Πριν μπει καλά-καλά το καλοκαίρι, ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία φουντώνει για τα καλά, καθώς τα δυο μεγάλα κόμματα, ο συνασπισμός CDU-CSU και το SPD, παρουσίασαν τα προγράμματά τους, με τα οποία οι ηγέτες τους, Μέρκελ και Σουλτς, θα προσπαθήσουν το τρίμηνο που απομένει μέχρι τις εκλογές της 24ης του Σεπτέμβρη να κερδίσουν τους ψηφοφόρους.
Ο Σουλτς, με τις δημοσκοπήσεις καταθλιπτικά σε βάρος του (με 16% φέρεται να προηγείται η Δεξιά) και έχοντας ηττηθεί κατά κράτος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε ομοσπονδιακά κρατίδια, μεταξύ των οποίων και το προπύργιο των σοσιαλδημοκρατών, Κάτω Ρηνανία-Βεστφαλία, φώναξε για στήριξη τον τελευταίο σοσιαλδημοκράτη που έγινε καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ (πρόεδρο του ρωσογερμανικού κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τον North Stream, πλέον), ο οποίος εμφανίστηκε προ ημερών στο εκλογικό συνέδριο του SPD στο Ντόρτμουντ προσπαθώντας να ντοπάρει ψυχολογικά το στελεχικό δυναμικό του κόμματος, με φράσεις όπως «οι εκλογές δεν κρίνονται από δημοσιογράφους και δημοσκοπήσεις αλλά από τους ψηφοφόρους, το ένα τρίτο των οποίων αποφασίζει την ημέρα των εκλογών ή λίγο νωρίτερα»! Και επειδή αυτού του τύπου τα ντοπαρίσματα δεν παίζουν κανένα ρόλο στους ψηφοφόρους, ο Σουλτς και το επιτελείο του έβαλαν ως πρώτο ζήτημα του προγράμματός τους τη «φορολογική μεταρρύθμιση» (ξέχασαν πια τα εργασιακά θέματα), υποσχόμενοι φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων κατά 15 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων.
Κλείνοντας τ' αυτιά στις προσωπικές επιθέσεις του Σουλτς («εμείς παρουσιάζουμε πρόγραμμα και παλεύουμε για τις ιδέες μας, ενώ από το στρατόπεδο της καγκελαρίου υπάρχει σιωπή»), η Μέρκελ περίμενε να ξεφουσκώσει ο επικοινωνιακός θόρυβος από το προεκλογικό συνέδριο του SPD, εκμεταλλεύτηκε και το «λαχείο» του θανάτου του Χέλμουτ Κολ, και εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα παρέα με τον Ζεεχόφερ της βαυαρικής ακροδεξιάς (CSU), για να παρουσιάσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, που προβλέπει μείωση των φόρων, τερματισμό της ανεργίας, νέες κατοικίες και στήριξη των πιο ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων και περισσότερη αστυνόμευση. Ολο το πακέτο, δηλαδή. Σύμφωνα με την Μέρκελ, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, μπορούν οι φόροι να μειωθούν κατά 15 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί αύξηση της φορολόγησης των υψηλότερων εισοδημάτων. Μπορεί, επίσης, να εξασφαλιστεί πλήρης απασχόληση μέχρι το 2025, που την όρισε ως μείωση της ανεργίας σε ποσοστό μικρότερο του 3%. «Ευημερία και ασφάλεια για όλους» είναι το κεντρικό σύνθημα του συνασπισμού CDU-CSU, που χτίζει πάνω στην ηγεμονική θέση που κατέχει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Μέρκελ και Ζεεχόφερ είπαν ότι αντιτάσσονται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ότι θα εργαστούν να υπάρξει ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική, με αναπτυξιακή βοήθεια και ότι θα συνεργαστούν στενά με τη γαλλική κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, χωρίς να αποδέχονται την αμοιβαιοποίηση των χρεών (ευρωομόλογο). Τέλος, στο πρόγραμμα της γερμανικής Δεξιάς, οι ΗΠΑ, που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν «φιλική χώρα», υποβιβάστηκαν στον «πιο σημαντικό εταίρο» της Γερμανίας εκτός Ευρώπης.