Σύμφωνα με ρεπορτάζ της λιβανέζικης Αλ Αχμπάρ στις 13 Δεκέμβρη, εκπρόσωποι της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σάμ, της de facto νέας εξουσίας στην Συρία μετά την ανατροπή του Ασαντ, ενημέρωσαν τους εκπρόσωπους των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Συρία ότι το νέο καθεστώς τούς απαγορεύει να κατέχουν όποιουδήποτε είδους όπλα ή να διατηρούν στρατόπεδα εκπαίδευσης ή στρατιωτικά επιτελεία σε συριακό έδαφος. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις οφείλουν άμεσα να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα τους στη Συρία, ενώ αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν την πολιτική τους δράση ή να στραφούν στη φιλανθρωπική δράση, υπό τη σκέπη του νέου συριακού κράτους.
Με δεδομένη τη στροφή του νέου καθεστώτος προς τους δυτικούς ιμπεριαλιστές και την αδράνειά του απέναντι στη σιωνιστική εισβολή στη Συρία, καθώς τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν ελεύθερα το σύνολο σχεδόν των αμυντικών υποδομών της χώρας, είναι άγνωστο τι σημαίνει «πολιτική και φιλανθρωπική δράση υπό τη σκέπη του νέου συριακού κράτους» για τις παλαιστινιακές οργανώσεις.
Στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση, (διάσπαση του ΛΜΑΠ, που ιδρύθηκε στη Συρία το 1968) αποκάλυψε στον αραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Erem News, ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις ενημέρωθηκαν για την εντολή διάλυσης των ένοπλων τμημάτων τους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ίδιο τον Αλ-Ζολάνι, επικεφαλής της ΧΤΣ, στο στρατόπεδο παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ στη Δαμασκό.
Με εξαίρεση τη Χαμάς, που είχε στραφεί ανοιχτά ενάντια στον Ασαντ, λίγο μετά το ξέσπασμα της συριακής εξέγερσης το 2011, και είχε διακόψει την παρουσία της στη χώρα, το ΛΜΑΠ, το ΛΜΑΠ-ΓΔ και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, καθώς και άλλες μικρότερες οργανώσεις συνέχιζαν να διατηρούν παρουσία στη Συρία με την ανοχή του καθεστώτος Ασαντ, ενώ μόνο το ΛΜΑΠ-ΓΔ και το ΛΜΑΠ στήριξαν ανοιχτά τον Ασαντ κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις Παλαιστίνιων που πολέμησαν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.
Τη στήριξη που παρείχε το ΛΜΑΠ-ΓΔ στον Ασαντ, καθώς ουσιαστικά ανέλαβε να πολεμήσει τους αντικαθεστωτικούς για λογαριασμό του Ασαντ στο Γιαρμούκ, την πλήρωσε με αποχωρήσεις πολλών μελών, ενώ το ΛΜΑΠ είχε καταγγείλει τον ιδρυτή και ηγέτη του, Αχμεντ Τζιμπρίλ (πέθανε το 2021), ότι πέρασε ανοιχτά με τη δεξιά αντίδραση.
Η απαγόρευση της ένοπλης δράσης των παλαιστινιακών οργανώσεων ενάντια στους σιωνιστές από συριακό έδαφος, ανεξάρτητα από το ποια ήταν η σχέση τους με το προηγούμενο καθεστώς, δεν αποτελεί μόνο πισώπλατο μαχαίρωμα στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του, εν μέσω κατακόρυφης όξυνσης της σιωνιστικής επιθετικότητας, αλλά στρέφεται και ενάντια στα αντιαμερικάνικα και αντισιωνιστικά συναισθήματα του συριακού λαού.