Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 15 Ιούλη
  • Ναζιστές μέχρι μυελού οστών…
  • Tον Μπελέρι τον ρώτησε;
  • Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam
  • Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Περού: Λαϊκή εξέγερση ενάντια στην αστική πολιτική ελίτ
Διεθνή

Περού: Λαϊκή εξέγερση ενάντια στην αστική πολιτική ελίτ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2023, 08:34

Στις 7 Δεκέμβρη, με ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το περουβιανό Κογκρέσο καθαίρεσε τον αριστερό, πρώην συνδικαλιστή, με ιθαγενικές ρίζες, εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Πέδρο Καστίγιο. Στους μόλις 16 μήνες της θητείας του, ο Καστίγιο είχε βρεθεί ήδη δυο φορές στο στόχαστρο του Κογκρέσου, όπου κυριαρχούν τα δεξιά αστικά κόμματα, με κατηγορίες για κακοδιαχείριση. Η πρώτη φορά μόλις στους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησής του. Αμέσως μετά την καθαίρεση του, συνελήφθη και έκτοτε βρίσκεται φυλακισμένος. Τη θέση του κατέλαβε, με τις ευλογίες του Κογκρέσου, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Ντίνα Μπολουάρτε, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα! Διακηρυγμένη πρόθεσή της είναι να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Καστίγιο, το 2026.

Αφορμή για τν σύλληψη και την φυλάκιση του Καστίγιο αποτέλεσε η αποτυχημένη απόπειρά του, λίγο πριν από την καθαίρεσή του, να διαλύσει το Κογκρέσο και να κυβερνήσει με προεδρικά διατάγματα. Ο Καστίγιο δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τη λευκή αστική τάξη και τη δεξιά παραδοσιακή πολιτική ελίτ της χώρας που είναι εγκατεστημένη στην πρωτεύουσα Λίμα, ενώ είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας που καθαιρείται από το Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια.

Λίγες μέρες μετά την καθαίρεση του Καστίγιο, τα φτωχά λαϊκά στρώματα τις χώρας βγήκαν στο δρόμο απαιτώντας την παραίτηση της Μπολουάρτε, τη διάλυση του λαομίσητου Κογκρέσου, την προκήρυξη άμεσων εκλογών και συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αντικατασταθεί το σκληρά νεοφιλελεύθερο Σύνταγμα του πρώην δικτάτορα του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Περισσότεροι από 50 διαδηλωτές έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις καταστολής και το στρατό του καθεστώτος, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ακατάπαυστα ήδη για πέμπτη βδομάδα, παρά τον στρατιωτικό νόμο που έχει κηρύξει το καθεστώς σε ολόκληρες περιφέρειες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν αυθόρμητα στις πόλεις του νοτίου Περού στην περιοχή των Ανδεων, όπως το Πούνο, το Κούσκο, η Αρεκίπα και άλλες, ο πληθυσμός των οποίων στήριξε μαζικά τον Καστίγιο στις εκλογές του Ιούλη του 2021, πλέον έχουν επεκταθεί στη Λίμα, στην έδρα του Κογκρέσου. Είναι τέτοια η μαζικότητα των διαδηλώσεων και η σφοδρότητα των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής, που ανάγκασε την Μπολουάρτε να μαζέψει τις υβριστικές δημόσιες δηλώσεις της κατα τις πρώτες μέρες της εξέγερσης και να επιχειρήσει ελιγμό ανακοινώνοντας ότι θα πάει σε εκλογές τον Απρίλη του 2024. Αυτή η ανακοίνωση, όμως δεν πτόησε στο ελάχιστο τους διαδηλωτές, που έχουν πυρπολήσει δεκάδες αστυνομικά τμήματα και έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και αεροδρόμια στο νότιο τμήμα, μπλοκάροντας τις τουριστικές ροές σε αξιοθέατα όπως το πασίγνωστο Μάτσου Πίτσου.

Από την πρώτη στιγμή, ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών δεν είναι η επάνοδος του Καστίγιο αλλά η διάλυση του Κογκρέσου, θεσμού που συμπυκνώνει όλα τα επιθετικά χαρακτηριστικά του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης, που ακολουθεί το πολιτικό προσωπικό της περουβιανής αστικής τάξης εδώ και δεκαετίες και έχει βυθίσει στην εξαθλίωση τα πολυπληθή λαϊκά στρώματα όπου κυριαρχεί το ιθαγενικό στοιχείο. To Kογκρέσο αντανακλά την εξουσιαστική αλαζονεία αυτής της τάξης, η οποία με την ανατροπή του Καστίγιο θέλησε να καταστήσει σαφές στα λαϊκά στρώματα ποιος «κάνει κουμάντο» στο Περού, πυροδοτώντας τη λαϊκή εξέγερση.

Ο Καστίγιο αναδείχτηκε μέσα από αυτά τα στρώματα και αυτά τον οδήγησαν στην εξουσία, πιστεύοντας τις προεκλογικές του διακηρύξεις για εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, για αγροτική μεταρρύθμιση που θα μοίραζε στους φτωχούς αγρότες και τους κοκαλέρος τις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας και για συνταγματικά αναθεώρηση εντός του 2021. Διακηρύξεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, οδηγώντας τον Καστίγιο στο να χάσει το λαϊκό έρεισμά του και στη συνέχεια να καθαιρεθεί από μια αστική τάξη που λειτουργώντας κοντόφθαλμα και ιδεοληπτικά δεν είδε ότι αυτός δεν είναι εχθρός της.

Το Κογκρέσο που αποτελεί κυριάρχο θεσμό άσκησης εξουσίας, χωρίς την έγκριση του οποίου ο πρόεδρος ουσιαστικά είναι ανίσχυρος, κυριαρχείται από τα δεξιά κόμματα. Οι περιφέρειες που καθορίζουν τη σύνθεσή του, όπως η Λίμα, ανήκουν παραδοσιακά στη δεξιά. Από την πρώτη στιγμή έβαλε ανυπέρβλητα εμπόδια στον Καστίγιο στο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα κετεύναζε τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή, καθιστώντας τον ουσιαστικά ανίσχυρο και εξωθώντας πολλά στελέχη της κυβέρνησής του σε παραίτηση.

Σύμφωνα με συνέντευξη της πρώην υπουργού Γυναικείων Ζητημάτων και Ευάλωτων Πληθησμών της κυβέρνησης του ανατραπέντος Καστίγιο, Αναχί Ντουράν, στο αμερικάνικο περιοδικό Jacobin, κανείς από τα αστικά επιτελεία δεν περίμενε ότι αυτή η επιθετική κίνηση από την πλευρά του Κογκρέσου θα έβγαζε τόσο μαζικά το λαό στο δρόμο με κύριο στόχο όχι την αποφυλάκιση του Καστίγιο, που και αυτό αποτελεί αίτημα των διαδηλωτών, αλλά ενάντια σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς θεσμούς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την περουβιανή ελίτ. Ο ίδιος ο Καστίγιο, γνωρίζοντας ότι έχει χάσει τη στήριξη του περουβιανού λαού, λίγες μέρες πριν από την καθαίρεσή του, στράφηκε στη διοίκηση του στρατού, αναζητώντας στήριξη μπροστά στην επαπειλούμενη ανατροπή του από το Κογκρέσο, για να μην πάρει καμιά απάντηση. Αυτή η κίνηση μόνο απελπισία και πολιτική αφέλεια δείχνει, ενός πολιτικού που πίστεψε ότι ο στρατός, ως πόλος εξουσίας μιας λατινοαμερικάνικης χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που μακέλεψε δεκάδες χιλιάδες αμάχους κατά τη διάρκεια της καταστολής του κομμουνιστικού αντάρτικου του «Φωτεινού Μονοπατιού», θα στοιχιζόταν πίσω του, κόντρα στις επιταγές της μεγαλοαστικής τάξης της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.

Την αρπαγή της εξουσίας από την Μπολουάρτε έσπευσε να χαιρετήσει ο πάλαι ποτέ «αριστερός» συνδικαλιστής του χιλιανού φοιτητικού κινήματος και πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ενώ η Αργεντινή, το Μεξικό, η Κολομβία και η Βολιβία εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Καστίγιο και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή του.

Η πολιτική κρίση που στο Περού τα τελευταία χρόνια συντηρούνταν σε επίπεδο κορυφών, με απότοκο τη συνεχή εναλλαγή προέδρων, πέρασε στη βάση. Μπορεί το αυθόρμητο λαϊκό ξέσπασμα να κλείσει προσωρινά τον κύκλο του, όμως αν η αστική τάξη θέλει να περιορίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού παράγοντα και να αποφύγει τα χειρότερα, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αμπιμαέλ Γκουσμάν: «Σίγησε» ο ηγέτης του Φωτεινού Μονοπατιού

Εκτύπωση 🖨
ΠΕΡΟΥ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 23 Γενάρη
Επόμενο άρθρο Γιατροί «Γεννηματάς»: Οχι μπαλώματα, διορισμοί γιατρών εδώ και τώρα

Σχετικά Αρθρα

Ναζιστές μέχρι μυελού οστών…

Διεθνή 14 Ιούλ 2025, 18:49

Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam

Ενας χρόνος χωρίς τη σκιά, τον επισκέπτη, η αντίσταση συνεχίζεται

Διεθνή 14 Ιούλ 2025, 08:05

Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης

Διεθνή 14 Ιούλ 2025, 06:56

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 13 Ιούλ 2025, 12:07

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

Διεθνή 13 Ιούλ 2025, 10:09

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

Διεθνή 12 Ιούλ 2025, 14:51
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

15 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Ναζιστές μέχρι μυελού οστών…

14 Ιούλ 2025, 18:49
Κόντρες

Tον Μπελέρι τον ρώτησε;

14 Ιούλ 2025, 18:16
Διεθνή

Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam

Ενας χρόνος χωρίς τη σκιά, τον επισκέπτη, η αντίσταση συνεχίζεται

14 Ιούλ 2025, 08:05
Διεθνή

Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης

14 Ιούλ 2025, 06:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Να μην ξεφορτώσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που μεταφέρει ατσάλι για τη σιωναζιστική πολεμική βιομηχανία

Συγκέντρωση Δευτέρα, 6:30 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά

13 Ιούλ 2025, 21:17
Πολιτική

Δέσποινα Κουτσούμπα, να ανακαλέσεις άμεσα τη συκοφαντία

13 Ιούλ 2025, 21:13
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

13 Ιούλ 2025, 12:07
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

15/7

1935: Συμπλοκές βασιλοφρόνων και δημοκρατικών στην Πάτρα, πολλοί τραυματίες.

1948: Απόπειρα δολοφονίας του Παλμίρο Τολιάτι (Ιταλία).

1965: «Ιουλιανά» – Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός μετά από απαίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου.

1970: Καταδίκες δώδεκα στελεχών των ΚΚΕ, ΔΕΑ και ΠΑΜ.

1974: Η χούντα του Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία που οδηγεί στην ανατροπή του Μακάριου.

1984 : Τρεις βόμβες σε ένα διήμερο στο υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo