Eνας παλαιστίνιος κρατούμενος-σύμβολο, ο αγωνιστής και μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ουαλίντ Ντακά, πέθανε στο σιωνιστικό Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ, όπου μεταφέρθηκε μόνο για να μην γραφτεί ότι πέθανε στη φυλακή. Πέθανε με αργό θάνατο, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Επιτροπή Κρατούμενων και Πρώην Κρατούμενων. Ο Ουαλίντ έπασχε από καρκίνο και το σιωνιστικό καθεστώς τού αρνήθηκε κάθε θεραπεία (μολονότι είχε ισραηλινή υπηκοότητα). Μετά δε τις 7 Οκτώβρη τον είχε θέσει σε απομόνωση, όπως όλους τους παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ο Ουαλίντ Ντακά γεννήθηκε στις 18 Ιούλη του 1961 στη Μπάκα Αλ-Γαρμπία, παλαιστινιακή πόλη εντός της σιωνιστικής οντότητας. Σπούδασε και πήρε μάστερ στις πολιτικές επιστήμες, ενώ μέσα στη φυλακή είχε αρχίσει διδακτορικές σπουδές. Συνελήφθη το 1986 και κατηγορήθηκε ότι διοικούσε μια μαχητική ομάδα του Λαϊκού Μετώπου, που απήγαγε και σκότωσε έναν σιωνιστή στρατιώτη το 1984. Καταδικάστηκε σε ισόβια, χωρίς να του επιτραπεί να «απολογηθεί». Η ποινή του μετατράπηκε αργότερα σε κάθειρξη 37 ετών.
Ομως η αποφυλάκισή του παρατεινόταν διαρκώς. Παρά την έκκληση της ισραηλινής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Ανταμίρ», να τον αποφυλακίσουν γιατί υπήρχε επείγον λόγος υγείας, η αποφυλάκιση του Ουαλίντ μετατέθηκε για το 2025. Ούτε η προσβολή του από καρκίνο του μυελού των οστών οδήγησε στην αποφυλάκισή του. Πέθανε χωρίς καμιά ιατρική βοήθεια, ύστερα από 38 χρόνια κάθειρξης που τον κατέστησαν έναν από τους πιο παλιούς παλαιστίνιους κρατούμενους, ο οποίος απολάμβανε το σεβασμό των συγκρατούμενών του και το σεβασμό ολόκληρης της παλαιστινιακής κοινωνίας. Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις μαρτυρούν την εξέχουσα θέση που κατείχε ο Ουαλίντ Νταχά.
Το 1999, ο Ουαλίντ παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Σανάα Σαλαμά. Κατάφερε να του επιτραπεί ο γάμος στη φυλακή και μάλιστα τραβήχτηκαν και φωτογραφίες.
Ποτέ όμως δεν του επετράπη να περάσει χρόνο με τη σύζυγό του. Σε μια ανοιχτή επιστολή που έστειλε από τη φυλακή το 2011, ο Ουαλίντ εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει ένα παιδί που θα είχε το όνομα Μιλάντ. Παρά την απαγόρευση και την επιτήρηση, το σπέρμα του Ουαλίντ βγήκε παράνομα από τη φυλακή και το 2020 το ζευγάρι απέκτησε τη Μιλάντ. Ο δεσμώτης νίκησε και σ’ αυτό το πεδίο τους δεσμοφύλακές του. «Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι τού είπαν ότι δε θα τον αφήσουν να αποκτήσει ένα παιδί, αλλά τους νίκησε και έχουμε τη Μιλάντ» είπε στο Αλ-Τζαζίρα η σύζυγός του.
Η βαναυσότητα της σύλληψης ενός Παλαιστίνιου από σιωναζιστές ασφαλίτες δεν είναι είδηση. Δείτε, όμως, το μίσος στη μούρη μιας μπατσίνας που τραβούσε τη σύλληψη με το κινητό της για να έχει σουβενίρ από μια επιχείρηση προσβολής νεκρού.
Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων ανακοίνωσε:
Με το μαρτύριο του ηγέτη κρατούμενου Walid Daqqah χθες, ο αριθμός των μαρτύρων του κινήματος των κρατούμενων μέσα στις κατοχικές φυλακές από τις 7 Οκτώβρη, λόγω βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και ασιτίας, πέραν της ιατρικής αμέλειας, ανήλθε σε 14 μάρτυρες. Αυτοί είναι:
– Ο μάρτυρας Omar Daraghmeh από την Tubas
– Ο μάρτυρας Arafat Hamdan από τη Ραμάλα
– Ο μάρτυρας Majed Zaqoul από τη Γάζα
– Μάρτυρας του οποίου η ταυτότητα είναι άγνωστη
– Ο μάρτυρας Abdulrahman Mer’i από το Salfit
– Ο μάρτυρας Thaer Abu Asab από την Qalqilya
– Ο μάρτυρας Abdulrahman Al-Bahsh από τη Nablus
– Ο μάρτυρας Muhammed Al-Sabar από το Αλ-Χαλίλ
– Ο μάρτυρας Khaled Al-Shaweesh από την Tubas
– Ο μάρτυρας Izz El-Din Al-Banna από τη Γάζα
– Ο μάρτυρας Asif Al-Rifai από τη Ραμάλα
– Ο μάρτυρας Ahmed Qudeih από τη Γάζα
– Ο μάρτυρας Juma’ Abu Ghneima από το Bir Al Sabi’
– Ο μάρτυρας Walid Daqqah από την Baqa Al-Gharbiya