Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε χθες η παράδοση στον Ερυθρό Σταυρό της 6ης παρτίδας αιχμαλώτων της Αντίστασης, που περιλάμβανε πέντε παιδιά και εφτά γυναίκες (οι δύο εκτός ανταλλαγής) και τέσσερις ταϊλανδοί εργάτες (επίσης εκτός ανταλλαγής).
Πρώτα παραδόθηκαν δύο αιχμάλωτες που είχαν και ρωσική υπηκοότητα, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον Πούτιν, όπως ανακοίνωσαν οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ που έκαναν την παράδοση. Η παράδοση έγινε σε διαφορετική περιοχή, στο κέντρο της Λωρίδας και προς τα ανατολικά, παρουσία πλήθους Παλαιστίνιων που αποθέωσαν τους μαχητές της Αντίστασης.
Το συγκεντρωμένο πλήθος δεν έδειξε μίσος για τις αιχμάλωτες, οι οποίες μετά την αρχική επιφύλαξη χαιρετούσαν τους Παλαιστίνιους που τους έλεγαν αντίο στ’ αγγλικά.
Μετά από μερικές ώρες έγινε η παράδοση των υπόλοιπων αιχμάλωτων, σε διαφορετικό σημείο, χωρίς κόσμο. Την παράδοση έκαναν από κοινού μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ και Αλ-Κουντς. Και πάλι εκτυλίχτηκαν σκηνές αποχαιρετισμών ανάμεσα στους αιχμάλωτους και τις αιχμάλωτες από τη μια και τους μαχητές της Αντίστασης από την άλλη, απόδειξη της ανθρωπιάς με την οποία η Αντίσταση μεταχειρίστηκε τους ανθρώπους που αιχμαλώτισε. Οι εικόνες τα λένε όλα.
Στην άλλη πλευρά τα ίδια: μίσος και βαρβαρότητα. Εισβολές στα σπίτια της Ιερουσαλήμ και απειλές στις οικογένειες που περίμεναν τα παιδιά τους: μόνο η μάνα, όχι παλαιστινιακές σημαίες, όχι γιορτή, όχι δηλώσεις στα ΜΜΕ, όχι γλυκά στη γειτονιά.
Στη γειτονιά Αλ-Τουρ περικύκλωσαν το σπίτι του έφηβου κρατούμενου Νουρ Αλ-Ντιν Αμπού Ζούμα.
Στη γειτονιά Σουρ Μπάχερ εισέβαλαν στο σπίτι των Ζανταλά, όπου περίμεναν τους εφήβους Νιχάντ και Μοχάμεντ Τζανταλά, και ξυλοκόπησαν κόσμο.
Πάνοπλοι μπάτσοι τον ειδικών δυνάμεων συνόιδευαν το παιδί μπαίνοντας μέσα στο σπίτι της οικογένειάς του.
Στη Μπεϊτούνια της Δυτικής Οχθης, δυτικά της Ραμάλα, έκαναν και πάλι εισβολή ρίχνοντας χημικά και σφαίρες στον κόσμο που περίμενε τους απελευθερωμένους. Νεαροί Παλαιστίνιοι απάντησαν με μολότοφ και πέτρες, στήνοντας οδομαχίες.
Ο 21χρονος Φάντι Μουαγιάντ Μπαντράν έπεσε νεκρός τα ξημερώματα. Από τις αρχές του 2023, οι νεκροί από σιωναζιστικές σφαίρες στη Δυτική Οχθη έφτασαν τους 455. Οι 247 δολοφονήθηκαν μετά τις 7 Οκτώβρη.
Το πιο σημαντικό για όλους τους Παλαιστίνιους πρόσωπο που απελευθερώθηκε χτες είναι η Σουχάιρ Μπαργούτι, γνωστή ως Ουμ Ασίφ. Η 64χρονη αγωνίστρια είναι σύζυγος του διανοούμενου (συνιδρυτή του BDS) Ομάρ Μπαργούτι, που πέρασε περισσότερα από 30 χρόνια στις κατοχικές φυλακές, μητέρα του μάρτυρα Σάλεχ Μπαργκούτι, που σκοτώθηκε από τις σφαίρες της Κατοχής το 2018, και του καταδικασμένου σε τετράκις ισόβια κρατούμενου Ασέμ Μπαργκούτι. Μια οικογένεια δοσμένη ολόκληρη στον αγώνα για τη λευτεριά.
Mέγα πλήθος και μέγα πάθος στην υποδοχή της Ουμ Ασίφ. Τη σήκωσαν στους ώμους τους πανηγυρίζοντας και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Αντίστασης.
Η Σουχέιρ Μπαργούτι έκανε εκτενείς δηλώσεις. Κατήγγειλε ότι κρατούμενοι υπομένουν απερίγραπτο πόνο και ότι η φυλακή Νταμούν δεν είναι κατάλληλη για τη ζωή. Εξιστόρησε τη δική της περιπέτεια: Στην αρχή της σύλληψης, υποβλήθηκα σε έρευνα στη φυλακή Ofer. Πριν ξεκινήσει η έρευνα, υπήρχε ένα στάδιο έρευνας strip. Αρνήθηκα την έρευνα και όταν ένας από τους αξιωματικούς με απείλησε, λέγοντας ότι αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται σε όλους τους κρατουμένους, του είπα: Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πια η ζωή. Καθώς πλησιάζω τα εξήντα μου, δεν θα υποβληθώ σε έρευνα στριπ, ακόμα κι αν αυτή είναι η τελευταία στιγμή της ζωής μου. Εχετε τα όπλα σας, μπορείτε να με εκτελέσετει. Τότε οι γυναίκες στρατιώτες και ο αξιωματικός σοκαρίστηκαν από τη θέση μου και αρκέστηκαν σε έρευνα χωρίς να μου βγάλουν τα ρούχα.
Στην απομόνωση της φυλακής Χασαρόν έμεινα μόνη σε ένα δωμάτιο με εβραίες εγκληματίες. Επικρατούσε απόλυτο χάος και η αναταραχή συνεχιζόταν με δυνατές φωνές. Εβαζα υγρό χαρτί στ’ αυτιά μου για να μην ακούω τις σκόπιμα ενοχλητικές φωνές τους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα με μετέφεραν στη φυλακή Νταμούν. Η υγρασία καταστρέφει τα σώματα των γυναικών κρατουμένων. Είναι τόση η υγρασία που σπάνε λάμπες φωτισμού. Οταν μας πηγαίνουν στην κλινική, είναι τραγωδία. Απευθύνθηκα στη νοσοκόμα για το γιατρό που με κορόιδευε και της είπα: Ο γιατρός σας χρειάζεται γιατρό. Δεν θέλω τίποτα από εσάς εκτός από τα φάρμακά μου, που τα έφερα μαζί μου όταν με συνέλαβαν.
Οι γυναίκες κρατούμενες στο Damoun βιώνουν απερίγραπτο πόνο. Μέσα σε μια εβδομάδα έγινα μάρτυρας καθημερινών βασανιστηρίων. Η διοίκηση της φυλακής σκόπιμα μετατρέπει τη ζωή τους σε μόνιμο βασανιστήριο. Υπάρχουν τραυματισμένες γυναίκες κρατούμενες, όπως η Ισρά Αλ-Ζααμπίς, η οποία θεωρείται κραυγαλέο παράδειγμα της αδικίας που επιβλήθηκε στις κρατούμενες. Η εμφάνισή της διηγείται μια ιστορία απερίγραπτου πόνου.
Ο εκδότης Αλ-Μπαργούτι ανέφερε ότι το «bosta», που μεταφράζεται ως ταχυδρομικό αυτοκίνητο, σημαίνει ότι είσαι σαν ένα ταχυδρομικό δέμα στο αυτοκίνητο μεταγωγής της φυλακής, έναν κινούμενο τάφο, με τον πόνο να μην σταματά. Η αιχμαλωσία είναι ο πρώτος πόνος του bosta. Το δοκίμασα εφτά φορές και ήταν σαν πολλά χρόνια βασάνων.
Στο βίντεο η Ουμ Ασίφ ευχαριστεί την Αντίσταση και μιλά για τις σκληρές συνθήκες στις κατοχικές φυλακές.
H απελευθερωμένη κρατούμενη Λάμα Χάτερ καταγγέλλει τις βάρβαρες συνθήκες στα σιωνιστικά κάτεργα: Σε ένα κελί για τέσσερις στοίβαζαν έντεκα κρατούμενες. Στις γυναίκες αιχμάλωτες που είχαν απαχθεί από τη Λωρίδα της Γάζας αφαίρεσαν τα πέπλα, τους έδεσαν χέρια, πόδια και μάτια, τις έντυσαν αιχμάλωτες πολέμου. Αναφαίρεται σε αρκετές γυναίκες που απήχθησαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δύο ημέρες πριν από την εκεχειρία.
H 22χρονη Μαριάμ Σαλχάμπ: Ευχαριστώ την Αντίσταση που θυσιάστηκε για να μας βγάλει μ’ αυτήν την τιμητική συμφωνία. Οι συνθήκες στη φυλακή ήταν άθλιες. Γέμισαν οι φυλακές με κρατούμενες και η πλειοψηφία κοιμόταν στο έδαφος. Το φαγητό ήταν λίγο και άθλιο, πεινούσαμε. Οταν διαμαρτυρηθήκαμε μας ψέκασαν με αέριο πιπεριού.
H απελευθερωμένη κρατούμενη Ρουκάγια Αμρ κατήγγειλε αποτρόπαιες επιθέσεις, έρευνες απογύμνωσης, ξυλοδαρμούς και απειλές σε γυναίκες κρατούμενες στις κατοχικές φυλακές.
Τις άθλιες συνθήκες κατήγγειλε και ο απελευθερωμένος κρατούμενος Ράμζι Αλ-Αμπάσι από την Ιερουσαλήμ. Οπως είπε, στη φυλακή Νεγκέφ όπου ήταν φυλακισμένος κάνει πολύ κρύο, αλλά οι κρατούμενοι δεν έχουν κουβέρτες, ρούχα και φαγητό. Απαγορεύτηκε το ντους και οι κρατούμενοι στερούνται και τα στοιχειώδη. Ολοι οι κρατούμενοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς και κάθε είδους εξευτελισμούς. Νιώθα σαν να ξαναγεννήθηκα είπε ο απελευθερωμένος έφηβος.
Aπελευθερώθηκαν και οι Χανάντι Χαλαουάνι και Χαντίζα Χουάις από την Ιερουσαλήμ. Ηταν από τις γυναίκες που προστάτευαν εθελοντικά το τέμενος Αλ-Ακσα από τις βεβηλώσεις των εβραίων εποίκων.
ΥΓ. Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ ανακοίνωσαν ότι η αιχμάλωτη Σίρι Μπίμπας μαζί με τον 4χρονο γιο της Αριελ και το 10μηνο βρέφος της Κφιρ σκοτώθηκαν από σιωναζιστικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα και φωτογραφία τους.