
Σε ένα πρωτοφανές όργιο καταστολής επιδίδεται η στρατιωτική χούντα που κυβερνά την Αίγυπτο μετά την καθαίρεση του Μόρσι στις 3 Ιούλη, όχι μόνο ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους της, αλλά και ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και ιδιαίτερα στην παλαιστινιακή αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή. Υπενθυμίζουμε ότι αμέσως μετά από την καθαίρεση του Μόρσι ξεκίνησε από τα κρατικά και ιδιωτικά μίντια, καθ’ υπαγόρευση της στρατιωτικής χούντας, μια ενορχηστρωμένη συκοφαντική εκστρατεία ενάντια στους Παλαιστίνιους που ζουν στην Αίγυπτο, κατηγορώντας τους ως «οπαδούς του Μόρσι», «ταραχοποιά στοχεία» και «τρομοκράτες», που «υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας». Στο στόχαστρό τους μπήκε και η Χαμάς, που έπρεπε να «πληρώσει» για τις σχέσεις της με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο.
Προετοιμάστηκε έτσι το έδαφος για να ξεκινήσει από τον αιγυπτιακό στρατό η επιχείρηση καταστροφής όλων των τούνελ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και το αλλεπάλληλο πολυήμερο κλείσιμο του συνοριακού περάσματος στη Ράφα, με πρόσχημα τις επιθέσεις εναντίον του αιγυπτιακού στρατού στη Χερσόνησο του Σινά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αιγυπτιακού στρατού, από τον περασμένο Ιούλη έχουν καταστραφεί περισσότερα από 440 τούνελ, το (80% με 90% όσων έχουν εντοπιστεί), ενώ σύμφωνα με το Γραφείο για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μόνο 10 τούνελ λειτουργούν ακόμη από τα τουλάχιστον 300 που λειτουργούσαν κατά την έναρξη της επιχείρησης τον περασμένο Ιούλη. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που δίνει ο διοικητής των αιγυπτιακών συνοριακών δυνάμεων υποστράτηγος Αχμαντ Ιμπραχίμ, ο οποίος υπολογίζει σε 1.055 τα τούνελ που έχουν καταστραφεί από το Γενάρη του 2011 και σε 794 αυτά που έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα αυτή τη χρονιά. Ο ίδιος δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο «Μάαν Νιους» ότι σχεδιάζεται η εγκατάσταση υπερσύγχρονου συστήματος εντοπισμού των τούνελ κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, για τον εντοπισμό νέων τούνελ ώστε να καταστρέφονται άμεσα.
Οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής είναι τεράστιες για τον πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας και αγγίζουν τα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής, γιατί τα τούνελ ήταν ο βασικός δρόμος εισαγωγής προϊόντων, καυσίμων και οικοδομικών υλικών για την επιβίωση του πληθυσμού από τον ισραηλινό αποκλεισμό, ενώ το συνοριακό πέρασμα της Ράφα ο μόνος τρόπος για να βγει κανείς από τη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να περάσει από το Ισραήλ. Τώρα οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη στη μαύρη αγορά, καθώς οι εισαγωγές από το Ισραήλ γίνονται σε τιμές πολύ ψηλότερες από τα αντίστοιχα αιγυπτιακά προϊόντα.
Η προμήθεια φτηνών καυσίμων από την Αίγυπτο έχει σχεδόν σταματήσει, ενώ τα καύσιμα από το Ισραήλ είναι σπάνια και σε διπλάσιες τιμές, με αποτέλεσμα να γίνεται καθημερινά στη Γάζα διακοπή ρεύματος μέχρι οχτώ ώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες στην οικονομία της Γάζας από τα μέσα Ιούνη μέχρι το τέλος Αυγούστου ανέρχονται σε 450 εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της καταστροφής των τούνελ, ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς, με τις κατασκευές, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την αποθήκευση, τη βιομηχανία και τη γεωργία να έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα πλήγματα. Κατακόρυφη πτώση (περίπου 30%) σημειώνεται και στα έσοδα της κυβέρνησης της Χαμάς από τους φόρους που επιβάλλονταν στα προϊόντα που εισάγονταν μέσω των τούνελ, με αποτέλεσμα 47.000 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν πληρωθεί μόνο το μισό του μισθού τους για τον Αύγουστο και καθόλου για το Σεπτέμβρη, ενώ αναμενόταν να πάρουν ένα μικρό ποσό έναντι πριν από τη μουσουλμανική γιορτή Εΐντ στις 15 Οκτώβρη.
Συν τοις άλλοις, το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα για μεγάλες περιόδους έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα. Σύμφωνα με τη Gisha, ισραηλινή οργάνωση που παρακολουθεί την κίνηση ανθρώπων και προϊόντων από και προς τη Γάζα, ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν μέσω της Ράφα έχει πέσει κατά 76% από τον Ιούλη και παρόλο που το Ισραήλ έχει αυξήσει κατά 24% τον μικρό αριθμό αδειών εξόδου από το πέρασμα Ερέζ, χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται περιμένοντας: ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία, φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και εκπατρισμένοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Η θηλιά του αποκλεισμού στο λαιμό της Γάζας από την αιγυπτιακή στρατιωτική χούντα σφίγγει ακόμη περισσότερο, καθώς τις τελευταίες βδομάδες τα μέτρα καταστολής έχουν επεκταθεί και στη θάλασσα. Οπως είναι γνωστό, το ισραηλινό ναυτικό δεν επέτρεπε στους ψαράδες της Γάζας να βγαίνουν έξω από τα έξι ναυτικά μίλια από την ακτή. Αντίθετα, η Αίγυπτος έδειχνε ανοχή και άφηνε τους ψαράδες από τη Γάζα να μπαίνουν και να ψαρεύουν στα δικά της χωρικά ύδατα. Ομως τις τελευταίες βδομάδες όσοι παλαιστίνιοι ψαράδες το επιχείρησαν δέχτηκαν πυρά από το αιγυπτιακό ναυτικό, συνελήφθησαν και οι βάρκες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Για παράδειγμα, στις 30 Αυγούστου συνελήφθησαν πέντε παλαιστίνιοι ψαράδες με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα και καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλακή και 60 δολάρια πρόστιμο ο καθένας. Τρεις μέρες αργότερα, τραυματίστηκαν δύο ψαράδες από τα πυρά του αιγυπτιακού ναυτικού, αυτή τη φορά στα χωρικά ύδατα της Γάζας, ενώ η Ενωση των Ψαράδων καταγγέλλει ότι έχουν γίνει και άλλες επιθέσεις μέσα στα χωρικά ύδατα της Γάζας τις δύο τελευταίες βδομάδες. Σημειωτέον ότι το 50% περίπου των αναγκών σε ψάρια της Γάζας καλυπτόταν από την αλιεία στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου και με την εισαγωγή περίπου 118 τόνων μέσω τούνελ το μήνα.
Η καταστροφή των τούνελ έχει επίσης καταφέρει ισχυρότατο πλήγμα στον κατασκευαστικό τομέα, στον οποίο, λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση οικοδομικών υλικών, αφήνοντας άνεργους περίπου 30.000 οικοδόμους. Ενδεικτικά, στις αρχές Οκτώβρη έμπαιναν κάθε μέρα στη Γάζα λιγότερο από 100 τόνοι οικοδομικών υλικών την ημέρα, όταν τον περασμένο Ιούνη έμπαιναν, πάντα μέσω των τούνελ, 7.500 τόνοι την ημέρα. Παρόλο που το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σεπτέμβρη ότι θα επέτρεπε να μπαίνουν στη Γάζα 50 φορτηγά με οικοδομικά υλικά κάθε μέρα, μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί, γιατί αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 25% των αναγκών της αγοράς και σε τιμές 30% περίπου ψηλότερες. Συν τοις άλλοις, από την περασμένη Κυριακή 13 Οκτώβρη η ισραηλινή κυβέρνηση ανέστειλε επ’ αόριστο την παράδοση οικοδομικών υλικών στη Γάζα, επικαλούμενη την ανακάλυψη ενός τούνελ από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση επίθεσης, παρόλο που δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ότι το τούνελ αυτό είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ για τέτοιο σκοπό.
Τα εξοντωτικά μέτρα που εφαρμόζει η στρατιωτική χούντα εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας συμπληρώνονται με τις απειλές που εκτοξεύονται για πιθανή επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι επιθέσεις στο Σινά. Το παλαιστινιακό πρακτορείο «Mάαν Νιους», επικαλούμενο αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματούχους, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ (3/10/13) ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει εκπονήσει προληπτικό σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα, αν οι επιθέσεις εναντίον αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Χερσόνησο του Σινά αυξηθούν, ότι αιγυπτιακά αναγνωριστικά αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο της Γάζας και εξέτασαν ένα αριθμό θέσεων στη Ράφα και στη Χαν Γιούνις για να χτυπηθούν σε περίπτωση επέμβασης και ότι αιγυπτιακά αεροπλάνα μπορούν επίσης να χτυπήσουν οχήματα που κινούνται στην περιοχή των συνόρων παραδίνοντας λαθραία προϊόντα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Σινά πραγματοποιούνται από οργανώσεις που έχουν τη βάση τους και στο Σινά και στη Λωρίδα της Γάζας, ότι ορισμένες ομάδες στη Γάζα είναι πίσω από τη βία στο Σινά, ανάμεσα στις οποίες η Ανσάρ αλ Σούνα, που έχει δεσμούς με τη Χαμάς, και η Ανσάρ Μπέιτ αλ Μακντίς. Επίσης, θεωρούν ότι η Χαμάς, παρόλο που η ανάμιξή της είναι περιορισμένη, έχει ευθύνες γιατί είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των τούνελ και για τις ομάδες που δρουν στο έδαφος της Γάζας. Συνεπώς, θεωρούν ότι για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η Χερσόνησος του Σινά ο αιγυπτιακός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να καταστρέψει όλα τα τούνελ και να χτυπήσει στόχους μέσα στη Γάζα σε περίπτωση που οι επιθέσεις περάσουν την κόκκινη γραμμή.
Παρόλο που η προπαγανδιστική μηχανή της στρατιωτικής χούντας δουλεύει στο φουλ, καλλιεργώντας τον εθνικισμό, συκοφαντώντας και χαρακτηρίζοντας «υπονομευτές» και «τρομοκράτες» όσους τολμούν να κάνουν κριτική, να αμφισβητήσουν ή να αντιδράσουν στην εξουσία της, δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνει αυτό το βήμα, δηλαδή μια στρατιωτική επέμβαση, έστω και περιορισμένη, στη Γάζα. Σ’ αυτή τη φάση οι απειλές αυτές λειτουργούν κυρίως ως προειδοποίηση για να στριμωχτεί η κυβέρνηση της Χαμάς. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς από μια χούντα που δολοφονεί χιλιάδες πολίτες και επιβάλλει διά πυρός και σιδήρου την εξουσία της.