Σε μεγάλο φιάσκο εξελίχτηκε η επιχείρηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικάνικου ναυτικού, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στη Σομαλία, με στόχο τη σύλληψη του καταζητού-μενου πολέμαρχου του ισλαμικού κινήματος Αλ Σαμπάμπ, γνωστού με το πολεμικό ψευδώνυμο Ικρίμα, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ ως συνεργάτης δύο μαχητών της Αλ Κάιντα που εμπλέκονται στη βομβιστική επίθεση στην αμερικάνικη πρεσβεία το 1998 στο Ναϊρόμπι, καθώς και σε επιθέσεις το 2002 σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα αεροπλάνο στη Μομπάσα.
Ιδού πώς περιγράφει συνοπτικά το αμερικάνικο NBC News την επιχείρηση, επικαλούμενο «πολλαπλές πηγές».
Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (5/10/13), είκοσι κομάντο των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικάνικου ναυτικού από την ομάδα 6, που είχε πραγματοποιήσει την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στριμώχτηκαν σε ένα ταχύπλοο, αποβιβάστηκαν στην ακτή κοντά στην πόλη Barawe στη νότια Σομαλία και κατευθύνθηκαν προς ένα οχυρωμένο οικοδομικό συγκρότημα που ήταν ο στόχος τους. Τρία ακόμη μικρότερα σκάφη με κομάντο πλαισίωναν την αποστολή με εφεδρικό ρόλο. Η πρώτη ομάδα μπήκε στο συγκρότημα και πήρε τις θέσεις που είχαν επιλεγεί με βάση τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί.
Τότε, ένας μαχητής του Αλ Σαμπάμπ βγήκε έξω σε κοινή θέα, κάπνισε ένα τσιγάρο και ξαναμπήκε μέσα. Εδειχνε ψύχραιμος, χωρίς καμιά ένδειξη ότι είχε αντιληφθεί την παρουσία των αμερικάνων κομάντο. Ομως ξαναβγήκε έξω και άρχισε να ρίχνει στον αέρα με ένα ΑΚ-47. Πολύ σύντομα, οι αμερικάνοι κομάντο βρέθηκαν να πολιορκούνται από τους καλά οπλισμένους μαχητές του πολέμαρχου Ικρίμα. Οι σφαίρες και οι χειροβομβίδες έπεφταν βροχή προς τις θέσεις τους. Μερικοί κομάντο μπορούσαν να δουν τον Ικρίμα από τα παράθυρα του συγκροτήματος, αλλά δεν μπορούσαν να τον φτάσουν. Ο καταζητούμενος ήταν οχυρωμένος και υπό την ισχυρή προστασία πάνοπλων μαχητών, ανάμεσα στους οποίους έκαναν ξαφνικά την εμφάνισή τους παιδιά.
Τότε όλη η πόλη Barawe άρχισε να ξεσηκώνεται και όλο και περισσότεροι ένοπλοι μαχητές κατευθύνονταν προς το συγκρότημα του Ικρίμα. Σύντομα, δύο δεκάδες αμερικάνοι κομάντο θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με εκατοντάδες Σομαλούς. Γι’ αυτό επέλεξαν να υποχωρήσουν.
Αυτό που προφανώς ανάγκασε τους αμερικάνους κομάντο να υποχωρήσουν δεν ήταν η εμφάνιση παιδιών στο σκηνικό της μάχης (πιθανότατα πρόκειται για παραμύθι) και ο φόβος για το θάνατο αμάχων, που επικαλούνται αμερικάνοι αξιωματούχοι. Ηταν οι οδυνηρές μνήμες της ταπεινωτικής ήττας που υπέστησαν οι ρέιντζερ της περιβόητης Δύναμης Δέλτα στην επιχείρηση σύλληψης δύο σομαλών πολέμαρχων στις 3 και 4 Οκτώβρη του 1993, που έχει καταγραφεί ως η πρώτη μάχη του Μογκαντίσου, κατά την οποία καταρρίφτηκαν από σομαλούς ένοπλους με ρουκέτες δύο αμερικάνικα ελικόπτερα black hawk, σκοτώθηκαν 18 και τραυματίστηκαν 73 αμερικάνοι κομάντο. Ανεξίτηλο στίγμα της επιχείρησης αυτής, στην οποία βασίστηκε το σενάριο της γνωστής αμερικάνικης ταινίας «Βlack Hawk Down», έμειναν οι εξευτελιστικές εικόνες με τους αμερικάνους στρατιώτες που τους έσερναν στους δρόμους Σομαλοί πανηγυρίζοντας.
Το ίδιο πρωί εκτυλίχτηκε στην Τρίπολη της Λιβύης η επιχείρηση σύλληψης ενός ακόμη καταζητούμενου, του Ανάς αλ Λίμπι, για τις επιθέσεις το 1998 στις αμερικάνικες πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ελ-Σαλάμ. Εδώ τα πράγματα ήταν εύκολα, αφού ήταν τουλάχιστον δέκα Ράμπο εναντίον ενός και μάλιστα άοπλου. Ο Ανάς αλ Λίμπι συνελήφθη μέσα στο αυτοκίνητό του, έξω από το σπίτι του, επιστρέφοντας από την πρωινή προσευχή στο τζαμί, και μεταφέρθηκε σε αμερικάνικο πλοίο.
Η σύλληψη του Ανάς αλ Λίμπι απειλεί να μεγαλώσει το χάος και τη διάλυση που επικρατούν στη χώρα και έχει προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο σε μια ήδη εξαιρετικά αδύναμη κυβέρνηση, η οποία ελέγχει ελάχιστα τμήματα της χώρας. Η αμερικάνικη επιδρομή έχει εξοργίσει πολλές ισχυρές ένοπλες ομάδες στη Λιβύη, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν την κυριαρχία της χώρας και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έδωσε τη συγκατάθεσή της για την επιδρομή ή τουλάχιστον έκανε τα στραβά μάτια. Ηδη, πολλές απ’ αυτές τις ομάδες έχουν αναρτήσει μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας σε αντίποινα με επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, όπως αγωγούς μεταφοράς καυσίμων, αεροπλάνα, πλοία, σε κυβερνητικούς στόχους, καθώς και σε απαγωγές Αμερικανών.
Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Ανάς αλ Λίμπι, ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική θέση στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ και σκότωσαν 15 στρατιώτες. Η κυβέρνηση της Λιβύης πιθανότητα είχε ενημερωθεί από το Λευκό Οίκο για την επικείμενη επιδρομή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, ακόμη κι αν είχε για το δικό της συμφέρον σοβαρές επιφυλάξεις, θα μπορούσε να μεταπείσει το αμερικάνικο Πεντάγωνο ώστε να την ακυρώσει.
Ετσι, μετά την αρχική προσπάθεια της λιβυκής κυβέρνησης να αποποιηθεί με μισόλογα τις ευθύνες της, για να αποτρέψει τα χειρότερα, το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο αναγκάστηκε να ψηφίσει απόφαση, στην οποία χαρακτηρίζει την αμερικάνικη επιχείρηση «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης» και ζητά να παραδοθεί άμεσα ο Αλ Λίμπι στις λιβυκές αρχές, για να δικαστεί στη χώρα του, καθώς και να επιτραπεί στις λιβυκές αρχές, σε μέλη της οικογένειάς του και σε δικηγόρο να έρθουν σε επαφή μαζί του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το περιστατικό αυτό δε θα επηρεάσει τις σχέσεις της Λιβύης με τις ΗΠΑ (προπαντός αυτό).
Ομως οι Αμερικάνοι, επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι οι μιλίτσιες στη Λιβύη και ειδικά οι ισλαμικές δεν καταλαβαίνουν από κούφια λόγια, ούτε δίνουν λόγο στην αποκαλούμενη κυβέρνηση, αποφάσισαν να μεταφέρουν από την Ισπανία 200 πεζοναύτες στην αμερικάνικη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας, για να ενισχύσουν την αμερικάνικη στρατιωτική ισχύ σε περίπτωση που χρειαστεί να απαντήσουν σε επιθέσεις στη Λιβύη.
Την ώρα που έκλεινε η ύλη μας, έγινε γνωστό ότι απήχθη από αντάρτες από ξενοδοχείο της Τρίπολης ο λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν. Η απαγωγή έγινε εξαιτίας του ρόλου της κυβέρνησής του στη σύλληψη του Ανάς αλ Λίμπι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, που ανέλαβε την ευθύνη.