Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων επιμένει, παρά την γκεμπελίστικη κυβερνητική προπαγάνδα
  • Πρωθυπουργός των βιομήχανων και των εμποροσπιτάδων
  • Σαν σήμερα 11 Οκτώβρη
  • Ενας νεκρός εργάτης και ένας χαροπαλεύει – Νέο έγκλημα στη Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων
  • Ανίς Αλ-Ντάρμπι: σύντροφος του Σινουάρ μέχρι την τελευταία του πνοή!
  • ΣΗΜΕΡΑ 2 μμ: Ολες-όλοι στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Gaza Freedom March: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για μια ελεύθερη Γάζα
Διεθνή

Gaza Freedom March: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για μια ελεύθερη Γάζα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Ιαν 2010, 00:00

Στο περασμένο φύλλο σκιαγραφήσαμε τα χαρακτηριστικά ενός εγχειρήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, του Gaza Freedom March, που στόχευε να βοηθήσει –με τις όποιες αντιφάσεις και αδυναμίες του– στη διάνοιξη του αδιαπέραστου τείχους της σιωπής που έχουν επιβάλλει εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ όσον αφορά τον αποκλεισμό της Γάζας, ένα χρόνο μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στόχος του σημειώματος αυτού είναι να περιγράψει με συντομία τα σημαντικότερα απ’ όσα συνέβησαν στο Κάιρο, όπου εξήντλησε τις δραστηριότητές του σχεδόν το σύνολο της αποστολής, 1400 άτομα περίπου από 42 χώρες, και να βγουν κάποια συμπεράσματα τόσο για τη στάση του αιγυπτιακού καθεστώτος όσο και για την τακτική των διοργανωτών, αλλά και του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό γενικότερα. Ο γράφων συμμετείχε ως μέλος της «Κ» στην ελληνική αποστολή του GFM.

Απαγόρευση της αποστολής

Στις 27 Δεκέμβρη αναμενόταν η άφιξη στο Κάιρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των εθνικών αποστολών. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια των διοργανωτών, κυρίως Αμερικάνων της αντιπολεμικής οργάνωσης Codepink (πρόκειται για «λίμπεραλς» που πρόσκεινται στη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος και φλερτάρουν επικίνδυνα με τη διακυβέρνηση Ομπάμα), που κατέβαζε την πολυπληθέστερη αποστολή και διαχειριζόταν εξαρχής το λογιστικό και οργανωτικό κομμάτι (π.χ. κεντρική ενδοσυνεννόηση με emails, εκατοντάδων ανθρώπων που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους) και άλλων εθνικών αποστολών, όπως και της ελληνικής, το βράδυ της ίδιας μέρας θα συναντιόντουσαν όλες οι αντιπροσωπείες και θα συζητούσαν για τη μετάβαση στο Αλ-Αρίς και από κει στη Ράφα, στο αιγυπτιακό πέρασμα προς τη Γάζα, για τη διοργάνωση την παραμονή πρωτοχρονιάς μιας μεγάλης πορείας μέσα στη δοκιμαζόμενη Γάζα.

Λίγες μέρες πριν τις 27, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε προς πάσα κατεύθυνση, ότι η αποστολή έχει απαγορευτεί, με το αιτιολογικό ότι πλήττει την… εθνική ασφάλεια της χώρας! Η προγραμματισμένη συγκέντρωση όλων των αντιπροσωπειών στις 27 απαγορεύτηκε ως πολιτική και… αντικαθεστωτική.

Εκ των πραγμάτων, αυτό προκάλεσε ένα τεράστιο χάος ασυνεννοησίας και αποσυντονισμού των αποστολών, που πλέον δεν είχαν άλλο δρόμο από το να δράσουν αυτόνομα, είτε να συνεργάζονται ad-hoc για συγκεκριμένες δράσεις, όπως την αποστολή πούλμαν στο Αλ-Αρίς. Το χάος αυτό ενέτεινε σημαντικά η στάση της αμερικάνικης διοργάνωσης (ομπρέλα Codepink), που μέχρι τις 29 το βράδυ υπονόμευε στην πράξη κάθε προσπάθεια από κοινού μετάβασης προς τα σύνορα. Οι Αμερικάνοι ήθελαν να κρατήσουν τον κόσμο στο Κάιρο και να τον απασχολήσουν με χαζοχαρούμενα δρώμενα, όπως: «συνέλευση σε φελούκες στο Νείλο», «συγκέντρωση με κεράκια σε πλατεία του Καΐρου», «χάπενιγκ» που θα προβάλλονταν μεν από αμερικάνικα δίκτυα τηλεόρασης, αλλά ταυτόχρονα θα μετέτρεπαν τους αλληλέγγυους σε συμπαθητικές θείτσες του ελέους, αφυδατώνοντας το συστατικό της πολιτικής καταγγελίας της συνενοχής της Δύσης στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από την σιωνιστική κατοχή. Οσο για τις συνελεύσεις στις οποίες καλούσαν σε διάφορα ξενοδοχεία λίγα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών (λόγω της απαγόρευσης της μαζικής συνάθροισης), ανακοινώνονταν εν μέσω επευφημιών η απόφαση των διοργανωτών!

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα

Μια ομάδα Γάλλων (250 περίπου άτομα) έσπασε το γενικευμένο κλίμα αμηχανίας, αποκλείοντας τη γαλλική πρεσβεία και απαιτώντας να ασκηθεί πίεση από το γαλλικό κράτος στο αιγυπτιακό καθεστώς για να μεταβούν οι αλληλέγγυοι στη Γάζα. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν απόπειρες μετάβασης προς τη Ράφα με συνεργασίες αποστολών. Σε μια τέτοια απόπειρα συμμετείχε και η ελληνική αποστολή, που επιχείρησε με Γάλλους και Ινδούς να μεταβεί τη   δεύτερη μέρα στο Αλ-Αρίς με τρία πούλμαν. Η ασφάλεια του καθεστώτος σταμάτησε τα πούλμαν λίγο έξω από το Κάιρο και οδήγησε τους αλληλέγγυους πίσω στα ξενοδοχεία τους.

Φωτεινή εξαίρεση της αμερικάνικης αντιπροσωπείας (αναφέρομαι στα «υψηλά» πρόσωπα) η Χέντι Επστίν, εβραία, επιζήσασα του ολοκαυτώματος, που άρχισε απεργία πείνας στην Ενωση Συντακτών Ξένου Τύπου. Σε εκείνη τη συγκέντρωση, δυναμικό παρών έδωσαν και στελέχη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης –ανάμεσά τους και «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»– στηρίζοντας την αποστολή. Σε ένα καθεστώς δικτατορίας με μια τεράστια κοινωνική δύναμη (σε 1.500.000 υπολογίζεται η δύναμη των πολιτοφυλάκων του Μουμπάρακ μόνο στο Κάιρο), τέτοιες εκδηλώσεις επισύρουν εξοντωτικές ποινές (βασανιστήρια, πολύχρονους εγκλεισμούς) για τους αντιπολιτευόμενους Αιγυπτίους. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν εκεί γνώριζαν πολύ καλά το βαρύ τίμημα της αλληλεγγύης τους, εμπνέοντας με τη θαρραλέα τους στάση πολλούς από μας, που με τις πλάτες των δυτικών κυβερνήσεων ήμασταν καλυμμένοι τουλάχιστον όσον αφορά τα στοιχειώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα και όμως τα είχαμε βρει σκούρα στο πρώτο στραβοπάτημα.

Ο ελιγμός του Μουμπάρακ

Στις 29 το απόγευμα, ένα αιφνιδιαστικό γεγονός έμελλε να διχάσει τους 1400. Οι διοργανωτές του Codepink επικοινώνησαν με μέλη όλων των εθνικών αντιπροσωπειών, ανακοινώνοντάς τους ότι κατόπιν παρέμβασης της κυρίας Μουμπάρακ (πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO), οι αιγυπτιακές αρχές θα επέτρεπαν σε 100 άτομα από τα 1.400 να περάσουν στη Γάζα. Κάθε αντιπροσωπεία έπρεπε μέσα σε…15 λεπτά να ορίσει 1-2 άτομα για τα πούλμαν.

Υπήρξαν αντιπροσωπείες, όπως αυτή της Νοτίου Αφρικής (με έντονο το πολιτικό ένστικτο της επαγρύπνησης, λόγω απαρτχάιντ), που απέρριψαν αμέσως την πρόταση και άλλες, όπως αυτή των Ιταλών, που αποφάσισαν ότι έπρεπε να εμποδίσουν τα πούλμαν. Η πλειοψηφία όμως των εθνικών αντιπροσωπειών την αποδέχτηκε.

Δυστυχώς, η ελληνική αντιπροσωπεία, στην πλειοψηφία της, δέχτηκε την πρόταση, θεωρώντας ότι οι 100 ήταν μια αφετηρία για τους υπόλοιπους 1300 να συνεχίσουν την πίεση. Ο γράφων βρέθηκε στη μειοψηφία, που υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή ήταν ένας ελιγμός του καθεστώτος, πως αν την αποδεχόμασταν θα βγάζαμε λάδι το καθεστώς, που προσπαθούσε να ξεφύγει από την μικρή κρίση που του προκαλούσαμε, αποκαλύπτοντας και δημοσιοποιώντας σε όλο τον κόσμο την αδιαλλαξία του και τη συνενοχή του στον αποκλεισμό της Γάζας. Υποστηρίξαμε πως μια «ηχηρή» άρνηση και καταγγελία του εμπαιγμού ήταν ο μόνος σωστός δρόμος. Επιπλέον, θα έπρεπε να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί με τις διαπραγματεύσεις των Αμερικάνων, που μέχρι τότε υπονόμευαν τη μετάβαση στη Ράφα.

Δεν πέρασε αρκετή ώρα, όταν το Al-Jazeera παρουσίασε τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι οι 100 επιλέχθηκαν από το καθεστώς ως οι μόνοι σωστοί αλληλέγγυοι, ενώ οι υπόλοιποι 1300 ήταν ένα συρφετός από  χούλιγκαν και συνωμότες! Οι διοργανωτές του GFM από την Παλαιστίνη, έστειλαν αμέσως μήνυμα στο Codepink να σταματήσει τα πούλμαν, τόσο για το προκλητικό και προσβλητικό μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και για την προσπάθεια του καθεστώτος να ξεπλύνει με αυτό το χυδαίο τρόπο τις πομπές του. Ομως, την κρίσιμη στιγμή της απόφασης, οι ίδιοι είχαν στείλει μήνυμα ότι παρ’ όλες τις επιφυλάξεις τους, σέβονται την απόφαση της πλειοψηφίας.

Οι διοργανωτές του Codepink, με σημαντική κωλυσιεργία, κάλεσαν τα μέλη των αποστολών να μην πάνε με τα πούλμαν. Ηταν όμως πολύ αργά. Το σημείο αναχώρησης των πούλμαν είχε ανακοινωθεί σε όλους και άτομα που το μόνο κίνητρό τους ήταν να μπουν στην Γάζα, ανάμεσά τους και ύποπτα στοιχεία, γέμισαν τα πούλμαν. Η εβραία επιζήσασα του ολοκαυτώματος ήταν η μόνη εκ των Αμερικανών που στάθηκε γενναία μπροστά από τα πούλμαν για να τα σταματήσει. Οι υπόλοιποι της αμερικάνικης αποστολής επικαλούνταν την ιδιότητα του «non violent». Δεν μπορούσαν –έλεγαν– να επιβληθούν βίαια στη θέληση όσων ήθελαν να ταξιδέψουν στη Γάζα, ακόμα και αν αυτή η πράξη τίναζε την αποστολή στον αέρα! Εντέλει, οι Παλαιστίνιοι ειδοποιήθηκαν και συμπεριφέρθηκαν όπως άρμοζε σε εκείνους που θέλησαν να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους επιθυμίες σε βάρος της αποστολής. Σε 48 ώρες βρέθηκαν εκτός Γάζας, ενώ εντός Γάζας είχαν μια ψυχρή υποδοχή, που λίγο απείχε από περιφρόνηση.

Η διαδήλωση

Το κλείσιμο της αποστολής έγινε με μια διαδήλωση στην κεντρική πλατεία του Καΐρου στις 31 του μηνός. Οι αλληλέγγυοι δέχτηκαν επίθεση ασφαλιτών με πολιτικά και αποκλείστηκαν από ΜΑΤ στο πεζοδρόμιο, διαμαρτυρόμενοι για ώρες με παλμό ενάντια στον αποκλεισμό της Παλαιστίνης, με το νέο να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα σε όλο το Κάιρο και να γίνεται θέμα στις αιγυπτιακές εφημερίδες. Ηταν το καλύτερο κλείσιμο της αποστολής.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να κάνω την αυτοκριτική μου, γιατί δεν συμμετείχα εξαρχής στην διαδήλωση, παρά μόνο ως αλληλέγγυος εκ των υστέρων, πετώντας από τις χαραμάδες του κλοιού των ΜΑΤ μπουκάλια με νερό στους διαδηλωτές. Υπέπεσα σε αριστερίστικο σφάλμα, θεωρώντας ότι η «αποικιοκρατική» αντίληψη που κυριαρχούσε ανάμεσα σε αρκετά μέλη των αντιπροσωπειών (κυρίως Ευρωπαίων), να υποδείξουν με διαδήλωση στους Αιγυπτίους τον… ορθό δρόμο της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, θα σφράγιζε τον αντίκτυπο του γεγονότος. Επεσα έξω και οφείλω να συγχαρώ την πλειοψηφία της ελληνικής αποστολής, που συμμετείχε ενεργά στη διαδήλωση και παρά το μικρό της μέγεθος συνέβαλε τα μάλα στο να συρρικνωθεί η αρνητική τάση.

Συμπεράσματα

Η αναταραχή αυτή στο Κάιρο, έστω και για 5 μέρες, πόνεσε αρκετά το αιγυπτιακό καθεστώς που έβλεπε καθημερινά ρεπορτάζ σε όλα τα διεθνή και κυρίως στα αραβικά ΜΜΕ για τους 1400 περιφερόμενους που στερούνταν το αυτονόητο δικαίωμά τους να επισκεφτούν τη Γάζα. Συμπληρωματικά, βοήθησε και την αποστολή του Viva Palestina, το κονβόι των 150 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, που για μέρες ακινητοποιήθηκαν στην Ακαμπα, επειδή αρνούνταν να νομιμοποιήσουν τον έλεγχο της αποστολής από ισραηλινό φυλάκιο-πέρασμα, όπως τους υποδείκνυαν οι Αιγύπτιοι. Οι επαφές, σε αυτές τις συνθήκες, ανάμεσα σε ανθρώπους απ’ όλο τον πλανήτη που στέκονται αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό, προμηνύουν μια περαιτέρω ενδυνάμωση του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα, όμως, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη να ξεκαθαριστούν ζητήματα που άπτονται της τακτικής και της διοργάνωσης τέτοιων αποστολών. Το γενικό «συμφιλιωτικό πνεύμα» που επικρατεί πάντα στο τέλος, λόγω της παραγοντίστικης λογικής αρκετών επικεφαλής των αποστολών, εμποδίζει να φωτιστούν οι αδυναμίες και τα σοβαρά λάθη που πρέπει να ξεπεραστούν για να μην έχουμε τα ίδια βαρίδια στο μέλλον. Τα πούλμαν των 100 παραλίγο να μετατρέψουν την αποστολή σε τραγωδία. Η οπορτουνιστική αντίληψη, ότι πρέπει να εμφανίσουμε μια «νίκη» στο ακροατήριό μας, φάνηκε ολέθριος σύμβουλος στην προκείμενη περίπτωση. Επιπλέον, πρέπει να αξιολογούνται και οι στάσεις των διοργανωτών (όπως εν προκειμένω των στελεχών του Codepink). Σίγουρα, οι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη από την άρση του μιντιακού αποκλεισμού στις ΗΠΑ και δραστηριότητες όπως του Codepink βοηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, όμως, προκαλούν σημαντική φθορά στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και στους Παλαιστίνιους. Αντί να υποστούν τον έλεγχο όλων των υπολοίπων (κυρίως Ευρωπαίων), σε κρίσιμες στιγμές επέβαλαν την άποψή τους. Ολα αυτά πρέπει να σταθμιστούν σωστά για τις επόμενες δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Σταύρος Σαγκριώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕβαλαν τα γυαλιά στη CIA οι Ταλιμπάν
Επόμενο άρθρο Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

Σχετικά Αρθρα

Ανίς Αλ-Ντάρμπι: σύντροφος του Σινουάρ μέχρι την τελευταία του πνοή!

Διεθνή 10 Οκτ 2026, 09:35

Η Kpler υποψιάζεται ότι οι παραγωγοί του Κόλπου πληρώνουν το Ιράν για ασφαλή διέλευση από το Ορμούζ

Διεθνή 9 Οκτ 2026, 14:57

«”Αγάπη μου, σε παρακαλώ”: Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ πίεσε δωρητή να εμβάσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της στην Amex»

Δημοσίευμα στη Wall Street Journal και «πιπεράτο» δημοσίευμα στη Daily Mail

Διεθνή 9 Οκτ 2026, 13:39

«Τρελές» δηλώσεις του Λίμπερμαν αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των σιωνιστικών μορφωμάτων ενώνεται για τη διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 21:45

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεφτίλισαν τον Ζοράν Μαμντάνι

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 13:54

Γάζι Χαμάντ: Οι Αμερικανοί και οι μεσολαβητές πρέπει να υποχρεώσουν την Κατοχή να τηρήσει τη συμφωνία, αλλιώς θα καταρρεύσει

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 09:42
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων επιμένει, παρά την γκεμπελίστικη κυβερνητική προπαγάνδα

11 Οκτ 2026, 10:38
Οικονομία

Πρωθυπουργός των βιομήχανων και των εμποροσπιτάδων

11 Οκτ 2026, 10:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Οκτώβρη

11 Οκτ 2026, 00:01
Εργατικά

Ενας νεκρός εργάτης και ένας χαροπαλεύει – Νέο έγκλημα στη Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων

Η αστυνομία συνέλαβε ως υπεύθυνο τον επικεφαλής του εργολαβικού συνεργείου

10 Οκτ 2026, 12:41
Διεθνή

Ανίς Αλ-Ντάρμπι: σύντροφος του Σινουάρ μέχρι την τελευταία του πνοή!

10 Οκτ 2026, 09:35
Πολιτική

ΣΗΜΕΡΑ 2 μμ: Ολες-όλοι στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Σάββατο 10 Οκτώβρη 2026, 14:00 | Πάρκο Ελευθερίας – πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ

10 Οκτ 2026, 00:05
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

10 Οκτ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

10 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Μπάζωμα στα Τέμπη: Ο διοικητής της Τροχαίας προειδοποιούσε, ο Τριαντόπουλος με τον Αγοραστό τον «έγραφαν»

9 Οκτ 2026, 19:49
Εργατικά

Αθώοι πανηγυρικά οι συνδικαλιστές του Πειραιά – Χαστούκι σε κυβέρνηση – υπ. Παιδείας

9 Οκτ 2026, 15:03
Διεθνή

Η Kpler υποψιάζεται ότι οι παραγωγοί του Κόλπου πληρώνουν το Ιράν για ασφαλή διέλευση από το Ορμούζ

9 Οκτ 2026, 14:57
Κόντρες

H πατριωτική αντίσταση του Mr Bean

9 Οκτ 2026, 14:17
Διεθνή

«”Αγάπη μου, σε παρακαλώ”: Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ πίεσε δωρητή να εμβάσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της στην Amex»

Δημοσίευμα στη Wall Street Journal και «πιπεράτο» δημοσίευμα στη Daily Mail

9 Οκτ 2026, 13:39
Πολιτική

Nεοναζιστές μαχαίρωσαν αντιφασίστα στην Ελευσίνα

Του έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του

9 Οκτ 2026, 10:14
Η παπάρα

Αναζητώντας στήριγμα από ΤΗΝ πρεσβεία και το MAGA

9 Οκτ 2026, 09:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

«Τρελές» δηλώσεις του Λίμπερμαν αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των σιωνιστικών μορφωμάτων ενώνεται για τη διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης

8 Οκτ 2026, 21:45
Οικονομία

Κυβέρνηση-προαγωγός του τζόγου, νόμιμου και παράνομου

8 Οκτ 2026, 20:26
Εργατικά

Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι: Καταγγέλλουν την ΕΔΕ σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζόμενων του ΨΝΑ

8 Οκτ 2026, 14:43
Περιβάλλον

Ξεβρακώθηκαν η κυβέρνηση και οι εργολάβοι του Μετρό

Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή να δοθούν στους κατοίκους της Κυψέλης όλα τα έγγραφα που αρνούνταν να τους χορηγήσουν

8 Οκτ 2026, 14:35
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Οκτώβρη

Ημέρα κοριτσιού.

Ημέρα μείωσης ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.

Δυτική Σαμόα: Εθνική γιορτή.

Παναμάς: Ημέρα επανάστασης (1968).

1956: Σύγκρουση κομμουνιστών και εθνικιστών στο Χονγκ Κονγκ με σαράντα νεκρούς.

1970: Εκτελείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κεμπέκ και υπουργός Εργασίας Πιερ Λαπόρτ (FLQ).

1984: Βόμβα (IRA) σε ξενοδοχείο που διέμενε η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, πέντε νεκροί.

1986: Εκτελείται ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Δυτικής Γερμανίας Γκέρολντ φον Μπράουν-Μπελ (Επαναστατικό Μέτωπο Δυτικής Ευρώπης, Δύναμη Ινγκριντ Σούμπερτ).

1986: Βόμβα έξω από το δημαρχείο Αθηναίων και σε μηχανουργείο στο Κερατσίνι (ΕΛΑ).

2004: Ολοκληρώνεται μετά από οκτώ μήνες η δίκη του ΕΛΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είχα την συγκλονιστική Χαρά, Τιμή και Απόλαυση να παρίσταμαι και να ακούσω ζωντανά την πιο σπουδαία πολιτική ομιλία που έχω ακούσει στην ζωή μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecRubio δεν μίλησε σήμερα στην Πνύκα, μπροστά από την Ακρόπολη μόνον ως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανθρώπων της Δύσης που ζούσαν, που ζουν και που θα ζήσουν στο μέλλον. Έκανε μια αληθινά Ιστορικών διαστάσεων ομιλία. Περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όσα είπε στο 100% και ότι ως Έλλην αισθάνομαι υπερήφανος για το βάθος του θαυμασμού του για τους προγόνους μας αλλά και ως Υπουργός αυτής της Κυβερνήσεως για την δημόσια αναγνώριση του στην αξιοπιστία και στην επιτυχία της Χώρας μας σήμερα. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός συνθέτουν τον Δυτικό Πολιτισμό και η παρακμή του πρέπει να τελειώσει και να ξαναβρεί η Δύση τις ρίζες, τις αξίες και το πνεύμα της που την έκαναν για αιώνες κυρίαρχη. Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε αλλά και ευχαριστώ στον κ. Ρούμπιο για την σημερινή του ομιλία.

Αδωνις Γεωργιάδης

(Εντάξει, εμετός. Προσέξτε, όμως, την επιτηδευμένη μίμηση του ύφους του Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα σε ορισμένες λέξεις και κάποια βροντώδη επίθετα. Δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη ήξερε ότι θα προκαλέσει. Διάλεξε σκόπιμα να γράψει αυτό το έμεσμα, ξεπερνώντας κάθε άλλο δεξιό πολιτικό ή δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι έγλειψαν πατόκορφα τον Ρούμπιο αλλά με… στιλ και… αντικειμενικότητα. Προσπάθησαν να εμφανιστούν σοβαροί και… αξιοπρεπείς. Συνασπίστηκαν μάλιστα γύρω από τη θέση ότι ο Ρούμπιο δεν είναι σαν τους Τραμπ και Βανς αλλά είναι ένας παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός. Μόνο ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Σπυράδωνης κινήθηκε σε ρυθμό MAGA. Το μήνυμά του δεν αποδέκτες τόσο το δεξιό και ακροδεξιό κοινό στην Ελλάδα όσο ΤΗΝ πρεσβεία και το  ΜΑGA. Θέλησε να προβληθεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος του τραμπισμού στην ελληνική Δεξιά, ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες ΤΗΣ πρεσβείας και να γίνει ο εκλεκτός της. Να διεκδικήσει την υποστήριξή ΤΗΣ και την υποστήριξη του MAGA, επειδή ξέρει ότι δεν αργεί η ώρα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ με αντίπαλο τον… αριστερό Δένδια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo