Αφησαν ελεύθερους τους δολοφόνους!

Το σύστημα προστατεύει τα σκυλιά του

0

Αυτό πια κι αν είναι πρόκληση. Και οι τέσσερις μπάτσοι που συμμετείχαν στη δολοφονία του 46χρονου Aφροαμερικανού Τζoρτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη τον περασμένο Μάη, είναι πλέον ελεύθεροι μέχρι το Μάρτη που θα γίνει η δίκη τους! Με παχυλές εγγυήσεις, που πληρώθηκαν προφανώς όχι από… φιλανθρωπικούς εράνους, ούτε από τις… οικονομίες τους, αλλά το πιθανότερο από τον ίδιο τον αστυνομικό μηχανισμό. Διαφορετικά, πώς κατόρθωσαν τόσο γρήγορα να βρουν 750 χιλιάδες δολάρια ο καθένας από τους τρείς συνεργούς, που έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το καλοκαίρι, και ένα εκατομμύριο δολάρια ο τέταρτος που τον έπνιξε;

Την περασμένη Τετάρτη, αφέθηκε ελεύθερος ο βασικός υπαίτιος της δολοφονίας Φλόιντ, ο Ντέρεκ Σόβιν, αφού πρώτα πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια εγγύηση, προκαλώντας οργισμένες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη. Του επέτρεψαν μάλιστα να εγκαταλείψει την Μινεσότα και να ζήσει σε γειτονική Πολιτεία, επειδή διαπίστωσαν… ανησυχίες για τη ζωή του!

Από τους υπόλοιπους τρεις (οι οποίοι δε φαίνεται να ακολουθούν την ίδια τακτική στο δικαστήριο, με τους δύο να προσπαθούν να ρίξουν στον Σόβιν όλο το φταίξιμο):

  • Ο Τόμας Λέιν έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από τις 10 Ιούνη έχοντας πληρώσει εγγύηση 750 χιλιάδες δολάρια.
  • Ο Αλεξάντερ Κeν αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δέκα μέρες αργότερα (το βράδυ της 19ης Ιούνη) πληρώνοντας κι αυτός την ίδια εγγύηση.
  • Ο Του Θάο αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους στις 4 Ιούλη πληρώνοντας κι αυτός 750 χιλιάρικα εγγύηση, όπως οι δύο άλλοι.

Το πιο προκλητικό είναι ότι ακόμα και να κριθεί ένοχος, ο Σόβιν, δε θα χάσει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι έχει απολυθεί από την αστυνομία όπως και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του! Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό, της τάξης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (ίσως και παραπάνω), το οποίο όπως έχει αποκαλύψει το CNN θα ξεκινήσει να το παίρνει σε έξι χρόνια από τώρα! Ο Σόβιν είναι 44 ετών και στα 50 μπορεί να κάνει αίτηση για σύνταξη. Αν επιλέξει να πληρώνεται από τα 55, τότε θα παίρνει 50 χιλιάδες δολάρια το χρόνο εφ’ όρου ζωής. Ετσι ακόμα κι αν τον καταδικάσουν, όταν θα βγει από τη φυλακή θα τον περιμένει η διόλου ευκαταφρόνητη συνταξούλα του!

Αν και η δίωξη που αντιμετωπίζει ο Σόβιν, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, είναι ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού (χωρίς πρόθεση όμως), που επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, αυτό είναι αμφίβολο, καθώς ο βετεράνος Σόβιν έχει παρασημοφορηθεί δυο φορές στο παρελθόν και σίγουρα θα επιδιώξει να έχει ελαφρυντικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αστυνομική βαρβαρότητα στις ΗΠΑ έχει δικαστικές πλάτες…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: