Οσοι δεν παρακολουθούν τη γερμανική πολιτική μπορεί και να εξεπλάγησαν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και η βουλευτίνα του ίδιου κρατιδίου Σάσκια Εσκεν επικράτησαν με 53,06% του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς και της Κλάρα Γκάιβιτς, μέλους του προεδρείου του κόμματος, οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 45,3%, στην ψηφοφορία των μελών του SPD. Ετσι, το δίδυμο Μπόργιανς-Εσκεν θα πάρει τα ηνία του αρχαιότερου κόμματος της Γερμανίας, μετά την τυπική επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος από το συνέδριο του κόμματος την επόμενη εβδομάδα.
Οσοι παρακολουθούν τη γερμανική πολιτική σίγουρα δεν εξεπλάγησαν. Το SPD βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οπότε ήταν απόλυτα λογικό να έχουν καλύτερη τύχη οι υποψήφιοι που εμφανίζονταν να εκπροσωπούν τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη Νεολαία του κόμματος Γιούζος. Αυτοί και νίκησαν τελικά (μολονότι το δίδυμο Σολτς-Γκάιβιτς ήταν πρώτο στον πρώτο γύρο), σε μια ψηφοφορία που για πρώτη φορά στην ιστορία του SPD γινόταν με δίδυμα, κατά το παράδειγμα του Linke, των Πράσινων και της ακροδεξιάς AfD. Στην ψηφοφορία, πάντως, πήρε μέρος μόλις το 54% των 426.000 μελών του SPD, δείγμα κι αυτό της κρίσης που διέρχεται η άλλοτε κραταιά γερμανική σοσιαλδημοκρατία.
Το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία αρχίζει και γίνεται και πάλι ρευστό, καθώς μεγάλο μέρος των μεσαίων στελεχών και η Νεολαία πιέζουν για αποχώρηση από τον κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό» με τη Δεξιά (SDU/CSU). Την απόφαση θα πάρει το συνέδριο και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα λέει αποχώρηση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αντιδρούν σ' αυτό. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ξεχασμένου Μάρτιν Σουλτς: «Η συμβουλή μου είναι να μην αναζητήσει (σ.σ. το κόμμα) τη σωτηρία στην έξοδο από την κυβέρνηση αλλά στη δύναμη του SPD μέσα στην κυβέρνηση». Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Ολοι ξέρουν ότι αυτοί που δε θέλουν έξοδο από την κυβέρνηση φοβούνται ότι αν γίνουν εκλογές κάποιοι απ' αυτούς δε θα είναι ούτε βουλευτές. Κλασικά πράγματα, τα έχουμε δει και στην Ελλάδα.
Μπόργιανς και Εσκεν απέφυγαν να πουν οτιδήποτε για αποχώρηση από την κυβέρνηση Μέρκελ. Μίλησαν για επαναδιαπραγμάτευση της κυβερνητικής συμφωνίας. Ομως η πρόεδρος της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ αρνείται νέα διαπραγμάτευση και κάλεσε το SPD να αφοσιωθεί στο έργο της κυβέρνησης. Μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση του SPD και τι θα κάνει η Μέρκελ, αν η απόφαση είναι αποχώρηση από την κυβέρνηση. Θα συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας; Θα αναζητήσει νέους συνεταίρους σε Φιλελεύθερους και Πράσινους (οι τελευταίοι δύσκολα θα δεχτούν, γιατί αυτό θα ανέκοπτε τη δημοσκοπική τους άνοδο); 'Η θα πάει σε εκλογές, προοπτική που την αρνείται η γερμανική κεφαλαιοκρατία (και ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ), που θέλει πολιτική σταθερότητα σε μια περίοδο που η Γερμανία αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης;