Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
  • Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
  • «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Τα κοράκια εφορμούν πάνω από τα συντρίμμια
Διεθνή

Τα κοράκια εφορμούν πάνω από τα συντρίμμια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2010, 00:00

Ειλικρινά δε μπορούμε να συγκρατήσουμε τη… συγκίνησή μας από τη «βοήθεια» που όλοι έσπευσαν να δώσουν στην κατεστραμμένη Αϊτή, μετά τον τρομακτικό σεισμό των 7 ρίχτερ που ισοπέδωσε τη χώρα την προηγούμενη βδομάδα! Είναι πράγματι απίστευτο το πόσο γρήγορα κινήθηκαν όλοι, σε ένα ράλι… αλτρουισμού και αλληλεγγύης!

Πρώτα ήταν οι αμερικάνοι πεζοναύτες που μας… συγκλόνισαν με την άμεση ανταπόκρισή τους να… βοηθήσουν, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Μ’ αυτό τον τρόπο, ανάγκασαν όλες τις άλλες πτήσεις να πάνε στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία. Το αν μέσα σ’ αυτές τις πτήσεις ήταν κι αρκετές με τρόφιμα και φάρμακα, όπως καταγγέλλουν οι «Γιατροί χωρίς σύνορα», τι να κάνουμε, δε μπορούμε να τα έχουμε όλα! Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια «ευαισθησία» από την αμερικάνικη κυβέρνηση που έστειλε πάνω από 10.000 πεζοναύτες που σαν έτοιμοι από καιρό εισέβαλαν στη χώρα για να… κατατροπώσουν τους εγκληματίες! Μια «ευαισθησία» που στηλιτεύτηκε ακόμα και από τη γαλλική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Αλέν Ζογιαντέ, που έκανε λόγο για κατοχή της χώρας από τους Αμερικάνους.

Αν δεν υπήρχαν στη μέση οι 200 χιλιάδες νεκροί, οι 1,5 εκατομμύριο άστεγοι (σε μία χώρα με πληθυσμό 1 εκατομμύριο λιγότερο από την Ελλάδα) και οι ανυπολόγιστες καταστροφές, που κάνουν αυτό το γεγονός ένα από τα τραγικότερα στην παγκόσμια ιστορία των φυσικών καταστροφών, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν θα ήταν τόσο γελοία που θα άξιζαν μόνο τον ειρωνικό χλευασμό μας. Ομως, μόνο οργή μπο-   ρούν να προκαλέσουν τα κοράκια που έσπευσαν να κερδίσουν πόντους από μια τέτοια καταστροφή. Δε μιλάμε μόνο για τους Αμερικάνους που βρήκαν την ευκαιρία να μπουκάρουν για να καταλάβουν τη χώρα (βλέπετε είναι κοντά η Βενεζουέλα και η Κολομβία…), αλλά και για τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα (πρώτοι απ’ όλους οι πρώην αποικιοκράτες, οι Γάλλοι). Γιατί όλοι αυτοί ήταν που οδήγησαν την πρώτη χώρα στον κόσμο που δημιουργήθηκε από τους εξαθλιωμένους σκλάβους, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1804 με επανάσταση ενάντια στην γαλλική αποικιοκρατία (κι ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν την ελληνική επανάσταση και το νεοσύστατο ελληνικό κράτος), στο να είναι σήμερα η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου με ποσοστό φτώχειας της τάξης του 80%.

Βουτηγμένη στα χρέη

Η Αϊτή είναι αιώνες τώρα μία χώρα βουτηγμένη στα χρέη. Από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσής τους, οι επαναστατημένοι σκλάβοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν 60 εκατομμύρια φράγκα σε χρυσάφι στους Γάλλους για να αποφύγουν ένα καταστροφικό διεθνές εμπάργκο με το οποίο τους απειλούσαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της εποχής. Σύμφωνα με τους Sunday Times[1] το 80% του εθνικού εισοδήματος της χώρας το 1900 πήγαινε για την εξυπηρέτηση των χρεών της, ενώ σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική[2], η Αϊτή είχε ξοδέψει το 2003 57.4 εκ. δολάρια για να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ η συνολική εξωτερική βοήθεια για εκπαίδευση, περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες δεν ξεπερνούσε τα 39.2 εκ. δολάρια. Δυο αιώνες μετά την δημιουργία της, η Αϊτή μέχρι πρόσφατα χρωστούσε πάνω από το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της στο εξωτερικό (το μισό περίπου του χρέους συσσωρεύτηκε την εποχή της 20χρονης δικτατορίας Ντιβαλιέ, που έπεσε το 1986).

Αν και ένα μεγάλο μέρος του χρέους τελικά ακυρώθηκε πρόσφατα (το Φλεβάρη του 2008, λίγο πριν τη ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων και μετά τις ταραχές που ακολούθησαν), αυτό εξακολουθεί να κατατρώει ένα σημαντικό ποσοστό του εθνικού εισοδήματος της χώρας. Με το σεισμό της 12ης Γενάρη, το χρέος θα αυξηθεί πάλι καθώς οι διάφοροι καλοθελητές (βλέπε ΔΝΤ) που έσπευσαν να «βοηθήσουν» θα ζητήσουν πίσω τα λεφτουδάκια τους. Ισως όχι οι Αμερικάνοι, που με 100 εκατομμύρια δολάρια (ευτελές ποσό γι’ αυτούς που πέρυσι έδωσαν 700 δισ. για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα) «αγόρασαν» την χώρα σε τιμή ευκαιρίας, αλλά το ΔΝΤ σίγουρα, το οποίο επίσης έδωσε 100 εκ. δολάρια. Τα χρήματα όμως αυτά, όπως έγραψε το Ρόιτερς[3], θα προστε-   θούν στα 165 εκατ. δολάρια που η Αϊτή χρωστάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που έκανε τον αρθρογράφο του αμερικάνικου περιοδικού «The Nation» να αναφωνήσει: «Με άλλα λόγια, μπροστά σ’ αυτή την πρόσφατη τραγωδία, το ΔΝΤ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κρίση και το χρέος σαν μοχλό για να εξαναγκάσει σε νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις»[4].

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του περιοδικού, μαζί με τη «βοήθεια» του ΔΝΤ έρχεται και η δαμόκλεια σπάθη των περικοπών «συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού, παγώματος των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, εκτός αυτών που ζουν με τον ελάχιστο μισθό, και τήρησης χαμηλού πληθωρισμού». Το τελευταίο γίνεται μόνο με περικοπή των δημόσιων δαπανών (και φυσικά των πιο… ελαστικών, όπως για την Παιδεία, την Υγεία και πάει λέγοντας), για να μην κόψει περισσότερο χρήμα το κράτος και ανέβει ο πληθωρισμός.

Ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση

Η ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση της Αϊτής (πέρα από το 1 εκατομμύριο δολάρια που εξαναγκάζεται να δίνει κάθε βδομάδα για να αποπληρώσει τα χρέη της[5]) φαίνεται ανάγλυφα μέσα από ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με τη βρετανική ΜΚΟ Oxfam, «τα κέρδη της μεγαλύτερης βιομηχανίας ρυζιού, της αμερικάνικης Riceland Foods of Arkansas, αυξήθηκαν κατά 123 εκατομμύρια δολάρια από το 2002 μέχρι το 2003, κυρίως χάρη στην αύξηση των εξαγωγών της κατά 50%, πολλές από αυτές στην Αϊτή, η οποία εξαναγκάστηκε το 1995 να μειώσει τους δασμούς στο (σ.σ. εισαγόμενο) ρύζι από 35% σε μόλις 3% κάτω από την πίεση του ΔΝΤ. Σαν αποτέλεσμα, οι εισαγωγές ρυζιού αυξήθηκαν κατά 150% μέσα σε εννέα χρόνια και σήμερα τρία στα τέσσερα πιάτα ρύζι που καταναλώνονται στην Αϊτή προέρχονται από τις ΗΠΑ. Οι πόροι επιβίωσης των φτωχών αγροτών λεηλατήθηκαν και οι περιοχές που υπήρχαν ορυζώνες σήμερα συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών με τα υψηλότερα επίπεδα υποσιτισμού και φτώχειας»[6].

Κατ’ αυτό τον τρόπο, μια χώρα που κάποτε ήταν όχι μόνο αυτάρκης αλλά και εξαγωγέας ρυζιού σήμερα εξαρτάται από τις ξένες εισαγωγές σε ποσοστό της τάξης του 82%[2]. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής το περιέγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ: «Το 1987, όταν το ρύζι άρχισε να εισάγεται σε φτηνή τιμή, πολλοί άνθρωποι χειροκροτούσαν. Ομως το φτηνά εισαγόμενο ρύζι κατέστρεψε το τοπικά παραγόμενο ρύζι. Σήμερα, το εισαγόμενο ρύζι έχει γίνει ακριβό και η εθνική μας παραγωγή συντρίμμια»[2].

Η ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση της χώρας την έχει οδηγήσει σε μετατροπή της σε μία χώρα παροχής υπηρεσιών (τουρισμός και εξυπηρέτηση των χιλιάδων Αμερικάνων και ξένων στρατιωτών της δύναμης του ΟΗΕ), οι οποίες το 2004 παρήγαγαν το 52% του ΑΕΠ[7]. Οι Αμερικάνοι λύνουν και δένουν ανεβοκατεβάζοντας προέδρους, όπως τον (πρώην ιερέα) Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, του οποίου το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Ο Αριστίντ εκλέγεται Πρόεδρος το 1990 (με τεράστια πλειοψηφία, 67%, και πολύ ενθουσιασμό από τις λαϊκές μάζες) και ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα λίγους μήνες μετά. Το 1994 επανέρχεται στην προεδρική καρέκλα χάρη στην επέμβαση των Αμερικάνων που εισβάλλουν στο νησί για να ανατρέψουν τη χούντα που τον είχε ρίξει. Μετά από πέντε χρόνια απουσίας, ο Αριστίντ επανεξελέγεται (το 2000) αλλά πολλοί μιλάνε για νοθεία και ξεσπούν βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Αριστίντ πέφτει μετά από ξέσπασμα νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που καταλήγουν σε νέα επέμβαση (αυτή τη φορά εκτός από τις ΗΠΑ εισβάλλουν η Γαλλία και ο Καναδάς) που ρίχνει τον Αριστίντ (από το 2006 κυβερνά ο Ρενέ Πρεβάλ που είναι και ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας).

Τα ψίχουλα θα σώσουν την κατάσταση;

Το έργο της «οικονομικής βοήθειας» θα παιχτεί ξανά, για να κουκουλώσει όλη αυτή την εκμετάλλευση. Είναι το ίδιο έργο με αυτό που παίχτηκε πέντε χρόνια πριν, όταν το φονικό τσουνάμι έπληττε την Νοτιοανατολική Ασία και όλοι «υπόσχονταν» λεφτά, για να καταλήξουν στο τέλος ότι υπάρχει έλλειμμα 4 δισ. δολαρίων που χρειάζονταν ακόμα για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Ομως ούτε τα 100 εκ. δολάρια των Αμερικάνων και τα άλλα τόσα του ΔΝΤ, ούτε τα 500 των Ευρωπαίων (σε άμεση και… μακροχρόνια βοήθεια) δεν φτάνουν ούτε για… τα φέρετρα. Οταν ο πρόεδρος  της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, λέει ότι χρειάζονται γύρω στα 10 δισ. δολάρια για να ανοικοδομηθεί η χώρα μέσα σε μία πενταετία, καταλαβαίνετε τι έχει να τραβήξει ο λαός της πολύπαθης Αϊτής. Σε μία τέτοια κατάσταση, οι εξεγέρσεις τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να θεωρούνται κάτι παραπάνω από βέβαιες.

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές
[1] Αϊτή: Η χώρα που τα παιδιά τρώνε λάσπη, Sunday Times, 17/5/09.
[2] Τρομακτικές αλλά δεν προκαλούν έκπληξη οι ταραχές για τα τρόφιμα στην Αϊτή, Κέντρο για την Διεθνή Πολιτική, 25/4/08.
[3] Πρακτορείο Ρόιτερς, 14/1/10.
[4] ΔΝΤ προς Αϊτή: Παγώστε τους μισθούς στο Δημόσιο, The Nation, 15/1/10.
[5] Ανακοίνωση για την διατροφική κρίση, Jubilee Network (αμερικάνικη Μη Κυβερνητική Οργάνωση), 3/6/08.
[6]  Η εμπορική επίθεση θα καταστρέψει τους φτωχούς αγρότες, προειδοποιεί η Oxfam, Δελτίο τύπου της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam, 13/4/2005.
[7] Σύμφωνα με τη CIA (The World Factbook), το ΑΕΠ της Αϊτής κατανέμεται ως εξής: 28% αγροτική οικονομία, 20% βιομηχανία και 52% υπηρεσίες (εκτιμήσεις έτους 2004), ενώ τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού δεν έχουν μόνιμη εργασία.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτις ελληνικές καλένδες το ΕΚΑΣ
Επόμενο άρθρο Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 21:34

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:54

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:16

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 11:15

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

Διεθνή 4 Ιούλ 2025, 21:30

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

Διεθνή 3 Ιούλ 2025, 07:32
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

7 Ιούλ 2025, 05:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo