Ενα βαθύ μπουντρούμι

0

Ο Νίκος Παππάς (ο μπασκετμπολίστας, όχι ο άλλος, ο συριζαίος) μας έχει συνηθίσει σε έναν ιδιαίτερο τρόπο σχολιασμού της επικαιρότητας. Το επέδειξε με την ανάρτησή του στο instragram για την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη νεοναζιστική συμμορία του Μιχαλολιάκου. «Στηβ έλα να κοουτσάρεις τους φίλους σου», ήταν το μήνυμα του Παππά, με φόντο μια φωτογραφία από το γήπεδο μπάσκετ στις φυλακές Κορυδαλλού, που δημιουργήθηκε με δικά του έξοδα.

Ο Στηβ Γιατζόγλου (στον οποίο έστειλε ο Παππάς την πρόσκληση) ήταν ένας από λίγους φανερούς υμνητές των νεοναζί στο χώρο του αθλητισμού και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιά. Πίστεψε ότι δηλώνοντας «φασίστας και Ολυμπιακός» θα κατάφερνε να κερδίσει την προτίμηση των ερυθρόλευκων οπαδών, όμως στην κάλπη δεν βρήκε «ούτε τη δική του ψήφο». Παρά το «χαστούκι» από τους Πειραιώτες, συνέχισε να βρίσκεται στο πλευρό του Μιχαλολιάκου και να υπερασπίζεται τη δράση της συμμορίας. Μετά τη διάλυση που βάρεσε το μαγαζί, παραμένει ενεργός στις διεργασίες στον ακροδεξιό χώρο, ακολουθώντας τον Κασιδιάρη και αναλαμβάνοντας υπεύθυνος αθλητισμού της νέας «σφηκοφωλιά» που προσπαθεί να δημιουργήσει ο άλλοτε υπαρχηγός του φίρερ.

Μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης είχαμε μια έκρηξη κάλπικου αντιφασισμού από τους επωνύμους του «δημοκρατικού τόξου», που προσπαθούσαν να πλειοδοτήσουν, προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους για την ανοχή ή/και την ενθάρρυνση που έδειξαν στη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας. Ακόμη και ο Βορίδης δήλωσε αντιφασίστας και προσπάθησε να τοποθετήσει τον εαυτό του «στο στενό πυρήνα ανθρώπων υπό τον Αντώνη Σαμαρά», που άνοιξαν τον δρόμο για να αποδειχτεί ότι η Χ.Α. ήταν εγκληματική οργάνωση.

Με την ανάρτησή του ο Παππάς θέλησε να τονίσει ότι, εκτός από την ηγετική ομάδα των νεοναζί, υπάρχουν και δεκάδες «απόγονοι των ηττημένων του ’45», που θα συνεχίσουν μέσα από τις διάφορες ομάδες και τα μορφώματα του ακροδεξιού χώρου να χύνουν τα φασιστικό τους δηλητήριο. Οτι υπάρχουν οι 440.000 χιλιάδες ψηφοφόροι της νεοναζιστικής συμμορίας, που ενώ γνώριζαν την εγκληματική της δράση, επέλεξαν συνειδητά να τη στηρίξουν με την ψήφο τους. Οτι υπάρχουν και οι κουστουμαρισμένοι και «καθώς πρέπει» φασίστες που θα προσπαθήσουν να φτιάξουν μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή». Στο πρόσωπο του Γιατζόγλου πρέπει να δούμε το κάθε ένα από τα αποβράσματα που υμνούν τον εθνικοσοσιαλισμό και ονειρεύονται ότι κάποτε θα πάρουν τη ρεβάνς.

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να δείξουμε καμιά ανοχή, δεν πρέπει να γίνει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στη ηγεσία και τα στελέχη των νεοναζί, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους ψηφοφόρους τους. Η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή είναι σημαντική, γιατί «τελειώνει» τη συμμορία του Μιχαλολιάκου, όμως σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι τελειώσαμε με το φασισμό και γι ΄αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πανηγυρική διάθεση. Αντίθετα, πρέπει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο να ξεκαθαρίσουμε ότι ο μοναδικός τρόπος να τσακίσουμε το φασισμό είναι να γκρεμίσουμε το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει. Τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για ιστορική νίκη.

ΥΓ. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αντιδράσει έντονα στην απόφαση της διοίκησης να προσλάβει στην ομάδα μπάσκετ προπονητή τον Γιατζόγλου. Τονίζοντας ότι σε ένα προσφυγικό σωματείο δεν έχουν θέση άτομα που υποστηρίζουν την νεοναζιστική συμμορία και απειλώντας με δυναμικές αντιδράσεις, ανάγκασαν τη διοίκηση της ομάδας τους να ανακαλέσει την απόφασή της. Εδειξαν με τη στάση τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε υποκείμενα που δηλώνουν με περηφάνεια ότι είναι φασίστες και ότι το μοναδικό μέρος που μπορούμε να τους παραχωρήσουμε είναι ένα βαθύ μπουντρούμι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: