Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
  • Ο πατέρας του Ιντάν Αλεξάντερ επιβεβαιώνει τον Αμπού Ομπάιντα
  • Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι της βίαιης αστυνομικής καταστολής στα Σεπόλια, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο το 2020
  • Ευτυχώς που υπάρχει ο Πέτσας…
  • Δανία: Απέκλεισαν το αρχηγείο της Maersk που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Για την κατάρρευση μιας «fair trade» κινέζικης καπιταλιστικής επιχείρησης
Διεθνή Επιλεγμένα Θέματα Οικονομία

Για την κατάρρευση μιας «fair trade» κινέζικης καπιταλιστικής επιχείρησης

Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Σεπ 2021, 19:38
Κινητοποίηση εργαζομένων έξω από κτίριο της Εβεργκραντ στις 9 Σεπτέμβρη. Απαιτούν τα δεδουλευμένα τους.

O δεύτερος μεγαλύτερος κολοσσός του Real Estate στην Κίνα, ο μονοπωλιακός χρηματιστικός κολοσσός της Εβεργκραντ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τα αφεντικά της μέχρι τελευταία στιγμή διαβεβαίωναν ότι η εταιρία δεν θα κατατεμαχιστεί, ούτε θα πωληθεί, λόγω του συσσωρευμένου χρέους της που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια (100 σε καθαρά συσσωρευμένα χρέη και 200 σε μελλοντικές οφειλές τόκων που είναι αμφίβολο αν μπορεί να καταβάλει), και ότι θα κατορθώσει μετά από πωλήσεις μετοχών και ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της να εξασφαλίσει ρευστό για να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της που σωρεύονται απειλητικά μέχρι τις 21 Σεπτέμβρη. Αν η εταιρία δεν βρει ρευστό ως τότε, πτωχεύει.

Η πολυμετοχική έδρα της μητρικής του κολοσσού της Εβεργκραντ είναι στα νησιά Κέιμαν, παρότι ταϊζόταν μια χαρά από το κινεζικό κράτος με άφθονη χρηματοδότηση. Οι κινέζοι «κομμουνιστές» ηγέτες μια χαρά αφήνουν τους καπιταλιστικούς ομίλους να φοροδιαφεύγουν σε βάρος του κινεζικού λαού. (από ανακοίνωση της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ).

Η πτώχευσή της θα επηρεάσει αμέσως τους πιστωτές της (τραπεζικά ιδρύματα της Κίνας, επενδυτές ξένους και ντόπιους σε ομόλογα που εξέδιδε για να δανείζεται χρήμα), τους πελάτες-αγοραστές της που εκτιμώνται σε πάνω από εκατομμύριο και βέβαια αρκετά εκατομμύρια εργαζομένων που δουλεύουν είτε στις κατασκευές είτε στα γραφεία της. Ηδη, έχουν αρχίσει συγκεντρώσεις, πορείες και δράσεις στη Κίνα απ’ όσους πλήττονται από αυτή την ιστορία. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες δεν μεταδίδονται από τα κινεζικά μέσα, αλλά έρχονται μέσα από το Διαδίκτυο, απ’ όσους συμμετέχουν στα γεγονότα ή όσους τα παρακολουθούν από τα γραφεία των εταιριών τους.

Η αξία των ομολόγων που έχει εκδώσει η εταιρία για να δανειστεί από τις αγορές έχει πέσει κατά 70% από την αρχή του χρόνου, σηματοδοτώντας αφενός την αδυναμία της να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις της για την καταβολή των οφειλών της στο άμεσο μέλλον, αφετέρου τη μείωση των πραγματικών κερδών της από τις πωλήσεις οικοπέδων σε συγκροτήματα πολυκατοικιών.

Ξένοι επενδυτές κατέχουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογά της συμβεβλημένα με εκδόσεις που αφορούν καταβολή τόκων σε δολάρια (dollar-denominated bonds). Η Εβεργκραντ εμφανίζει άμεσα να απασχολεί 200.000 μισθωτούς και έμμεσα στις δραστηριότητές της να οφείλονται 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Κίνα. Εδώ και καιρό η εταιρία δεν καταβάλλει μισθούς, προφανώς λέγοντας παραμύθια στους εργαζόμενούς της «να βάλουν πλάτη» για να βγουν «όλοι μαζί» από το σκόπελο.

Το κινέζικο κράτος, βέβαια, κάνει τα στραβά σε τέτοιες κατάφορες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και η πλειοψηφία των δυτικών ΜΜΕ που δεν το επισημαίνουν, γιατί τα δυτικά αφεντικά τους στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις της Κίνας μια χαρά βολεύονται από το κινέζικο κράτος όταν χρωστάνε κι αυτά με τη σειρά τους στους κινέζους εργαζόμενους δεδουλευμένα. Αν πραγματοποιηθεί απεργία ή πορεία, συνήθως εμφανίζεται η αστυνομία και ο στρατός να καθαρίσουν.

Πορεία στις 13 Σεπτέμβρη στη Κίνα.
Στις 9 Σεπτέμβρη, εργαζόμενοι της εταιρίας άρχισαν κινητοποιήσεις απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. Στις 14 Σεπτέμβρη, η διοίκηση της Εβεργκραντ εξέδωσε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στην οποία αποκάλυπτε ότι διόρισε συμβούλους «για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου, την αξιολόγηση της ρευστότητας του ομίλου και τη διερεύνηση όλων των εφικτών λύσεων για να διευκολύνει το τρέχον ζήτημα ρευστότητας». Την ίδια μέρα, οι μετοχές της έκλεισαν με 12% πτώση.
Φωτογραφίες από βίντεο που αποδίδεται σε κατάληψη στα γραφεία του CEO της Εβεργκραντ Xu Jiayin στις 15 Σεπτέμβρη.

Η υπόθεση Εβεργκραντ δεν είναι μόνο ένα επεισόδιο σε τμήμα των επενδύσεων του κινεζικού κεφαλαίου που συνεχώς διογκώνεται σε μη παραγωγικές επενδύσεις, όχι μόνο στον εμπορικό τομέα, αλλά και στον καθαυτό παρασιτικό τομέα της οικονομίας (χρηματιστήριο, Real Estate), από τον οποίο οι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας αντλούν τεράστια κέρδη με κερδοσκοπία. Πίσω απ’ αυτή την ιστορία, κρύβεται ένα άλλο γεγονός που όλοι οι απολογητές του ιμπεριαλισμού, τα οικονομικά παπαγαλάκια των εταιριών στα δυτικά και κινέζικα μίντια κρύβουν επιμελώς. Τα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στη βιομηχανική παραγωγή και στην ίδια την εξαγωγή κεφαλαίου στενεύουν εδώ και καιρό για τον κινέζικο ιμπεριαλισμό. Θα αναφερθούμε σε αυτό το σημαντικό γεγονός εκτενώς, σε επόμενο σημείωμα.

Οι κινέζοι δισεκατομμυριούχοι αναζητούν υψηλές κεφαλαιακές αποδόσεις για τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, που έχουν σχηματιστεί εδώ και μια δεκαετία στη βιομηχανία, και αναπόφευκτα καταφεύγουν σε παρασιτικές επενδύσεις που διογκώνονται. Η διόγκωση του παρασιτισμού είναι αναπόφευκτο φαινόμενο για τον μονοπωλιακό καπιταλισμό, όπως έχει περιγράψει θαυμάσια ο Λένιν στο έργο του «Ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» (Eνότητα VIII: Oπαρασιτισμός και το σάπισμα του καπιταλισμού). Αυτό που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες από τη δεκαετία του ‘80, τώρα αρχίζει να συμβαίνει και στην Κίνα.

O κινέζικος ιμπεριαλισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική πρόκληση: να αντιμετωπίσει υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που πλέον δεν αποφέρουν κέρδη και δεν μπορούν να πληρώνουν τα χρέη τους. Η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου από τον κατατεμαχισμό των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, η εκτίναξη της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών, η καταστροφή κεφαλαίου και εμπορευμάτων θα είναι μονόδρομος. Το ζητούμενο είναι αν οι ενέργειες του κινεζικού κράτους, με τη βασικότερη: άμεση διοχέτευση κονδυλίων από τον κρατικό κορβανά στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή στις τράπεζες που τις έχουν δανείσει, πάντα σε βάρος του βασικού φορολογικού υποζυγίου, δηλαδή των κινέζων εργαζόμενων, θα καταφέρουν να αποσοβήσουν μια ισχυρή οικονομική κρίση στο κλάδο της στέγασης και των κατασκευών που ήδη σοβεί. Δεν είναι μόνο η Eβεργκραντ που δεν μπορεί να καταβάλει τις οφειλές της. Η Εβερκραντ είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Αν δεν συμβεί αυτό, η στεγαστική κρίση θα έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη οικονομία, πυροδοτώντας μια καθαρή κρίση υπερσυσσώρευσης. Θυμίζουμε ότι η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 στις ΗΠΑ και μετατράπηκε σε διεθνή κρίση του καπιταλισμού ξεκίνησε από την μη καταβολή των τόκων των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, πράγμα που έγινε εμφανές μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, του χρηματιστικού κολοσσού των ΗΠΑ που πωλούσε χρηματιστηριακά προϊόντα συμβεβλημένα με αποδόσεις σε στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου.

H Εβεργκραντ πωλούσε πακέτα οικοπέδων, ανέγερσης συγκροτημάτων πολυκατοικιών, κτιρίων εταιριών. Οι αγοραστές-πελάτες προπλήρωναν την Εβεργρκαντ, πριν από την ολοκλήρωση της ανέγερσης των οικοδομών. Η εταιρία αναλάμβανε να βρει τους εργολάβους για τη ανέγερση και να τους πληρώσει στη διάρκεια και στο τέλος της ανέγερσης. Κέρδιζε από την τεράστια διαφορά, όχι ανάμεσα στο προκαταβεβλημένο κεφάλαιό της και την αξία της παραγωγής της οικοδομής, αλλά στην ίδια τη γαιοπρόσοδο (διαφορική και μονοπωλιακή) που διογκώνεται λόγω της ταχείας εκβιομηχάνισης στην Κίνα.

Οι κινεζικές τράπεζες παρείχαν δάνεια στους αγοραστές-πελάτες της Εβεργκραντ. Στην περίπτωση που η Εβεργκραντ δεν μπορούσε να πληρώσει τους εργολάβους, τότε ήταν υπεύθυνη έναντι των αγοραστών της και έπρεπε να πληρώσει τη ζημιά. Αντιστοίχως, στην περίπτωση που ο τελικός αγοραστής δεν μπορούσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου στις τράπεζες, τότε η Εβεργκραντ επαναγόραζε το ακίνητο, προεξοφλώντας την υποθήκη έναντι των δανειστών-τραπεζών του πελάτη-αγοραστή της. Η ίδια η Εβεργκραντ εγγυόταν τα στεγαστικά δάνεια των πελατών της.

Οι κινεζικές τράπεζες, βέβαια, παρείχαν και δάνεια στην ίδια την Εβεργκραντ για να συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Το κινεζικό κράτος αρκετές φορές στο παρελθόν εγγυήθηκε τα δάνεια της Εβεργκραντ, όπως βέβαια έκανε και για άλλες επιχειρήσεις, εκτινάσσοντας την τελευταία δεκαετία το κρατικό χρέος της Κίνας, που μεγάλο κομμάτι του είναι χρέος εταιριών. Η Εβεργκραντ ακολουθούσε τη κοινή πρακτική που ακολουθούσαν και ακολουθούν όλες οι εταιρίες του κλάδου. Το ρίσκο ήταν και είναι μεγάλο, αλλά τα κέρδη είναι τεράστια από την κερδοσκοπία στην αγοραπωλησία της γης με ανέγερση οικοδομών, γιατί η τιμή της γης έχει εκτοξευτεί στις βιομηχανικές ζώνες της Κίνας. Ο κλάδος του Real Estate φέρεται, σύμφωνα με διάφορες δυτικές πηγές, να αποτελεί το 15%-20% του κινεζικού ΑΕΠ.

Η εκτόξευση στις τιμές της γης δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της ζήτησης οικοπέδων από μια ανερχόμενη «μεσαία τάξη», όπως διαδίδουν οι «ντροπαλοί» απολογητές του καπιταλισμού. Οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της διαφορικής και μονοπωλιακής γαιοπροσόδου, λόγω της ταχείας εκβιομηχάνισης στις παράλιες βιομηχανικές ζώνες της Κίνας (π.χ. της επαρχίας Γκουαγκντόνγκ στο Νότο και της Σαγκάης ανατολικά) και στις βιομηχανικές ζώνες που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν στην κεντρική Κίνα.

Την υπεραξία των εργατών στη βιομηχανία καρπώνεται το σύνολο των κεφαλαιοκρατών: βιομήχανοι, έμποροι, τραπεζίτες, γαιοκτήμονες. Οι βιομήχανοι καρπώνονται το βιομηχανικό κέρδος, οι έμποροι το εμπορικό ως υπηρεσία των πρώτων στη διανομή των βιομηχανικών εμπορευμάτων, οι τράπεζες τον τόκο, που το ύψος του εξαρτάται από τη ζήτηση σε χρήμα στην αγορά, και τέλος οι γαιοκτήμονες τη γαιοπρόσοδο (απόλυτη και διαφορική) για τη γη που κατέχουν και νοικιάζουν, πέρα από επενδύσεις της βιομηχανίας, για έργα, δρόμους, σιδηροδρόμους, τραμ, μετρό και για σπίτια και οικοδομές. Κατά τη συγκρότηση του μονοπωλιακού καπιταλισμού στην Κίνα, η γη στις βιομηχανικές ζώνες άρχισε να μεταβιβάζεται στην κατοχή μεγάλων κινεζικών τραπεζών που δάνειζαν για κατοικίες και αγορά οικοπέδων. Η Εβεργκραντ φέρεται να έχει στην κατοχή της εκτάσεις 45.800 στρεμμάτων οικοδομήσιμης γης μέσα σε βιομηχανικές πόλεις της Κίνας.

Η γη δεν αυξάνεται απεριόριστα. Οσοι την κατέχουν και τη δανείζουν εξασφαλίζουν ένα έξτρα κέρδος πάνω από το μέσο κέρδος, εκμεταλλευόμενοι σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα της τοποθεσίας της γης (π.χ. κοντά σε μετρό, σιδηρόδρομο, λιμάνι, βιομηχανία) έναντι της λιγότερο αξιοποιημένης (σε κάποιο αδιάφορο προάστιο). Το ύψος της διαφορικής γαιοπροσόδου εξαρτάται από τις αξίες που έχουν ήδη μεταβιβαστεί στη γη από την εκβιομηχάνιση. Με τη διόγκωση του πληθυσμού των πόλεων και τη στενότητα της κατοικίας που προκύπτει, εκτός από την απόλυτη και διαφορική γαιοπρόσοδο, οι ιδιοκτήτες γης εισπράττουν και τη μονοπωλιακή γαιοπρόσοδο, φουσκώνοντας τη συνολική γαιπρόσοδο.

Στο τρίτο τόμο του «Κεφαλαίου», στο κεφ. 46 (σελ. 951), στην ενότητα «Πρόσοδος από οικόπεδα. Πρόσοδος από ορυχεία» (Σύχρονη Εποχή 1978), ο Μαρξ γράφει (οι επισημάνσεις δικές μας):

«Την πρόσοδο από τις οικοδομές δεν την ανεβάζει υποχρεωτικά μόνο η αύξηση του πληθυσμού, επομένως και η αυξανόμενη ανάγκη κατοικιών, αλλά και η ανάπτυξη του πάγιου κεφαλαίου που, είτε ενσωματώνεται στη γη, είτε ρίχνει ρίζες σ’ αυτήν, στηρίζεται πάνω της, όπως όλες οι βιομηχανικές οικοδομές, οι σιδηρόδρομοι, τα εμπορικά καταστήματα, τα χτίρια των εργοστασίων, τα ναυπηγεία κτλ…».

Στη συνέχεια, ο Μαρξ παραθέτει την κατάθεση ενός κερδοσκόπου επιχειρηματία οικοδομών στο Λονδίνο, «για το πώς σε γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις, ιδίως, εκεί που το χτίσιμο των σπιτιών γίνεται με εργοστασιακό τρόπο, λ.χ. στο Λονδίνο, καθεαυτό βασικό αντικείμενο της κερδοσκοπίας στην ανέγερση κατοικιών αποτελεί η γαιοπρόσοδος και όχι το σπίτι». Την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Νομίζω ότι ο άνθρωπος που θέλει να προκόψει στον κόσμο είναι ζήτημα αν ελπίζει να προκόψει, διατηρώντας μια κανονική επιχείρηση (fair trade) … πρέπει κατ’ ανάγκην, εκτός από αυτήν, να χτίζει κερδοσκοπώντας, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, γιατί ο επιχειρηματίας βγάζει πολύ λίγο κέρδος από τις ίδιες τις οικοδομές, ενώ βγάζει το κύριο κέρδος από τις αυξημένες γαιοπρόσοδες. Νοικιάζει λ.χ. ένα κομμάτι γης και πληρώνει γι’ αυτήν 300 λιρ. στ. νοίκι το χρόνο. Αν τώρα ανεγείρει σ’ αυτό το κομμάτι γης τη σωστή κατηγορία σπιτιών σύμφωνα με ένα επιμελώς καταστρωμένο σχέδιο οικοδόμησης, μπορεί να κατορθώσει να αυξήσει τις 300 λιρ. στ. σε 400 ή 450 λιρ. στ. το χρόνο, και το κέρδος του θα συνίστατο μάλλον στην αυξημένη κατά 100 ή 150 λιρ. στ. γαιοπρόσοδο το χρόνο, παρά στο κέρδος από τις οικοδομές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι γενικά ζήτημα αν το παίρνει υπόψη του».

Με την αναφορά του Μαρξ κλείνουμε αυτό το σημείωμα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα και να κάνουμε τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις.

Εκτύπωση 🖨
ΕΒΕΡΓΚΡΑΝΤ ΚΙΝΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροTα γκεσέμια του νεοναζισμού Γρέγος και Αποστόλου ζητούν να αποφυλακιστούν

Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 20 Σεπτέμβρη

Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

Σχετικά Αρθρα

Ο πατέρας του Ιντάν Αλεξάντερ επιβεβαιώνει τον Αμπού Ομπάιντα

Διεθνή 23 Μάι 2025, 20:36

Δανία: Απέκλεισαν το αρχηγείο της Maersk που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

Διεθνή 23 Μάι 2025, 12:48

Τον στόχευσαν με πύραυλο, ενώ πήγαινε φαγητό στο σπίτι του!

Διεθνή 23 Μάι 2025, 09:53

Γάζα: Βοήθεια με το σταγονόμετρο, λεηλασίες από συμμορίες που συνεργάζονται με τους σιωναζιστές

Διεθνή 22 Μάι 2025, 21:34

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Η Γάζα θα παραμείνει νεκροταφείο για τους εισβολείς

Διεθνή 22 Μάι 2025, 11:35

Η προσπάθεια ιδεολογικής-πολιτικής χειραγώγησης των αμερικανικών πανεπιστημίων συνεχίζεται

Ο Τραμπ στοχοποιεί το Χάρβαρντ με πρόσχημα τον αντισημιτισμό και βάζει τέλος στις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή 21 Μάι 2025, 09:08
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Μάι 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Ο πατέρας του Ιντάν Αλεξάντερ επιβεβαιώνει τον Αμπού Ομπάιντα

23 Μάι 2025, 20:36
Καταστολή

Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι της βίαιης αστυνομικής καταστολής στα Σεπόλια, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο το 2020

Τη Δευτέρα στην Ευελπίδων η δίκη (ΙΔ' Μονομελές,κτίριο12)

23 Μάι 2025, 20:11
Κόντρες

Ευτυχώς που υπάρχει ο Πέτσας…

23 Μάι 2025, 14:34
Διεθνή

Δανία: Απέκλεισαν το αρχηγείο της Maersk που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

23 Μάι 2025, 12:48
Πολιτική

«Εγέρθητος» και εκτός φυλακής ο Καιάδας, συνεχίζει και εκτός Ελλάδας την εθνικοσοσιαλιστική προπαγάνδα

23 Μάι 2025, 12:02
Διεθνή

Τον στόχευσαν με πύραυλο, ενώ πήγαινε φαγητό στο σπίτι του!

23 Μάι 2025, 09:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Βοήθεια με το σταγονόμετρο, λεηλασίες από συμμορίες που συνεργάζονται με τους σιωναζιστές

22 Μάι 2025, 21:34
Κόντρες

Xαστούκια και κλωτσιές στους σιωνιστές

22 Μάι 2025, 18:50
Εργατικά

Ιδιωτικό σχολείο απέλυσε (την ίδια ημέρα!) ζεύγος εκπαιδευτικών με βαριά άρρωστο παιδί

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

22 Μάι 2025, 11:42
Διεθνή

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Η Γάζα θα παραμείνει νεκροταφείο για τους εισβολείς

22 Μάι 2025, 11:35
Εργατικά

Συνάντηση Ζαχαράκη με ΟΛΜΕ: Καμία ανοχή στην κοροΐδία – Να ανατραπεί η πολιτική της τρομοκρατίας και της υποταγής

22 Μάι 2025, 07:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2025, 00:01
Πολιτική

Κακουργηματικές οι ποινικές ευθύνες των Μητσοτάκη-Καραμανλή και Τσίπρα-Σπίρτζη

Τα αδικήματα των Τσίπρα-Σπίρτζη έχουν παραγραφεί

21 Μάι 2025, 22:42
Εργατικά

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε κοινή γραμμή τρομοκράτησης των αγωνιστών

Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου 23/5 

21 Μάι 2025, 20:44
Κόντρες

Υποστηρικτής του σιωναζισμού στα πάντα

21 Μάι 2025, 14:00
Διεθνή

Η προσπάθεια ιδεολογικής-πολιτικής χειραγώγησης των αμερικανικών πανεπιστημίων συνεχίζεται

Ο Τραμπ στοχοποιεί το Χάρβαρντ με πρόσχημα τον αντισημιτισμό και βάζει τέλος στις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

21 Μάι 2025, 09:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

Ημέρα των γυναικών για τον αφοπλισμό.

Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων.

Βουλγαρία: Ημέρα παιδείας – πολιτισμού.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

1972: Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάζονται στο αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ στη Χαϊδελβέργη, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες (RAF).

1972: Συλλαμβάνονται πέντε εργάτες στη Νέα Ιωνία με την κατηγορία της αναγραφής κομμουνιστικών συνθημάτων στο εργοστάσιο που δουλεύουν.

1973: Παραπέμπονται έξι φοιτητές της ΑΑΣΠΕ με τον Ν. 509, δύο προφυλακίζονται.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Το Υπερταμείο εξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, αφήνοντας πίσω του τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, όπου ο κυρίαρχος στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των δανειστών και λιγότερο η αξιοποίηση του εθνικού πλούτου. Διευρύνοντας, όμως, τις οικονομικές μας δυνατότητες, πετυχαίνοντας βελτιώσεις στις οικονομικές μας επιδόσεις, καταφέραμε να ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία. Και το Υπερταμείο, αυτή τη στιγμή, παίζει έναν ρόλο καταλύτη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Βρίσκεται στον πυρήνα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στις επενδύσεις. […] Και έτσι, πολύ σύντομα, θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να “ταράξουμε” τα νερά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. “Να δώσουμε ζωή” στα assets του Δημοσίου τα οποία δεν είχαν αξιοποιηθεί εδώ και χρόνια. Είτε μιλάμε για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, είτε μιλάμε για τις ελληνικές αλυκές, είτε μιλάμε για λιμάνια, μαρίνες, ιαματικές πηγές. Θα αναζητήσουμε στρατηγικούς επενδυτές για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, πόσο μάλλον όταν βλέπουμε ότι διεθνώς υπάρχει και όλο αυτό το πολύ θετικό momentum για τις οικονομικές μας επιδόσεις. Το Υπερταμείο είναι ο καταλύτης μιας μεγάλης οικονομικής αλλαγής σε μια Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να περιμένει.

Kυριάκος Πιερρακάκης

{Οταν ο Τσίπρας αποδέχτηκε τη δημιουργία του Υπερταμείου, στο πλαίσιο του τρίτου Μνημόνιου, είχαν ξεσηκώσει υποκριτικά τον κόσμο, καταγγέλλοντάς τον ότι υποθήκευσε όλη τη δημόσια περιουσία, ότι ξεπουλάει τα ασημικά και τα παρόμοια. Τώρα, ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι απέμεινε και το βαφτίζουν αυτό «μεγάλη οικονομική αλλαγή», «αξιοποίηση του εθνικού πλούτου», «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» και άλλα τέτοια εύηχα. Περιουσιακά στοιχεία που έγιναν με λεφτά του σκληρά φορολογούμενου ελληνικού λαού και φυσικοί πόροι βγαίνουν στο σφυρί για να θησαυρίσουν από την εκμετάλλευσή τους ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές. Και ό,τι μαζευτεί από το ξεπούλημα θα πάει στα κοράκια του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, που κατέχουν τα ομόλογα του κρατικού χρέους)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Εφετείο 17Ν

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • ΕΛΑ

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • Επικοινωνία

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • Όροι χρήσης

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • Ποιοι είμαστε

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • Επικοινωνία

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

  • Όροι χρήσης

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

    Είτε κινέζικος, είτε αμερικάνικος, o ιμπεριαλισμός είναι μονοπωλιακός καπιταλισμός που σαπίζει

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo