Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο δήμαρχος Ιεράπετρας αβανταδόρος της πολιτικής των σιωναζιστών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την οποία στηρίζεται
  • Θάνατος Μαζωνάκη: Δεν μας τα λέει καλά ο ακροδεξιός Θάνος Πλεύρης
  • ΠΟΓΕΔΥ: «Τα ψέματα για τον αφθώδη στη Μυτιλήνη»
  • Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία
  • Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη
  • Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το τέλος του «αρχιτρομοκράτη» κι ο πανικός των κατακτητών
Διεθνή

Το τέλος του «αρχιτρομοκράτη» κι ο πανικός των κατακτητών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιούν 2006, 00:00
Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, 1967-2006. Για τους Αμερικάνους και τα παπαγαλάκια τους ήταν ένας «αρχιτρομοκράτης». Ενας «εχθρός της δημοκρατίας» που έπρεπε να πεθάνει με κάθε τίμημα. Για ορισμένους (ακόμα και «αριστερούς») ήταν ένας προβοκάτορας. Ηταν ένας απ’ αυτούς που έδινε «άλλοθι» στους Αμερικάνους να νομιμοποιήσουν την κατοχή του Ιράκ. Οσο «άλλοθι» έδιναν κι όλοι αυτοί οι χιλιάδες μαχητές που αποκεφάλιζαν δυτικούς ομήρους, που έβαζαν βόμβες στα γραφεία του ΟΗΕ, που εκτελούσαν υποτακτικούς του καθεστώτος και συνεργάτες της κατοχής, που έκαναν σαμποτάζ στους πετρελαιαγωγούς, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρικό δίκτυο (πλήττοντας την οικονομία της χώρας) ή που έκαναν μποϊκοτάζ των «ελεύθερων εκλογών» (βάλλοντας κατά της «δημοκρατίας»). Οσο «άλλοθι» δίνει η ίδια η ιρακινή αντίσταση τελικά, γιατί κι αυτή παρουσιάζεται σαν ένα τσούρμο «τρομοκρατών» απ’ την αμερικάνικη προπαγάνδα.
 
Για τους Ιρακινούς ο Ζαρκάουι ήταν ένας απ’ αυτούς που πολεμούσε τους Αμερικάνους. Πολλοί δε συμφωνούσαν μαζί του για τον «ολοκληρωτικό πόλεμο» που κήρυξε στους Σιίτες (με βάση τη δήλωση που έκανε το Σεπτέμβρη του 2005 στην οποία, όπως θα υπενθυμίσουμε παρακάτω, επικέντρωνε στα σιιτικά κόμματα που στηρίζουν τους κατακτητές), όμως κανείς δε μπορούσε να αμφισβητήσει ότι η οργάνωσή του υπήρχε και μάλιστα υπό την ηγεσία του συνενώθηκαν εφτά ομάδες αντίστασης υπό την ομπρέλα του «Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν», πραγματοποιώντας σωρεία επιθέσεων στα αμερικάνικα στρατεύματα (ορισμένοι μιλάνε για το ένα τέταρτο των επιθέσεων που γίνεται σήμερα στο Ιράκ).
Στο εξωτερικό, για κάποιους Παλαιστίνιους, ο Ζαρκάουι ήταν ένας ήρωας. Οπως ο Σαμχαντάνα, ο ηγέτης των «Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης», που αφού διορίστηκε απ’ την κυβέρνηση της Χαμάς ως διοικητής του νέου αστυνομικού σώματος στη Γάζα, δολοφονήθηκε σχεδόν την ίδια στιγμή με το Ζαρκάουι από τους Ισραηλινούς. Κατά τον 18χρονο Μοχάμεντ Χασούνι, που ανήκει στην ένοπλη πτέρυγα των «Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης», ο Σαμχαντάνα ήταν «ο Ζαρκάουι της Γάζας» και έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα του, χωρίς να θέλει λεφτά για πάρτη του.
 
♦ Μέρος της αντίστασης…

Οπως και να έχει το πράγμα, ο Ζαρκάουι ήταν ένας απ’ αυτούς που αντιστέκονταν στην αμερικανοβρετανική κατοχή. Οποιαδήποτε διαφωνία τακτικής κι αν είχε κανείς μαζί του, δε μπορεί να μην του το αναγνωρίσει αυτό, Και βέβαια, να μην του αναγνωρίσει ότι πέθανε όχι γιατί «τελείωσε ο ρόλος του», όπως «ανακαλύπτουν» χωρίς κανένα στοιχείο οι «φωστήρες» του Περισσού, που επιμένουν στην πρακτόρικη λογική τους (προφανώς πράκτορες των Αμερικάνων δεν είναι οι σύντροφοί τους του «Κ»Κ Ιράκ, εφόσον αυτοί συνεργάζονται απροκάλυπτα με τους κατακτητές!), αλλά γιατί οι Αμερικάνοι ισοπέδωσαν μια ολόκληρη περιοχή καταστρέφοντας πάνω από 50 σπίτια σε μια ακτίνα 500 μέτρων, σύμφωνα με ανταποκριτή ισλαμικού πρακτορείου, με τους καπνούς να βγαίνουν απ’ τα σπίτια για τέσσερις ολόκληρες ώρες μετά την επίθεση. Ο επίσημος απολογισμός απ’ τις δύο βόμβες των 250 κιλών ήταν 9 νεκροί (μεταξύ των οποίων μία γυναίκα με το ανήλικο παιδί της). Ισως το πραγματικό νούμερο των νεκρών αλλά και των τραυματιών να μην το μάθουμε ποτέ.
 
Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που γινόταν μια τέτοια επίθεση. Τον Ιούλη του 2004, οι Αμερικάνοι είχαν ξεκληρίσει μια ολόκληρη οικογένεια στη Φαλούτζα σκοτώνοντας ακαριαία τουλάχιστον 4 άτομα (μεταξύ των οποίων ένα μικρό παιδί, το σώμα του οποίου κυριολεκτικά διαμελίστηκε) και τραυματίζοντας πάνω από 10 (8 απ’ τα οποία πέθαναν αργότερα), όταν καθ’ υπόδειξη της νέας κυβέρνησης έριξαν δύο τόνους βομβών από αέρος σε ένα σπίτι που υποτίθεται ότι ήταν κρυσφήγετο του Ιορδανού «τρομοκράτη». Ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, στην ίδια πόλη, εκατοντάδες γυναίκες και μικρά παιδιά είχαν σκοτωθεί απ’ τις αμερικάνικες επιθέσεις που «στόχευαν σε κρυψώνες του Ζαρκάουι».
 
♦ …αλλά και «φάντασμα του εμφυλίου»

Ο Ζαρκάουι όμως δεν ήταν μόνο σάρκα απ’ τη σάρκα της ιρακινής αντίστασης. Παρουσιάστηκε και σαν ένα φάντασμα ενός ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου, για τον οποίο απ’ τον πρώτο κιόλας χρόνο της κατοχής οι Αμερικάνοι «προειδοποιούσαν». Ας θυμηθούμε το χρονικό των γεγονότων. Τέσσερις μήνες μετά από την Πύρρειο νίκη των Αμερικάνων στο Ιράκ, τον Αύγουστο του 2003, δολοφονείται ο Μοχάμεντ Μπακίρ Αλ-Χακίμ, ο Σιίτης ηγέτης του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», με βόμβα έξω από το Μαυσωλείο του Αλί στη Νατζάφ. Μαζί του σκοτώνονται 125 Ιρακινοί προσκυνητές. Οι Αμερικάνοι χρεώνουν την επίθεση στην Αλ-Κάιντα, η οποία το διαψεύδει με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε μετέπειτα.
 
Στις αρχές του Φλεβάρη του 2004, οι Αμερικάνοι «ανακαλύπτουν» σε «γιάφκα» του Ζαρκάουι στη Βαγδάτη μία δισκέτα με 17σέλιδο έγγραφο που αναφέρει ότι στόχος της Αλ-Κάιντα είναι η πρόκληση «εμφυλίου πολέμου». Ενα μήνα μετά, κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής της Ασούρα, πραγματοποιείται διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο τζαμιά, στην Καρμπάλα και τη Βαγδάτη. Πάνω από 100 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί παρευρίσκονται στις τελετές. Οι Αμερικάνοι χρεώνουν και πάλι την επίθεση στην Αλ-Κάιντα, η οποία με e-mail στην αραβική εφημερίδα πλατιάς κυκλοφορίας που εκδίδεται στο Λονδίνο «Αλ-Κουντς» ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία ευθύνη και γι’ αυτή την επίθεση, αναφέροντας ότι «τα αμερικάνικα στρατεύματα εξαπέλυσαν την σφαγή για να σκοτώσουν αθώους Σιίτες στην Καρμπάλα και στη Βαγδάτη» και συμπληρώνοντας ότι στοχεύει μόνο στους Αμερικάνους και τους συνεργάτες τους. Το e-mail κρίνεται αυθεντικό ακόμα και από το Associated Press και οι Αμερικάνοι λουφάζουν. Εμφύλιος πόλεμος δεν τους βγαίνει με τίποτα.
 
Ενάμιση χρόνο μετά, το Σεπτέμβρη του 2005, ο Ζαρκάουι μιλάει για «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των Σιιτών» προκαλώντας τη χαρά των Αμερικάνων που επιτέλους βλέπουν να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες τους. Ομως η σχετική ανακοίνωση (από την οποία διαχωρίστηκαν αρκετές δυνάμεις της ιρακινής αντίστασης) ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι συγκεκριμένα κόμματα που στηρίζουν την κατοχή και όχι οι Σιίτες που αντιτάχθηκαν σ’ αυτή, όπως ο Σάντρ ή ο Αλ-Χαλίζι.
Πρόκειται μάλλον περισσότερο για πίεση στο σιιτικό πληθυσμό να πάρει θέση ενάντια στους κατακτητές και να εγκαταλείψει τις αυταπάτες του, παρά για πραγματική απειλή (χωρίς φυσικά να μην υπάρχουν και οι τάσεις για ταύτιση του πληθυσμού με τους ηγέτες του). Απ’ την ανακοίνωση αυτή μέχρι σήμερα, πολλές εμφυλιοπολεμικές επιθέσεις αναφέρονται κατά αμάχων στο Ιράκ. Ομως πώς μπορούμε να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια, όταν αυτές οι επιθέσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση ομοιογενείς; Να εξηγηθούμε. Υπάρχουν βομβιστικές επιθέσεις σε λαϊκές αγορές και τζαμιά, για τις οποίες πουθενά η οργάνωση του Ζαρκάουι δεν ανέλαβε την ευθύνη. Μαζί μ’ αυτές, όμως, υπήρξαν και επιθέσεις όπως αυτή στη συνοικία Καντιμίγια της Βαγδάτης τον περασμένο Σεπτέμβρη. Μια επίθεση που παρουσιάστηκε ότι έγινε κατά εργατών, όμως η «Αλ-Κάιντα» που ανέλαβε την ευθύνη της βγήκε με προκήρυξή της, που μοιράστηκε σε τζαμιά, και υποστήριξε ότι η περιοχή είναι προπύργιο των Σιιτών μαχητών του Μπαντρ (που συνεργάζονται με τους Αμερικάνους), ενώ οι εργάτες προορίζονταν να δουλέψουν σε αμερικάνικες βάσεις.
 
Πώς μπορεί κανείς μακριά απ’ την πηγή της είδησης να διαπιστώσει τι ακριβώς γίνεται; Και μάλιστα, όταν οι ειδήσεις έρχονται φιλτραρισμένες απ’ τα παπαγαλάκια της «αντιτρομοκρατίας»; Αυτό δε σημαίνει ότι δεν γίνονται εμφυλιοπολεμικές επιθέσεις στο Ιράκ, ούτε ότι αυτές ήταν ενάντια στη λογική του Ζαρκάουι, όμως δε μπορούν όλες να χρεωθούν σ’ αυτόν και τις οργανώσεις των «τζιχαντιστών».
 
♦ Η αντίσταση συνεχίζεται

Οπως και να έχει το πράγμα, ένα είναι σίγουρο. Οτι η δολοφονία του Ζαρκάουι σε καμία περίπτωση δεν θα κάμψει την αντίσταση. Ούτε καν θα την επιβραδύνει, γιατί είναι πλέον πολύ αργά για κάτι τέτοιο. Ο νεκρός Ζαρκάουι είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνος απ’ όσο ήταν ζωντανός, δίνοντας ένα μήνυμα αντίστασης και μαρτυρίου σε χιλιάδες Ιρακινούς που βιώνουν την κόλαση της αμερικανοβρετανικής κατοχής στη χώρα. Τα χειροκροτήματα των δημοσιοκάφρων που είναι πρόθυμα παπαγαλάκια της αμερικανοβρετανικής κατοχής έχουν τόση αξία όση και τα ίδια χειροκροτήματα μετά από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται και ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να το υποστηρίξει κανείς. Αρκεί η ίδια η πραγματικότητα των συνεχιζόμενων αντικατοχικών επιθέσεων.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜεγάλη επίθεση κατά των Ταλιμπάν
Επόμενο άρθρο Ετοιμάζονται να ισοπεδώσουν το Ραμάντι

Σχετικά Αρθρα

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

Διεθνή 15 Σεπ 2026, 09:16

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

Διεθνή 13 Σεπ 2026, 19:54

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

Διεθνή 13 Σεπ 2026, 11:29

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

Διεθνή 12 Σεπ 2026, 14:15

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

Διεθνή 12 Σεπ 2026, 08:16

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

Διεθνή 11 Σεπ 2026, 18:46
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας αβανταδόρος της πολιτικής των σιωναζιστών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την οποία στηρίζεται

16 Σεπ 2026, 14:51
Υγεία

Θάνατος Μαζωνάκη: Δεν μας τα λέει καλά ο ακροδεξιός Θάνος Πλεύρης

Ασθενής μνήμη και άτυπη μαρτυρία υπεράσπισης του γιατρού του Κολωνακίου

16 Σεπ 2026, 13:18
Αγροτικά

ΠΟΓΕΔΥ: «Τα ψέματα για τον αφθώδη στη Μυτιλήνη»

16 Σεπ 2026, 11:51
Παιδεία

Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία

16 Σεπ 2026, 05:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
Πολιτισμός

Ο Macklemore απαντά για τον αποκλεισμό του από το υπόλοιπο της περιοδείας του Ed Sheeran

«Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»

15 Σεπ 2026, 18:12
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

14 Σεπ 2026, 20:09
Πολιτισμός

Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»

14 Σεπ 2026, 19:47
Αγροτικά

Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!

Τεράστια η καταστροφή από τον αφθώδη πυρετό στους κτηνοτρόφους του νησιού

14 Σεπ 2026, 17:02
Υγεία

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

14 Σεπ 2026, 14:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

Ημέρα προστασίας του όζοντος.

Μαλαισία, Σιγκαπούρη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1963).

Μεξικό: Εθνική γιορτή (1810).

Νέα Γουινέα (Παπούα): Εθνική γιορτή (1975).

1848: Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

1920: Βόμβα στο χρηματιστήριο της Wall Street (ΗΠΑ), τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

1968: Μετάδοση αντιδικτατορικών συνθημάτων του ΠΑΜ επί δεκάλεπτο με μαγνητόφωνο στην Αιόλου.

1969: Το ΕΔΚ ανατινάζει δύο πυλώνες της ΔΕΗ στην Ελευσίνα με σκοπό τη διακοπή ρεύματος κατά την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από τον ισραηλινό στρατό.

1982: Εκτελείται ως προδότης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαντέκ Γκομπτζαντέχ.

1991: Βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών “Φωτεινό μονοπάτι” προκαλεί τον θάνατο επτά ατόμων (Περού).

1994: Ο ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, νεκρός ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και εννιά τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo