Ενα μήνα προτού συμπληρώσει το 80 χρόνια της (γεννήθηκε στις 9 Απρίλη του 1944), η Λέιλα Χάλεντ, ένας θρύλος της Παλαιστινιακής Αντίστασης, απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα απ’ αφορμή της Διεθνή Μέρα της Γυναίκας. Και ναι, δεν μιλάει ως γυναίκα, αλλά ως Παλαιστίνια. Δεν απευθύνεται στις γυναίκες, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.
Σ’ αυτό παραμένει συνεπέστατη. «Εκπροσωπώ τους Παλαιστίνιους, όχι τις γυναίκες» έχει πει πριν από πολλά χρόνια, όταν προσπαθούσε να σπάσει το στερεότυπο της «πανέμορφης αεροπειρατίνας» στο οποίο προσπαθούσε να την τυλίξει το μιντιακό σύστημα. Και άλλη φορά είχε πει: «Το γυναικείο ζήτημα είναι μέρος του αγώνα μας, αλλά όχι το μόνο μέρος. Επανάσταση πρέπει επίσης να σημαίνει ζωή, κάθε όψη της ζωής. Με ρωτάτΕ αν είμαι πρώτα Παλαιστίνια ή πρώτα γυναίκα. Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Είμαι γυναίκα και Παλαιστίνια ταυτόχρονα». Κι άλλη φορά έχει πει: «Εμαθα ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι μαχήτρια, μαχήτρια της ελευθερίας, πολιτική αγωνίστρια και ότι μπορεί να ερωτευθεί και να την ερωτευθούν, μπορεί να παντρευτεί, να έχει παιδιά, να είναι μάνα».
Το μήνυμα της Λέιλα Χάλεντ:
Προς όλο τον κόσμο. Σας καλώ να κλιμακώσετε τον αγώνα ενάντια στο κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του, ιδιαίτερα τους αποικιοκράτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν το Ισραήλ με όλα τα όπλα, και με οτιδήποτε χρειάζεται για την υποστήριξη του Ισραήλ που επιτίθεται στο λαό μας εδώ και πέντε μήνες. Σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες και γκρεμίζουν σπίτια πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων που ζουν μέσα. Μέχρι τώρα υπάρχουν 30.000 μάρτυρες από το λαό μας και πάνω από 60.000 τραυματίες. Μπορείτε να φανταστείτε αυτή την τρομοκρατική επίθεση από το Ισραήλ, κράτος διαβόητο για το ότι είναι ναζιστικό…
Ηρθαν εδώ στην περιοχή μας και κατέλαβαν την Παλαιστίνη. Ως τώρα, το Ισραήλ δεν υπακούει στο διεθνές δίκαιο, επειδή το Ισραήλ θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Τώρα είναι η στιγμή να κατηγορηθεί το Ισραήλ και να παρουσιαστεί μπροστά στο Διεθνές Δικαστήριο. Τώρα είναι ώρα να εκφράσετε τη γνώμη σας και να εκφράσετε τη στάση σας σε αλληλεγγύη με τους καταπιεσμένους στη Γάζα, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, και στη Δυτική Οχθη, για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ που δε δίνει δεκάρα για να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις ενάντια στο λαό μας. Προσπαθούν να σκοτώσουν όλες τις γενιές, όχι μόνο μία.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο λαός μας στέκεται ακλόνητος απέναντι σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση ενάντιά του στη Γάζα. Και επίσης στη Δυτική Οχθη, σκοτώνουν κόσμο στους δρόμους, συλλαμβάνουν ανθρώπους εκεί. Γι’ αυτό σας καλώ να βγείτε στους δρόμους, όπως έχετε κάνει στο παρελθόν, και να συνεχίσετε να το κάνετε όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος ενάντια στο λαό μας.
Γνωρίζουμε πως οι Αμερικανοί, ο Μπάιντεν προσωπικά ηγείται αυτού του πολέμου ενάντια στο λαό μας. Γνωρίζουμε πως οι Αμερικανοί και όλες οι αμερικανικές ηγεσίες εδώ και πολύ καιρό ασκούν την ίδια πολιτική, δηλαδή να καταπιέζουν τους λαούς του κόσμου. Αυτή τη φορά ήταν ενάντια στην κατάπαυση του πυρός. Οπότε, ο λαός μας χρειάζεται την αλληλεγγύη σας και εκτιμούμε ιδιαίτερα όλους τους λαούς που βγήκαν στους δρόμους οπουδήποτε στον κόσμο, είναι υποστηρικτές του λαού μας. Αυτό θα του δώσει δύναμη να συνεχίσει μέχρι τη νίκη.
Αυτός είναι ο πόλεμος που κάνουμε τώρα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και το λαό μας και τη γη μας. Σας καλώ, γράψτε επιστολές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πείτε τους πως αυτό είναι γενοκτονία, αυτό είναι εθνοκάθαρση και πως το Ισραήλ πρέπει να κατηγορηθεί για τις πράξεις του και για την απαίσια και τρομοκρατική του επίθεση ενάντια στο λαό μας. Σας ευχαριστώ πολύ.
Η διάσημη φωτογραφία της 25χρονης Λέιλα Χάλεντ, που τράβηξε ο Εντι Ανταμς, μετά την επιτυχημένη αεροπειρατεία στo Boeing 707 της πτήσης TWA 840 από τη Ρώμη προς το Τελ Αβίβ (29 Αυγούστου του 1969).
Η Λέιλα Χάλεντ ήταν μέλος του «Κομάντο Τσε Γκεβάρα» του Λαϊκού Μετώπου, που κατέλαβε το αεροπλάνο. Μάλιστα, απαίτησε από τον πιλότο να περάσει πάνω από τη Χάιφα, για να δει τον τόπο όπου γεννήθηκε. Εκείνο που τράβηξε την προσοχή περισσότερο και από το Καλάσνικοφ που κρατούσε ήταν το αυτοσχέδιο δαχτυλίδι που φορούσε. Οπως αποκάλυψε αργότερα η ίδια, είχε κρατήσει τον κρίκο από την περόνη της πρώτης χειροβομβίδας που πέταξε κατά την εκπαίδευσή της και απλώς την πέρασε από μια σφαίρα και τα έκανε δαχτυλίδι.
Οι φωτογραφίες του Ανταμς (ενός από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής, που έχει απαθανατίσει και το βρόμικο πόλεμο των συμπατριωτών του Αμερικανών στο Βιετνάμ) έκαναν το γύρο του κόσμου. Η Λέιλα έγινε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα για τους ιμπεριαλιστές και τους σιωνιστές και την ίδια στιγμή ίνδαλμα για τη ριζοσπαστική και επαναστατική νεολαία σε όλο τον κόσμο.
Η ίδια δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτά. Δεν ήθελε να γίνει ίνδαλμα αλλά να συνεχίσει να αγωνίζεται για την Παλαιστινιακή Υπόθεση. Προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει σε νέα αεροπειρατεία άλλαξε το πρόσωπό της. Εκανε έξι πλαστικές επεμβάσεις στη μύτη και το πηγούνι της και ένα χρόνο μετά, στις 6 Σεπτέμβρη του 1970, μπήκε με αλλαγμένο πρόσωπο στην πτήση El-Al 219 από το Αμστερνταμ προς τη Νέα Υόρκη. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν. Ο συμμαχητής της Πάτρικ Αργουέλο (Νικαραγουανός με αμερικάνικη υπηκοότητα) έπεσε νεκρός με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη. Τη Λέιλα δεν την πυροβόλησαν, επειδή κρατούσε τις χειροβομβίδες και τις είχε απασφαλίσει. Ο πιλότος γύρισε το αεροπλάνο και το προσγείωσε στο Χίθροου του Λονδίνου. Η Λέιλα συνελήφθη. Αλλά λίγο προτού συμπληρωθεί μήνας απελευθερώθηκε, καθώς το ΛΜΑΠ την αντάλλαξε με δυτικούς αιχμάλωτους;.
Στη Δαμασκό, μετά την απελευθέρωσή της από τα βρετανικά κελιά (1970).