Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 18 Ιούνη
  • PosoKaneiToDoulema?
  • «Το Ισραήλ είναι πιο αδύναμο»: To ισραηλιν;o πολιτικο προσωπικό αντιδρά οργισμένα στη συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ–Ιράν
  • Τα παπαγαλάκια μεταμφιέστηκαν σε βαρυπενθούσες χήρες
  • Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα
  • Αρειος Πάγος για αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: Με καθαρά μοναρχοφασιστική λογική
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Στο δρόμο οι απαντήσεις
Διεθνή

Βραζιλία

Στο δρόμο οι απαντήσεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Ιούν 2013, 00:00

«Θα επισκεφτούμε δύο χώρες – μέλη του G20 τις οποίες κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν οι ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά, τις οποίες ανέστησαν αριστερές και προοδευτικές κυβερνήσεις που αγνόησαν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Λαοί που πέταξαν από πάνω τους τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και βαδίζουν το δρόμο της ανάπτυξης και της αξιοπρέπειας».

Αλέξης Τσίπρας

«Είμαστε ανίκητη χώρα. Θα δείξουμε την ποιότητα που μπορεί να παράσχει η Βραζιλία στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016».

Ντίλμα Ρούσεφ

«Τα λεφτά που δαπανήσαμε για το "Μανέ Γκαρίντσα" στην Μπραζίλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για 150.000 σπίτια για τις χαμηλόμισθες οικογένειες».

Ρομάριο

 
«Εμείς πεθαίνουμε από την πείνα και αυτοί χτίζουν στάδια». Το σύνθημα εξακολουθεί να δονεί την ατμόσφαιρα, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και μονάδων καταστολής σε δεκάδες πόλεις της Βραζιλίας. Η σφοδρότητα των συγκρούσεων και η μαζικότητα των διαδηλώσεων (έφτασαν μέχρι και τους 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές σε μια μέρα) ήταν τέτοια που ανάγκασαν την κυβέρνηση της χώρας να ακυρώσει όχι μόνο τις πρόσφατες αυξήσεις στα εισιτήρια του μετρό και των λεωφορείων, αλλά και άλλες που είχαν γίνει στο παρελθόν, προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις αγκάλιασαν την πλειοψηφία των μεγάλων πόλεων της χώρας, ενώ ήταν ιδιαίτερα μαζικές όχι μόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο, αλλά και στη διοικητική πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια, η οποία υποτίθεται ότι συγκεντρώνει τα πιο ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα της χώρας. Οι διαδηλώσεις έφτασαν μέχρι και τις πύλες των γηπέδων στα οποία διεξάγονται οι αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, με κάποιες από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις να συμβαίνουν εκεί. Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι ο περιορισμός της διαφθοράς των κρατικών υπαλλήλων και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, καθώς και η βελτίωση των υποδομών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Θορυβημένη από τη μαζικότητα και το χαρακτήρα των διαδηλώσεων, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ συναντήθηκε με στελέχη οργανώσεων, οι οποίες αυτοαναγορεύτηκαν σε αντιπροσώπους των διαδηλωτών, προκειμένου να δοθεί τέλος στις διαδηλώσεις. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά της, μετά το τέλος της συνάντησης, η Ρούσεφ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα για σύγκληση συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα αναθεωρήσει το σύνταγμα της Βραζιλίας. Η αναθεώρηση του συντάγματος θα έχει στόχο να προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως είπε. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Αν αυτά σας θυμίζουν Γιωργάκη Παπανδρέου, δεν κάνετε λάθος. Από την πολιτική μήτρα της σοσιαλδημοκρατίας προέρχονται.

Η Ρούσεφ, σε στιλ Μαυρογιαλούρου, υποσχέθηκε να διοχετεύσει 22 δισ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό στη βελτίωση των δικτύων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ υποσχέθηκε τα χρήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να διοχετευτούν στο σύστημα παιδείας και υγείας της χώρας. Ολ’ αυτά μόνο σαν ελιγμοί μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού ήρθαν μετά από δυο βδομάδες διαδηλώσεων, όταν ο κόσμος έδειξε να μην πτοείται από το όργιο κρατικής καταστολής, αλλά και τους νεκρούς διαδηλωτές, οι οποίοι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν φτάσει τους τέσσερις.

Η «αριστερή»  κυβέρνηση Ρούσεφ δε δίστασε να στείλει και τη στρατιωτική αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι διαβόητο για τη σκληρότητά του. Είναι αυτό που εισβάλλει τακτικά στις φαβέλες του Ρίο κι άλλων μεγάλων πόλεων, τρομοκρατώντας όποιον βρει μπροστά του. Από τις συρράξεις μεταξύ του εν λόγω σώματος και συμμοριών δεκάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί από διασταυρούμενα πυρά.

Οι υποσχέσεις της Ρούσεφ δεν έπεισαν τον κόσμο, όπως φαίνεται από τη συνέχιση των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με τους πραιτοριανούς του κράτους. Η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, η οποία έτσι κι αλλιώς θα αντικατοπτρίζει τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς και σε καμία περίπτωση δε θα απαντά στα λαϊκά αιτήματα. Από την άλλη, οι υποσχέσεις για βελτίωση του συστήματος μεταφορών, υγείας και εκπαίδευσης είναι εντελώς γενικόλογες και μόνο ο  λαϊκός παράγοντας μπορεί να επιβάλλει τέτοιου είδους αλλαγές.

Η κατάσταση είναι ρευστή και οι «αντιπρόσωποι» των διαδηλωτών κάθε άλλο παρά ελέγχουν τις λαϊκές μάζες που βρίσκονται στο δρόμο. Παρά τις προσπάθειές τους να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, λόγω των μαζικών συγκρούσεων που ξέσπασαν στις μεγαλύτερες πόλεις, ο κόσμος κατέβηκε αυθόρμητα στο δρόμο, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τις εκκλήσεις για ειρηνικές διαμαρτυρίες. Βίντεο από τις συγκρούσεις, που κυκλοφορούν μαζικά στο διαδίκτυο, δείχνουν όχι μόνο το χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές, αλλά και τη λαϊκή αντιβία που δίνει γερά χαστούκια στην κρατική καταστολή.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Ρούσεφ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της έστω και σε περιορισμένο βαθμό. Οι αθλητικές φιέστες των επόμενων ετών αναμένεται να αδειάσουν τα κρατικά ταμεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κρατική κοινωνική πολιτική. Το Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι του 2014, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 δεν αφήνουν περιθώρια για κοινωνικές δαπάνες. Αντιθέτως, πρόκειται να αυξήσουν την ήδη υψηλή φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη, η κοινωνική δημαγωγία και η παροχολογία δεν μπορούν να κρατήσουν για πολύ καιρό τον λαό κλεισμένο στο σπίτι του.

Πίσω από το «θαύμα» η εξαθλίωση

Ποιος θα περίμενε να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις που θυμίζουν εξέγερση σε μία χώρα με… αριστερή πρόεδρο; Και μάλιστα όχι μόνο… αριστερή αλλά και πρώην αντάρτισσα! Οποιος όμως παρακολουθούσε την κατάσταση στη χώρα (έστω και αποσπασματικά) δεν εξεπλάγη.
Γιατί το βραζιλιάνικο οικονομικό «θαύμα», με τη χώρα να κατορθώνει να βρίσκεται στην έκτη με έβδομη θέση παγκόσμια από την άποψη του παραγόμενου ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας εκατομμυρίων εργαζομένων που δουλεύουν κυριολεκτικά για «τρεις κι εξήντα».

Με το βασικό μισθό να βρίσκεται στα επίπεδα των 230 ευρώ (675 ρεάλ), μετά μάλιστα από την αύξηση που δόθηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου, δεν αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι τα στελέχη στη χώρα είναι από τα πιο καλοπληρωμένα στον κόσμο; Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση, που δημοσιεύτηκε το 2011 από το Σύνδεσμο Συμβούλων Ανεύρεσης Στελεχών, τα στελέχη των επιχειρήσεων στη Βραζιλία και ειδικότερα στο Σάο Πάολο έβγαζαν κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο ρεάλ το χρόνο (ποσό που τότε ισοδυναμούσε με 600 χιλιάδες δολάρια, ενώ σήμερα με 460 χιλιάδες, λόγω του πληθωρισμού). Οπως αναφέρει η έκθεση, τα χρήματα αυτά είναι περισσότερα από αυτά που κερδίζουν ισοδύναμα στελέχη στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Ανεξάρτητα αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι (πράγμα δύσκολο να το εξακριβώσουμε), το βέβαιο είναι ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων τα κονομάνε χοντρά, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια βραζιλιάνοι εργαζόμενοι ίσα που επιβιώνουν με μισθούς πείνας.

Οι επίσημες στατιστικές, όμως, κάνουν το… θαύμα τους, βγάζοντας τον περσινό Σεπτέμβρη τους μισούς Βραζιλιάνους να ανήκουν στη… μεσαία τάξη, την οποία οριοθετούσαν στα ατομικά εισοδήματα μεταξύ 291 και 1.091 ρεάλ, δηλαδή από 88 μέχρι 408 ευρώ το μήνα!
Μικροαστός των… 88 ευρώ το μήνα πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι υπάρχει! Μάλιστα, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Μορέιρα Φράνκο, θεωρούσε αυτό το γεγονός μεγάλη επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής!

Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός έχει ξετινάξει τα εισοδήματα, όπως συμβαίνει και σ’ άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (βλ. Αργεντινή). Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η ραγδαία αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (IMF Country Report No. 13/149, Δεκέμβρης 2012), το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε ραγδαία την τελευταία δεκαετία, σκαρφαλώνοντας στο 49% του ΑΕΠ πέρσι, από το 23% που βρισκόταν το 2002. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 20-22%, ενώ μία νέα οικιστική φούσκα είναι προ των πυλών, με τα στεγαστικά δάνεια να αυξάνονται κατά 50% κάθε χρόνο τη διετία 2010-11, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύουν το 20% των καταναλωτικών χρεών, σε αντίθεση με το 11% που ήταν το 2005.

Πίσω από το  οικονομικό «θαύμα» της Βραζιλίας βρίσκεται η εξαθλίωση. Αυτό κρατά χρόνια και δεν άλλαξε ούτε με τη διακυβέρνηση του επίσης «αριστερού» Λούλα, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του οποίου είχε γίνει… ρόμπα το 2007 όταν αποκαλύφθηκε η μεσαιωνική εκμετάλλευση των εργατών στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή της αιθανόλης (https://www.eksegersi.gr/issue/459).
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Βραζιλία

Εβδομάδα Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου
Επόμενο άρθρο

Βραζιλία

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η άγρια καταστολή

Σχετικά Αρθρα

«Το Ισραήλ είναι πιο αδύναμο»: To ισραηλιν;o πολιτικο προσωπικό αντιδρά οργισμένα στη συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ–Ιράν

Διεθνή 17 Ιούν 2026, 20:39

Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα

Διεθνή 17 Ιούν 2026, 11:44

Αραγτσί: Χωρίς την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, δεν θα θεωρείται πλήρης τερματισμός του πολέμου

Διεθνή 16 Ιούν 2026, 20:43

Ηραν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 16 Ιούν 2026, 13:44

Ο Αούν προσπάθησε να κρύψει ότι ο Αραγτσί του τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία

Διεθνή 16 Ιούν 2026, 13:11

Η Χεζμπολά απάντησε με «φωτιά» στα νταηλίκια των σιωναζιστών

Διεθνή 16 Ιούν 2026, 12:29
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούνη

18 Ιούν 2026, 00:01
Οικονομία

PosoKaneiToDoulema?

17 Ιούν 2026, 22:19
Διεθνή

«Το Ισραήλ είναι πιο αδύναμο»: To ισραηλιν;o πολιτικο προσωπικό αντιδρά οργισμένα στη συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ–Ιράν

17 Ιούν 2026, 20:39
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια μεταμφιέστηκαν σε βαρυπενθούσες χήρες

17 Ιούν 2026, 13:58
Διεθνή

Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα

17 Ιούν 2026, 11:44
Καταστολή

Αρειος Πάγος για αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: Με καθαρά μοναρχοφασιστική λογική

17 Ιούν 2026, 09:35
Παιδεία

Το 45% των εκπαιδευτικών ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις εργασιακές γαλέρες των ιδιωτικών σχολείων για το δημόσιο σχολείο

Κόλαφος για τους σχολάρχες και τους αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ

17 Ιούν 2026, 08:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούνη

17 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

«Το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών» χρωστάει στους εργαζόμενους του Αττικόν 68.000 μέρες κανονικής άδειας και 10.000 ρεπό!

16 Ιούν 2026, 22:23
Διεθνή

Αραγτσί: Χωρίς την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, δεν θα θεωρείται πλήρης τερματισμός του πολέμου

16 Ιούν 2026, 20:43
Πολιτική

Ποιος και γιατί φοβάται την Παρασκευή Τυχεροπούλου και την αποκλείει από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ»;

Εντελώς ξεδιάντροπα, με φωτογραφική διάταξη, ο Πιτσιλής στέλνει στη «βαθιά κατάψυξη» την υπάλληλο που πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων επιδοτήσεων

16 Ιούν 2026, 18:59
Παιδεία

Εν κρυπτώ προωθείται η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα

Καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ

16 Ιούν 2026, 17:46
Διεθνή

Ηραν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

16 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

Ο Αούν προσπάθησε να κρύψει ότι ο Αραγτσί του τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία

16 Ιούν 2026, 13:11
Διεθνή

Η Χεζμπολά απάντησε με «φωτιά» στα νταηλίκια των σιωναζιστών

16 Ιούν 2026, 12:29
Καταστολή

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…

Ο Αρειος Πάγος υλοποίησε την αμερικάνικη διαταγή και ξαναέστειλε τον Αλ. Γιωτόπουλο στη φυλακή

16 Ιούν 2026, 11:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

16 Ιούν 2026, 00:01
Αθλητισμός

Γιούχα στη Νέα Υόρκη, γιούχα και στο Μέριλαντ

15 Ιούν 2026, 20:01
Διεθνή

Tρεχάτε ποδαράκια μου… (εντυπωσιακό video ντοκουμέντο)

15 Ιούν 2026, 19:35
Διεθνή

Γλείφουν εκεί που έφτυναν οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

15 Ιούν 2026, 19:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούνη

Σεϋχέλλες: Εθνική εορτή.

1925: 29 χώρες υπογράφουν το πρωτόκολλο της Γενεύης που απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο.

1946: Δημοσιεύεται το δ’ ψήφισμα που νομιμοποιεί τις εκτελέσεις κομμουνιστών.

1946: Ιδρύεται το ΝΑΤΟ.

1988: Αποτυχημένη απόπειρα κατά του τούρκου πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ.

1999: Η ρωσική Δούμα ψηφίζει νομοσχέδιο με το οποίο χορηγείται αμνηστία σε 94.000 φυλακισμένους.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στα πολιτικά και διπλωματικά πηγαδάκια των Βρυξελλών και του Παρισιού σχολιάστηκε έντονα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βλέπει στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup έναν πολύτιμο και σταθερό σύμμαχο για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης. Η Γαλλία πιέζει συστηματικά για τη δημιουργία κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και η Αθήνα ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτήν τη στρατηγική επιλογή. Η συνάντηση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες χτίζουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις δημοσιονομικές αγκυλώσεις του Βορρά, διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία και γενναίες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Political

(Ο ίδιος ο εκδότης της Political υπογράφει το παραπάνω σχόλιο. Μιλάμε μας έφυγε το σαγώνι. Δεν φανταζόμασταν ότι οι παραμυθάδες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρις εκεί. Ο Μακρόν περίπου εκλιπαρεί τη συμμαχία του Πιερρακάκη! Η Γαλλία του Μακρόν συμμαχεί με την Ελλάδα του Μητσοτάκη για να κάμψουν τη δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου! Κι όλα αυτά επειδή ο Πιερρακάκης είχε μια συνάντηση με τον προσωπάρχη του Ελιζέ και πέρασε κι ο Μακρόν να πει μια καλημέρα στα όρθια, αποτυπωμένη σε μια στραβοχυμένη φωτογραφία τραβηγμένη με κινητό. Ισα-ίσα για να αποκαλυφτεί το επαρχιώτικο κόμπλεξ του «βουτυρομπεμπέ». Η τελευταία φορά που είχαμε ακούσει παρόμοια αφηγήματα ήταν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των Μνημονίων. Τότε έλεγαν πως η Γαλλία του Ολάντ και η Ελλάδα του ΓΑΠ, του Σαμαρά, του Τσίπρα πιέζουν το γερμανικό δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγων. Τα οποία, ως γνωστόν, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ούτε διαταράχτηκε ο γερμανογαλλικός άξονας. Αλλά τότε έδιναν τον πρώτο λόγο στο Ολάντ. Κρέμονταν από τα «καλαμπαλίκια» του γάλλου προέδρου μπας και καταφέρει να πετύχει την έκδοση ευρωομολόγων. Τώρα το τερμάτισαν. Τώρα ισχυρίζονται ότι ο γάλλος πρόεδρος κρέμεται από τα «καλαμπαλίκια» του Πιερρακάκη και τον θέλει οπωσδήποτε σύμμαχο για να κάνει πίσω η Γερμανία του Μερτς! Τη ζημιά την έκανε ο Τραμπ. Από τότε που ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας άρχισε να γράφει τα πιο μεγάλα «φίδια», θεωρούν πως μπορούν όλοι τους να κάνουν το ίδιο. Μόνο που εδώ οι rednecks είναι πολύ λίγοι…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Βραζιλία

    17Ν
    • Βραζιλία

      Εφετείο 17Ν
  • Βραζιλία

    ΕΛΑ
    • Βραζιλία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Βραζιλία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Βραζιλία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Βραζιλία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Βραζιλία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Βραζιλία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Βραζιλία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Βραζιλία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Βραζιλία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βραζιλία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βραζιλία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Βραζιλία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Βραζιλία

      Βραζιλία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Βραζιλία

      Βραζιλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Βραζιλία

      Βραζιλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Βραζιλία

      Βραζιλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Βραζιλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Βραζιλία

    Βραζιλία

    Ποιοι είμαστε
  • Βραζιλία

    Βραζιλία

    Επικοινωνία
  • Βραζιλία

    Βραζιλία

    Όροι χρήσης
  • Βραζιλία

    Βραζιλία

    Ποιοι είμαστε
  • Βραζιλία

    Βραζιλία

    Επικοινωνία
  • Βραζιλία

    Βραζιλία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo