Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση
  • ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»
  • Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο
  • Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι
  • Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι
  • Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»70 χρόνια ψευτιά και απάτη!
Διεθνή Ιστορία

70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

70 χρόνια ψευτιά και απάτη!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Οκτ 2019, 00:00

Με μπόλικα σφυροδρέπανα, κόκκινες σημαίες, εντυπωσιακούς σχηματισμούς, άρματα που θα ζήλευε κάθε καρναβάλι αλλά και οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη ο εορτασμός για τα 70 χρόνια από την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ. Τον «σύντροφο Μάο», όπως συνεχίζουν να τον αποκαλούν οι κινέζοι ηγέτες, με πρώτο τον σημερινό γενικό γραμματέα του «Κ»Κ Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «καμία δύναμη δε θα μπορέσει ποτέ να υποσκάψει την κινέζικη ισχύ ή να σταματήσει τον κινέζικο λαό και έθνος από το να προχωρήσουν μπροστά». Για την ώρα, η Κίνα «τραβά μπροστά» λαχανιάζοντας, με την αύξηση του ΑΕΠ στο 6.2% να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από το 1992!

Εχουμε γράψει πολλές φορές για το ποιόν του κινέζικου «σοσιαλισμού» (για παράδειγμα βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/936/Διεθνή/29512.Καπιταλισμός-η-ανώτατη-φάση-του…-σοσιαλισμού) και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, παρά το γεγονός ότι ο καπιταλιστικός του χαρακτήρας είναι κάτι τόσο προφανές όσο και η… ανατολή του ηλίου. Δυστυχώς όμως, η ιδεολογική σύγχυση που υπάρχει στις μέρες μας, όσο και η συνέχιση της χρήσης των κομμουνιστικών συμβόλων από τους ιμπεριαλιστές του Πεκίνου, κάνουν αναγκαία μια βαθύτερη προσέγγιση του θέματος της «κομμουνιστικής Κίνας», που έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε ατμομηχανή του παγκόσμιου καπιταλισμού, από την άποψη των μαζικών επενδύσεων δυτικών εταιριών στη χώρα, λόγω του πάμφθηνου εργατικού της δυναμικού.

Πριν από μερικά χρόνια, σε άρθρο της Ντόιτσε Βέλε, με τίτλο «Πόσο κομμουνιστική είναι η Κίνα;» (https://www.dw.com/el/πόσο-κομμουνιστική-είναι-η-κίνα/a-41053879), διαβάζαμε τα εξής: «Εάν ο γερμανός θεωρητικός του κομμουνισμού γνώριζε τι γίνεται στην Κίνα στο όνομά του, θα έτριζαν τα κόκαλά του στον τάφο του. Το τι γίνεται περιγράφεται σε μερικές λέξεις: άγριος καπιταλισμός, εκμετάλλευση, δίψα για κέρδος». Αυτά είναι πράγματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς οι κινέζοι εκατομμυριούχοι συνυπάρχουν… αρμονικά με το εξαθλιωμένο προλεταριάτο που αγωνίζεται σκληρά να επιβιώσει με τα ψίχουλα που του δίνουν. Δεν κρύβονται.

Πώς όμως οδηγηθήκαμε σε αυτό το έκτρωμα; Μπορεί οι μαοϊκοί ανά τον κόσμο να θεωρούν ενόχους κάποιους προδότες μέσα στο «Κ»Κ Κίνας, που καρπώθηκαν την εξουσία μετά το θάνατο του Μάο, με πρώτους απ’ όλους τους Λιου Σάο Σι, Ντεγκ Χσιάο Πινγκ κι όλους αυτούς που πήραν τον «καπιταλιστικό δρόμο» σε αντίθεση με το «σοσιαλιστικό» του Μάο, όμως ο «σοσιαλισμός» του Μάο ήταν ένας πολύ… ιδιότυπος σοσιαλισμός.

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η Κίνα είχε λίγο προλεταριάτο και μεγάλες αγροτικές μάζες, ο Μάο υποστήριζε το 1940 στο έργο του «Η Νέα Δημοκρατία» (καμία σχέση με αυτή του… Κούλη), όπως ονόμαζε τη νέα εξουσία που θα προέκυπτε από την επανάσταση στην Κίνα, ότι αυτή η εξουσία θα ήταν διαφορετική από αυτήν που υπήρχε στην ΕΣΣΔ. Αν και οι θεωρητικοί του κομμουνισμού, Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν (και στη συνέχεια ο Στάλιν), υποστήριζαν ότι μεταξύ της δικτατορίας της αστικής τάξης και της αταξικής κοινωνίας δεν παρεμβάλλεται άλλο καθεστώς από αυτό της δικτατορίας του προλεταριάτου, όχι φυσικά με την έννοια της χούντας που πήγαν να της προσδώσουν οι γκεμπελίσκοι της αστικής ιστοριογραφίας, αλλά με την έννοια της δικτατορίας κατά των πρώην καταπιεστών και των νοσταλγών τους, με ταυτόχρονη πλατιά δημοκρατία για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της (φτωχή αγροτιά, εκμεταλλευόμενα μικροαστικά στρώματα της πόλης), ο Μάο υποστήριζε ήδη από το 1940 (εννιά χρόνια πριν από τη νίκη της κινέζικης επανάστασης) ότι η νέα εξουσία θα ήταν μια δικτατορία συμμαχίας ορισμένων επαναστατικών τάξεων. Τι το κακό σε αυτό θα έλεγε κανείς; Αν τότε, το 1940, ο Μάο νόθευε τον μαρξισμό με το να υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο όχι της εργατικής τάξης αλλά και άλλων «επαναστατικών τάξεων» (με πρώτη την αγροτιά), ανοίγοντας την κερκόπορτα για να συμπεριληφθεί σε αυτές και τμήμα της κινέζικης κεφαλαιοκρατίας (της εθνικής αστικής τάξης, όπως την ονόμαζε, που μπορούσε -σύμφωνα με τον Μάο- να πάρει επαναστατικό χαρακτήρα στον αντιαποικιακό αγώνα, σε αντίθεση με τη μεγαλοαστική τάξη που ήταν το τμήμα της κεφαλαιοκρατίας, που ο Μάο θεωρούσε ως το μοναδικό εχθρό), αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο 17 χρόνια αργότερα.

Στο λόγο του με τίτλο «Για την ορθή λύση των αντιθέσεων στους κόλπους του λαού», που εκφωνήθηκε στις 27 Φλεβάρη του 1957 στην ενδέκατη πλατιά σύνοδο της Ανώτατης Κρατικής Συνδιάσκεψης, το χρόνο δηλαδή που υποτίθεται ότι ολοκληρωνόταν η κολεκτιβοποίηση στην αγροτική οικονομία της Κίνας, ο Μάο έλεγε τα εξής αποκαλυπτικά: «Στη χώρα μας, οι αντιθέσεις ανάμεσα στην εργατική τάξη και την εθνική αστική τάξη ανάγονται στις αντιθέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα στο λαό. Ο ταξικός αγώνας ανάμεσα στην εργατική τάξη και την εθνική αστική τάξη είναι γενικά ταξικός αγώνας στους κόλπους του λαού, γιατί στη χώρα μας η εθνική αστική τάξη έχει διπλό χαρακτήρα. Στην περίοδο της αστικοδημοκρατικής επανάστασης, από το ένα μέρος τη χαρακτήριζε η επαναστατικότητα και από το άλλο η τάση συμβιβασμού με τον εχθρό. Στην περίοδο της σοσιαλιστικής επανάστασης, από τη μια μεριά εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη βγάζοντας κέρδη, αλλά σύγχρονα υποστηρίζει το Σύνταγμα και εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχτεί τους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς… Οι αντιθέσεις ανάμεσα στην εργατική τάξη και την εθνική αστική τάξη είναι αντιθέσεις ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, που από μόνες τους είναι ανταγωνιστικές. Στις συγκεκριμένες όμως συνθήκες της χώρας μας, με κατάλληλους χειρισμούς, οι ανταγωνιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο τάξεις μπορούν να μετατραπούν σε μη ανταγωνιστικές, μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο» (Μάο Τσε Τουγνκ, «Για την ορθή λύση των αντιθέσεων ανάμεσα στο λαό», Ιστορικές Εκδόσεις, Αθήνα 1975, σελ. 9).

Οταν βάζεις μέσα στο «λαό» ένα τμήμα των καπιταλιστών (πέρα από τους μεγαλοαστούς φυσικά) και θεωρείς ότι οι αντιθέσεις τους με τους εργάτες που αυτοί εκμεταλλεύονται μπορούν να λυθούν με «ειρηνικό τρόπο» και να γίνουν μη ανταγωνιστικές, τότε μπάζεις τον καπιταλισμό από την μπροστινή πόρτα στο «σοσιαλιστικό» σου μοντέλο. Κι αυτό ο Μάο το έκανε με μαεστρία, επικαλούμενος πάντοτε τις «ιδιαίτερες συνθήκες της Κίνας».

Πώς διευθετήθηκε το ζήτημα με τις «μη ανταγωνιστικές» αντιθέσεις με τους καπιταλιστές που δεν ανήκαν στην «μεγαλοαστική τάξη» αλλά στην «εθνική αστική τάξη»; Με την πληρωμή ενός σταθερού ποσοστού της τάξης του 5% με την ένοια της εξαγοράς της εταιρίας τους για μία δεκαετία. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η ίδια η Επιθεώρηση του Πεκίνου Νο. 52, 26.12.1977, σελ. 12 (βλ. https://www.marxists.org/subject/china/peking-review/1977/PR1977-52.pdf), στην οποία περιγράφεται η «μεταμόρφωση» των καπιταλιστών σε κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι όμως διέφεραν από τους υπόλοιπους, αφού τσέπωναν το 5% της αξίας των πρώην επιχειρήσεών τους που μετατράπηκαν σε μεικτές επιχειρήσεις. Η «μεταμόρφωση» αυτή ξεκίνησε το 1956 και φαίνεται να ολοκληρώθηκε μέχρι τις απαρχές της λεγόμενης Πολιτιστικής Επανάστασης το 1966. Με τον τρόπο αυτό οι καπιταλιστές τσέπωσαν το μισό της αξίας των επιχειρήσεών τους και σύμφωνα με την Επιθεώρηση του Πεκίνου εντάχθηκαν ως εργαζόμενοι πλέον στο σοσιαλιστικό σύστημα!

Η αποτυχία αυτού του μοντέλου σφραγίστηκε με τους τυχοδιωκτισμούς του «μεγάλου άλματος προς τα μπρος», που κατάληξε σε φιάσκο και οδήγησε σε μία άγρια εσωκομματική σύγκρουση το 1959 (δέκα χρόνια μετά από τη νίκη της κινέζικης επανάστασης). Ηταν η αρχή της «Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης» (ΜΠΠΕ), που δεν ήταν παρά το βάθεμα της εσωκομματικής σύγκρουσης δύο εξίσου καπιταλιστικών ομάδων μέσα στο «Κ»Κ Κίνας. Της ομάδας των Μάο – Λιν Πιάο (που ορίστηκε επίσημα ως διάδοχος του Μάο (!) για να σκοτωθεί σε ένα αεροπορικό δυστύχημα λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, προσπαθώντας να διαφύγει μετά από… αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μάο) και της ομάδας Λιου Σάο Σι και Τενγκ Σιάο Πινγκ που ήταν υπέρμαχοι του ανοιχτού περάσματος της Κίνας στον κλασικό καπιταλισμό.

Μπορεί η ΜΠΠΕ να βαφτίστηκε «προλεταριακή», όταν όμως ζόρισαν τα πράγματα ο Μάο έβγαλε μπροστά το σλόγκαν «κρατήστε σταθερά την επανάσταση και αυξήστε την παραγωγή» (βλ. Επιθεώρηση του Πεκινου Νο. 7, 10.2.1967. σελ.15, https://www.marxists.org/subject/china/peking-review/1967/PR1967-07.pdf), ζητώντας από τους εργάτες να κάτσουν στο πόστο τους και να δουλέψουν για να προχωρήσει η παραγωγή. Οταν κάποιοι αντέδρασαν, κατηγορήθηκαν για «οικονομισμό» και ότι βάζουν το υλικό κίνητρο (αύξηση στο μισθό) πάνω από την… επανάσταση! Στο άρθρο με τίτλο «Οι επαναστάτες αντάρτες της Σαγκάης (σ.σ. οι λεγόμενες κοκκινοφρουρές που αποτελούνταν από φοιτητές κυρίως) κερδίζουν μεγάλες νίκες κατά του οικονομισμού» (βλ. Επιθεώρηση του Πεκίνου. Νο. 4, σελ. 28 https://www.marxists.org/subject/china/peking-review/1967/PR1967-04.pdf) περιγράφεται πώς οι «επαναστάτες» κατάφεραν να «πείσουν» τους εργάτες να μην ενδώσουν στο… υλικό κίνητρο της αύξησης των μισθών (γιατί να θέλαν να ενδώσουν άραγε, αφού περνούσαν… καλά;) και να επιστρέψουν στα πόστα τους για να δουλέψουν!

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για το μαοϊκό «σοσιαλισμό» που αναπτυσσόταν χεράκι-χεράκι με τους «αναμορφωμένους» καπιταλιστές, για την αποθέωση της «σκέψης Μάο Τσε Τουνγκ», που αντικατέστησε ουσιαστικά τους θεωρητικούς του κομμουνισμού, για την αντιδραστική εξωτερική πολιτική με την κακόφημη «Θεωρία των τριών κόσμων», όμως ο χώρος της εφημερίδας μας το απαγορεύει. Μία εμπεριστατωμένη ανάλυση για την απάτη του κινέζικου «σοσιαλισμού» μπορείτε να διαβάσετε σε μια παλιά ανάλυση, με τίτλο «30 χρόνια Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας – 30 χρόνια ψευτιά και απάτη» (βλ. https://ciml.250x.com/shwm/maoism/greek_maoism/griechisch_maoismus_kpd_to_4_1979.html), από την οποία δανειστήκαμε τον τίτλο αυτού του άρθρου.

Τα παπαγαλάκια του καπιταλισμού θα βρουν την ευκαιρία να επαναλάβουν αυτό που λένε πάντα. Τη γνωστή καραμέλα για το «άτοπο» της εφαρμογής του κομμουνισμού που μπορεί να τα λέει ωραία στα λόγια αλλά χωλαίνει στην πράξη. Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη απατεωνιά απ’ αυτό. Γιατί η εφαρμογή ενός κρατικού καπιταλισμού με κομμουνιστικό προσωπείο στην Κίνα δεν είχε καμία σχέση όχι μόνο με τις θεμελιώδεις αρχές του κομμουνισμού, αλλά και με όσα πέτυχε ο σοσιαλισμός στην Σοβιετική Ενωση τις πρώτες δεκαετίες μετά την επανάσταση.

Η αντιιμπεριαλιστική και αντιαποικιακή επανάσταση στην Κίνα το 1949 ήταν ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, αλλά μέχρις εκεί. Το γεγονός ότι η Κίνα μετατράπηκε σε μία καπιταλιστική χώρα δεν αναιρεί τη σημασία της κινέζικης επανάστασης που έδιωξε τους αποικιοκράτες και τους φεουδάρχες. Επιβεβαιώνει όμως το ότι, όταν εφαρμόζεις θεωρίες αντίθετες με τον επιστημονικό σοσιαλισμό που ανέλυσαν οι θεωρητικοί του κομμουνισμού (Μάρξ, Ενγκελς, Λένιν και Στάλιν), τότε τα αποτελέσματα είναι τραγικά και ανεπανόρθωτα. Μπορεί η Κίνα να πλασαρίστηκε για δεκαετίες σαν το αντίβαρο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης που συντελέστηκε στην Σοβιετική Ενωση, στην ουσία όμως δεν ήταν τίποτ’ άλλο από την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Κρατικός καπιταλισμός με κομμουνιστικό προσωπείο, με την αστική τάξη να κατοικοεδρεύει στη διεύθυνση των επιχειρήσεων και τον κομματικό μηχανισμό.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

Αποκαλυπτήρια εθνικιστικής μωρίας
Επόμενο άρθρο

70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

«Δώστε στα Πασόκια να πιούνε κάνα μπάφο, να δούνε τον Ανδρέα να βγαίνει από τον τάφο»

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

Διεθνή 15 Οκτ 2025, 10:19

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

Διεθνή 14 Οκτ 2025, 22:44

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

Διεθνή 14 Οκτ 2025, 19:24

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

Διεθνή 14 Οκτ 2025, 10:02

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε»

Υποχρέωσε τον Νετανιάχου να επαναλάβει το ίδιο

Διεθνή 13 Οκτ 2025, 13:26

Αρχισε η ανταλλαγή κρατούμενων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τους σιωναζιστές

Διεθνή 13 Οκτ 2025, 11:37
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Πολιτισμός

H απαγγελία ολοκληρώθηκε

14 Οκτ 2025, 10:49
Διεθνή

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

14 Οκτ 2025, 10:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

14 Οκτ 2025, 00:01
Πολιτική

Ξανά κατηγορούμενοι οι Χλύκες (πατέρας και γιος) και ο Καλφούτζος

13 Οκτ 2025, 19:39
Διεθνή

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε»

Υποχρέωσε τον Νετανιάχου να επαναλάβει το ίδιο

13 Οκτ 2025, 13:26
Καταστολή

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

13 Οκτ 2025, 11:53
Διεθνή

Αρχισε η ανταλλαγή κρατούμενων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τους σιωναζιστές

13 Οκτ 2025, 11:37
Διεθνή

Η Αντίσταση ξεπαστρεύει τους δωσίλογους

Γενική αμνηστία σε όσους δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, εφόσον παραδοθούν εντός μιας εβδομάδας

13 Οκτ 2025, 10:05
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

Ημέρα αγρότισσας.

Ημέρα πλυσίματος χεριών.

Ημέρα τυφλών.

1907: Η Εβστιλία Ρογκοζινίκοβα εκτελεί τον διευθυντή των φυλακών της Πετρούπολης, Μαξιμόφσκι.

1920: Φασίστες πυρπολούν τα γραφεία σοσιαλιστικής εφημερίδας στην Τεργέστη (Ιταλία).

1945: Εκτελείται για προδοσία ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιερ Λαβάλ.

1951: Δολοφονείται ο πακιστανός πρωθυπουργός Λιακουάτ Αλή Χαν.

1973: Σε έφοδο τανκς κατά φοιτητών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη σκοτώνονται πάνω από τριακόσια άτομα.

1979: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον στην πρώτη παρέλαση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    17Ν
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Εφετείο 17Ν
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    ΕΛΑ
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Ποιοι είμαστε
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Επικοινωνία
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Όροι χρήσης
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Ποιοι είμαστε
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Επικοινωνία
  • 70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo