Με μια σφαίρα στο κεφάλι δολοφονήθηκε από το σιωναζιστικό στρατό η αμερικανίδα πολίτης (τουρκικής καταγωγής) Αϊσενούρ Εϊγκί, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας αντι-εποικιστικής διαμαρτυρίας στην κωμόπολη Μπεϊτά, 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάμπλους στη Δυτική Οχθη.
Από το 1967, περισσότεροι από 77 κάτοικοι της Μπεϊτά έχουν δολοφονηθεί από τις σιωνιστικές δυνάμεις. Μόνο μεταξύ Μάη και Σεπτέμβρη του 2021 δολοφονήθηκαν επτά, στη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στη δημιουργία ενός παράνομου εβραϊκού εποικισμού σε γη που ανήκει σε οικογένειες της κωμόπολης.
Η Αϊσενούρ Εϊγκί ήταν εθελόντρια στην καμπάνια Faz3a που υποστηρίζει τους παλαιστίνιους αγρότες από τη βία των κατοχικών στρατιωτών και των εποίκων. Η καμπάνια δεν εμπλέκεται με την ένοπλη αντίσταση αλλά αναπτύσσεται στο πλαίσιο της μη βίαιης αντίστασης. Οι σιωναζιστές, όμως, δεν κάνουν τέτοιους διαχωρισμούς. Η Αϊσενούρ δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα.
Η δολοφονία της θυμίζει αυτή της Ρέιτσελ Κόρι, επίσης αμερικανίδας πολίτη. Μόνο o χρόνος, ο τόπος και το είδος του όπλου διαφέρει.
Η Ρέιτσελ Κόρι, ακτιβίστρια του ISM (International Solidarity Movement) ισοπεδώθηκε από μπουλντόζα στη Ράφα το 2003, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, επειδή συμπαραστεκόταν στους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για το γκρέμισμα των σπιτιών της στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.
Δυο δεκαετίες αργότερα, η Αϊσενούρ Εϊγκί δολοφονείται με μια σφαίρα στο κεφάλι, επειδή συμπαραστεκόταν σε Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονται για το άρπαγμα της γης τους στη βόρεια Δυτική Οχθη.
Και οι δύο ήταν άοπλες και δήλωναν οπαδοί της μη βίαιης αντίστασης. Ομως για τους σιωναζιστές κάθε μορφή έμπρακτης αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους είναι έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο. Ενας στρατιώτης, είτε οδηγός μπουλντόζας είτε σνάιπερ, αναλαμβάνει να εκτελέσει την ποινή, με κρύο αίμα.
Αλήθεια, πώς θα αντιδράσει μετά απ’ αυτό το έγκλημα η «διεθνής κοινότητα»; Τι θα κάνει η αμερικάνικη κυβέρνηση;