Χαιρετισμό στη «μαζική κινητοποίηση» των αλληλέγγυων στην υπόθεσή του έστειλε χτες από το κελί του στη φυλακή Λανμεζάν των Ανω Πυρηναίων, ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά. «Αν δέχτηκαν να με απελευθερώσουν, είναι χάρη σε αυτή την κινητοποίηση που συνεχώς ενισχύεται», δήλωσε ο λιβανέζος επαναστάτης κομμουνιστής, στη διάρκεια συνάντησής του με τη βουλευτίνα Αντρέ Τουρινιά (Λουάρ, Ανυπότακτη Γαλλία), η οποία τον επισκέφτηκε στη φυλακή, παρουσία και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
«Ο χρόνος που περνάει κανείς πίσω από τα κάγκελα, όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους, δεν είναι αυτό που μετράει. Είτε είναι πέντε, είκοσι, τριάντα ή σαράντα χρόνια, δεν είναι αυτό που καθορίζει την απελευθέρωση».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ο σύντροφος Αμπνταλλά από το κελί του των 11 τετραγωνικών μέτρων, διακοσμημένο με πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα και αφίσες υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. Και συνέχισε:
«Είναι η κινητοποίηση των ανδρών και των γυναικών έξω που επιτυγχάνει την αποφυλάκιση. Βασικά, χάρη σε αυτήν έγινε».
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την απόφαση», δήλωσε στο AFP ο αδελφός του, Ρομπέρ Αμπνταλλά, από τον Λίβανο. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα απελευθερωνόταν τελικά», είπε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που, «για μία φορά, οι γαλλικές αρχές απελευθερώθηκαν από τις πιέσεις που άσκησαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ».
«Είναι ταυτόχρονα μια δικαστική νίκη και ένα πολιτικό σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν αποφυλακίστηκε νωρίτερα, εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ και όλων των διαδοχικών γάλλων προέδρων», δήλωσε ο δικηγόρος του, Ζαν-Λουί Σαλανσέ, έξω από την αίθουσα του Εφετείου του Παρισιού.
Οι ΗΠΑ ήταν πολιτική αγωγή στη δίκη, συνεχίζοντας την παράδοση της παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα για να μην αποφυλακιστεί ο Αμπνταλλά. Η σιωνιστική οντότητα δεν είχε παρέμβει στη δικαστική διαδικασία, αλλά χτες, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Εφετείου του Παρισιού, εξέφρασε τη «λύπη» της για την απόφαση του δικαστηρίου, μέσω της πρεσβείας της στο Παρίσι. «Τέτοιοι τρομοκράτες, εχθροί του ελεύθερου κόσμου, θα έπρεπε να περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή», ανέφερε η σιωναζιστική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της. Ξυδάκι, καθάρματα, εγκληματίες πολέμου, σιωναζιστές.
Ο Λίβανος, που εδώ και χρόνια ζητούσε την απελευθέρωση του Ζορζ Αμπνταλλά, δήλωσε μέσω του επιτετραμμένου της πρεσβείας του στο Παρίσι, Ζιάντ Ταν, «εξαιρετικά ικανοποιημένος». «Τον περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο λιβανέζος διπλωμάτης. Και πρόσθεσε ότι «το λιβανέζικο κράτος παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεννόηση με τις γαλλικές αρχές, για την οργάνωση της επιστροφής του» στον Λίβανο, όπου είναι «καλοδεχούμενος».
Ο Χοσέ Ναβάρο, μέλος της Κολλεκτίβας Ανω Πυρηναίων για την Απελευθέρωση του Ζορζ Αμπνταλλά, επισκέφτηκε τον Ζορζ στη φυλακή χτες το πρωί. «Ηταν πολύ συγκινημένος, υπάρχει αυτή η χαρά να ξαναδεί την οικογένειά του, που δεν έχει δει εδώ και σαράντα ένα χρόνια», δήλωσε στο AFP.
«Είναι μια νίκη της λαϊκής κινητοποίησης για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και για την υπεράσπισή του. Χρειάστηκαν τακτικές δράσεις κινητοποίησης, παρεμβάσεις πολιτικών και διανοούμενων για να αρθεί το πέπλο σιωπής που βάραινε τον Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά. Πιστεύω ότι αυτή η κινητοποίηση επέτρεψε, κάποια στιγμή, στο γαλλικό κράτος να σταθεί λίγο στο ύψος της ιστορίας του. Αν ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά είχε παραμείνει στη φυλακή μετά από 41 χρόνια, αυτό θα σήμαινε ότι το γαλλικό κράτος τον καταδίκαζε σε αργό θάνατο», δήλωσε ο Χοσέ Ναβάρο.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία για την ασφάλεια του ίδιου του Ζορζ και της οικογένειάς του, καθώς «θα επιστρέψει σε μια ταραγμένη περιοχή, με έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ελπίζω ότι τα κράτη της Γαλλίας και του Λιβάνου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν την προστασία του, γιατί οι στοχευμένες δολοφονίες εξακολουθούν να υφίστανται σε αυτή την περιοχή» τόνισε.
Λεπτομέρειες για τη διαδικασία αποφυλάκισης του συντρόφου Ζορζ δεν έχουν ανακοινωθεί. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, προβλέπεται να μεταφερθεί στις 25 Ιούλη από τους μπάτσους στο αεροδρόμιο της Ταρμπ (κοντά στη Λούρδη), απ’ όπου θα πετάξει για Ρουασί (αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ) και από εκεί για τη Βηρυτό. Η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε στείλει επιστολή στο δικαστήριο επιβεβαιώνοντας ότι θα αναλάβει την οργάνωση της επιστροφής του. Η γαλλική εισαγγελία μπορεί να ασκήσει αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου, αλλά αυτή δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και επομένως δεν μπορεί να εμποδίσει τον Ζορζ να επιστρέψει στον Λίβανο.
Χεζμπολά: Σύμβολο για κάθε κρατούμενο, μαχητή και έντιμο αντιστεκόμενο
Η Χεζμπολά, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τα 41 χρόνια που πέρασε ο Ζορζ Αμπνταλλά στις γαλλικές φυλακές αποτελούν ένα κατηγορητήριο καταδίκης για το λεγόμενο «κράτος δικαίου, δικαιοσύνης, ελευθεριών και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που αποκαλύπτει τις ψευδείς αξιώσεις ουδετερότητας και ακεραιότητας αυτού του συστήματος.
Το Κίνημα χαρακτήρισε την παρατεταμένη αδικία σε βάρος του έντιμου μαχητή της Αντίστασης –συμπεριλαμβανόμενης της συνέχισης της κράτησής του, παρά την ολοκλήρωση της νόμιμης ποινής του– ως ανεξίτηλο στίγμα στο μητρώο του γαλλικού δικαστικού και πολιτικού συστήματος.
Η Χεζμπολά υπογράμμισε ότι αυτή η αδικία αποκαλύπτει τον επιλεκτικό τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα πρότυπα της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών στη Γαλλία, και καταδεικνύει την τυφλή υποταγή της στα συμφέροντα και τις επιταγές της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ.
Το Κίνημα συνεχάρη τον Ζορζ Αμπνταλλά, χαρακτηρίζοντας την αντοχή και τη δέσμευσή του στις αρχές του ως «παράσημο τιμής» που κέρδισε με την αταλάντευτη στάση του υπέρ της δικαιοσύνης και των καταπιεσμένων.
Η Χεζμπολά περιέγραψε τον Ζορζ Αμπνταλλά ως «σύμβολο για κάθε κρατούμενο, μαχητή και έντιμο αντιστεκόμενο, που ύψωσε τη σημαία της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας απέναντι στην τυραννία, υπερασπιζόμενος την ανθρωπότητα, τα δικαιώματα, τη γη και τις αρχές».
Η ανακοίνωση κατέληξε τονίζοντας ότι η αναγνώριση από το γαλλικό δικαστικό σύστημα του δικαιώματος του Ζορζ Αμπνταλλά στην απελευθέρωση «πρέπει τώρα να ακολουθήσει την φυσική της πορεία προς την άμεση εφαρμογή».