Το Ραμαζάνι είναι η μεγαλύτερη γιορτή των μουσουλμάνων. Αντίστοιχη με το Πάσχα των χριστιανών. Γι’ αυτό και ο σιωναζί Νετανιάχου επέλεξε να τρενάρει τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να επανέλθει την παραμονή του Ραμαζανιού με μια «νέα» πρόταση-εκβιασμό, μέσω της οποίας προσπαθεί να αφοπλίσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση.
Νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα της θρησκευτικής γιορτής για να στρέψει τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην Αντίστασή του. Ξεχνά ο άθλιος ότι πέρυσι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έκαναν Ραμαζάνι υπό συνεχή πυρά γενοκτονίας, εκτοπισμένοι, κυνηγημένοι, αλλά πάντα αντιστεκόμενοι. Kαι πως δε θα δίσταζαν να ξαναπεράσουν τα ίδια, αν πρόκειται να υπερασπιστούν τη γη τους και να κρατήσουν ζωντανό το όραμα της απελευθέρωσής της από την κατοχή.
Οι κάτοικοι της Γάζας ετοίμασαν τα ερείπια για να υποδεχτούν τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή τους. Ηθελαν να αποτυπώσουν πάνω σ’ αυτά τα ερείπια όλα τα συναισθήματα της νίκης.
Ο εκπρόσωπος του δήμου της Χαν Γιούνις, Αχμεντ Αλ-Τουίλ λέει:
Παρά τον εκτοπισμό και τον πόνο που υποφέραμε, αποδεικνύουμε στον κόσμο ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι ανυπότακτος. Η Δημαρχία της Χαν Γιούνις ξανασηκώνεται στα πόδια της, με τους άνδρες, τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους της, όλοι μαζί για να ανασυγκροτηθούν και να αποτινάξουν τη σκόνη αυτού του πολέμου. Σήμερα σηματοδοτούμε την πρώτη ημέρα προετοιμασίας για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Η Γάζα πιο όμορφη το Ραμαζάνι», η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές επιτροπές. Αυτός ο αξιέπαινος μόχθος στη δημαρχία της Χαν Γιούνις πραγματοποιείται υπό την ηγεσία του δημάρχου Δρ. Αλάα Αλ-Ντιν Αλ-Μπάτα και όλων των μηχανικών της.
Δεν είναι μικρό πράγμα να περιποιηθείς έναν προς ένα δεκάδες κάκτους που ανέσυρες από τα ερείπια. Οταν όμως έχεις το πάθος…
Πλημμύρισαν τις τοπικές αγορές για τα γιορτινά ψώνια τους.
Tα μαστόρια του κατάιφ (παραδοσιακό γλυκό του Ραμαζανιού) ξαναέδειξαν την ταχυδακτυλουργική δεξιοτεχνία τους.
Τα παιδιά είπαν τα… κάλαντα (δεν ξέρουμε πώς τα ονομάζουν, αλλά κάτι αντίστοιχο φαίνετια να είναι).
O ακροβάτης έδωσε το δικό του σόου.
Στρώθηκαν γιγαντιαία τραπέζια ανάμεσα στα ερείπια. Εδώ, το τραπέζι που στρώθηκε για ένα ομαδικό δωρεάν ιφτάρ (έτσι ονομάζεται το δείπνο μετά την ολοήμερη νηστεία) γύρω από το θρυλικό νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
To αντίστοιχο στη Ράφα στο νότο. Η ορχήστρα παίζει για να… ξεχάσουν την πείνα, μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού.
Ακόμα και οι «άρχοντες» φροντίζουν να στείλουν μήνυμα αντίστασης: Στα ερείπια θα κάνουμε Ραμαζάνι, αλλά να φύγουμε αποκλείεται. [Παρακαλούμε, όχι… σεξιστικά σχόλιο για τους γιους της οικογένειας…]
Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Νετανιάχου τους απειλούσε με πόλεμο και κάποιοι βουλευτές του Σμότριτς ήταν έτοιμοι ν’ ανοίξουν… τις πύλες της κόλασης.
ΥΓ. Μην αναρωτηθείτε αν μπορούν να πολεμούν όντας όλη μέρα νηστικοί και διψασμένοι. Δείτε την περίοδο του Ραμαζανιού πέρυσι και θα διαπιστώσετε ότι οι επιχειρήσεις των μαχητών της Αντίστασης ήταν πιο πυκνές.