Στο απόλυτο χάος έχει βυθιστεί η Λιβύη δύο χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, με την παραγωγή πετρελαίου να έχει σχεδόν σταματήσει και τις πολυεθνικές που ετοίμαζαν πλιάτσικο σε βάρος του ορυκτού πλούτου της χώρας να έχουν φύγει λόγω της κατάστασης που επικρατεί.
Ενοπλες πολιτοφυλακές έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα εργοστάσια παραγωγής πετρελαίου και τα λιμάνια μεταφοράς στη Μεσόγειο, ενώ η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει υπό τον έλεγχό της μόλις δύο. Η παραγωγή πετρελαίου έχει πέσει στο 10% της αρχικής, με αποτέλεσμα οι παραγόμενες ποσότητες να μην μπορούν να καλύψουν ούτε την εγχώρια ζήτηση και η κυβέρνηση της Τρίπολης να αναγκάζεται να εισάγει πετρέλαιο από τις γειτονικές χώρες. Να θυμίσουμε ότι το πετρέλαιο είναι το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Λιβύης και η κατάρρευση της βιομηχανίας παραγωγής του βυθίζει την οικονομία της χώρας σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Το ολλανδο-βρετανικό μονοπώλιο της Shell καθώς και η ιταλική ENI έχουν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα, ενώ η βρετανική BP έχει αποσύρει το προσωπικό της περιμένοντας να δει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση.
Δεκάδες στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, πολιτικοί, ακτιβιστές και δικαστές δολοφονούνται κάθε μήνα από ένοπλες ομάδες αντικανταφικών, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της χώρας και έχουν φτιάξει δικές τους φυλακές, όπου φυλακίζουν μαζικά και χωρίς καμιά κατηγορία χιλιάδες αντιπάλους τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια φυλακισμένος στην πόλη Ζιντάν από μια τοπική πολιτοφυλακή Στις 26 Αυγούστου, 500 κρατού-μενοι σε φυλακές της Τρίπολης ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και να δικαστούν, ώστε να μπει τέλος στην αυθαίρετη φυλάκισή τους χωρίς κατηγορίες. Την ίδια μέρα, δεκάδες μέλη των τοπικών πολιτοφυλακών εισέβαλαν στη φυλακή και πυροβόλησαν στο ψαχνό τους απεργούς πείνας, τραυματίζοντας δεκάδες. Σε άλλο περιστατικό, σε φυλακή της Βεγγάζης, 1.200 κρατούμενοι απέδρασαν κατά τη διάρκεια ταραχών μέσα στη φυλακή.
Κάτοικοι των πόλεων, όπου δρουν ανενόχλητες οι διάφορες ένοπλες ομάδες, διαδηλώνουν συνεχώς ενάντια στην παρουσία τους. Τον Ιούνιο, χιλιάδες κάτοικοι της Βεγγάζης διαδήλωσαν έξω από τα στρατόπεδα της «Λιβυκής Ασπίδας» και οι ένοπλοι που στάθμευαν εκεί άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας 31 άοπλους διαδηλωτές. Η «Λιβυκή Ασπίδα» είναι μια ένωση πολιτοφυλακών, η οποία καλύπτει την ανυπαρξία εθνικού στρατού και αστυνομίας και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να της δώσει 700 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά εξοπλισμού και για τη στρατολόγηση νέων μελών. Ενοπλες ομάδες που ανήκουν στη «Λιβυκή Ασπίδα» είναι αυτές που έχουν καταλάβει τα εργοστάσια πετρελαίου, γεγονός που δείχνει ότι τέτοιου είδους μορφώματα δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κεντρική κυβέρνηση.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη παραιτούνται το ένα μετά το άλλο, με τελευταίο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αουάντ αλ Μπαράσι στις 3 Αυγούστου, βαθαίνοντας την κυβερνητική κρίση.
Το χάος που επικρατεί στη χώρα έχει δώσει τη δυνατότητα στους μαχητές της Αλ Κάιντα που εκδιώχθηκαν από το γειτονικό Μάλι κατά τη διάρκεια της γαλλικής επέμβασης να βρουν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους. Δημιουργείται έτσι ένας επιπρόσθετος πονοκέφαλος για τους ιμπεριαλιστές από τους θύλακες της Αλ Κάιντα στην περιοχή, ενώ παράλληλα μπαίνουν εμπόδιο στις επιδιώξεις των Αμερικάνων για στρατιωτική και οικονομική κυριαρχία στην Αφρική χρησιμοποιώντας σαν όχημα την AFRICOM.