούς (σίγουρα οι νεκροί άμαχοι είναι πολύ παραπάνω), είναι σχεδόν βέβαιο ότι μαζικά οι δυτικοί πολίτες θα εξοργίζονταν με τις κυβερνήσεις τους και θα ξεχνούσαν την προπαγάνδα για τους «αιμοσταγείς» Ταλιμπάν.

Η στάση της δυτικής κοινής γνώμης είναι, λοιπόν, σε ορισμένο βαθμό ευεξήγητη. Δεν είναι, όμως, για έλληνες αριστερούς που υπερασπίζονται στις διακηρύξεις τους το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και στην αντίσταση απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Ειδικά όταν γνωρίζουν ότι και το ελληνικό κράτος έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Οι τελευταίοι θα έπρεπε να είναι σε θέση αμέσως να μπορούν να διακρίνουν τον αφγανικό λαό που υπέμεινε 20 χρόνια τον αμερικανικό ζυγό από τους δοσίλογους που είχε στο σβέρκο του, εκτός αν κι αυτοί παραμυθιάζονται και πατρονάρονται από τα ΜΜΕ και τους σύγχρονους ιεραπόστολους της αποικιοκρατίας, τα διαφθορεία των ΜΚΟ, που φωνάζουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιλεκτικά προκειμένου να αθωώσουν τα εγκλήματα πολέμου των αφεντικών τους.

Οι Ταλιμπάν ήταν και είναι αναμφισβήτητα ιδεολογικά σκοταδιστές. Ομως σκοταδιστές είναι και οι μουτζαχεντίν εχθροί τους, που συσπειρώθηκαν στο δοσιλογικό στρατό των νατοϊκών εισβολέων, αρχής γενομένης από τη συγκρότηση της λεγόμενης «Βόρειας Συμμαχίας» το 2001, και αργότερα συνενώθηκαν ως πολέμαρχοι που φέρνουν το ασκέρι τους στο στρατό, μοιράζοντας στους υποτακτικούς τους ένα τμήμα από τα δολάρια που ο θείος Σαμ προόριζε για τον δοσιλογικό στρατό στην επικράτειά τους, καβατζώνοντας τα περισσότερα για την πάρτη τους, επενδύοντας σε γαίες και ξένα χαρτοφυλάκια. Η διαφορά ανάμεσα στις δυο πλευρές, όμως, είναι ολοφάνερη για έναν συνεπή αριστερό. Οι Ταλιμπάν διεξήγαγαν έναν δίκαιο, εθνικοαπελευθερωτικό, ανυποχώρητο πόλεμο, ενώ οι τελευταίοι προσκύνησαν τον θείο Σαμ και την κατοχή.

Ενας συνεπής αριστερός, που δεν πατρονάρεται από την αστική προπαγάδα, αδιαφορεί πλήρως για το αν οι Ταλιμπάν είναι μοναρχικοί, δημοκρατικοί, κομμουνιστές ή ισλαμιστές Από τη στιγμή που κατάφεραν να προσελκύσουν στο πλευρό του αντικατοχικού αγώνα την πλειοψηφία του λαού τους ή να εξασφαλίσουν την ευμενή ουδετερότητα ενός μεγάλου κομματιού του αφγανικού λαού (αλλιώς δεν θα επικρατούσαν τόσο εύκολα μετά την αποχώρηση των Γιάνκηδων) και ως αντάρτες μιας υπόδουλης, υπανάπτυκτης χώρας να γονατίσουν το στρατό της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη, να ξεφτιλίσουν το γόητρό των ΗΠΑ σε όλη την οικουμένη, να ματώσουν οικονομικά τους Γιάνκηδες, αναγκάζοντάς τους να καταβάλουν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια που στο μέλλον ενδέχεται να διπλασιαστούν από τα ανοιχτά χρέη της κατοχής, τότε ένας συνεπής αριστερός αντιλαμβάνεται ότι ο αγώνας των Ταλιμπάν είναι πολύ πιο προοδευτικός από τον «αγώνα» κάθε «αριστερού» διαχειριστή του καπιταλισμού στη Δύση, που πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, γιατί υπονομεύει, υποσκάπτει τον ιμπεριαλισμό διεθνώς, συνιστώντας λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για κάθε λαό που καταδυναστεύεται από τον ιμπεριαλισμό, ανεξάρτητα αν απομονωμένα, στις συγκεκριμένες συνθήκες του Αφγανιστάν, στο παρόν και το μέλλον, οι Ταλιμπάν δρουν και θα δράσουν ως αυταρχικοί κυβερνήτες μιας υπανάπτυκτης ασιατικής χώρας.

Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα στο Αφγανιστάν και να μην πέφτουμε θύματα της προκλητικής προπαγάνδας των ρεβιζιονιστών του Περισσού, που χρόνια τώρα επιδίδονται σε συνωμοσιολογίες και πρακτορολογίες, παρουσιάζοντας τους Ταλιμπάν ως δημιούργημα των αμερικανών ιμπεριαλιστών, προκειμένου να κρύψουν τα εγκλήματα πολέμου της ρωσικής εισβολής και κατοχής του Αφγανιστάν τη δεκαετία του ‘80. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πώς ο ισλαμισμός αναδύθηκε ιστορικά σε μια σειρά από χώρες της Ανατολής και ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από προϊόν αυτής της ιστορικής εξέλιξης.

Η νοσταλγία των «αδιάφθορων» Ταλιμπάν

Ο κατοχικός ζυγός, τον οποίον οι δυτικοί ιμπεριαλιστές παρουσίαζαν ως δημοκρατία, δεν είχε σημαντική στήριξη από τον αφγανικό λαό, παρά μόνο από συγκεκριμένα καλοστεκούμενα στρώματα στις πόλεις, που ευνοούνταν από την κατοχή. Ενάντια στη σημαία των «ανθρώπινων δικαιωμάτων», που σήκωναν οι δοσίλογοι και οι εισβολείς, μεγάλο κομμάτι της φτωχολογιάς αντιστεκόταν, υψώνοντας τη σημαία του «ισλαμικού νόμου» και την καταδίκη της δυτικής επιρροής, στην οποία απέδιδαν τη διαφθορά και τη ρεμούλα της νέας διακυβέρνησης ανδρείκελων, που είχε φτάσει στο απόγειό της, λεηλατώντας τον πλούτο της χώρας.

Αμερικάνοι και βρετανοί παρατηρητές, δημοσιογράφοι ή βουλευτές, δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο παρελθόν να καταγράφουν αυτή την αντίληψη στη συνείδηση των Αφγανών. Παραθέτουμε αποσπάσματα από άρθρο της αμερικανίδας ρεπόρτερ Κιμ Μπάρκερ, που δημοσιεύτηκε στις 25 Νοέμβρη του 2008 στη «Chicago Tribune». Η Μπάρκερ ήταν απεσταλμένη της εφημερίδας στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και οι ανταποκρίσεις της επιβεβαιώνουν τα άνωθι (σ.σ.: οι επισημάνσεις παντού παρακάτω δικές μας):

«Η διαφθορά στρέφει όλο και περισσότερους ανθρώπους προς τους φονταμενταλιστές Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν μπορεί να έχουν μείνει στη μνήμη για τη σκληρή τους εξουσία, αλλά και για την επιβολή αυτής της σκληρής εξουσίας. Κανένας δεν έπαιρνε δωροδοκίες. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν ασφαλές. Η πάταξη της διαφθοράς θεωρείται κρίσιμη για την τύχη του έθνους, όμως, παρά τις υποσχέσεις του Καρζάι ότι θα την πολεμήσει, τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Η δωροδοκία εκτείνεται από τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας, με μισθό 100 δολάρια το μήνα, που δωροδοκούνται για να καλύψουν τα έξοδά τους, μέχρι τους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ανώτατοι αξιωματούχοι, από τον υπουργό Αμυνας μέχρι τους αδελφούς του Καρζάι και τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα, έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά […]

Οι δωροδοκίες εδώ ονομάζονται Shirini, που σημαίνει “γλυκά” στην αφγανική γλώσσα των Ντάρι. Οι περισσότερες δοσοληψίες με την κυβέρνηση απαιτούν shirini. Το να πάρεις μια νέα άδεια οδήγησης γρήγορα κοστίζει 100-160 δολάρια. Ακόμη και για να πληρώσει ένα λογαριασμό νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος, ο πελάτης πρέπει να λαδώσει. Τα πάντα γίνονται με τη δωροδοκία. Διαφορετικά δε δουλεύει τίποτα στην Καμπούλ, είπε ένας 25χρονος οδηγός φορτηγού.

Οι φυλακισμένοι λένε ότι δεν έχουν συνηγόρους υπεράσπισης, αλλά μεσάζοντες που διαπραγματεύονται τις δωροδοκίες. Ο Izzatullah Wasifi, πρώην διοικητής του Γραφείου ενάντια στη διαφθορά και τις δωροδοκίες, που ήταν κάποτε κυβερνήτης της επαρχίας Farah, είπε ότι ο πρώην αστυνομικός διοικητής της επαρχίας του είχε πει ότι πλήρωσε 100.000 δολάρια για το πόστο αυτό, το οποίο θεωρείται πολύ επικερδές λόγω των δωροδοκιών.

Με τους Ταλιμπάν, είπε ο ίδιος, αν από κάποιον έπεφτε ένα εκατομμύριο δολάρια στο δρόμο, κανείς δεν θα τα άρπαζε. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι νοσταλγούν τους Ταλιμπάν […]

Μια έρευνα το 2007 από το Integrity Watch Afghanistan έδειξε ότι ένα αφγανικό νοικοκυριό εκτιμάται ότι πληρώνει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο σε μικροδωροδοκίες 100 δολάρια, παρόλο που το 70% των οικογενειών στο Αφγανιστάν ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα».

Η αρθρογράφος παραθέτει επίσης αποσπάσματα από σχετικό άρθρο στον «Independent» (20/10/08) του βρετανού βουλευτή Ντέιβιντ Ντέιβις, ύστερα από μια δεκαήμερη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν.

«Το καθεστώς που υπερασπιζόμαστε είναι διεφθαρμένο από την κορυφή μέχρι τον πάτο. Ενώ ο αδελφός του προέδρου κατηγορείται ότι είναι βαρόνος ναρκωτικών, τα τρία τέταρτα περίπου της αφγανικής αστυνομίας κλέβουν από το λαο […].

Η κυβέρνηση φαίνεται να δουλεύει για το συμφέρον 20 οικογενειών. Από την παραχώρηση δκαιωμάτων εξόρυξης ορυκτών μέχρι τη σύναψη συμφωνιών, οι υπουργοί παρεμβαίνουν για να ευνοήσουν οικογένειες και φίλους. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επωφελούμενοι από τη διαφθορά είναι παλιοί πολέμαρχοι που είναι υπεύθυνοι για φρικαλεότητες στο παρελθόν. Σήμερα αυτοί λειτουργούν ατιμωρητί, ακόμη και για πράξεις βίας και απόπειρες φόνων. Πολλοί δημόσιοι αξιωματούχοι, από αστυνομικούς διοικητές μέχρι κυβερνήτες και υπουργούς, έχουν αποκτήσει εν υπηρεσία περιουσίες πολλών εκατομμυρίων.

Αυτό εξοργίζει τους απλούς Αφγανούς, οι οικογένειες των οποίων πρέπει να ζήσουν με 10 δολάρια τη βδομάδα. Η κυβέρνηση ασκεί τεράστια κηδεμονία μέσω του διορισμού αξιωματούχων, κυρίως κυβερνητών και αστυνομικών διοικητών. Το πόστο ενός αστυνομικού διοκητή σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ένα δρόμο διακίνησης ναρκωτικών μπορεί να πουληθεί 150.000 δολάρια. Στον πάτο της πυραμίδας απλοί αστυνομικοί βγάζουν χρήματα από τους απλούς Αφγανούς επιβάλλοντας “διόδια” σε μπλόκα στους δρόμους, αλλά και με κλοπές και εκβιασμούς».

Ο ισλαμισμός των δοσίλογων

Κόντρα στην προπαγάνδα των μίντια, η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών του Αφγανιστάν φορούσε τσαντόρ ή χιτζάμπ, ακόμη και όταν μεσουρανούσε το άστρο του δοτού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, όχι μόνο στην υπανάπτυκτη ύπαιθρο όπου κυριαρχούν οι «πατροπαράδοτοι» νόμοι της καθυστέρησης και της πλήρους υποταγής της γυναίκας στον πατριάρχη του σπιτιού, αλλά μέσα στην ίδια την Καμπούλ.

Κόντρα στην υποκρισία της Δύσης, ο ίδιος ο δοτός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι το 2009 προέβη σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που παραβίαζαν βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών. Θα αναφερθούμε μόνο σε μια από αυτές τις ρυθμίσεις που αφορούσε τις γυναίκες του σιιτικού πληθυσμού του Αφγανιστάν, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Παραθέτουμε από τον «Γκάρντιαν» της εποχής (τίτλος άρθρου: «”Χειρότερα από τους Ταλιμπάν” – ο νέος νόμος αναστέλλει τα δικαιώματα των αφγανών γυναικών»):

«Ο Χαμίντ Καρζάι κατηγορείται ότι προσπάθησε να κερδίσει ψήφους (σ.σ.: εννοεί από τους σιίτες) στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν υποστηρίζοντας έναν νόμο που ο ΟΗΕ θεωρεί ότι νομιμοποιεί τον βιασμό εντός γάμου και απαγορεύει στις γυναίκες να βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους χωρίς την άδεια του συζύγου τους. Ο αφγανός πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, παρά την καταδίκη των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ορισμένων βουλευτών ότι παραβιάζει τις διατάξεις του συντάγματος για ίσα δικαιώματα.

Το τελικό έγγραφο δεν έχει δημοσιευτεί, αλλά πιστεύουν ότι ο νόμος περιέχει άρθρα που ορίζουν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς την άδεια του συζύγου τους, ότι μπορούν να αναζητήσουν δουλειά, μόρφωση ή να επισκεφθούν το γιατρό με την άδεια του συζύγου τους και ότι δεν μπορούν να αρνηθούν σεξ στον σύζυγό τους».

Γυναίκες με μπούρκα στην Καμπούλ της αμερικανικής κατοχής (στο βάθος φαίνεται η προσωπογραφία του «μεγάλου ηγέτη», δοτού προέδρου Χαμίντ Καρζάι στον τοίχο κτιρίου)

Μόνο μια μικρή μερίδα γυναικών της άρχουσας τάξης είχε την συνειδητή επιλογή και την ευκαιρία να κινείται ελεύθερα και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο καθεστώς, αλλά στον ισλαμισμό που διαχέεται δεκαετίες τώρα στον κοινωνικό ιστό, ειδικά στα φτωχότερα πληβειακά στρώματα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά σε όλη την μουσουλμανική Ανατολή, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (π.χ. Λίβανος στο χριστιανικό κομμάτι του πληθυσμού του). Συμβαίνει σε χώρες που δεν υπάρχει θεσμοθετημένη σαρία και οι πολιτικοί φορείς του ισλαμισμού διώκονται απηνώς (βλέπε Αίγυπτο). Συμβαίνει σε χώρες που υπάρχει θεσμοθετημένη σαρία και τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται κατάφορα. Π.χ. Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Πακιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν: εκεί οι γυναίκες λίγο διαφέρουν από δούλες των αντρών τους, όμως, τα δυτικά ΜΜΕ δεν βγάζουν κιχ, γιατί οι χώρες αυτές είναι σύμμαχες του ΝΑΤΟ.

Οσο δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, θα πέφτουμε στην παγίδα του ιμπεριαλισμού, καταλήγοντας να υποστηρίζουμε, εμμέσως πλην σαφώς, τον ιμπεριαλιστικό «εκπολιτισμό» των νατοϊκών και των ΜΚΟ τους. H δήθεν υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το πρόσχημα που αξιοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να εισβάλλουν σε χώρες και να τις κατακτούν.

Υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι που ο ισλαμισμός επικρατεί στη συνείδηση των πληβειακών μαζών της Ανατολής. Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με τη χρεοκοπία των κοσμικών ρευμάτων αντίστασης, τον εκφυλισμό τους σε φασιστικά καθεστώτα και την υποχώρηση της επαναστατικής συνείδησης. Εχουν να κάνουν με την εξαθλίωση που φέρνει η οικονομική και πολιτική εξάρτηση στον ιμπεριαλισμό, η ίδια η ανάπτυξη του καπιταλισμού στις χώρες αυτές, του οποίου οι διαχειριστές είναι ακόμη και σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στρατιωτικά κοσμικά καθεστώτα, υποχείρια των ιμπεριαλιστών.

Σε επόμενα σημειώματα θα επανέλθουμε με εκτεταμένες αναφορές σε αυτές τις πτυχές, με ειδική μνεία στη λεγόμενη «λαϊκή επανάσταση» του Σαούρ, το στρατιωτικό κίνημα αξιωματικών που οι ρεβιζιονιστές παρουσιάζουν ξεδιάντροπα ως επιτομή της επαναστατικής πάλης στην Ανατολή, προκειμένου να εξωραΐσουν τα εγκλήματα πολέμου της ρωσικής εισβολής και κατοχής.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 23 Αυγούστου
Επόμενο άρθρο Γελοία και προκλητική προπαγάνδα

Σχετικά Αρθρα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν

Διεθνή 28 Ιαν 2023, 19:21

Εννιά Παλαιστίνιοι νεκροί

Τζενίν: Nεο μακελειό από το σιωνιστικό στρατό

Διεθνή 27 Ιαν 2023, 11:12

Μίζες και μπίζνες του πολέμου

Διεθνή 25 Ιαν 2023, 21:13

Τα πολλά χρώματα του σιωνισμού

Διεθνή 25 Ιαν 2023, 13:23

Περού: Λαϊκή εξέγερση ενάντια στην αστική πολιτική ελίτ

Διεθνή 23 Ιαν 2023, 08:34

Το γαλλικό προλεταριάτο ξανά στους δρόμους

Διεθνή 20 Ιαν 2023, 14:39
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Eν εκκλησίαις ευλογείτε τον θεόν

30 Ιαν 2023, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Γενάρη

30 Ιαν 2023, 00:01
Πολιτισμός

Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης – Καλλιτέχνες: Δεν υποχωρούμε

29 Ιαν 2023, 11:52
Πολιτική

Θέλουν τους νεοναζιστές στο δρόμο αλλά όχι στη Βουλή

29 Ιαν 2023, 11:43
Πολιτισμός

Περί υγείας, κοινωνίας και αφηγηματικής Ιατρικής

29 Ιαν 2023, 10:44
Παιδεία

Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς

29 Ιαν 2023, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Γενάρη

29 Ιαν 2023, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν

28 Ιαν 2023, 19:21
Ιστορία

Η Ρόζα του Κόκκινου Στρατού

Στις 28 Γενάρη 1945, έφυγε από τη ζωή, μετά από τραυματισμό στο πεδίο της μάχης, η 20χρονη Ρόζα του Κόκκινου Στρατού, η Ρόζα Σανίνα, που έγινε θρύλος για τις ικανότητες και τον ηρωισμό της

28 Ιαν 2023, 10:54
Στο Ψαχνό

Καμιά εμπιστοσύνη στην «ασφάλεια των επικοινωνιών»

28 Ιαν 2023, 00:03
Dixi et salvavi animam meam

Dixi et salvavi animam meam

28 Ιαν 2023, 00:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

28 Ιαν 2023, 00:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Γενάρη

28 Ιαν 2023, 00:01
Καταστολή

Πολιτική αλητεία στις πλάτες απελπισμένων… με φόντο τις εκλογές

27 Ιαν 2023, 21:32
Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Δεν λυγίζουμε

48ωρη προειδοποιητική ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2/2023

27 Ιαν 2023, 18:39
Κόντρες

Σιωναζισμός

27 Ιαν 2023, 13:53
Διεθνή

Εννιά Παλαιστίνιοι νεκροί

Τζενίν: Nεο μακελειό από το σιωνιστικό στρατό

27 Ιαν 2023, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Γενάρη

27 Ιαν 2023, 00:01
Εργατικά

Ναζιστές και δημοκράτες τουρλού

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια στο Ε.Κ. Πύργου

26 Ιαν 2023, 21:51
Υγεία

Πανδημία: Καμία ύφεση

26 Ιαν 2023, 20:36
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 30 Γενάρη

    Ινδία: Ημέρα μαρτύρων.1923: Υπογραφή πρωτοκόλλου της Λοζάννης (Ελλάδα – Τουρκία).1965: Καθιερώνεται με νόμο η 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων.1969: Καθαιρούνται από την ΚΕ του ΚΚΕ οι Χ. Δρακόπουλος και Α. Μπριλάκης.1972: "15.000 καθολικοί Ιρλανδοί στους δρόμους ζητώντας ισοτιμία, δεκατέσσερις νεκροί από βρετανούς στρατιώτες (Bloody Sunday").1979: Πέντε βόμβες καταστρέφουν ισάριθμα λεωφορεία σε αμαξοστάσιο στις τρεις γέφυρες (ΕΛΑ).
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη

    Γιβραλτάρ: Ημέρα συντάγματος.1956: Παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη σε γονείς, συζύγους, παιδιά και αδελφούς των δημοσίων υπαλλήλων.1970: Εντυπωσιακή δίκη της αριστερής οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη” στη Θεσσαλονίκη, τόσο για τις απολογίες όσο και για τις βαριές καταδίκες των μελών της.1972: Βόμβες στο Κολωνάκι και στην οδό Ακαδημίας.1973: Οκτώ καταδίκες μελών της ηγεσίας του ΚΚΕ εσ.1976:Βόμβες σε έκθεση-κατάστημα της βιομηχανίας «Πίτσος» (ΕΛΑ).1979: Διώκεται ο διοικητής της Σχολής Χωροφυλακής (αντισυνταγματάρχης Βουδικλάρης) για πώληση όπλων σε ακροδεξιούς-μέλη της Οργανώσεως Εθνικής Αποκαταστάσεως.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της αγγλικής εταιρείας πετρελαιοειδών ΒΡ στο Χαλάνδρι (17Ν).
  • Σαν σήμερα 28 Γενάρη

    Ημέρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.Ημέρα εργένη.Ρουάντα: Ημέρα δημοκρατίας (1961).1918: Ο Λέον Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.1972: Βόμβες της ΑΑΑ σε υπουργείο Εξωτερικών και πλατεία Κολωνακίου.1973: Φοιτητές πραγματοποιούν διαδήλωση σε δρόμους της Αθήνας, με τους πολίτες να τους χειροκροτούν.1982: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απελευθερώνουν τον απαχθέντα αμερικανό στρατηγό-ακόλουθο του ΝΑΤΟ Τζέιμς Λι Ντόζιερ.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της «American Express» (17Ν).1994: Ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα επειδή αρνήθηκε να σταματήσει για εξακρίβωση στοιχείων (Μοσχάτο).
  • Σαν σήμερα 27 Γενάρη

    Ημέρα μνήμης εβραϊκού ολοκαυτώματος.Ημέρα κατά της λέπρας.Βιετνάμ: Ημέρα ειρήνης (1973).Δανία: Ημέρα του Αουσβιτς.1945: Ο Κόκκινος Στρατός απαελευθερώνει τους περίπου 7.600 αιχμαλώτους που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι στο Αουσβιτς.1967: Περισσότερα από εξήντα κράτη προσυπογράφουν τη συνθήκη για απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.1968: Αποφυλάκιση Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα μετά από διεθνείς πιέσεις, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι.1991: Ρουκέτα κατά της εταιρείας BP στην Κηφισιά (17Ν).2008: Πεθαίνει ο Πάνος Τζαβέλας.
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη

    Ημέρα τελωνείων.Αυστραλία: Εθνική γιορτή.Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας.Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).1825: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και τον Ομιλο Αγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου".1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.1973: Κλείσιμο του Πολυτεχνείου με απόφαση της συγκλήτου λόγω συνεχιζόμενης αποχής των φοιτητών. Διαδήλωση διαμαρτυρίας 1.500 φοιτητών από το ΕΜΠ στη Νομική.1975: Νεοναζί της οργάνωσης "Νέα Τάξη" επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου («Οκτώβρης ’80»).1990: Αθωώνεται ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά (εφετείο).
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

    26 Ιαν 2023, 19:47
    Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων. (…) Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. (…) Κάποιοι «πράκτορες 000» ή κάποιοι «Κλουζώ» αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος μου και στη συνέχεια άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν. (…)  Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του.

    Κωστής Χατζηδάκης

    (Δεν αμφιβάλλει ότι τον παρακολουθούσαν και ότι η παρακολούθησή του, εκτός από ανήθικη, ήταν και παράνομη. Αρα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Γεραπετρίτη, είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα. Οτι ο Ράμμος όντως επιβεβαίωσε την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Είναι επίσης πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτή τη δύσοσμη υπόθεση. Εδώ διαφοροποιείται από τον συνάδελφό του Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- ότι δεν υπήρξε κάτι δύσοσμο και πως το μόνο δύσοσμο είναι ότι διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις. Αλήθεια, ζήτησε ο Χατζηδάκης από τον παλιό φίλο του, τον πρωθυπουργό, να βρει τους ενόχους που διέταξαν την παρακολούθησή του; Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ είναι ο πρωθυπουργός, μπορούσε κάλλιστα να σηκώσει το τηλέφωνο και να προστάξει τον νυν διοικητή, πρέσβη ΔεμίρηQ «φέρε μου αμέσως το φάκελο των νόμιμων επισυνδέσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη». Γιατί δεν το ζήτησε από τον φίλο του, τον πρωθυπουργό; Γιατί δεν το έκανε μόνος του ο πρωθυπουργός, αγανακτισμένος που κάποιοι δύσοσμοι βάφτισαν «εθνικώς ύποπτο» τον παλιό φίλο και συνεργάτη του; Για τον υπαινιγμό ότι οι κυπατζήδες τον παρακολουθούσαν για να πλήξουν την κυβέρνηση δεν λέμε τίποτα, μας ξεπερνά. Η σκέψη που αβίαστα κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι: δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πολιτική αθλιότητα του… σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστή Χατζηδάκη. Μήπως, όμως, τον κρατάει και από κάπου ο Κούλης;)

  • Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, τι δεν καταλαβαίνετε;

    23 Ιαν 2023, 13:36
    Εχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό. (...) Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Οχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. (...) Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Αρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο. (...) Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Ομως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα - στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από την ψεματάρα ότι επιδοτούνται με 10% οι αγορές, όταν το αισχρό "market pass" είναι ένα φιλοδώρημα ελεημοσύνης, που δε συνδέεται με τις αγορές, αλλά ισούταν με 22 ευρώ το μήνα συν 10 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο; Από την ψεματάρα ότι «καλάθι» και "market pass" ξεπερνούν τον πληθωρισμό, άρα ο εργαζόμενος θα βάζει και λεφτά στην τσέπη; Προτιμούμε να σταθούμε στο προκλητικό ψέμα ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια! Το κόλπο με τη μείωση των συσκευασιών και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, φτάνει η αύξηση να ανταποκρίνεται στα «στοιχεία κόστους», είναι ένα δώρο που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους καπιταλιστές της βιομηχανίας, του εισαγωγικού εμπόριου και του λιανεμπόριου, προκειμένου με τα γνωστά κόλπο των υπερτιμολογήσεων να γδέρνουν τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του πληθωρισμού)

  • Περιγράφοντας τον εαυτό σου με την αλαζονική βεβαιότητα ότι περιγράφεις άλλους

    19 Ιαν 2023, 10:16
    Υπάρχουν πολλών ειδών δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως πολιτικός. Αλλά αυτού του είδους τα ζητήματα τα αντιμετωπίζω με μια ψυχραιμία και ηρεμία, γιατί γνωρίζω τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Πιο πολύ με δυσκολεύουν άλλου τύπου καταστάσεις στην πολιτική. Οπως τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι διπρόσωποι άνθρωποι και όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντί μου κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση, αλλά αποσκοπεί σε πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Επίσης οι άνθρωποι που δεν έχουν αρχές. (…) Το έχω πει αρκετές φορές και θα το πω όσες φορές χρειαστεί. Είχα πει ότι αν έμπαινα στην πολιτική θα πολιτευόμουν με τον δικό μου τρόπο. Μέρος του τρόπου αυτού ήταν να είμαι ανοιχτός και ξεκάθαρος για το ποιος είμαι. Μέρος του ποιος είμαι είναι και η σεξουαλική μου ταυτότητα. Επομένως το να το απέκρυπτα θα υπονοούσε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. (…) Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως το έχω εκμεταλλευτεί προς όφελός μου, ότι το εργαλειοποίησα. Ολα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα μόδας.

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης

    (Επιχείρηση αναστήλωσης μετά την κατεδάφιση του κατασκευασμένου προοδευτικού προφίλ από τους φοιτητές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο πορφυρογέννητος Γιατρομανωλάκης σε… ψυχαναλυτικού τύπου συνέντευξη στα «Νέα» για να πει ότι… δεν εργαλειοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Και τα τρία τέταρτα της συνέντευξης αναφέρονται στον σεξουαλικό του προσανατολισμό! Που κάποιοι σαν αυτόν τον έκαναν μόδα για να χτίσουν καριέρες. Με την αλαζονεία του μανατζαρίσκου καταφέρεται ενάντια στους διπρόσωπους και χωρίς αρχές ανθρώπους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι περιγράφει τον εαυτό του. Οι φοιτητές της Σχολής του Εθνικού, πάντως, δεν τον κατήγγειλαν για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά επειδή θεώρησε ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει και επειδή με αγοραία –και βλακώδη- χυδαιότητα προσπάθησε να τους κάνει… μάθημα εθελοτυφλίας. Κι αυτός, ξανάβγαλε στο αστικό μεϊντάνι τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, νομίζοντας ότι πίσω απ’ αυτόν θα κρύψει τα πολιτικά εγκλήματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Φιλελέρες παντός καιρού…)

  • Πνεύμα και ηθική και προπαντός… ψιλό γαζί!

    18 Ιαν 2023, 08:57
    Ενα μήνα μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες για διαφθορά συγκεκριμένων ευρωβουλευτών, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των εξελίξεων και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα. Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Ylva Johansson εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τους «λίγους που θέτουν σε κίνδυνο την καλή δουλειά τόσων πολλών». Η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία δεν αρκούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πλήρη ισχύ του νόμου, δήλωσε. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή θα υποβάλει νέο νόμο για την ποινικοποίηση όλων των μορφών διαφθοράς, με εναρμονισμένους ορισμούς και κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αστυνομία και τα δικαστήρια. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, η «δέσμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο, πρόσθεσε. Οι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο εξ ονόματος των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη οργή τους, τη ντροπή τους και το σοκ τους για τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, με ομιλητές από μια ευρεία πλειοψηφία να καταφέρονται κατά των ενεργειών λίγων ατόμων, που ωστόσο αμαυρώνουν το θεσμό που εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους. Επαναλαμβάνοντας ότι η δημοκρατία δεν πωλείται και ότι απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για την προστασία της από τη διαφθορά και τις ξένες παρεμβάσεις, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως: ·  η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής αφιερωμένης στο εν λόγω θέμα ·  να καταστεί πλήρως υποχρεωτικό το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ ·  η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ·  η βελτίωση των κανόνων σχετικά με την καταγγελία δυσλειτουργιών ·  η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων ·  η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων των δύο ειδικών επιτροπών για τις ξένες παρεμβάσεις.

    Ανακοίνωση Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 17.01.2023

    (Ανευ δικού μας σχολίου, πέραν της επισήμανσης ότι το ευρωσύστημα ούτε που συζητά την απαγόρευση του λόμπινγκ που θεωρείται θεμέλιο της... Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας)

  • Δοξάστε με και θα σας σώσω

    13 Ιαν 2023, 13:09
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει αυτό το οποίο βγάζει τη χώρα από το διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της χώρας δεν είναι πολιτικό πρωτίστως, είναι πρωτίστως διανοητικό και συναισθηματικό και βεβαίως αυτό αφορά τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης.

    Ευάγγελος Βενιζέλος

    (Το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Βενιζέλο είναι έλλειψη ρητορικής δεινότητας. Και ικανότητας παπαρολογίας μέσω ομορφοδιατυπωμένων χρησμών. Τώρα εφηύρε το… διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο της χώρας. Τι είναι αυτό; Ο,τι θέλει κάθε φορά ο Βενιζέλος. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους έξυπνους και με ενσυναίσθηση. Τον Βενιζέλο δηλαδή. Αυτό πρέπει να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ. Πώς; Η… μαγική λέξη είναι η τελευταία: «συναίνεση». Με ποιον; Με όποιον βγει πρώτος στις επόμενες εκλογές. Φτάνει αυτός να δεχτεί τον όρο να είναι ο Βενιζέλος ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μα δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός μιας συμμαχικής κυβέρνησης; Φυσικά και το θέλει και δε θα πει όχι άμα προκύψει. Το βλέπει πολύ δύσκολο, όμως, και δε θέλει να χτίζει πάνω στα πολύ δύσκολα έως απίθανα. Και η υποχρέωση που έχει ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου; Γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί –ο Βενιζέλος- για να μην κερδίσει ο Μητσοτάκης)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo