Από την έκρηξη του Κατακλυσμού του Αλ-Ακσα και αφότου διαφάνηκε ότι η σιωνιστική οντότητα κάποια στιγμή θα οδηγηθεί σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής των αιχμάλωτων της Αντίστασης με παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο Αχμαντ Σααντάτ και άλλοι, οι αρχές των σιωνιστικών φυλακών στοχοποίησαν τα ηγετικά στελέχη της Αντίστασης, που ηγούνται και του κινήματος των παλαιστίνιων κρατούμενων. Ενέδρες μέσα στη φυλακή, ξυλοδαρμοί, εξευτελιστική συμπεριφορά βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Οι σιωναζιστές φέρονται με ιδιαίτερο μένος ενάντια στον επαναστάτη κρατούμενο Μαρουάν Μπαργούτι, που είναι φυλακισμένος από το 2002, καταδικασμένος σε πεντάκις ισόβια και επιπλέον 40 χρόνια κάθειρξης. Της σύλληψής του είχαν προηγηθεί αρκετές απόπειρες δολοφονίας του, καθώς θεωρούνταν υπεύθυνος για την ίδρυση των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, ένοπλης οργάνωσης από μέλη της Φάταχ, που δεν υποτάχτηκαν στις προδοτικές συμφωνίες του Οσλο και συνέχισαν τον ένοπλο αγώνα, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις ενάντια στον σιωνιστή κατακτητή.
Μετά τις 7 Οκτώβρη του 2023, ο Μπαργούτι οδηγήθηκε στην απομόνωση και υποβλήθηκε σε βάρβαρα βασανιστήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες ο Μπαργούτι υπέστη τρεις επιθέσεις μέσα στη φυλακή, η τελευταία από τις οποίες έγινε στις 9 Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, ο Μπαργούτι και οι σύντροφοί του στην απομόνωση δέχτηκαν αιφνιδιαστική επίθεση, με τους φύλακες να εστιάζουν στο κεφάλι και τα πλευρά του 65χρονου Μπαργούτι. Μετά την επίθεση, ο Μπαργούτι αιμορραγούσε από το δεξί αυτί του, έφερε τραύμα στον δεξιό βραχίονα και πονούσε φρικτά στο στήθος, στην πλάτη και τα πλευρά, κάποια από τα οποία προφανώς έσπασαν.
Η κατάστασή του χειροτέρεψε τις επόμενες μέρες, καθώς μετά τις 7 Οκτώβρη του 2023 στερούν από τους κρατούμενους φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Οι πληγές δημιούργησαν αποστήματα και το αυτί του υπέστη οξεία λοίμωξη. Οι αρχές της φυλακές δεν επιτρέπουν σε δικηγόρους να επισκεφτούν τον φυλακισμένο ηγέτη και στις κατηγορίες για την επίθεση απαντούν ότι αυτή έγινε «μετά από πληροφορίες για προετοιμαζόμενη εξέγερση» και πως οι κρατούμενοι «αντιστάθηκαν». Απαγόρευσαν την επίσκεψη και στη σύζυγο του Μπαργούτι, Φάντουα Ιμπραχίμ, που είναι και δικηγόρος του.
Οι ακραίοι σιωναζιστές ζητούν ανοιχτά την εξόντωση των παλαιστίνιων κρατούμενων που -σύμφωνα με την ορολογία τους- «έχουν εβραϊκό αίμα στα χέρια τους» (δηλαδή όσων έχουν καταδικαστεί σε ισόβια), ώστε να μην απελευθερωθούν με την ανταλλαγή που όλοι τους ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα γίνει.
Ο Μαρουάν Μπαργούτι γεννήθηκε τον Ιούνη του 1959 σ’ ένα χωριό της Δυτικής Οχθης. Στα 15 του εντάχτηκε στη Φάταχ και υπήρξε από τους ιδρυτές της Νεολαίας της. Συνελήφθη για πρώτη φορά νεαρός και έκανε τέσσερα χρόνια σε σιωνιστική φυλακή. Στη φυλακή τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έμαθε εβραϊκά (σαν τον Γιάχια Σινουάρ κι αυτός). Οταν αποφυλακίστηκε σπούδασε Ιστορία και μετά Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μπιρζάιτ. Στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις.
Ο Μαρουάν Μπαργούτι αρχικά υποστήριξε τη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» και τις συμφωνίες του Οσλο. Μετά το 2000, όμως, βλέποντας την άθλια για τον παλαιστινιακό λαό και την εθνική του υπόθεση κατάσταση, διαφοροποιήθηκε ανοιχτά. Εγινε ένας από τους ηγέτες της Δεύτερης Ιντιφάντα. Οι σιωνιστές κατηγόρησαν τον Μπαργούτι σαν «τρομοκράτη», κατηγορώντας τον ότι σχεδίασε και διηύθυνε πολλές επιθέσεις, συμπεριλαμβανόμενων επιθέσεων αυτοκτονίας, ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους και πολίτες της οντότητας. Τον συνέλαβαν το 2002 στη Ραμάλα.
Ο Μπαργούτι αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το σιωνιστικό δικαστήριο που τον δίκασε. Δεν «απολογήθηκε» στις κατηγορίες που του απήγγειλαν. Τον καταδίκασαν σε πεντάκις ισόβια και 40 χρόνια κάθειρξη. Το 2011, στη συμφωνία ανταλλαγής 1.027 παλαιστίνιων κρατούμενων με τον σιωνιστή στρατιώτη Σαλίτ, η Χαμάς επέμεινε να περιλαμβάνεται και ο Μαρουάν Μπαργούτι, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να τον περιλάβει στη λίστα, παραβιάζοντας τη συμφωνία την τελευταία στιγμή. Βλέπετε, με τον Μπαργούτι ελεύθερο ο θρόνος του Μαχμούντ Αμπάς κινδύνευε. Ο Μπαργούτι το 2014 διέρρηξε τις σχέσεις του με την Παλαιστινιακή Αρχή, ζήτησε να σταματήσει αμέσως η συνεργασία ασφάλειας με το Ισραήλ και κάλεσε σε μια Τρίτη Ιντιφάντα ενάντια στην Κατοχή.