Υπάρχουν κάποιες ειδήσεις που περνούν στα ψιλά, ως δευτερεύουσας σημασίας, όμως κάτω από την επιφάνειά τους κρύβουν σημαντικότερα «μυστικά». Μια τέτοια είδηση, την εβδομάδα που μας πέρασε, ήρθε να επιβεβαιώσει το ότι οι ιμπεριαλιστές της Δύσης κάθε άλλο παρά ενωμένοι είναι στη διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνήλθε μέσα στην εβδομάδα στην Πράγα και ένα από τα θέματα που είχε στην ατζέντα του ήταν η πρόταση των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, δηλαδή των φανατικά αντι-ρωσικών καθεστώτων που παίρνουν γραμμή κατευθείαν από την Ουάσιγκτον, για επιβολή γενικής απαγόρευσης της εισόδου ρώσων τουριστών ή επισκεπτών στην ΕΕ.
Γερμανία και Γαλλία, επέδωσαν στα υπουργεία Εξωτερικών των υπόλοιπων 25 κρατών μελών της ΕΕ έγγραφο που έφερε τις υπογραφές της Αναλένας Μπέρμποκ και της Κατρίν Κολονά και περιλάμβανε την κοινή θέση των δύο ιμπεριαλιστικών χωρών πάνω στο ζήτημα. Ο γερμανογαλλικός άξονας εμφανίστηκε ως τέτοιος για να βάλει φρένο στα καθεστώτα που ζητούσαν παραπέρα όξυνση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.
Το γερμανογαλλικό έγγραφο αναγνώριζε την ανάγκη να μελετώνται προσεκτικά οι αιτήσεις για χορήγηση βίζας σε ρώσους πολίτες, προκειμένου να αποτρέπονται κίνδυνοι για την ασφάλεια, όμως αντιτασσόταν κατηγορηματικά στην πρόταση για γενική απαγόρευση στη χορήγηση βίζας σε ρώσους πολίτες.
Την επιχειρηματολογία που ανέπτυσσε το γερμανογαλλικό έγγραφο την λες και… φτύσιμο, καθώς επικαλούνταν «τη μεταμορφωτική δύναμη της εμπειρίας της ζωής σε δημοκρατικά συστήματα από πρώτο χέρι», που βιώνουν οι ρώσοι τουρίστες! «Οι πολιτικές μας για τις βίζες πρέπει να το αντανακλούν αυτό και να επιτρέπουν διαπροσωπικές επαφές στην ΕΕ στους Ρώσους που δεν συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση» έγραφαν η Μπέρμποκ και η Κολονά στους/στις ομολόγους τους!
Με απλά λόγια, θα ταξιδέψουν οι Ρώσοι στις χώρες της ΕΕ, θα «ψηθούν» και θα γίνουν… αντιπουτινικοί. Ούτε σε παιδιά του νηπιαγωγείου δεν το λες αυτό, αλλά ο γερμανογαλλικός άξονας το είπε στις χώρες του αμερικανοκίνητου μπλοκ, εννοώντας ότι πρέπει να το βουλώσουν γιατί στην ΕΕ δεν κάνουν κουμάντο οι Αμερικάνοι.
Το γερμανογαλλικό έγγραφο τόνιζε ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το ισχύον νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει σε φοιτητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επαγγελματίες να εισέρχονται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζουν πολιτικό διωγμό στη Ρωσία ή όχι, γιατί δεν πρέπει να αποξενωθούν οι μελλοντικές γενιές Ρώσων από την Ευρώπη. Στο «διά ταύτα», ο γερμανογαλλικός άξονας κατέληγε ότι «πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων».
Περιττεύει να πούμε ότι εκείνο που επιδιώκει ο γερμανογαλλικός άξονας είναι να μην διασαλευτούν περαιτέρω οι σχέσεις του με το ρωσικό καθεστώς. Και βέβαια, το Συμβούλιο αποφάσισε να εφαρμόσει τους… «έξυπνους τρόπους» των γερμανών και γάλλων ιμπεριαλιστών.
Ο αξιοθρήνητος Ζοζέπ Μπορέλ, αυτό το delivery boy της ΕΕ, εμφανίστηκε στο Τwitter και έγραψε: «Παρατηρούμε σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη. Αυτό συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ -Ρωσίας». Σε απλά ελληνικά, δεν καταργήθηκε η βίζα για τους ρώσους πολίτες, αλλά το προνομιακό καθεστώς βάσει του οποίου η απόκτηση βίζας ήταν γι’ αυτούς μια τυπική υπόθεση. Υποτίθεται πως πλέον θα γίνεται έλεγχος, για να διαπιστώνεται αν ο ρώσος πολίτης που ζητά βίζα είναι… απλός πολίτης ή είναι κάποιος… ρώσος «ολιγάρχης» που δεν άντεξε άλλο τη στέρηση και θέλει να πάει στο Μιλάνο για ν’ αγοράσει Prada!
Μιλάμε για κανονικό καραγκιοζιλίκι. Αντί για την πλήρη απαγόρευση, που πρότεινε το αντι-ρωσικό μέτωπο της Βαλτικής και στην οποία συνηγόρησαν Φινλανδία και Σουηδία, έχουμε επιστροφή σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, η εφαρμογή της οποίας είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία κάθε κράτους μέλους. Να σημειωθεί ακόμη ότι η αναιτιολόγητη άρνηση χορήγησης βίζας σε ρώσο πολίτη απαγορεύεται. Η άρνηση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, που είχε κληθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και περίμενε ν’ ανακοινώσει τα «καλά νέα», πήρε μια κρυάδα που τη μοιράστηκε με τον Ζελένσκι. Γιατί κατάλαβαν καλά πως πίσω από την κινητοποίηση του γερμανογαλλικού άξονα για ένα δευτερεύουν ζήτημα, κρύβεται η σταθερή απόφαση των δυο βασικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ να μην ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου από τον οποίο μόνο χάνουν.
Φυσικά, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο δεν μπορούν να φύγουν από το ΝΑΤΟ, ούτε μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στους Αμερικανούς. Οπου μπορούν, όμως, βάζουν φρένο. Πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως απαίτησε ο Πούτιν. Διακηρύσσουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς που να φτάνουν τις ρωσικές πόλεις. Υπονόμευσαν τα διάφορα πακέτα κυρώσεων που έχουν αποφασίσει. Ασκησαν πίεση ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με παράλληλη εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων. Τώρα ακύρωσαν την προσπάθεια απαγόρευσης της χορήγησης βίζας σε ρώσους πολίτες.
Και ψάχνουν να βρουν τρόπο για να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς έχουν χάσει κατά κράτος. Ο Πούτιν παίζει μαζί τους όπως η γάτα με το ποντίκι, τους υποβάλλει στο μαρτύριο της σταγόνας, δεν τους επέτρεψε να δημιουργήσουν αποθέματα και ο χειμώνας πλησιάζει.
Η κατά μέτωπον επίθεση του Σαρλ Μισέλ στην Κομισιόν της Ούρσουλα(ς), σε συνέντευξή του στη βελγική «Le Soir», κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ο Μισέλ (ο άνθρωπος των Γαλλογερμανών στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) κατηγορεί την Κομισιόν (δηλαδή την Φον ντερ Λάιεν) για ανικανότητα στη διαχείριση του ράλι των τιμών στην ενέργεια. «Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημειώνει ο Μισέλ, θυμίζοντας τις συνόδους κορυφής τον Μάρτη, τον Μάη και τον Ιούνη, που ομόφωνα κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα. «Επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα. Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση να κληθεί η Κομισιόν να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει. Και καταλήγει: «Υπάρχει η αίσθηση ότι η Κομισιόν έχασε χρόνο. Και αυτό είναι ατυχές»!
Οταν ρωτήθηκε μήπως η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικές δυσκολίες, ήταν κατηγορηματικός: «Οι τεχνικές δυσκολίες είναι η καθημερινότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο. Σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου πολλαπλασιασμένες επί δέκα ή δώδεκα, το σύστημα έχει εκτροχιαστεί. Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται. Και οι εταιρίες έχουν υπερμεγέθη κέρδη. Πριν από το καλοκαίρι, σε μια συγκεκριμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ήταν ζωντανή η ιδέα ότι τελικά δεν ήταν τόσο άσχημα. Επειδή αυτές οι εταιρίες πιθανότατα θα επανεπενδύσουν μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για μια ψυχική κατάσταση αποκομμένη από τις πολιτικές και δημοκρατικές πραγματικότητες. Νομίζω ότι τον Σεπτέμβρη οι υπουργοί πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική δημοκρατική δυναμική στο μυαλό όλων».
Μακρόν και Σολτς βάζουν την Φον ντερ Λάιεν στη γωνία και τη σφυροκοπούν, με πυγμάχο τον Μισέλ. Ως γνωστόν, η Φον ντερ Λάιεν συμπεριφέρεται τους τελευταίους μήνες λες και είναι υπουργός του Μπάιντεν. Αυτό το ζήτημα έχει «πολύ ψωμί» ακόμα. Το θίγουμε εντελώς επιγραμματικά και θα επανέλθουμε ανάλογα με τις εξελίξεις.