Ο Κάρλος Γκοσν, το golden boy της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο «μάγος» που κατάφερε να διασώσει τη Nissan και τη Renault, δημιουργώντας το μεγαλύτερο κονσόρτσιουμ της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες σε μια φυλακή του Τόκιο, κατηγορούμενος από τις ιαπωνικές αρχές ότι δήλωνε χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά και ότι χρησιμοποιούσε περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας (της Nissan) δι' ίδιον όφελος!
Πνεύμα και ηθική βασιλεύουν στον κόσμο των μονοπωλίων! Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Αρκεί να ψάξει κανείς μόνο τις ειδήσεις που δημοσιεύονται στο διεθνή αστικό Τύπο (οι πραγματικές ειδήσεις είναι καλά θαμμένες στα συρτάρια των επιτελικών στελεχών των δύο μονοπωλίων), θα διαπιστώσει ότι οι προσωπικές «ατασθαλίες» του Γκοσν (που τις κάνει κάθε μάνατζερ του δικού του επιπέδου, μην τρελαθούμε τώρα), είναι απλώς το πρόσχημα για να περάσει σε νέα φάση ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο μονοπώλια για τον έλεγχο του κονσόρτσιουμ που δημιούργησε ο «γκουρού» Γκοσν.
Με το κονσόρτσιουμ που δημιούργησε ο Γκοσν η Renault ελέγχει το 43,4% της Nissan με δικαιώματα ψήφου, ενώ η Nissan ελέγχει το 15% της Renault χωρίς δικαιώματα ψήφου. Η συμφωνία, λοιπόν, υπήρξε ετεροβαρής σε βάρος του ιαπωνικού μονοπωλίου και υπέρ του γαλλικού. Ηδη από το 2015, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Nissan Χιρότο Σαϊκάβα, που ήταν τότε υψηλόβαθμό στέλεχος της Nissan, αλλά και μέλος του ΔΣ της Renault, είχε επεξεργαστεί σχέδιο για να αποκτήσει η ιαπωνική εταιρία δικαιώματα ψήφου στη γαλλική, προκειμένου να εξαλειφθεί η ανισότητα που χαρακτήριζε τις σχέσεις των δύο μονοπωλίων. Το σχέδιο υποστήριξε και η ιαπωνική κυβέρνηση, όμως προσέκρουσε στην άρνηση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία κατέχει το 15% της Renault και ως μεγαλομέτοχος δε θέλησε να αποποιηθεί τα δικαιώματα ψήφου που διέθετε.
Ο Γκοσν ήταν ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και της Nissan και της Renault. Μετά την κρίση που προκάλεσε το σχέδιο Σαϊκάβα και η άρνηση της γαλλικής κυβέρνησης, ο Γκοσν υποχρέωθηκε σε παραίτηση από το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της Nissan (παρέμεινε μόνο πρόεδρος) και τη θέση του πήρε ο Σαϊκάβα. Πριν από ένα χρόνο, ο Σαϊκάβα άφησε να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες να προχωρήσει το «ντιλ» και οι δύο εταιρίες να συγχωνευτούν, μειώνονται. Ο Γκοσν αντέδρασε σ' αυτές τις δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η συγχώνευση μπορεί να ολοκληρωθεί με τους συσχετισμούς ανάμεσα στα δύο μονοπώλια ως έχουν. Ο Σαϊκάβα, που θεωρείται πνευματικό παιδί του Γκοσν ήταν αυτός που έκανε τις ανακοινώσεις για τη… σκανδαλώδη συμπεριφορά του δασκάλου του, που τον οδήγησε στις ιαπωνικές φυλακές.
Ο κόσμος των μονοπωλίων και των ηγετικών στελεχών τους είναι ανελέητος στον οικονομικό (και όχι μόνο) πόλεμο. Ο Γκοσν φαίνεται πως είναι θύμα στον πόλεμο ανάμεσα σε δυο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτός που έκανε το «ντιλ του αιώνα» και βοήθησε και τα δύο μονοπώλια να ελέγξουν την κρίση τους, κατηγορείται τώρα ότι βούταγε λεφτά από το ταμείο. Λες και δεν το ήξεραν ή λες και δεν είναι αυτή η συνήθης τακτική των μανατζαραίων αυτού του επιπέδου. Δεν ξέρουμε αν το «ντιλ» θα προχωρήσει ή αν Nissan και Renault θα βρεθούν και πάλι η μία απέναντι στην άλλη. Απλώς σημειώνουμε ότι οι Ιάπωνες έβαλαν στη φυλακή τον άνθρωπο που θεωρούνταν ότι έσωσε τη Nissan από τη χρεοκοπία και οι Γάλλοι έσπευσαν να τον αντικαταστήσουν στην κορυφή της Renault (με δήλωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ), ξεχνώντας ότι ήταν αυτός που τους «πούλησε» τόσο σημαντικά δικαιώματα στη Nissan. Είπαμε, στον κόσμο του κεφαλαίου δεν υπάρχει έλεος για τους ηττημένους, ακόμα κι όταν είναι επίλεκτα στελέχη του.