O Mακρόν κάλεσε χτες στο Ελιζέ τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων για μια πρώτη διαβούλευση με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που προέκυψε μετά το γκρέμισμα (με πρόταση μομφής) της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Δεν τους κάλεσε, όμως, όλους. Απέκλεισε τη Λεπέν και τον Μελανσόν.
Ποιοι πήγαν; Εκπρόσωποι του κόμματος του Μακρόν, της Δεξιάς, του Κέντρου, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των «Κομμουνιστών». Καλά, τα τρία τελευταία κόμματα δε συμμετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο μαζί με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν; Δεν έχουν ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία μάλιστα κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ; Ετσι είναι, αλλά τα τρία κόμματα αγνόησαν τη μη πρόσκληση του τέταρτου εταίρου και πήγαν στη σύσκεψη, σηματοδοτώντας το επί της ουσίας τέλος του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Οχι μόνο πήγαν στη σύσκεψη του Μακρόν, αλλά έκαναν και προτάσεις άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου. Μπήκαν σε παζάρι με τον Μακρόν, το οποίο δεν κατέληξε κάπου αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί. Αυτές οι δουλειές δε γίνονται με τη μία, θέλουν το χρόνο τους. Πρέπει να γίνει και το «μασάζ» στα μέλη και τους οπαδούς των κομμάτων, ώστε στο τέλος να ισχυρίζονται όλοι ότι είναι νικητές. Σημασία έχει να γίνει η αρχή και αυτή έγινε χτες.
Οι εκπρόσωποι των 3/4 του Νέου Λαϊκού Μετώπου κάλεσαν τον Μακρόν να διορίσει «έναν αριστερό πρωθυπουργό ανοιχτό στο συμβιβασμό» (συμβιβασμό με ποιον; Με τον Μακρόν, προφανώς). Ηταν, όμως, έτοιμοι και για άλλο συμβιβασμό. Πρότειναν στον Μακρόν να δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση ότι δε θα κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που επιτρέπει την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης και το πέρασμα νόμων με προεδρικά διατάγματα, και σε αντάλλαγμα αυτοί να δεσμευτούν ότι δε θα υπερψηφίσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
«Η μπάλα βρίσκεται πια στο γήπεδο του προέδρου», δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών. Η επικεφαλής των Πράσινων δήλωσε απογοητευμένη. Ο δε επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών δήλωσε πως θα ψηφίσει υπέρ πρότασης μομφής στην επόμενη κυβέρνηση μόνο αν περιλαμβάνει στελέχη της «Ανυπότακτης Γαλλίας».
Ο Μακρόν κατάφερε να κατασκευάσει «τα δύο άκρα», όπως τον βολεύει. Τώρα ξέρει πως «έχει στο χέρι» τα 3/4 του Νέου Λαϊκού Μετώπου που τρίζει πιο δυνατά απ’ όσο έτριζε η Νοτρ Νταμ ντε Παρί στη διάρκεια της πυρκαγιάς. «Ποιος νομίζει ότι μπορούν να κερδίσουν έστω και μια απλή θέση χωρίς εμάς;», δήλωσε ο Μελανσόν στους δημοσιογράφους στη Ρεντόν της βορειοδυτικής Γαλλίας όπου είχε πάει.
Ο Μακρόν, αν και είπε στους επικεφαλής των κομμάτων ότι θα διορίσει πρωθυπουργό τις επόμενες 48 ώρες, έβαλε το Γραφείο του να δηλώσει ότι την Τετάρτη (σήμερα) θα κατατεθεί ένας ειδικός νόμος προϋπολογισμού που θα επιτρέψει στο γαλλικό κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί. Πηγή της Εθνοσυνέλευσης είπε ότι ο νόμος θα συζητηθεί στις 16 Δεκέμβρη, ενώ τα περισσότερα κόμματα δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν επικαλούμενα την ανάγκη για σταθερότητα (πάνω απ’ όλα η σταθερότητα του γαλλικού ιμπεριαλισμού).
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο ειδικός αυτός νόμος θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να εισπράττει τους φόρους που είναι ήδη θεσπισμένοι, μέχρι να ψηφιστεί νέος κρατικός προϋπολογισμός από την Εθνοσυνέλευση. Επίσης το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να δανείζονται από τις «αγορές» για να αποφύγουν οποιαδήποτε στάση πληρωμών.
Εμμεσα, ο Μακρόν αναγνώρισε ότι η διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης για μια νέα κυβέρνηση θα είναι αργή. Και δε θέλει να εκβιάσει για δεύτερη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έκανε παρέα με τον Μπαρνιέ και την πάτησαν. Μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό, όμως δε θα περάσει κρατικό προϋπολογισμό με προεδρικό διάταγμα και θα συνεχίσει το παζάρι με το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, η οποία -όσο συνεχίζεται το παζάρι- δε θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά της νέας κυβέρνησης.
Και ο Μελανσόν θα είναι στριμωγμένος στη γωνία, απομονωμένος από τους συμμάχους του, χωρίς να μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. Αυτή θα είναι προνόμιο της Λεπέν. Η Λεπέν μόνη της δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Αν ο Μελανσόν συμφωνήσει με μια πρόταση μομφής που θα υποβάλει η Ακροδεξιά, θα πέσουν όλοι να τον σκίσουν.
Οσοι έσπευσαν να χαρούν για τη «μεγάλη νίκη της Αριστεράς» στις γαλλικές εκλογές του περασμένου Ιούλη ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αν και μάλλον είναι αθεράπευτοι, γιατί τους έχει ναρκώσει ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός.